De câte panouri solare ai nevoie pentru a alimenta o casă în România?

Ne aflăm în plin proces de tranziție spre energia verde și dacă te gândești la o investiție într-un sistem fotovoltaic pentru casa ta, prin programul Casa Verde sau 100% suportată de tine, e bine să știi cum să evaluezi corect nevoile și investiția. Câtă energie generează un panou fotovoltaic, ce tipuri de panouri solare există și de ce factori mai trebuie să ții cont? Hai să vedem împreună.

Evaluare corectă a consumului

Pentru a determina numărul de panouri solare necesare pentru alimentarea unei case în România, primul și cel mai important pas este evaluarea corectă a consumului de energie electrică al locuinței. Această evaluare nu numai că va ghida dimensiunea sistemului solar necesar, dar va asigura și eficiența și rentabilitatea investiției tale. Iată ce ar trebui să analizezi:

 • Istoricul consumului. Cel mai simplu mod de a estima necesarul de energie este prin analizarea facturilor de electricitate din ultimul an. Acestea îți vor oferi o imagine clară a consumului tău lunar și anual în kilowați-oră (kWh).
 • Variațiile sezoniere. Fii atent la fluctuațiile sezoniere. De exemplu, în România, consumul poate crește în lunile de iarnă din cauza încălzirii.
 • Inventarierea aparatelor electrice. Fă o listă cu toate aparatele electrice din casă și estimează cât timp sunt folosite zilnic. Include aici electrocasnice mari, cum ar fi frigiderele și mașinile de spălat, precum și aparatele mai mici, cum ar fi televizoarele și computerele.
 • Calculul consumului individual. Folosește etichetele de consum energetic ale aparatelor sau ghiduri online pentru a estima consumul fiecărui aparat în kWh.
 • Schimbările anticipate în consum. Încearcă să te gândești la orice modificare viitoare care ar putea afecta consumul de energie. De exemplu: achiziționarea unor noi aparate, extinderea casei sau schimbările în dinamica familiei.
 • Eficiența energetică. Înainte de a trece la energia solară, este indicat să îmbunătățești eficiența energetică a casei tale. Izolarea termică (dacă folosești un sistem electric de încălzire) sau aparateleeficiente energetic pot reduce semnificativ necesarul total de energie.

Durata de strălucire a soarelui în funcție de regiune

Pentru a proiecta eficient un sistem de panouri solare, este crucial să înțelegem durata de strălucire a soarelui în diferite regiuni ale României. Aceasta influențează direct cantitatea de energie solară care poate fi captată și, prin urmare, eficiența sistemului solar.

Pentru început trebuie spus că România beneficiază de o distribuție relativ uniformă a soarelui pe parcursul anului, cu diferențe regionale date de factori geografici și climatici. Totuși, există diferențe. De pildă, regiunile cel mai îndelungat expuse la soare sunt: litoralul Mării Negre (peste 2.300 de ore/an), estică și de sud a țării (2.100-2.200 de ore/an), vestul țării și zona de câmpie (2.000-2.100 de ore/an). Culmile montane sau submontane înalte bine orientate pot de asemenea trece de 2.000 de ore/an, în timp ce în restul zonelor de deal, podiș și depresiuni – numărul orelor poate scădea până la 1.600 de ore/an sau chiar sub, fie din cauza unor obstacole naturale, fie din cauza ceții mai des întâlnite.

Reține însă că toate aceste date sunt cifre medii, ele nu iau în calcul de poziționări specifice. Dacă acoperișul casei sau locul unde vrei să amplasezi panourile solare sunt umbrite parțial în diferite intervale orare ale zilei, datele se pot schimba radical. 

Ce opțiuni am în materie de panouri solare și cât produce fiecare?

