Energia regenerabilă poate fi folosită, stocată și distribuită în mai multe moduri, aflate într-o continuă schimbare. Vara, de exemplu, energia este generată în cantități mult mai mari decât necesarul, iar iarna sau noaptea acestea sunt mult prea mici.
Acum este posibil ca energia regenerabilă generată de către prosumatori să fie distribuită către alte case din același oraș, dacă există cerere.
Totul, datorită unui Virtual Power Plant (VPP), un nou sistem de administrare a energiei regenerabile.
Ce este VPP
Virtual Power Plant este o centrală electrică virtuală care are rolul de a colecționa energia regenerabilă venită de la mai mulți deținători de panouri fotovoltaice sau turbine eoliene. Această energie este disponibilă 24/7 și poate susține rețeaua electrică dacă apare o pană de curent sau poate fi distribuită la alte clădiri care rămân fără curent. Acestea sunt doar două dintre beneficii.
Cum funcționează
VPP-ul poate fi creat și administrat de către companiile energetice, iar cei care se pot alătura unei astfel de comunități sunt prosumatorii (mici și medii) și furnizorii. Toate datele de la panourile solare, turbinele eoliene și bateriile solare sunt colectate și introduse într-un software care se ocupă de combinarea sistemelor, de trimiterea comenzilor și a semnalelor către acestea. Surplusul de energie regenerabilă venit de la aparatul tău este trimis către centrala virtuală, astfel se asigură energie electrică pentru tine și pentru ceilalți membri ai VPP-ului.
Echipamentele pot funcționa independent, oricând se dorește acest lucru, iar prosumatorii care distribuie energia produsă pot fi recompensați cu bani, în fiecare lună.
Cum poți face parte dintr-un VPP
Pentru a face parte dintr-un Virtual Power Plant, trebuie să:
- Existe un VPP în țara sau orașul în care locuiești;
- Creezi un cont pe o platformă și să plătești suma abonamentului lunar;
- Deții un sistem de panouri fotovoltaice sau o turbină eoliană;
- Atașezi sistemului sau turbinei o baterie solară în care să poată fi stocat surplusul de energie;
- Ai instalat un contor inteligent sau să accepți să instalezi unul;
- Fii proprietarul spațiului pe care sunt instalate sistemele;
- Ai acces la internet.
Avantaje
- Reglează consumul de energie
Virtual Power Plant este o soluție simplă și inteligentă, care reglează consumul de energie electrică dintr-un oraș. Sistemul stabilește, pe baza informațiilor adunate, perioadele în care nivelul consumului este crescut sau scăzut, astfel că energia electrică este gestionată corect, în funcție de momentele zilei sau de perioadele anului.
- Ajută utilizatorii să consume mai puțin
Platformele de VPP pot oferi utilizatorilor diferite informații despre consumul de energie și oferă sfaturi despre reducerea costurilor financiare și a impactului negativ asupra planetei.
- Ușor de utilizat
Aceste platforme au o interfață prietenoasă, iar utilizatorii pot vedea în timp real capacitatea curentă a bateriei solare, nivelul de stocare, portofelul virtual (unde se găsesc sumele de bani primite) etc.
- Impact pozitiv asupra mediului înconjurător
După cum bine știi, panourile fotovoltaice, turbinele eoliene și hidrocentralele contribuie la reducerea poluării. Folosirea acestor sisteme de generare a energiei în locul combustibililor convenționali (petrol, cărbune, gaze naturale) ajută la reducerea emisiilor de carbon și la construirea unui viitor mai verde. VPP încurajează oamenii să devină prosumatori și să se alăture comunității, astfel că mediul înconjurător are mai puțin de suferit.
Cât este de costisitor
Așa cum am menționat și mai sus, pentru a te alătura unei astfel de rețele trebuie să deții un sistem fotovoltaic sau o turbină eoliană, o baterie solară și un contor inteligent.
Dacă ai de gând să devii prosumator, să te alături unui VPP și să achiziționezi aceste echipamente, trebuie să știi că efortul financiar va fi semnificativ.
În primul rând, află de câte panouri fotovoltaice ai nevoie pentru locuința ta. Poți face un calcul care pornește de la necesarul de energie consumat zilnic.
Exemplu de calcul:
Dacă locuința ta consumă lunar 300 kWh, trebuie să împarți energia consumată la 30 de zile și să afli media zilnică de consum, în exemplul de față fiind 10 kWh. Acest necesar zilnic îl împarți apoi la un coeficient – 3.3 (media zilnică anuală) și afli puterea instalată, care este, în exemplul nostru, de 3 kW sau 3.000 W. Dacă ai în vedere un panou de 250W, vei avea nevoie de 12 panouri solare. Prețul unuia începe de la 800 de lei.
Pentru o baterie solară plumb-acid vei scoate din buzunar cel puțin 500 de lei, iar pentru o baterie Li-ion prețul pornește de la 1.500-2.000 de lei.
Pe lângă toate acestea, mai trebuie să cumperi și un contor inteligent. Acest dispozitiv poate costa de la 500 de lei în sus.
Se adaugă și un abonament lunar pe platforma de Virtual Power Plant. Abonamentele costă între 200 și 400 de lei, în funcție de bateria solară și sistemul de generare ales.
Sectorul energiei se digitalizează din ce în ce mai mult, iar Virtual Power Plant este un pas important în această direcție. Prosumatorii sunt plătiți pentru cantitățile distribuite, iar beneficiile sunt multe. Riscul de a rămâne fără energie electrică este eliminat, facturile sunt mai mici, transferul de energie de la centrală către clădire se face foarte rapid și fără costuri operaționale. Acest sistem nu există încă în România, dar se pregătesc diferite proiecte pentru aducerea lui la noi în țară.
Surse