Despre ce tipuri de panouri fotovoltaice există, avantajele și dezavantajele lor am mai dedicat un articol în trecut, însă e bine să avem și câteva date despre producția lor de energie. Iată o scurtă sinteză a celor mai larg răspândite:

 • Panouri monocristaline. Sunt eficiente și au o durată lungă de viață, au o eficiență de aproximativ 15-20%, unele modele ajungând chiar și până la 22%. O placă standard de aproximativ 300 de wați, poate produce în condiții ideale, între 1,5 și 1,8 kWh/zi.
 • Panouri policristaline. Sunt mai puțin eficiente decât cele monocristaline, dar mai ieftine. Eficiența lor variază între 13% și 17%, un panou standard de 300 de wați generând în jur de 1,2 – 1,5 kWh/zi, în funcție de condițiile de soare.
 • Panouri amorfe (cu film subțire). Sunt realizate printr-un proces diferit, sunt mai subțiri și mai flexibile. Eficiența variază între 10% și 13%, ceea ce face ca un panou de 300 wați să producă 1 – 1,3 kWh/zi.

Cum calculăm sistemul de care avem nevoie?

Dacă ai început să cauți un sistem de panouri pentru casa ta, probabil ai observat că sunt diferite pachete, care încep de la o putere de 2-3 kW și urcă până la puteri de 10 kW sau chiar mai mult. Dar de unde știi de ce putere ai nevoie? Trebuie spus că indiferent de puterea sistemului, pentru a estima producția anuală de energie, poți utiliza următoarea formulă:

Producția anuală de energie (kWh) = Puterea sistemului (kW) × Ore zilnice de lumină solară × 365 zile. 

Am văzut mai sus numărul de ore de expunere la lumină solară, în funcție de regiune, însă ca să ne încadrăm la o expunere care să fie acoperitoare pentru majoritatea regiunilor țării și să includem și potențiale intervale orare zilnice de umbrire din cauza unor obstacole existente, hai să luăm o medie de 4 ore/zi, adică 1.460 de ore/an. Cu aceste valori, la un sistem cu putere de 4 kW, vom obține o producție anuală de aproximativ 5.840 kWh. Dacă urcăm la un sistem cu putere de 5 kW, atunci producția crește la 7.300 kWh/an, dacă mergem la un sistem de 7 kW, atunci producția este de 10.220 kWh/an și așa mai departe. Fă acum o comparație cu cifrele din analiza consumului tău anual de energie și îți va fi mai ușor să iei o decizie în cunoștință de cauză.

Reține însă și aici că avem de-a face cu o formulă pentru calcularea puterii maxime a unui panou solar în condiții optime. În realitate, pot interveni factori cum ar fi eficiența panoului, umbrirea (de care aminteam anterior), unghiul de montaj, condițiile meteorologice care nu sunt identice în fiecare an – toți acești factori influențează producția finală de energie.

Surse:

Citește și:

ANRE a actualizat Ghidul prosumatorului cu capacitate de cel mult 400 kW pe loc de consum

Vești de la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pentru prosumatorii persoane fizice, persoane juridice sau autoritățile care dețin centrale ce produc energie din surse regenerabile cu putere de cel mult 400 kW pe loc de consum. Una dintre principalele modificări este că aceștia sunt exceptați de la obligația de achiziție de certificate verzi pentru energia produsă din surse regenerabile și utilizată pentru consumul final propriu.

ANRE a revizuit câteva reglementări pentru prosumatori prin modificarea și completarea unor ordine ale căror prevederi vin în sprijinul viitorilor utilizatori ai rețelelor electrice. Astfel, a fost actualizat Ghidul prosumatorului cu capacitate de cel mult 400 kW pe loc de consum.

Principalele modificări introduse de ANRE:

 • exceptarea de la obligația de achiziție de certificate verzi pentru energia electrică produse din surse regenerabile și utilizată la locul de producere pentru consumul final propriu, aplicabilă prosumatorilor persoane fizice, juridice și autorități ale administrației publice locale care dețin centrale electrice ce produc energie din surse regenerabile de energie (SRE) cu putere instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum, precum și persoanelor fizice sau juridice care dețin unități de producere a energiei din surse regenerabile de energie (E-SRE), prevăzută la art. I pct. 14 din Legea nr. 248/2022 de modificare a art. 73^1 alin. (7) din Legea nr. 123/2012;
 • actualizarea etapelor şi regulilor procedurii de schimbare a furnizorului, precum şi responsabilitățile clientului final şi operatorilor economici implicați în schimbarea furnizorului, așa cum sunt stabilite prin Ordinul președintelui ANRE nr. 3/2022;
 • clarificări privind regulile mecanismului de compensare cantitativă şi cel de regularizare financiară, precum şi modul de facturare a energiei electrice produsă şi livrată în rețea/consumată din rețea de către prosumatori ținând cont de perioada de aplicabilitate a prevederilor OUG nr. 27/2022;
 • posibilitatea ca, în cazul locului de consum/consum și de producere existent la care se racordează instalații de producere a energiei electrice din surse regenerabile, cererea de racordare să fie transmisă de către prosumator înainte de realizarea instalației de producere a energiei electrice;
 • posibilitatea ca, în cazul utilizatorilor existenți, operatorul de distribuție să înlocuiască contorul existent în punctul de delimitare cu un contor care măsoară energia electrică în ambele sensuri, inclusiv a sistemului de comunicație, sau, după caz, asigurarea de către operatorul de distribuție a programării contorului existent în punctul de delimitare pentru măsurarea energiei electrice în ambele sensuri, costurile cu achiziția şi montarea fiind suportate de către acesta, în conformitate cu art. 27 din Procedura aprobată prin Ordinul președintelui ANRE nr. 19/2022;
 • precizarea legată de grupurile de măsurare a energiei electrice necesare în instalațiile prosumatorilor care măsoară energia electrică produsă, care vor fi montate în limita stocurilor deținute de operatorii de distribuție, iar lipsa acestora nu va condiționa punerea sub tensiune a instalației de utilizare.

Potrivit reprezentanților ANRE, noile prevederi și Ghidul prosumatorului cu capacitate de cel mult 400 kW pe loc de consum vor duce la deblocarea valorificării energiei produse din surse regenerabile în centrale electrice cu puteri de până la 400 kW pe loc de consum și livrarea în rețeaua electrică.

Ghidul prosumatorului poate fi analizat AICI.

Citește și:

Prosumatori: Ce se întâmplă cu energia electrică reportată la schimbarea furnizorului?

România avea la finele anului trecut circa 14.000 de prosumatori – raport ANRE

Reguli noi pentru comercializarea energiei electrice produse de prosumatori

Cum se măsoară energia la prosumatori?

România avea, la finele anului trecut, circa 14.000 de prosumatori, iar potrivit estimărilor ANRE până la sfârșitul acestui an cifra lor ar putea ajunge la aproximativ 30.000. Întrebările legate de această zonă relativ nouă sunt numeroase, iar una dintre acestea este următoarea:

De ce două contoare?

Cele două contoare au roluri diferite. Un contor este montat în instalația de utilizare, la ieșirea din sursa de producere a energiei regenerabile, care poate fi sursă fotovoltaică, eoliană etc. Acest contor măsoară la registrul 2.8.0 energia totală produsă de sursă, energie care este utilizată de prosumator pentru asigurarea necesarului propriu de consum.

În cazul în care energia produsă de sursă este mai mare decât necesarul de consum al prosumatorului, surplusul este transmis în rețelele de distribuție. Acest surplus poartă denumirea de energie debitată în rețelele de distribuție și este înregistrat la registrul 2.8.0 de cel de-al doilea contor, montat în punctul de delimitare al instalațiilor (punctul în care instalațiile distribuitorului se delimitează fizic de cele ale utilizatorului).

În situația în care energia produsă de sursa regenerabilă nu acoperă necesarul prosumatorului, diferența este luată din rețeaua de distribuție și înregistrată la registrul 1.8.0 al contorului montat la punctul de delimitare.

În relația contractuală cu furnizorul sunt luate în considerare doar cantitățile înregistrate de contorul amplasat în punctul de delimitare, atât energia consumată, înregistrată la registrul 1.8.0, cât și energia debitată, înregistrată la registrul 2.8.0.

Cantitățile înregistrate de contorul amplasat la ieșirea sursei regenerabile au rol statistic și de evidențiere, în relația cu Agenția Fondului de Mediu, dar și pentru prosumator, a energiei totale produse de sursă, indiferent dacă această energie este consumată în instalația de utilizare sau este debitată în rețeaua de distribuție.

Informații referitoare la citirea afișajelor contoarelor electronice puteți găsi aici.

Mai multe pe aceeași temă:

Reguli noi pentru comercializarea energiei electrice produse de prosumatori

România avea la finele anului trecut circa 14.000 de prosumatori – raport ANRE

Cum poți să îți produci singur energia electrică pentru locuința ta? Află cum devii prosumator

Reguli noi pentru comercializarea energiei electrice produse de prosumatori

Energia electrică produsă de prosumatori și livrată în rețelele electrice va putea fi valorificată prin mecanisme de compensare/regularizare, conform unui proiect de ordin publicat de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Prosumatorii care dețin centrale de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie (SRE) cu puteri electrice instalate de cel mult 400 kW pe loc de consum și care nu beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi pot vinde prin mecanisme de compensare/regularizare energia electrică produsă și livrată în rețelele electrice furnizorilor de energie electrică cu care aceștia, în calitate de consumatori finali, au încheiat/încheie contract de furnizare a energiei electrice.

Aceste măsuri sunt prevăzute în ordinul de aprobare a Metodologiei de stabilire a regulilor de comercializare a energiei electrice produse în centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrică instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum aparținând prosumatorilor, metodologie ce va intra în vigoare la 1 mai 2022, precizează ANRE în document.

Conform reglementării, prosumatorii cu puterea de cel mult 200 kW pe loc de consum pot beneficia, la cerere, de mecanismul de compensare cantitativă, iar cei cuputerea mai mare de 200 kW, dar de cel mult 400 kW pe loc de consum, de mecanismul de regularizare financiară.

Pentru a beneficia de mecanismele de compensare/regularizare, indiferent de data punerii în funcțiune a centralei electrice de producere a energiei electrice din SRE cu puteri electrice instalate de cel mult 400 kW pe loc de consum, fiecare prosumator trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele cerințe:

 • activitatea principală a prosumatorului să nu fie producerea energiei electrice;
 • schema electrică a centralei este realizată astfel încât alimentarea cu energie electrică a prosumatorului din rețeaua electrică și livrarea în rețeaua electrică a energiei electrice produsă în respectiva centrală să se realizeze prin același racord;
 • sistemul de contorizare a energiei electrice să permită măsurarea energiei electrice produse și livrate în rețeaua electrică, precum și a energiei electrice consumate din rețea.

Regularizarea financiară (200 kW <P<= 400 kW) se realizează prin compensarea între:

 • factura emisă de prosumator pentru energia electrică produsă din SRE și livrată în rețelele electrice, conform prevederilor specifice din contractul de vânzare-cumpărare a energiei electrice produse în centralele electrice din SRE încheiat între prosumator și furnizor,

și

 • factura emisă de furnizorul de energie electrică pentru energia electrică consumată din rețelele electrice de prosumator în calitate de consumator.

Furnizorii de energie electrică au obligația să achiziționeze energia electrică produsă în centralele electrice din SRE livrată în rețeaua electrică, la un preţ egal cu preţul mediu ponderat înregistrat în Piaţa pentru Ziua Următoare aferent lunii în care a fost produsă şi livrată energia electrică respectivă.

Compensarea cantitativă (P<= 200 kW) se realizează în baza principalelor obligații ce revin furnizorilor, conform metodologiei:

 • să achiziționeze energia electrică produsă în centralele electrice din SRE eligibile și livrată în rețeaua electrică, la un preţ identic cu preţul energiei electrice active utilizat de furnizorul de energie electrică în contractul încheiat cu prosumatorul în calitate de consumator, în perioada de facturare și care nu include niciuna dintre următoarele componente: costul dezechilibrelor, marja de furnizare, tariful de transport, de distribuție și de servicii de sistem, TVA-ul pe care furnizorul de energie electrică îl datorează la bugetul de stat, acciza, taxele de cogenerare și certificate verzi;
 • să evidențieze distinct în facturile de energie electrică emise prosumatorilor cantitatea de energie electrică activă consumată din rețea, valoarea energiei electrice în dezechilibru de 0 lei, precum și componentele referitoare la tariful de transport, de distribuție și de servicii de sistem, TVA-ul pe care furnizorul de energie electrică îl datorează la bugetul de stat, acciza, taxele de cogenerare și certificate verzi și marja furnizorului aplicate la întreaga cantitatea de energie electrică consumată din rețeaua electrică de aceștia, pe baza înregistrărilor contorului de măsurare a energiei electrice consumate din rețelele electrice;
 • pentru situația în care prosumatorul produce o cantitate de energie mai mare decât cea consumată din rețea, diferența se reportează pentru perioada/perioadele următoare de facturare;
 • neutilizarea de către prosumator a unei cantități de energie electrică reportată în termenul de maxim 24 de luni de la data livrării acesteia în rețeaua electrică conduce la includerea în procesul de compensarea financiară descris mai sus și a cantității si valorii rămase nereturnate.

Astfel, mecanismul de compensare cantitativă se realizează efectiv, kWh consumat la kWh produs, prin diferență, utilizând mecanisme financiare, între valoarea energiei electrice produse din SRE și livrate în rețelele electrice și valoarea energiei electrice consumate din rețelele electrice la finalul fiecărei perioade de facturare.

Informații suplimentare sunt disponibile și în Referatul de aprobare al Proiectului de ordin.

Cum poți să îți produci singur energia electrică pentru locuința ta? Află cum devii prosumator

Dacă dorești să ai costuri mai reduse cu energia electrică pentru locuința ta și să reduci impactul pe care îl ai asupra mediului înconjurător, este momentul să afli ce înseamnă să fii prosumator și cum poți să devii unul.

Pe scurt, un prosumator este un client care produce energia electrică din surse regenerabile (fotovoltaic, eolian etc.), consumă, stochează, iar surplusul de energie îl vinde în rețea în baza unui contract.

Principalele etape pentru a produce energie

În primul rând, trebuie să știi că pentru a produce energie electrică trebuie să achiziționezi un sistem de panouri fotovoltaice (cea mai utilizată sursă regenerabilă), dar costul acestora este destul de ridicat. Însă nu trebuie să te lași descurajat pentru că există diverse programe de finanțare susținute de Administrația Fondului pentru Mediu.

După ce găsești o metodă de finanțare, vei apela la o firmă autorizată pentru proiectarea și instalarea unui astfel de sistem. În următoarea etapă, te vei racorda la rețeaua electrică cu ajutorul operatorului de distribuție din zona în care te afli și vei obține certificarea calității de prosumator.

Iar în ultima etapă, vei semna un contract de vânzare-cumpărare cu furnizorul de energie electrică și va avea loc punerea sub tensiune a instalației. Din acest moment vei începe să vinzi surplusul de energie produs.

Este foarte important ca înainte de a porni pe acest drum să faci un calcul detaliat al consumului de energie din locuința ta, dar și o analiză a capacității de producere de energie electrică necesară. Trebuie luate în calcul toate scenariile de consum și producție și găsită cea mai bună soluție pentru locuința ta.

De exemplu, cazul ideal este cel în care consumi și produci instant energie, iar surplusul îl vinzi în rețea. Cu siguranță nu se va întâmpla acest lucru pentru că seara nu vei produce curent electric și va trebui să cumperi din rețea.

ce-conditii-trebuie-sa-indeplinesti-ca-prosumator

Ce condiții trebuie să îndeplinească un prosumator

 • Trebuie să dețină instalații de producere de energie electrică. Sunt valabile și instalațiile ce produc energie electrică și energie termică, doar în cazul în care energie termică este utilizată de către client la încălzirea spațiilor din locuință sau a apei menajere.
 • Prosumatori pot fi și persoane juridice, dacă activitatea lor specifică nu este producerea de energie electrică.
 • Instalația ce produce curent electric din surse regenerabile nu are o putere electrică mai mare de 27 kW pe loc de consum. În plus, ANRE recomandă în Ghidul Prosumatorului ca „puterea instalată a capacității de producere existente sau care se va instala să nu fie mai mare decât puterea aprobată pentru consum existentă pe avizul de racordare, deoarece există riscul de a se considera că persoana respectivă desfășoară o activitate economică”.
 • Un prosumator trebuie să consume energie din rețeaua electrică și să aibă capacitatea de a vinde energia produsă în clădirile lor. Este foarte important că prin același racord la rețeaua electrică clientul consumă și vinde energie electrică.

Certificarea calității de prosumator – cum se face și care este rolul acesteia

Dacă sunt îndeplinite condițiile de mai sus, trebuie să te adresezi operatorului de distribuție la rețeaua la care ești deja racordat. Operatorul de rețea va emite un certificat prin care se arată că locul de consum în care locuiești este și producător.

Potrivit ANRE, certificarea calității de prosumator este necesară și are în vedere trei aspecte:

 • Inventarul unor astfel de instalații de producere de energie electrică trebuie să fie cunoscut de distribuitor pentru a asigura un management eficient al rețelei electrice;
 • Cantitatea de energie electrică din surse regenerabile de energie produsă în instalațiile deținute de către prosumatori, se include în ponderea de energie electrică regenerabilă realizată de România și trebuie măsurată și contabilizată în acest sens;
 • Pe baza certificatului de racordare completat cu calitatea de prosumator se încheie contractul de vânzare-cumpărare a energiei electrice, astfel încât prosumatorul poate comercializa energie electrică.

Care sunt facilitățile prosumatorilor?

Dacă ești un prosumator care deține o instalație de producere a energiei electrice cu o putere de cel mult 27 kW pe loc de consum, ai următoarele facilități:

 • Furnizorul de energie electrică cu care ai contract pentru consum are obligația de a achiziționa energia electrică produsă de instalația ta și de a încheia un contract de vânzare-cumpărare.
 • Dacă ești un prosumator persoană fizică, poți să vinzi energia electrică produsă către furnizorul tău de energie fără a fi necesară înregistrarea activității de comercializare.
 • Ai dreptul de a beneficia de un serviciu de regularizare între energie livrată și cea consumată din rețea. Toată energia vândută în rețea va apărea cu minus pe factura ta, iar în cazul în care ai produs mai mult decât ai consumat vei fi plătit pentru energia furnizată.

În ghidul ANRE sunt precizate următoarele situații:

 • dacă energia vândută este de sub 100 lei, suma se raportează pe factura următoare;
 • dacă energia vândută este de peste 100 de lei, furnizorul are obligația de a plăti întreaga sumă în termen de 15 zile de la data emiterii facturii.

Calitatea de prosumator, condițiile de racordare la rețeaua electrică și procedurile ce trebuie urmate sunt definite în legislația din domeniu. Dacă dorești să devii prosumator, este recomandat să te familiarizezi cu legile și modificările aduse de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Găsești toate detalii pe anre.ro, în secțiunea prosumatori.

Surse: