De câte panouri solare ai nevoie pentru a alimenta o casă în România?

Ne aflăm în plin proces de tranziție spre energia verde și dacă te gândești la o investiție într-un sistem fotovoltaic pentru casa ta, prin programul Casa Verde sau 100% suportată de tine, e bine să știi cum să evaluezi corect nevoile și investiția. Câtă energie generează un panou fotovoltaic, ce tipuri de panouri solare există și de ce factori mai trebuie să ții cont? Hai să vedem împreună.

Evaluare corectă a consumului

Pentru a determina numărul de panouri solare necesare pentru alimentarea unei case în România, primul și cel mai important pas este evaluarea corectă a consumului de energie electrică al locuinței. Această evaluare nu numai că va ghida dimensiunea sistemului solar necesar, dar va asigura și eficiența și rentabilitatea investiției tale. Iată ce ar trebui să analizezi:

 • Istoricul consumului. Cel mai simplu mod de a estima necesarul de energie este prin analizarea facturilor de electricitate din ultimul an. Acestea îți vor oferi o imagine clară a consumului tău lunar și anual în kilowați-oră (kWh).
 • Variațiile sezoniere. Fii atent la fluctuațiile sezoniere. De exemplu, în România, consumul poate crește în lunile de iarnă din cauza încălzirii.
 • Inventarierea aparatelor electrice. Fă o listă cu toate aparatele electrice din casă și estimează cât timp sunt folosite zilnic. Include aici electrocasnice mari, cum ar fi frigiderele și mașinile de spălat, precum și aparatele mai mici, cum ar fi televizoarele și computerele.
 • Calculul consumului individual. Folosește etichetele de consum energetic ale aparatelor sau ghiduri online pentru a estima consumul fiecărui aparat în kWh.
 • Schimbările anticipate în consum. Încearcă să te gândești la orice modificare viitoare care ar putea afecta consumul de energie. De exemplu: achiziționarea unor noi aparate, extinderea casei sau schimbările în dinamica familiei.
 • Eficiența energetică. Înainte de a trece la energia solară, este indicat să îmbunătățești eficiența energetică a casei tale. Izolarea termică (dacă folosești un sistem electric de încălzire) sau aparateleeficiente energetic pot reduce semnificativ necesarul total de energie.

Durata de strălucire a soarelui în funcție de regiune

Pentru a proiecta eficient un sistem de panouri solare, este crucial să înțelegem durata de strălucire a soarelui în diferite regiuni ale României. Aceasta influențează direct cantitatea de energie solară care poate fi captată și, prin urmare, eficiența sistemului solar.

Pentru început trebuie spus că România beneficiază de o distribuție relativ uniformă a soarelui pe parcursul anului, cu diferențe regionale date de factori geografici și climatici. Totuși, există diferențe. De pildă, regiunile cel mai îndelungat expuse la soare sunt: litoralul Mării Negre (peste 2.300 de ore/an), estică și de sud a țării (2.100-2.200 de ore/an), vestul țării și zona de câmpie (2.000-2.100 de ore/an). Culmile montane sau submontane înalte bine orientate pot de asemenea trece de 2.000 de ore/an, în timp ce în restul zonelor de deal, podiș și depresiuni – numărul orelor poate scădea până la 1.600 de ore/an sau chiar sub, fie din cauza unor obstacole naturale, fie din cauza ceții mai des întâlnite.

Reține însă că toate aceste date sunt cifre medii, ele nu iau în calcul de poziționări specifice. Dacă acoperișul casei sau locul unde vrei să amplasezi panourile solare sunt umbrite parțial în diferite intervale orare ale zilei, datele se pot schimba radical. 

Ce opțiuni am în materie de panouri solare și cât produce fiecare?

Despre ce tipuri de panouri fotovoltaice există, avantajele și dezavantajele lor am mai dedicat un articol în trecut, însă e bine să avem și câteva date despre producția lor de energie. Iată o scurtă sinteză a celor mai larg răspândite:

 • Panouri monocristaline. Sunt eficiente și au o durată lungă de viață, au o eficiență de aproximativ 15-20%, unele modele ajungând chiar și până la 22%. O placă standard de aproximativ 300 de wați, poate produce în condiții ideale, între 1,5 și 1,8 kWh/zi.
 • Panouri policristaline. Sunt mai puțin eficiente decât cele monocristaline, dar mai ieftine. Eficiența lor variază între 13% și 17%, un panou standard de 300 de wați generând în jur de 1,2 – 1,5 kWh/zi, în funcție de condițiile de soare.
 • Panouri amorfe (cu film subțire). Sunt realizate printr-un proces diferit, sunt mai subțiri și mai flexibile. Eficiența variază între 10% și 13%, ceea ce face ca un panou de 300 wați să producă 1 – 1,3 kWh/zi.

Cum calculăm sistemul de care avem nevoie?

Dacă ai început să cauți un sistem de panouri pentru casa ta, probabil ai observat că sunt diferite pachete, care încep de la o putere de 2-3 kW și urcă până la puteri de 10 kW sau chiar mai mult. Dar de unde știi de ce putere ai nevoie? Trebuie spus că indiferent de puterea sistemului, pentru a estima producția anuală de energie, poți utiliza următoarea formulă:

Producția anuală de energie (kWh) = Puterea sistemului (kW) × Ore zilnice de lumină solară × 365 zile. 

Am văzut mai sus numărul de ore de expunere la lumină solară, în funcție de regiune, însă ca să ne încadrăm la o expunere care să fie acoperitoare pentru majoritatea regiunilor țării și să includem și potențiale intervale orare zilnice de umbrire din cauza unor obstacole existente, hai să luăm o medie de 4 ore/zi, adică 1.460 de ore/an. Cu aceste valori, la un sistem cu putere de 4 kW, vom obține o producție anuală de aproximativ 5.840 kWh. Dacă urcăm la un sistem cu putere de 5 kW, atunci producția crește la 7.300 kWh/an, dacă mergem la un sistem de 7 kW, atunci producția este de 10.220 kWh/an și așa mai departe. Fă acum o comparație cu cifrele din analiza consumului tău anual de energie și îți va fi mai ușor să iei o decizie în cunoștință de cauză.

Reține însă și aici că avem de-a face cu o formulă pentru calcularea puterii maxime a unui panou solar în condiții optime. În realitate, pot interveni factori cum ar fi eficiența panoului, umbrirea (de care aminteam anterior), unghiul de montaj, condițiile meteorologice care nu sunt identice în fiecare an – toți acești factori influențează producția finală de energie.

Surse:

Citește și:

Cum influențează temperaturile scăzute autonomia mașinilor electrice

În timp ce mașinile electrice câștigă tot mai mult teren pe piața auto, întrebările legate de performanța lor în diverse condiții climatice devin din ce în ce mai presante. O preocupare majoră pentru mulți proprietari și potențiali cumpărători de vehicule electrice este cum vor funcționa acestea în sezonul rece. Impactul iernii asupra autonomiei bateriilor mașinilor electrice este un subiect complex, care implică atât fizica bateriilor, cât și diversele moduri în care utilizăm vehiculele noastre în condiții de frig. Fie că ești un proprietar actual de mașină electrică sau te gândești să faci tranziția în viitorul apropiat, informațiile de aici te vor ajuta să navighezi prin provocările sezonului rece.

Influența temperaturilor scăzute asupra bateriilor mașinilor electrice

Unul dintre cele mai importante aspecte ale performanței mașinilor electrice pe timp de iarnă este modul în care temperaturile scăzute influențează bateriile. Bateriile litiu-ion, utilizate la majoritatea mașinilor electrice, sunt sensibile la frig. La temperaturi scăzute, reacțiile chimice din interiorul bateriei încetinesc, reducând astfel capacitatea acesteia de a stoca și de a elibera energie. Acest fenomen poate duce la o reducere semnificativă a autonomiei unui vehicul electric.

Date și studii

Studiile arată că scăderea temperaturii sub pragul de confort al bateriilor poate duce la o diminuare a autonomiei cu până la 20-40%. De exemplu, un studiu realizat de organizația AAA constată că la o temperatură de -6 – -7°C, autonomia medie a unei mașini electrice poate scădea cu până la 41% dacă sistemul de încălzire este folosit activ. Această scădere este accentuată și de necesitatea de a încălzi habitaclul, un proces care consumă o parte semnificativă a energiei bateriei.

Platforma Recurrent a făcut un alt studiu în care a luat cele mai populare 12 modele de mașini electrice și datele agregate și anonimizate de la peste 10.000 de vehicule din comunitatea lor din SUA. Datele au fost colectate pe timp de iarnă, folosind dispozitive instalate la bordul mașinilor. În urma analizei acestora, au constatat că autonomia vehiculelor se reduce pe timp de iarnă la majoritatea modelelor cu 20, până la 35%. Extremele sunt 16% la Audi e-tron – care pierde cel mai puțin din autonomie – și 46% la Volkswagen ID.4, care pare cel mai afectat de frig.

Comparativ cu vehiculele tradiționale

Comparativ cu mașinile pe combustibili fosili, care pot experimenta, de asemenea, o scădere a eficienței în condiții de frig, mașinile electrice sunt mult mai afectate de temperaturile scăzute. Explicația vine de la faptul că mașinile cu motor pe benzină sau diesel pot utiliza căldura generată de motorul cu ardere internă pentru a încălzi habitaclul, un avantaj pe care mașinile electrice nu-l au. Este important de menționat însă că tehnologiile moderne în designul bateriilor evoluează într-un ritm susținut, iar asta face ca ele să se îmbunătățească, iar performanța mașinilor electrice în condiții de iarnă să aibă ceva mai puțin de suferit.

Factorii care influențează performanța mașinilor electrice

Pe lângă impactul direct al temperaturilor scăzute asupra bateriilor, există mai mulți factori în timpul iernii care pot contribui semnificativ la reducerea autonomiei mașinilor electrice. Desigur, o parte din aceștia se manifestă și în celelalte sezoane, însă îi vom include pe listă, pentru că iarna sunt cu atât mai importanți. Tot ca o paranteză, există aici modele de bună practică, precum Renault sau Toyota care ofertă calculatoare care să te ajute să-ți estimezi autonomia mașinii în funcție de condițiile de temperatură și modul de utilizare al mașinii. Revenind însă, iată câțiva factori de care trebuie să ții cont:

1. Încălzirea interiorului

Una dintre cele mai mari provocări pe timp de iarnă este necesitatea de a încălzi interiorul vehiculului. Spre deosebire de mașinile cu motor pe combustibil fosil, care pot redirecționa căldura generată de motor către habitaclu, mașinile electrice trebuie să folosească energia bateriei pentru a alimenta sistemele de încălzire. Evident, asta diminuează și mai mult autonomia vehiculului.

2. Rezistența crescută la rulare

Condițiile de drum pe timp de iarnă, cum ar fi zăpada sau gheața, pot crește rezistența la rulare a vehiculului. Din această cauză e nevoie de mai multă energie pentru a menține aceeași viteză, adică un consum mai mare a energiei din baterie. De asemenea, utilizarea anvelopelor de iarnă, deși esențială pentru siguranță, poate să crească ușor rezistența la rulare comparativ cu anvelopele de vară.

3. Folosirea accesoriilor electrice

În iarnă, tendința de a folosi mai intens accesoriile electrice ale vehiculului, cum ar fi ștergătoarele, sistemul de dezaburire, farurile, încălzirea scaunelor etc. contribuie și ea la consumul suplimentar de energie. De reținut în acest context că până la urmă chiar și lucruri aparent mărunte, cum ar fi încărcarea telefoanelor mobile sau utilizarea sistemului de sonorizare, pot adăuga un consum suplimentar de energie.

4. Încălzirea preliminară și managementul bateriei

Pentru a menține bateria la o temperatură optimă, unele vehicule electrice folosesc sisteme de încălzire a bateriei. Cum iarna diferența de temperatură de la mediul ambiant la cea optimă de funcționare a bateriei este mai mare, mașinile vor consuma mai multă energie pentru aceeași sarcină. Important de reținut este practica de preîncălzire a interiorului vehiculului în timp ce este încă conectat la o sursă de energie. 

Sfaturi pentru maximizarea autonomiei pe timp de iarnă

Deși am văzut că provocările sunt numeroase, există și câteva strategii pe care le poți adopta pentru a maximiza performanța bateriei în această perioadă. Uite câteva idei:

1. Preîncălzirea vehiculului 

Așa cum aminteam deja, unul dintre cele mai eficiente moduri de a conserva energia bateriei este preîncălzirea interiorului mașinii în timp ce aceasta este încă conectată la încărcător. 

2. Utilizarea modurilor de conducere eficiente

Multe mașini electrice oferă diferite moduri de conducere care optimizează utilizarea bateriei. Alege un mod care îmbunătățește eficiența energetică, cum ar fi modul Eco. Poate vei pierde din putere, însă vei câștiga autonomie.

3. Optimizarea încărcării

Pe timp de iarnă, este recomandabil să menții bateria încărcată între 50% și 80% pentru a preveni pierderile mari de energie. De asemenea, evită descărcarea completă a bateriei, deoarece temperaturile scăzute pot afecta capacitatea de încărcare.

4. Menținerea presiunii în anvelope

Anvelopele ușor dezumflate pot crește rezistența la rulare, reducând astfel eficiența vehiculului. Verifică regulat presiunea anvelopelor și asigură-te că sunt umflate la nivelul recomandat de producător.

5. Limitarea utilizării accesoriilor electrice

Deși este tentant să folosești încălzirea în scaune, dezaburirea și alte accesorii, acestea pot consuma multă energie. Folosește-le cu moderație și doar atunci când este strict necesar.

6. Planificarea rutei și a încărcărilor

Planifică rutele astfel încât să beneficiezi de stații de încărcare pe traseu, mai ales în călătorii lungi. Folosește-te de aplicații de navigare care includ tot mai multe locații de încărcare.

În concluzie

În timp ce iarna aduce cu sine provocări proprietarilor de mașini electrice, înțelegerea și gestionarea acestor aspecte te pot ajuta. De la preîncălzirea inteligentă a vehiculului la ajustarea stilului de conducere, fiecare strategie contribuie la optimizarea performanței și la maximizarea autonomiei bateriei chiar și în cele mai friguroase luni ale anului. E important de reținut de asemenea că domeniul mașinilor electrice este unul extrem de efervescent, unde inovațiile și avansul tehnologic este mare. Iar problema este abordată din mai multe unghiuri: creșterea capacității bateriilor, optimizarea timpilor de încărcare și dezvoltarea software-urilor care gestionează utilizarea energiei din baterii. Așadar, ce este azi valabil, peste câțiva ani s-ar putea să fie semnificativ diferit. 

Surse:

Citește și:

Reguli noi pentru comercializarea energiei electrice produse de prosumatori

Energia electrică produsă de prosumatori și livrată în rețelele electrice va putea fi valorificată prin mecanisme de compensare/regularizare, conform unui proiect de ordin publicat de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Prosumatorii care dețin centrale de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie (SRE) cu puteri electrice instalate de cel mult 400 kW pe loc de consum și care nu beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi pot vinde prin mecanisme de compensare/regularizare energia electrică produsă și livrată în rețelele electrice furnizorilor de energie electrică cu care aceștia, în calitate de consumatori finali, au încheiat/încheie contract de furnizare a energiei electrice.

Aceste măsuri sunt prevăzute în ordinul de aprobare a Metodologiei de stabilire a regulilor de comercializare a energiei electrice produse în centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrică instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum aparținând prosumatorilor, metodologie ce va intra în vigoare la 1 mai 2022, precizează ANRE în document.

Conform reglementării, prosumatorii cu puterea de cel mult 200 kW pe loc de consum pot beneficia, la cerere, de mecanismul de compensare cantitativă, iar cei cuputerea mai mare de 200 kW, dar de cel mult 400 kW pe loc de consum, de mecanismul de regularizare financiară.

Pentru a beneficia de mecanismele de compensare/regularizare, indiferent de data punerii în funcțiune a centralei electrice de producere a energiei electrice din SRE cu puteri electrice instalate de cel mult 400 kW pe loc de consum, fiecare prosumator trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele cerințe:

 • activitatea principală a prosumatorului să nu fie producerea energiei electrice;
 • schema electrică a centralei este realizată astfel încât alimentarea cu energie electrică a prosumatorului din rețeaua electrică și livrarea în rețeaua electrică a energiei electrice produsă în respectiva centrală să se realizeze prin același racord;
 • sistemul de contorizare a energiei electrice să permită măsurarea energiei electrice produse și livrate în rețeaua electrică, precum și a energiei electrice consumate din rețea.

Regularizarea financiară (200 kW <P<= 400 kW) se realizează prin compensarea între:

 • factura emisă de prosumator pentru energia electrică produsă din SRE și livrată în rețelele electrice, conform prevederilor specifice din contractul de vânzare-cumpărare a energiei electrice produse în centralele electrice din SRE încheiat între prosumator și furnizor,

și

 • factura emisă de furnizorul de energie electrică pentru energia electrică consumată din rețelele electrice de prosumator în calitate de consumator.

Furnizorii de energie electrică au obligația să achiziționeze energia electrică produsă în centralele electrice din SRE livrată în rețeaua electrică, la un preţ egal cu preţul mediu ponderat înregistrat în Piaţa pentru Ziua Următoare aferent lunii în care a fost produsă şi livrată energia electrică respectivă.

Compensarea cantitativă (P<= 200 kW) se realizează în baza principalelor obligații ce revin furnizorilor, conform metodologiei:

 • să achiziționeze energia electrică produsă în centralele electrice din SRE eligibile și livrată în rețeaua electrică, la un preţ identic cu preţul energiei electrice active utilizat de furnizorul de energie electrică în contractul încheiat cu prosumatorul în calitate de consumator, în perioada de facturare și care nu include niciuna dintre următoarele componente: costul dezechilibrelor, marja de furnizare, tariful de transport, de distribuție și de servicii de sistem, TVA-ul pe care furnizorul de energie electrică îl datorează la bugetul de stat, acciza, taxele de cogenerare și certificate verzi;
 • să evidențieze distinct în facturile de energie electrică emise prosumatorilor cantitatea de energie electrică activă consumată din rețea, valoarea energiei electrice în dezechilibru de 0 lei, precum și componentele referitoare la tariful de transport, de distribuție și de servicii de sistem, TVA-ul pe care furnizorul de energie electrică îl datorează la bugetul de stat, acciza, taxele de cogenerare și certificate verzi și marja furnizorului aplicate la întreaga cantitatea de energie electrică consumată din rețeaua electrică de aceștia, pe baza înregistrărilor contorului de măsurare a energiei electrice consumate din rețelele electrice;
 • pentru situația în care prosumatorul produce o cantitate de energie mai mare decât cea consumată din rețea, diferența se reportează pentru perioada/perioadele următoare de facturare;
 • neutilizarea de către prosumator a unei cantități de energie electrică reportată în termenul de maxim 24 de luni de la data livrării acesteia în rețeaua electrică conduce la includerea în procesul de compensarea financiară descris mai sus și a cantității si valorii rămase nereturnate.

Astfel, mecanismul de compensare cantitativă se realizează efectiv, kWh consumat la kWh produs, prin diferență, utilizând mecanisme financiare, între valoarea energiei electrice produse din SRE și livrate în rețelele electrice și valoarea energiei electrice consumate din rețelele electrice la finalul fiecărei perioade de facturare.

Informații suplimentare sunt disponibile și în Referatul de aprobare al Proiectului de ordin.

Ce trebuie să știi legat de plafonarea și compensarea facturilor de electricitate și gaze

Dacă ești client casnic și nu știi dacă vei beneficia sau nu de plafonarea prețului și compensarea facturilor tale de energie electrică și/sau gaze naturale poți regăsi în acest articol o serie de precizări care sperăm să te ajute să evaluezi dacă te califici pentru această schemă de sprijin valabilă pentru perioada noiembrie 2021-martie 2022.

Informațiile se regăsesc și într-un pliant postat pe pagina Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

COMPENSAREA: vine în sprijinul clienților casnici de energie și vizează plata de la bugetul de stat a unei cote părți din valoarea consumului de energie electrică și gaze naturale, după cum urmează:

Energie electrică – Acordarea unei compensaţii unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, dacă:

 • consumul clientului final din perioada facturată este mai mare decât consumul minim determinat ca produs între valoarea de 1 kWh/zi şi numărul de zile din perioada de facturare şi mai mic decât consumul de referinţă determinat ca produs între valoarea consumului zilnic de referinţă şi numărul de zile din perioada de facturare prevăzut în tabelul de mai jos;
 • prețul final care ar trebui achitat de clientul casnic este mai mare decât prețul de referință de 0,68 lei/kWh (include tarifele reglementate pentru servicii de reţea, contribuţia pentru cogenerare de înaltă eficienţă, contravaloarea certificatelor verzi, acciză şi TVA).

Limitele maxime ale consumului pentru care se aplică compensarea pe întreaga perioadă alocate în tranșe lunare, pentru energie electrică:

Luna şi anulConsum zilnic de referinţă (kWh) (cu abatere maximă de 10%)Consum lunar maxim (kWh) (+ maxim 10%)
Noiembrie 2021 (30 de zile)9,93kWh (10,92 kWh)297,9 kWh (327,69 kWh)
Decembrie 2021 (31 de zile)9,93kWh (10,92 kWh)307,83 kWh (338,61 kWh)
Ianuarie 2022 (31 de zile)9,93kWh (10,92 kWh)307,83 kWh (338,61 kWh)
Februarie 2022 (28 de zile)9,93kWh (10,92 kWh)278,04 kWh (305,84 kWh)
Martie 2022 (31 de zile)9,93kWh (10,92 kWh)307,83 kWh (338,61 kWh)

Notă: Limita maximă a consumului pentru care se aplică compensarea pe întreaga perioadă este 1.500 kWh energie electrică, alocat în tranșe lunare.

Gaze naturale: Acordarea unei compensaţii unitare în valoare de cel mult 33% din valoarea componentei preţului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului beneficiar, dacă:

 • limita minimă de consum zilnic este de 7 kWh, iar consumul de gaze naturale din perioada de facturare nu depășește consumul de referință pentru fiecare lună din perioada noiembrie 2021 – martie 2022 ale cărui valori sunt menționate în tabelul de mai jos;
 • prețul gazelor naturale din contractul clientului final este mai mare decât prețul de referință de 125 lei/MWh (nu include TVA, taxe şi tarife reglementate, tarife de înmagazinare, precum şi acciza, aplicabile la data de 30 octombrie 2021). În situaţia în care, în urma aplicării compensării, valoarea reprezentând diferenţa dintre preţul gazelor naturale din contract şi suma de compensare este mai mică de 125 lei/MWh, se compensează doar diferenţa dintre preţul gazelor naturale şi preţul de referinţă.

Limitele maxime ale consumului pentru care se aplică compensarea pe întreaga perioadă alocate în tranșe lunare, pentru gaze naturale:

Luna şi anulConsum mediu lunar (kWh)
Noiembrie 20211.649,05
Decembrie 20212.405,61
Ianuarie 20222.762,51
Februarie 20222.512,56
Martie 20222.330,27
Total11.600

Notă: Limita maximă a consumului pentru care se aplică compensarea pe întreaga perioadă este 11.660 kWh (echivalentul a 1.000 mc) de gaze naturale, alocat în tranșe lunare.

PLAFONAREA: vine în sprijinul clienților casnici de energie și vizează prețurile finale la energie electrică și gaze naturale facturate acestora care nu pot depăşi prețurile stabilite prin Lege, fără a interveni în prețul contractual

Energie electrică: Preţul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh, din care componenta de preţ al energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,525 lei/kWh, având incluse: componenta de preţ al energiei electrice, acciza, tarifele reglementate de transport şi distribuţie, serviciile de sistem, certificatele verzi, contribuţia de cogenerare de înaltă eficienţă energetică, costurile de furnizare, TVA.

Gaze naturale: Preţul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh, din care componenta de preţ al gazelor naturale va fi în valoare de maximum 0,250 lei/kWh, având incluse: componenta de preț al gazelor naturale, costul de transport, tariful de înmagazinare, acciza, tariful de distribuţie, costurile de furnizare, TVA.

Recomandări ale ANRE

Clienții finali care au neclarități privind factura de energie electrică şi gaze naturale, trebuie:

 • Să se adreseze pentru clarificări furnizorului care a emis factura, acesta având obligația transmiterii unei explicaţii clare şi uşor de înţeles a modului în care este calculată valoarea facturii, în special în cazul aceasta este bazată pe un consum estimat;
 • În măsura în care apreciază că prin răspunsul formulat de către furnizor nu au fost aduse clarificările necesare, clientul final are posibilitatea să se adreseze ANRE sau altor instituții care au atribuții în acest sens, chiar şi instanței de judecată.

De asemenea, ANRE mai recomandă clienților finali de energie electrică şi gaze naturale următoarele:

 • Să încheie o convenție de consum cu furnizorul de energie electrică sau de gaze naturale;
 • Să verifice în contract perioada în care trebuie transmis furnizorului indexul și să beneficieze de mecanismul autocitirii pentru a evita facturarea unui consum estimat şi ulterior regularizarea acestuia;
 • Să verifice dacă facturarea s-a efectuat potrivit indexului transmis;
 • Să nu ignore notificările transmise de furnizorul de energie privind modificarea condiţiilor contractuale, în special modificarea preţurilor/tarifelor;
 • Dacă aceste modificări nu respectă condiţiile prevăzute în contract (preţ fix pe o anumită perioadă de timp), clientul final are dreptul să sesizeze ANRE sau alte instituții care au atribuții în acest sens, chiar şi instanţa de judecată.

Totul despre indexul contorului tău de energie

Transmiterea indexului autocitit este cea mai bună soluție pentru a monitoriza cu ușurință costurile aferente consumului de gaze naturale și energie electrică. În acest fel, plătești efectiv atât cât ai consumat într-o anumită perioadă și eviți estimările care pot fi mai mari sau mai mici decât consumul real înregistrat.

Este important să știi că furnizorii pun la dispoziția clienților mai multe canale de transmitere a indexului prin autocitire (telefonic, prin sms, pe pagina web a furnizorului, prin aplicații mobile dedicate etc.). Dacă din contractul tău nu rezultă clar ce variante ai, solicită furnizorului să-ți comunice ce modalități sunt disponibile, precum și perioada (intervalul calendaristic) în care trebuie să transmiți indexul astfel încât să fie luat în considerare la emiterea facturii.

Vrei să afli când și cum se citește contorul de energie electrică sau gaz sau ce trebuie să faci dacă acesta e blocat?  Pe noul site autocitiri.ro găsești o serie de informații complete și chiar un set de răspunsuri menite să te ghideze în tot acest proces de identificare și transmitere a indecșilor.

Și, foarte important, aceste info sunt valabile pentru orice consumator de energie din România, indiferent de distribuitorul pe care îl are.

Mai multe informații pe subiect poți găsi și în articolele următoare:

Ce este un prelungitor cu protecție la supratensiune și cum să alegi unul

În orice casă găsești astăzi o sumedenie de aparate electrice conectate la rețea, iar prețurile acestora nu sunt deloc mici. De prea multe ori ignorat deși nu are un preț prea ridicat, un prelungitor electric cu protecție poate salva “viața” unui televizor de 10.000 de lei sau a unui amplificator audio de 5.000 de lei. Află cum funcționează un astfel de prelungitor și care sunt criteriile pe care trebuie să le ai în vedere atunci când alegi un astfel de produs.

Acest tip de prelungitor oferă o barieră eficientă împotriva fluctuațiilor de tensiune sau a descărcărilor electromagnetice provenite din alte surse, cum ar fi fulgerele, și protejează echipamentele electronice care pot avea împreună prețuri de 1000 de ori mai mari decât cel al unui banal prelungitor electric cu protecție.

Ce conține și cum funcționează

Asemănător la exterior cu un prelungitor electric banal, prelungitoarele cu prize cu protecție se pot distinge însă prin butoanele și indicatoarele luminoase suplimentare care ne spun că acestea conțin ceva mai mult decât cabluri electrice și conectori.

La modul cel mai simplu, acest dispozitiv sesizează creșterea bruscă a energiei electrice din rețea, decuplează faza alimentării și o redirecționează către împământare. Astfel, aparatul electric conectat la priza cu protecție este decuplat, iar energia în exces este disipată fără efecte negative. Trebuie subliniat faptul că un sistem de protecție la supratensiune are întotdeauna nevoie de o priză cu împământare, în caz contrar acesta putându-se arde sub descărcarea de energie fără a proteja nimic.

Cel mai comun sistem de protecție modern este varistorul cu oxizi metalici (Metal-Oxide Varistor, sau MOV, în caz că vă faceți cumpărăturile de pe siteuri străine). În funcție de implementare, calitate și preț, acesta poate face față la descărcări de zeci de mii de amperi sau volți, protejându-vă  astfel chiar și de fluctuații catastrofale de energie.

Important de reținut este și faptul că prelungitorul electric cu protecție este un consumabil, iar în urma mai multor șocuri electrice va trebui să achiziționați un produs nou în cazul în care doriți să mai beneficiați de protecție.

Pe lângă sistemul de protecție propriu-zis, prelungitoarele electrice cu protecție mai pot conține siguranțe (fuzibile sau automate) care decuplează complet consumatorii în cazul în care varistorul dă greș sau este depășit de sarcina supratensiunii, siguranțe (fuzibile sau automate) care limitează consumul maxim al consumatorilor conectați, și banalele filtre de tensiune, care elimină zgomotul indus de echipamentele electrice cu frecvență joasă cum ar fi motoarele.

Cum îl alegem

Trebuie să ținem cont de câteva criterii pentru a alege un prelungitor de bună calitate.

Parametrii electrici de protecție: este specificată în cadrul detaliilor tehnice specifice energia maximă disipată (recomandăm 1000 jouli sau mai mult), tensiunea maximă permisă fără declanșarea protecției (recomandăm 570 V sau mai puțin ) și timpul de reacție (recomandăm o nanosecundă sau mai puțin).

Numărul de varistoare sau alte circuite de protecție: producătorii specifică numărul de sisteme de protecție folosite. Sistemele de protecție simple au unul singur, în timp ce produsele de calitate au trei (fază – nul, fază – împământare și nul – împământare) sau chiar mai multe în cascadă.

Indicatoare de semnalizare, împământare și stare protecție: primul este util pentru a vedea când prelungitorul este alimentat și activ, al doilea semnalizează funcționarea împământării, în timp ce al treilea semnalizează dacă sistemele de protecție interne sunt active sau au ajuns la sfârșitul duratei de viață.

Numărul și tipul de prize: este recomandat să alegeți un prelungitor cu un număr suficient de mare de prize și să vă rezervați o marjă pentru doi consumator suplimentari.

Numărul de conectori suplimentari: pe lângă prizele pentru curent, un prelungitor electric cu protecție poate oferi și conectori RJ45 pentru cabluri de rețea, conectori RJ11/RJ12 pentru cabluri telefonice, conectori pentru cablu coaxial de antenă RF sau USB. Acestea sunt utile pentru a proteja calculatoarele, serverele, televizoarele sau alte echipamente care pot fi supuse șocurilor electrice provenite din alte surse.

Lungimea și calitatea cablului de alimentare: lungimea cablului este importantă în cazul în care priza este plasată departe de locul în care veți plasa prelungitorul, însă mai importantă este calitatea acestuia. Pentru a nu avea probleme, alegeți un produs care stipulează clar că folosește un cablu monofilar cu suprafață în secțiune de 2,5 milimetri.

Lungimile variază și încep de la 1,5 m până la 30 m chiar. Chiar dacă lungimea ridică prețul prelungitorului, este mai convenabil să cumperi un cablu mai lung, decât să te confrunți cu frustrarea de a mai avea nevoie de doar câțiva centimetrii în plus pentru a ajunge până unde ai nevoie.

Managementul de putere: este o opțiune care permite decuplarea prizelor care nu au consumator sau al căror consumator a intrat în stand by.

Numărul de wați ai unui prelungitor cu protecție la supratensiune: Numărul de Wați este indicat pe fiecare prelungitor. Dacă vei conecta mai multe aparate care vor funcționa în același timp la același prelungitor, trebuie să verifici ca puterea cumulată a acestora, să nu o depășească pe cea suportată de prelungitor. În caz contrar, cel mai probabil o să apară accidente.

În general, mai toate necesită între 220 și 240 V iar toate prizele de perete au măcar 230 V. Ce trebuie să știi este că, dacă vrei să conectezi utilaje cu care lucrezi la exterior, este recomandat să alegi un prelungitor priză cu un voltaj de 250V. Vei face alegerea corectă tot în funcție de aparatele pe care vrei să le conectezi la curent.

Tipuri de prelungitoare

Prelungitoarele cu protectie pot fi de doua tipuri: pentru uz interior si pentru uz exterior.

Cele pentru interior au două sau mai multe cuple, iar lungimea cablului este mica sau moderata, (cele de 3m pot fi suficiente), deoarece distanța dintre priza de perete și aparatură este relativ mică. Acestea se utilizeaza in special pentru aparatura electrocasnica existenă în locuință, de aceea cablul poate avea mai puține fire de cupru în interior, deoarece consumul nu este atat de mare.

Modelele pentru exterior sunt poziționate de regulă pe tambur, pentru a putea fi mai usor de manevrat dintr-un loc în altul. Prelungitoarele cu protectie, la un pret bun, din aceasta categorie au o lungime a cablului între 10 m și 50 m, astfel că vei avea o sursă de curent, chiar și la o distanță mare de priză. Acestea au cel mult 4 cuple, pentru a putea face față voltajului ridicat, necesar electronicelor consumatoare de multă energie. Produsele au și un capac de protecție, poziționat pe cuple, care împiedică pătrunderea prafului sau a umidității, în timpul depozitării.

Ca sa utilizezi prelungitorul în siguranță, verifică puterea aparatelor care intră în fiecare priză. Asigură-te ca valoarea totală nu depaseste puterea maximă a prelungitorului. Cele mai multe suportă între 2000-3000W, însă poți găsi prelungitoare ce depășesc această valoare și se folosesc pentru aparate consumatoare de multă energie.

Nu uita! Circuitul electric din locuință se poate strica foarte ușor, din cauza rezistențelor arse. Dacă folosești un prelungitor ce asigură protecție la supratensiune, instalația electrică va funcționa corespunzător, chiar dacă au loc frecvent întreruperi de curent. Așadar, investind într-un astfel de produs, vei evita cheltuielile mai mari, cauzate de înlocuirea circuitului electric.

Surse:
Reviewuri ușor de înțeles
Recenzii scule
Doza de gadgeturi

Becurile smart: Ce sunt și cum te pot ajuta?

Tot mai mulți oameni își doresc să aibă parte de o casă inteligentă, iar soluțiile care îi ajută să se apropie de acest lucru își fac loc în viețile lor aproape la tot pasul. Nu mai e un lucru nou faptul că tehnologia ia amploare și că o găsim din ce în ce mai mult în activitățile noastre de zi cu zi. 

Indiferent dacă ești la prima incursiune în lumea tehnologiei inteligente sau ești la curent cu aceste tehnologii de ani de zile, becurile inteligente sunt unele dintre cele mai utile gadgeturi smart din jur. În cele ce urmează vom face împreună o călătorie în lumea acestor gadgeturi interesante și îți vom explica ce sunt becurile smart, ce tipuri de becuri smart există, care sunt avantajele folosirii lor, ce trebuie să ai în vedere atunci când le achiziționezi sau la ce preț le poți cumpăra.

Ce sunt becurile smart?

Credem că este destul de evident pentru toată lumea faptul că, în esență, un bec smart are exact aceeași funcție ca și un bec obișnuit – aceea de a ilumina o încăpere. Ceea ce îl face însă mai special sunt avantajele pe care acesta le oferă, iar cel mai important dintre toate este faptul că îl poți controla direct de pe telefon sau de pe tabletă.

Pe piață există o varietate de modele și multe dintre acestea oferă propria lor platformă de control al becului. Dacă ai mai multe becuri compatibile, acestea pot fi controlate toate din aceeași aplicație. Mai există și varianta în care nu vrei să te oprești doar la schimbarea iluminatului în casă și dorești să adopți mai multe dispozitive inteligente, iar atunci e o idee bună să alegi un sistem integrat, ca de exemplu Google Assistant sau Apple Homekit.

Mai mult de atât, dacă ai și o boxă controlată printr-un sistem de genul celor amintite mai sus, poți controla becul și prin comenzi vocale, un lucru foarte la îndemână atunci când nu ai telefonul sau tableta în apropierea ta.

Tipuri de becuri smart

În funcție de metoda de conectare a becurilor poți întâlni trei tipuri: conectare prin Bluetooth, prin Wi-fi sau prin ZigBee, ultimul fiind un protocol de comunicare dezvoltat special pentru automatizarea locuințelor. Este important de știut faptul că fiecare dintre acestea prezintă atât avantaje, cât și dezavantaje.

Becuri Bluetooth

Becurile cu conectare prin Bluetooth au avantajul că sunt mai ieftine. Cu toate astea, îți pot complica puțin viața. Becurile trebuie să fie mereu conectate cu telefonul și, astfel, acestea pot fi controlate doar atunci când telefonul se află în zona de acoperire. Printre funcțiile pe care le pot îndeplini becurile cu conexiune Bluetooth amintim: aprinderea/închiderea becului de la distanță, setarea luminozității, a culorii albe reci, a culorii albe calde și a luminii colorate, efecte speciale de lumini, aprinderea temporizată sau plasarea luminilor în stare de repaus 

Unele dintre aceste becuri au incluse și o boxă, ceea ce înseamnă că poți asculta muzica ta preferată la bec! Știm că sună ciudat, dar ai acum această posibilitate! Cele mai multe dintre boxe au o putere de 3W, care poate fi suficientă pentru o petrecere în cadrul unei locuințe! 

În ceea ce privește dezavantajele, cel mai important este faptul că becurile Bluetooth nu pot fi controlate de la distanță mare dacă telefonul sau tableta iese din raza de acțiune a aplicației mai sus amintite.

Becuri Wi-Fi

Becurile cu conectare prin Wi-Fi sunt, de asemenea, foarte populare. Acest tip de becuri se conectează la internet prin intermediul unui router și pot fi controlate și de la distanțe mai mari decât în cazul celor cu conexiune Bluetooth. Becurile cu Wi-Fi îndeplinesc aceleași funcții ca și cele cu Bluetooth, diferența fiind dată de faptul că poți să le controlezi de oriunde, atâta timp cât ai o conexiune la internet.

Un dezavantaj minor al acestor tipuri de becuri este viteza de răspuns, care poate fi redusă. Acest dezavantaj poate să apară cu precădere atunci când ai mai multe dispozitive conectate la internet prin același router, fapt care poate cauza anumite întârzieri. Totuși, nu vorbim despre perioade îndelungate, ci întârzieri foarte mici, de câteva milisecunde.

Becuri ZigBee

Becurile care folosesc protocolul de comunicare ZigBee sunt considerate printre cele mai bune și cele mai de încredere. Motivul este legat de faptul că viteza de răspuns este mult mai rapidă. Ele se conectează la internet prin intermediul unui hub și atunci nu apar posibile întârzieri ca la becurile cu Wi-Fi. Acest lucru creează o conexiune mai stabilă datorită timpului rapid de conectare la hub.

Dezavantajul cel mai mare este, evident, costul suplimentar pentru achiziția unui hub. Acest cost se poate justifica dacă ai de gând să folosești mai multe becuri inteligente în casă.

Ce trebuie să ai în vedere când le cumperi?

Fiind vorba despre un gadget relativ nou din punct de vedere al tehnologiei, sunt mai multe lucruri la care trebuie să te gândești înainte de a achiziționa un bec smart. Iată care sunt câteva dintre ele: 

Integrarea cu alte sisteme inteligente

Un criteriu de care am adus aminte și cu alte ocazii pe parcursul acestui articol, capacitatea becurilor inteligente de a putea fi integrate într-un sistem mai vast este foarte importantă și trebuie luată în calcul încă din start.

Existența unui sistem care poate îngloba mai multe dispozitive inteligente este, poate, unul dintre cele mai interesante aspecte ale unei case smart deoarece, cu ajutorul său, poți controla aceste dispozitive dintr-o singură aplicație, fără să fii nevoit să instalezi fiecare aplicație pentru fiecare produs în parte. Momentan, pe piață există mai multe asemenea sisteme, dintre care Google Assistant, Amazon Alexa sau Apple HomeKit sunt cele mai cunoscute.

Majoritatea acestor sisteme îți oferă posibilitatea de a adăuga în aceeași rețea și, implicit, de a controla din aceeași aplicație, mai multe corpuri de iluminat, întrerupătoare sau alte accesorii, de aceea este o idee bună să verifici dacă becurile tale smart au această opțiune.

Funcțiile inteligente ale dispozitivului

Atunci când ne referim la funcțiile inteligente ale unui bec smart, existența sau lipsa unora sau altora dintre acestea depind de prețul produsului, model sau opțiunile de control. 

Atunci când alegi un bec smart, este bine să știi că cele mai răspândite și, totodată, cele mai importante funcții inteligente sunt cele legate de reglarea culorilor, a intensității luminoase și de existența unui timer pentru pornire/oprire automată. În general, timer-ul este una dintre funcțiile care nu trebuie să lipsească.

Mai există câteva funcții speciale, precum simularea răsăritului soarelui (becul acționează mai mult sau mai puțin ca un ceas deșteptător prin creșterea graduală a luminii din cameră), simularea apusului (diminuarea graduală a luminii în cameră când se înserează) sau efectele speciale precum aurora boreală, care sunt spectaculoase și pot să adauge o pată de culoare în rutina ta zilnică.

De asemenea, este foarte important de precizat faptul că toate aceste funcții inteligente pot fi folosite doar dacă becul smart este conectat la un întrerupător deschis. Dacă acest întrerupător este închis, becul nu va funcționa și, bineînțeles, nu va fi vizibil în rețeaua wireless.

Tipul soclului

Următoarele informații țin mai mult de partea tehnică a becurilor smart, dar ele se aplică, în general, majorității corpurilor de iluminat. Tipul de soclu un criteriu destul de important de luat în seamă, deoarece determină ce tip de veioze, lustre sau lămpi sunt compatibile cu un anumit tip de bec smart. Este indicat să nu treci cu vederea acest aspect chiar dacă majoritatea modelelor de becuri smart folosesc soclul E27 tip Edison, cel mai răspândit.

Luminozitatea

Luminozitatea unui bec este valoarea determinată de puterea luminii emise de becul în cauză. Este măsurată în lumeni și, în general, trebuie să te gândești la valoarea maximă a acesteia atunci când alegi un bec. În cazul unui bec inteligent este indicată alegerea unuia cu o intensitate mare deoarece aceasta poate fi reglată (să fie mai slabă sau mai puternică) cu ajutorul aplicațiilor aferente, însă nu poate fi crescută peste limita sa maximă dacă alegi de la bun început un bec cu o luminozitate mică. Ca un exemplu, un bec LED de 13W are o intensitate luminoasă de 1500 lumeni, în timp ce unul de 5W are o intensitate luminoasă de 420 lumeni, ceea ce denotă clar că cea mai bună variantă pe care o poți alege este, bineînțeles, becul de 13W.

Durata de viață estimată (ore)

Având în vedere faptul că becurile smart sunt mai scumpe decât cele obișnuite, este o idee bună să iei în calcul și durata de viață a acestora. Un punct de plecare destul de bun în acest sens este să alegi un bec inteligent cu o durată medie spre mare de viață pentru a nu fi nevoit să faci un efort financiar însemnat la intervale dese. De exemplu, un ciclu de viață al unei bec estimat la  20.000 de ore se „traduce” în aproximativ 11 ani de zile, în condițiile în care acesta funcționează 5 ore pe zi. Bineînțeles, aceste cifre sunt estimative, durata de viață putând fi mai scurtă sau mai îndelungată, în funcție de mai mulți factori.

Avantajele și dezavantaje

Spre deosebire de becurile obișnuite, a căror avantaje se limitează de cele mai multe ori la prețul mai mic de achiziție, becurile smart vin la pachet cu o serie de avantaje foarte interesante. Iată câteva dintre ele:

 • Pot fi controlate de la distanță prin intermediul aplicațiilor de pe telefon sau tabletă.
 • Permit reglarea luminii și alegerea oricăror culori dorești pentru a crea o atmosferă perfectă.
 • Protejează mediul înconjurător prin faptul că nu consumă prea multă energie și au o durată de viață mai lungă.
 • Unele modele au și alte funcții smart interesante, precum boxe integrate sau amplificator pentru semnalul wireless al routerului tău.
 • Sunt economice și te ajută astfel să reduci costurile aferente facturilor de energie electrică.
 • Permit instalarea de senzori și setarea de comenzi, cu ajutorul cărora poți crea diferite scenarii, ca de exemplu becul să se aprindă automat când treci prin dreptul lui.

În ceea ce privește dezavantajele, acestea sunt mult mai puține, după cum urmează:

 • Prețul unui bec inteligent este sensibil mai mare decât cel al unui bec obișnuit.
 • Emit o lumină unidirecțională.
 • Fiind niște dispozitive conectate în rețea, este nevoie de o atenție sporită în ceea ce privește securitatea cibernetică.

Prețuri

Așa cum am precizat și la dezavantaje, prețul unui bec smart este mai mare decât cel al unui bec obișnuit. În general, prețul diferă în funcție de producător, funcțiile pe care le îndeplinesc respectivele becuri sau model, dar în general acesta pleacă de la suma de 50 de lei și poate ajunge chiar și la 400 de lei. Chiar dacă este clar că trebuie să faci un efort financiar mai mare la început, pe termen lung becurile smart se pot dovedi o investiție înțeleaptă.

În concluzie, putem afirma faptul că becurile smart sunt o soluție foarte inteligentă, cu numeroase avantaje, în ciuda prețului mai ridicat. Ceea ce este important este să încerci să le privești ca pe o investiție pe termen lung, care se va dovedi cu siguranță profitabilă deoarece nu trebuie să le schimbi des și, mai mult, în unele cazuri, îndeplinesc funcții care suplinesc și alte gadget-uri. 

Surse

Cum alegi cele mai bune lămpi solare pentru grădina ta?

Atunci când locuiești la casă, grădina este un aspect cheie al locuinței tale și unul dintre spațiile care necesită multă atenție. Frumos amenajată, aceasta devine locul preferat de relaxare al familiei tale, care se reunește aici pentru a povesti întâmplările din timpul zilei sau caută să se relaxeze după serviciu sau după orele de la școală. În plus, fiind primul lucru pe care cineva îl observă, curtea este un fel de carte de vizită a întregii locuințe. Este locul ce îți întâmpină oaspeții și creează o primă impresie despre stilul tău.

Una dintre cele mai la îndemână soluții pentru o curte bine amenajată și cu mult bun gust sunt lămpile solare. Acestea sunt un plus din punct de vedere estetic, răspândind o lumină placută și relaxantă. Totuși, rolul lor nu este doar estetic, lămpile solare fiind și destul de utile, mai ales pe timp de noapte, atunci când asigură lumina de care ai nevoie pentru a te simți în siguranță. Lămpile solare luminează toate punctele de interes ale curții și, astfel, ai o vizibilitate mai bună asupra a tot ce se întâmplă în această zonă. 

În cele de mai jos, vom trece în revistă ce sunt lămpile solare, ce trebuie să ai în vedere când le alegi, care sunt avantajele folosirii lor, precum și prețurile aferente acestora.

Ce sunt și cum funcționează?

O lampă solară este un întreg ansamblu, fiind compus din: lampă LED, panou fotovoltaic, baterie (acumulator), controler de încărcare și, în unele cazuri, un invertor. În timpul zilei, panoul solar transformă energia solară în energie electrică și încarcă acumulatorul/bateria. Pe timpul nopții, lampa solară se aprinde automat folosind energia stocată în timpul zilei. Totuși, trebuie precizat faptul că timpul de iluminare al lămpii depinde de nivelul de încărcare al acumulatorului care, la rândul său, poate fi influențat de mai mulți factori: poziția geografică, condițiile de climă, anotimp.

Ce trebuie să ai în vedere când le cumperi?

Atmosfera serilor de vară va fi mult mai plăcută în grădina ta dacă vei fi înconjurat de lumini plăcute, feerice, iar lămpile solare sunt o alternativă foarte practică a stilului tradițional de iluminare. În plus, curtea ta va căpăta un aer foarte interesant și cochet, de aceea am pregătit câteva criterii pe care trebuie să le ai în vedere atunci când te hotărăști să achiziționezi noile tale lămpi pentru grădină:

 1. Tipul de lampă
 2. Intensitatea luminii
 3. Raza de acțiune
 4. Capacitatea acumulatorului
 5. Materialele și gradul de protecție IP

Tipul de lampă

Acest prim criteriu este foarte important deoarece tipul de lampă potrivit trebuie ales în funcție de locul în care te-ai gândit să îl amplasezi. Ai de ales între modele care se montează pe pereți și modele mai ușor de montat, pe care le poți înfige direct în pământ sau pe care le poți agăța de gard sau alt obiect din curte.

Modelele mai simple, precum cele care se înfig în pământ, se pot folosi la iluminarea aleilor, în timp ce modelele care necesită montaj pe perete se folosesc cu precădere la iluminatul terasei sau a altor zone importante din grădina ta.

Intensitatea luminii

Acest al doilea criteriu este strâns legat de primul, iar alegerea intensității luminii lămpii tale are la bază tot locul de amplasare a acesteia. De exemplu, pentru iluminarea aleilor se potrivesc lămpile solare care emit o lumină mai slabă, în timp ce pentru piscină, de exemplu, se recomandă folosirea unor lămpi de o mai mare intensitate. 

Având în vedere faptul că intensitatea luminii se măsoară în lumeni, acesta este  aspectul cel mai important pe care trebuie să-l verifici atunci când cumperi o lampă solară. Un număr mai mare de lumeni asigură o putere mai mare a lămpii, astfel că le poți alege în funcție de nevoile tale.

Raza de acțiune

În funcție de modelul pe care l-ai ales și de scopul tău, lămpile solare pot ilumina pe o distanță care variază de la câțiva centimetri și până la 10 metri sau chiar mai mult. Dacă scopul lămpilor pe care dorești să le achiziționezi este strâns legat de securitate, este o idee bună să alegi un model cu raza de acțiune cât mai mare, care să permită un iluminat corespunzător al curții.

Dacă însă îți dorești să creezi o atmosferă plăcută, intimă și relaxantă în grădina ta, cel mai bine e să te orientezi către modelele cu rază mică de acțiune, acestea fiind ideale. Astfel, cu lămpi solare mai mici, însă într-un număr mai mare, vei putea sa luminezi acele zone pe care ți le dorești pentru a te ajuta să creezi o atmosferă ca-n povești.

Capacitatea acumulatorului

Lămpile solare funcționează pe baza unor acumulatori, a căror calitate diferă de un model la altul. Acumulatorul este cel care stochează energia solară din timpul zilei și o folosește pentru a ilumina, astfel că este esențial în buna funcționare a lămpii. 

Această diferență de calitate a acumulatorului este și cea care face diferența în ceea ce privește prețul. Din acest motiv, se poate lesne observa faptul că există multe lămpi solare ieftine în ofertele magazinelor de profil, însă acumulatorul acestora nu poate fi înlocuit. Acest lucru înseamnă că, odată ce acumulatorul nu mai funcționează, va trebui să cumperi o lampă nouă. 

Există însă și reversul medaliei – la un preț ceva mai ridicat, poți găsi și modele de lămpi solare ce permit schimbarea acumulatorilor, fapt care crește considerabil durata de viață a produsului. Chiar dacă vei face un efort financiar mai important în momentul achiziției, pe termen lung vei observa că merită – vei putea folosi mai mult timp lămpile și vei face economii importante.

Trebuie să ai în vedere că lămpile solare au un ciclu de încărcare/ descărcare zilnic și în general, acumulatorii fac față aproximativ doi ani. După aceea ai să observi că perioadele de funcționare pentru lămpile solare se diminuează  fiind necesară înlocuirea acumulatorilor sau a lămpilor. 

Materialele și gradul de protecție IP

Majoritatea lămpilor solare pentru grădină sunt confecționate din plastic, însă calitatea poate să difere foarte mult de la un model la altul. Totuși, dacă nu îți dorești o lampă solară din plastic, ai posibilitatea să alegi modele cu elemente din metal, ceramică, porțelan sau sticlă. 

Costul acestor modele este, bineînțeles, mai mare decât în cazul celor din plastic, dar este o idee bună să alegi aceste modele în funcție de designul grădinii tale sau, pur și simplu, dacă dorești să îi imprimi un efect estetic deosebit acesteia. Materialele din care sunt fabricate lămpile solare de grădină sunt foarte importante deoarece acestea trebuie să reziste în fața acțiunii diferiților factori de mediu (temperaturi prea ridicate sau prea scăzute, ploi, ninsoare etc), fără să ruginească sau să crape.

De asemenea, pe lângă calitatea materialelor, mai este importantă și etanșarea lămpilor. Protecția corpurilor de iluminat de exterior se abreviază IP și reprezintă protecția împotriva pătrunderii corpurilor străine și a lichidelor. Am explicat pe larg ce înseamnă gradul de protecție IP în acest articol.

Care sunt avantajele?

Avantajele folosirii unor lămpi solare sunt, de obicei, puse în balanță față de cele pe care le au corpurile de iluminat „clasice”, precum felinarele sau stâlpii de iluminat. Iată o listă cu avantajele lămpilor solare:

 • Montajul este foarte rapid și simplu.
 • Prețul este mai avantajos comparativ cu cele clasice.
 • Faci economie la consumul de energie electrică.
 • Poți ilumina chiar și zone unde nu poți folosi metodele „clasice”, precum stâlpii electrici sau felinarele.
 • Le poți utiliza atât în scop decorativ, cat și în scop funcțional.
 • Ai o gama largă de modele din care poți alege.
 • Nu au nevoie de cabluri electrice alimentate din instalația casei.

Care sunt prețurile?

Având în vedere faptul că există o multitudine de modele de lămpi pe piață, prețurile pot varia între limite destul de vaste. Totuși, trebuie să ai în vedere criteriile expuse mai sus atunci când alegi ce model ți se potrivește, precum și rolul pe care l-ai gândit pentru aceste lămpi în peisajul grădinii tale. În general, prețurile pornesc chiar și de la 3 lei bucata, dar pot ajunge și la suma de 1000 de lei, în funcție de producător, materialele din care sunt confecționate sau funcțiile pe care acestea le îndeplinesc.

În concluzie, credem că te-am ajutat să afli cum alegi cele mai bune lămpi solare de grădină și să îți faci o idee despre care sunt modelele care se potrivesc casei tale. Orice grădină este mult mai frumoasă și interesantă atunci când se bucură de un iluminat perfect, care să îi pună în valoare tot ce are mai bun de oferit, așa că nu mai sta pe gânduri și încearcă-le și tu!

Surse:

Cum poți preveni incidentele din locuință: reguli de bază

Dacă ai cumva în casă improvizații sau alte neconformități la instalațiile de electricitate sau de gaz și mai ales dacă cei mici sunt lăsați nesupravegheați trebuie să știi că acestea pot duce la incendii sau la alte tipuri de incidente care se pot solda tragic, cu pierderea celor dragi și te pot lăsa fără agoniseala de o viață.

Verificarea periodică a instalațiilor electrice și de gaz și repararea neconformităților doar de către specialiști, curățarea anuală a coșurilor de fum și a hornurilor, renunțarea la orice tip de improvizații sunt doar câteva din regulile care, odată respectate, te pot pune la adăpost de incidente tragice.

verificarea-instalatiilor-electrice-doar-de-catre-specialisti

Verifică instalațiile electrice din locuințe și fă reparațiile numai cu specialiști

Ai obiceiul de a alimenta mai multe aparate electrice: radiatoare, plite electrice, boilere, calorifere, aeroterme din aceeași priză sau din același prelungitor? Când siguranța sare ai pus o sârmă mai groasă sau ai blocat declanșarea ei cu un băț? La caloriferul electric folosești un prelungitor cu un cablu foarte subțire sau o improvizație care atârnă pe covor, punând în pericol siguranța celor din casă? Greșit!

Totuși, dacă ești într-una din situațiile descrise anterior, trebuie să iei rapid măsuri:

 • Pentru început, îți recomandăm să faci o verificare atentă a locuinței pentru a identifica situațiile cu potențial risc de producere a incendiilor.
 • Odată identificate, aplică regula de bază, chemând un electrician autorizat care să facă reparațiile la instalațiile electrice în locuință fiindcă cel care nu are această calitate poate declanșa un incendiu sau se poate electrocuta. Electricianul trebuie să verifice instalaţia, ori de cîte ori se deconectează o siguranţă sau ori de câte ori observi că ceva nu e în regulă.
 • Tot specialiștii sunt cei care pot înlocui echipamentele electrice ce prezintă defecțiuni: tablouri electrice, doze, prize, întrerupătoare etc.
 • Dacă termostatul este defect sau sunt elemente de plastic topite nu mai folosi aparatul de încălzit electric.
 • Nu utiliza aparate electrice de gătit dacă au cordoane de alimentare cu izolația străpunsă, improvizate sau ștechere defecte.
 • Îndepărtează materialele combustibile (haine, documente etc.) din vecinătatea aparatelor de încălzit electrice.
 • Nu amplasa perdelele sau alte materiale textile în imediata apropiere a becurilor de tip incandescent, deoarece pot lua foc foarte uşor.
 • Nu amplasa radiatoarele lângă perdele sau mobilier şi nu le utiliza pentru uscarea rufelor.
 • Cheamă un electrician autorizat dacă dorești să utilizezi consumatori mari de energie în locuinţă (radiatoare electrice, boilere, instanturi de apă caldă etc.) – este posibil să fie nevoie de modificarea instalaţiei pentru a fi în siguranţă şi implicit de avizul distribuitorului de energie.
curata-cosurile-si-hornurile-in-fiecare-an

Coșurile de fum și hornurile trebuie curățate în fiecare an

O incidență crescută în ceea ce privește cauzele producerii incendiilor o reprezintă coșurile de fum și hornurile necurățate sau defecte. Potrivit unui sondaj IRES realizat pentru Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, 44,5% dintre cei care dețin coș de fum nu apelează la personal specializat, cel puțin o dată pe an, pentru verificarea ori curățarea acestuia. Îngrijorătoare sunt și datele oficiale referitoare la improvizațiile făcute la instalațiile de gaz, dar și la cele electrice.

Ține sub observație instalațiile de gaz, cele de încălzire, coșurile de evacuare a gazelor arse din încăperi, fără a uita o clipă faptul că cei mici nu trebuie lăsați nesupravegheați în casă fiindcă sunt tentați să experimenteze tot felul de lucruri pe care le fac cei mari și asta poate genera incidente grave.

Nu uita că siguranța familiei depinde în primul rând de tine, prin măsurile de prevenție pe care le iei. De aceea:

 • Dacă stai la casă, asigură curățarea coşurilor de fum şi a hornurilor de cel puţin două ori pe an, o dată înainte de începerea sezonului rece, numai cu persoane autorizate.
 • Verifică şi îmbinările între aparatele de încălzire şi coşurile de evacuare, deseori fiind necesară refacerea acestor îmbinări dacă sunt afumate. La fel de importante sunt garniturile de etanşare de la focare, care trebuie schimbate periodic, deoarece trebuie să reziste la temperaturi ridicate.
 • Dacă stai la bloc, asigură-te că apartamentul are în bucătărie, unde sunt instalate mașini de gătit, tip aragaz, un canal sau grilă de ventilare pentru evacuarea gazelor de ardere spre exterior. Dacă aceste goluri sunt obturate trebuie eliberate, iar remedierea să fie făcută de specialişti autorizaţi.
 • Verifică periodic şi menţine în bună stare de funcţionare instalaţiile (conducte, robinete, arzătoare etc).
 • Aragazurile trebuie supravegheate în timp ce se prepară hrana, existând riscul ca acestea să se stingă provocând în acest fel acumulări de gaze.
 • Aragazurile nu trebuie utilizate pentru încălzirea locuinţei.
 • Ai grijă ca verificarea instalațiilor interioare de gaz să fie făcută o dată la doi ani, cu firme autorizate
 • La centralele termice, montarea acestora și ulterior verificarea periodică se face numai de către specialiști.
 • Montează detectoare de incendiu și de gaz în locuinţă întrucât acestea emit semnale care te previn cu privire la producerea incidentelor.

Nu în ultimul rând, fumatul trebuie să fie în atenția noastră, întrucât reprezintă una dintre cauzele generatoare de incendii atunci când, din neglijență, scăpăm mucuri de țigară incandescentă pe covor sau când adormim cu țigara aprinsă. Totodată, sunt copii care mor anual fiindcă provoacă incendii cu țigări, chibrite sau brichete, iar acestea nu ar trebui să fie nicidecum la îndemâna celor mici.

Mai multe informatii despre importanța prevenției și a respectării unor reguli de bază în ceea ce privește utilizarea surselor de energie găsești aici și aici.

Instalația electrică și tot ce trebuie să știi despre ea

Dacă nu ține de competența ta, cel mai bine este să lași persoanele avizate să se ocupe de instalația electrică a locuinței tale. Sfatul este valabil mai ales dacă îți construiești o casă, iar instalația trebuie proiectată și instalată de la zero.

În acest articol îți vom prezenta câteva noțiuni generale despre instalația electrică, cât să știi despre ce e vorba atunci când vei discuta cu un specialist.

Un prim lucru foarte important atunci când vine vorba de instalația electrică ține de reguli și legi.

Legislația în domeniul instalațiilor electrice

Din cauza faptului că pot să apară situații periculoase și accidente produse ca urmare a unei rețele electrice efectuate necorespunzător, legislația în domeniu este destul de strictă. Legea nr. 123/2012 prevede la articolul nr. 92 chiar pedeapsa cu închisoarea.

Noțiuni de electrică

Curentul electric

 • apare în metale și alte materiale conductoare electric prin mișcarea electronilor (particule minuscule cu încărcătură negativă) de la polul minus către polul plus. Astfel, se egalizează diferența de sarcină între poli.
 • este măsurat în amperi (A) și descrie cantitatea de electroni care curge printr-un material conductor.
 • direcția în care curg electronii prin conductor, denumită flux electric, este întotdeauna dinspre sursă către consumator (aparate electrice, corpuri de iluminat, etc.).

Puterea electrică

 • indică viteza de transfer a energiei electrice într-un circuit electric.
 • se exprimă în watt-oră sau kilowatt-oră.
 • În România curentul electric se vinde în kilowați-oră (kWh), respectiv puterea electrică în wați (Wh) sau kilowați (= 1000 wați).
 • spre exemplu, dacă lași un bec de 25 W aprins pentru 40 de ore, se consumă 25 W x 40 h = 1000 Wh sau 1 kWh.

Intensitatea curentului electric (I)

 • se măsoară în amperi (A).
 • caracterizează cât de puternic este curentul electric ce străbate un circuit, pe baza efectelor produse de acesta într-un anumit interval de timp.

Tensiunea (U)

 • reprezintă lucrul mecanic efectuat de o sursă pentru deplasarea sarcinii electrice în circuit.
 • se măsoară în volți (V).
 • în România rețeaua electrică are o tensiune de 230 V curent alternativ.
 • bateriile auto au de regulă o tensiune de 12 V curent continuu.
 • tensiunile mai mari de 48 volți sunt letale.

Rezistența (R)

 • măsoară obstrucționarea curgerii curentului electric.
 • depinde de tipul și temperatura materialului și de grosimea conductorului.
 • dacă electronii întâlnesc în drumul lor tot felul de atomi, rezistența este mai mare.
 • se măsoară în ohmi (Ω).

Conductorii electrici

 • sunt materiale care conduc electricitatea.
 • de regulă sunt metale, unul foarte utilizat fiind cuprul.

Izolatorii electrici

 • sunt materiale care nu conduc electricitatea.
 • exemple de materiale electrice de izolare: hârtie, teflon, cauciuc, plastic, clorură de polivinil (PVC), sticlă, ceramică, porțelan, etc.

Curentul continuu

 • se utilizează de regulă în zona de joasă tensiune (baterii, celule solare, etc.), în cazul celor mai mulți consumatori sau al dispozitivelor mobile.
 • nu-și schimbă tensiunea și nici intensitatea și are mereu același sens.
 • în cazul aparatelor electrocasnice, sursele de curent transformă curentul alternativ de 230 V din priză, în curent continuu de 9 sau 12 V.
 • trebuie să ai grijă la conectarea corectă a bornelor de record la poli. Confundarea celor 2 poli duce la distrugerea consumatorului și/sau a sursei de tensiune.

Curentul alternativ

 • nu este constant, își schimbă sensul de mai multe ori pe secundă.
 • își schimbă permanent tensiunea și intensitatea.

Siguranțele

 • au rol de a preveni pericolele în utilizarea energiei electrice.
 • dacă simt un curent prea mare, siguranțele sar, adică opresc curentul electric.

Consumatori

 • sunt toate aparatele care utilizează curent electric: frigider, mașină de spălat, cafetieră, lampă, etc.

Cablurile electrice

 • sunt alcătuite din fire individuale sau sârme – conductori.
 • sunt împărțite pe culori și anume:
  • conductorii exteriori: maro sau negru – sunt marcați cu “L” și au, de regulă, rolul de a conduce curentul electric din rețea către întrerupător sau priză.
  • conductorii neutri: albastru – sunt marcați cu “N” și au, de regulă, rolul de a conduce curentul electric de la consumator înapoi în rețea.
  • conductorii de protecție (de împământare): verde-galben – sunt marcați cu “PE” și au, de regulă, rolul de a conduce tensiunile reziduale cu potențial letal, în pământ.
montajul-instalatiei-electrice

Montajul instalației electrice

Presupune o serie de activități și proceduri ce trebuie respectate și derulate într-o anumită ordine.

Procesul începe cu o consultare a instalației curente (dacă există) și a dimensiunii locuinței. Consultarea este necesară pentru a estima perioada de execuție. Aici se stabilesc și locurile din locuință unde vor fi montate prizele, întrerupătoarele, corpurile de iluminat, etc.

Deoarece nevoile de consum au evoluat în ultimii ani, instalațiile electrice din locuințele vechi nu prea mai acoperă nevoile din ziua de astăzi. Ne putem da seama de acest lucru doar numărând consumatorii casnici. Unele instalații mai vechi nici nu fac față la încărcătura electrică generată de un număr mai mare de consumatori.

Mentenanța instalației electrice

Presupune o constatare a stării generale în care se află instalația. În funcție de caz, pot fi calibrate siguranțele, înlocuite anumite întrerupătoare, prize, etc., sau remediate problemele constatate.

Este bine ca mentenanța să fie realizată de către o firmă specializată sau un electrician autorizat. Astfel vei primi și o garanție și ai siguranța că totul este în regulă.

Revizia instalației electrice

Dacă observi că sunt mereu probleme cu instalația electrică (de exemplu: cade des curentul, lipsește tensiunea, cad siguranțele, se ard siguranțele, etc.) este bine să chemi un specialist pentru a realiza o revizie. Încearcă să nu amâni rezolvarea acestor probleme pentru că se pot agrava în timp. Pe lângă faptul că o să te coste mai scump, pot fi periculoase.

Problemele instalației electrice

Problemele apar de obicei pentru că de cele mai multe ori ignorăm semnalele primite de la instalația electrică. 

Dacă mașina de spălat te curentează când o atingi sau pățești același lucru cu prizele sau alte electrocasnice, este momentul să chemi un electrician să verifice problema. Probabil este o problemă de împământare, dar în astfel de cazuri nu este bine să ne dăm cu părerea.

Mai apare situația în care utilizezi în același timp mai mulți consumatori și sar siguranțele de la tabloul electric. Nu e deloc plăcut dacă se întâmplă prea des acest lucru. Și în acest caz indicat este să chemi un electrician care va doza corect circuitele pentru a nu te mai confrunta cu această problemă.

Poate ai mai observat din când în când că unele becuri pâlpâie. Acest indiciu înseamnă că ai de-a face cu o fluctuație a tensiunii. Astfel de fluctuații îți pot arde unele aparate electrocasnice. Un electrician îți poate verifica instalația și va constata dacă sunt necesare anumite reparații ale circuitelor.

mentenanta-instalatiei-electrice

Pentru că siguranța trebuie să fie întotdeauna pe primul loc, te lăsăm cu câteva reguli importante de instalare și exploatare a instalațiilor electrice:

 • întotdeauna întrerupe alimentarea electrică înaintea oricărei intervenții asupra rețelei electrice; 
 • nu purta brățări, inele sau alte bijuterii metalice atunci când faci lucrări la instalația electrică;
 • nu interveni cu mâinile ude asupra rețelei electrice;
 • nu interveni asupra rețelei și nu utiliza echipamente electrice pe ploaie sau în zone cu umiditate ridicată; 
 • nu atinge circuitele electrice aflate sub tensiune.

Instalația electrică reprezintă unul dintre elementele importante ale unei construcții, motiv pentru care este indicat să lași instalarea acesteia în seama specialiștilor. Cu informațiile aflate în acest articol poți purta o discuție și poți să-ți dai o părere, dar, pentru siguranța ta, nu te implica în partea practică.

Surse:

Cum să alegi cele mai bune prize pentru a fi în siguranță

Fie că urmează să îți construiești o casă, ai achiziționat un apartament care trebuie renovat sau că îi comunici dezvoltatorului unde ai vrea să fie amplasate prizele din noul tău apartament, toate acestea implică instalația electrică și, implicit, siguranța ta și a familiei tale. De aceea vrei să alegi cele mai bune prize.

Montarea sau înlocuirea instalației electrice presupune parcurgerea unor etape bine definite, iar una dintre acestea este reprezentată de poziționarea și protejarea prizelor din casa ta.

Ce este o priză?

Reprezintă una dintre componentele instalației electrice împreună cu panoul electric, contorul electric, circuitele electrice, duzele de ramificație pentru instalația electrică, întrerupătoarele electrice, materialele izolante pentru circuitele electrice, corpurile de iluminat și materialele auxiliare instalației electrice.

Prizele sunt niște dispozitive de conectare prin intermediul cărora se realizează conectarea unor consumatori electrici (frigider, televizor, radio, etc.) la o rețea electrică, prin intermediul unei fișe de curent (ștecăr – var. ștecher).

Tipuri de prize

Prizele electrice se pot clasifica în mai multe categorii, și anume:

 • În funcție de modul de conectare și de tipul rețelei electrice:
  • prize monofazate – conectate la rețeaua casnică.
  • prize trifazate – conectate la rețeaua industrială.
 • În funcție de gradul de protecție:
  • prize cu împământare – împământarea reprezintă un element de siguranță al cărei scop principal este acela de a garanta siguranța oamenilor (sau a altor ființe vii) împotriva electrocutării involuntare, dar și de a proteja echipamentele electrice din casă împotriva scurtcircuitelor sau variațiilor curentului electric.
  • prize fără împământare – se regăsesc de obicei la imobilele mai vechi și se recomandă înlocuirea acestora. 
 • În funcție de standardele folosite în fiecare țară:
  • standard german – cuprinde prizele complet echipate, care pot fi montate direct în dozele din perete și este standardul cel mai utilizat în România.
  • standard modular (italian) – avantajul este faptul că permite mai ușor realizarea unor combinații ale aparatelor, iar dezavantajul este reprezentat de faptul că trebuie înlocuite dozele din perete cu doze speciale care să suporte aparatajul modular.
  • alte standarde – francez, britanic și american, care însă sunt foarte rar folosite în România.
 • În funcție de modalitatea de montaj:
  • prize aplicate – cel mai des întâlnite în cazul instalațiilor electrice realizate aparent pe perete.
  • prize îngropate – mai moderne, îngropate în tencuială, la nivelul peretelui.
 • În funcție de materialele din care sunt confecționate:
  • prize ceramice.
  • prize din polimeri – polimerii înlocuiesc treptat ceramica deoarece asigură o durată de viață mai mare a aparatelor electrice și sunt rezistenți la foc. Montajul prizelor din polimeri este mai ușor de realizat comparativ cu prizele ceramice.
 •  În funcție de sistemul de fixare în doze:
  • fixare cu gheare – este utilizată în cazul în care dozele sunt vechi și nu permit fixarea cu șuruburi. Printre dezavantaje, amintim faptul că se pot smulge destul de ușor din perete atunci când deconectezi un aparat electric.
  • fixare cu șuruburi – este mult mai ușor de realizat și prezintă mai multă siguranță.
 • În funcție de gradul de protecție contra umidității și prafului:
  • prize cu protecție IP44 sau IP55 – recomandate a fi folosite în spații cu umiditate ridicată (balcon, terasă, subsol). 
  • prize fără protecție.
 • În funcție de numărul de aparate pe care îl pot conecta:
  • simple;
  • duble;
  • triple;
  • cvadruple;
  • cvintuple.

În cazul prizelor multiple, trebuie să ai grijă ca numărul de aparate conectate să nu depășească cumulat curentul maxim admis de 16A.

 • În funcție de formă și culoare: în ultimul timp prizele au devenit și un element de decor de care se ține cont în amenajarea unei locuințe, producătorii adaptându-se la cerințe și venind pe piață cu prize în diferite forme și culori.
tipuri-de-prize

Stabilirea numărului necesar de prize și amplasarea acestora

În cazul unei locuințe noi, atunci când poți decide numărul necesar de prize și amplasarea acestora, trebuie să ai în vedere numărul de consumatori pe care urmează să îi utilizezi și locul de amplasare al acestora. În cazul în care nu vei stabili încă de la început aceste detalii, s-ar putea să fii nevoit ca atunci când te vei muta să utilizezi mai multe prelungitoare care, pe lângă faptul că vor afecta design-ul locuinței, pot crea și un disconfort.

stabilirea-numarului-de-prize-si-amplasarea-lor

Specialiștii recomandă montarea unei prize duble în colțurile fiecărei camere, precum și între ferestrele pereților mai lungi în cazul în care aceștia au două ferestre.

Ideal ar fi să ai mai multe prize decât consideri că ai nevoie. Astfel vei acoperi situațiile neprevăzute ca atunci când este posibil să folosești, spre exemplu, în același timp în bucătărie cafetiera, blenderul, cuptorul cu microunde și vrei să pui și telefonul la încărcat.

Înălțimea recomandată pentru montarea prizelor este de 30 cm față de podea, dar desigur, se va lua în considerare confortul și ușurința utilizării pentru fiecare membru al familiei.

Atunci când vorbim despre prizele din baie, acestea trebuie să aibă neapărat protecție împotriva umezelii, iar amplasarea lor va fi la o distanță suficient de mare față de sursele de apă, dar și față de podea care este predispusă umezelii.

Montarea corectă a prizelor

Montarea prizelor trebuie realizată de către un electrician autorizat deoarece necesită multă atenție, iar buna funcționare a consumatorilor, precum și gradul de siguranță, depind în mare măsură de corectitudinea montajului. Având deja stabilit planul de dispunere a prizelor, electricianul va cabla prizele la dozele de ramificație ascunse în perete după cum urmează: cablul maro sau roșu pentru fază, cablul albastru pentru nul și cel galben sau verde pentru împământare.

Dozele se fixează în locul obținut în urma spargerii peretelui, urmând introducerea firelor, realizarea legăturilor pe baza culorilor menționate mai sus și izolarea cu banda izolatoare a conexiunilor. În ultima etapă se fixează prizele și capacele acestora, după care se reconectează siguranțele și cu ajutorul creionului de tensiune, se testează fiecare priză.

montarea-corecta-a-prizelor

Inovații în domeniul prizelor

Asemenea majorității domeniilor și în ceea ce privește prizele apar constant inovații. Iar cum viitorul pare să se îndrepte spre utilizarea a din ce în ce mai multă aparatură smart, instalarea unei prize inteligente (smart plug) va fi ceva obișnuit.

Dacă te întrebi ce poate face o priză inteligentă, ei bine vei fi surprins. Aceasta îți oferă posibilitatea să controlezi de la distanță prin intermediul unei aplicații instalate pe telefon și acces la internet, consumatorii electrici conectați la ea. De câte ori nu ai pățit să pleci de acasă și să nu-ți mai amintești dacă ai lăsat fierul de călcat în priză? Ori poate vii acasă după o zi în care temperatura a fost de peste 35oC și vrei să pornești aerul condiționat. O priză inteligentă îți permite să ai control de la distanță asupra aparatelor electrice din casă. Aplicația îți poate arăta nivelul de consum al fiecărui aparat, iar în cazul unei defecțiuni, vei primi o notificare.

Pe lângă toate avantajele, te va ajuta să faci și economii importante la factura de curent electric.   

Dacă ai de gând să îți echipezi casa cu astfel de prize inteligente, trebuie să ții cont de câteva aspecte și anume:

 • conectivitatea – asigură-te că sistemul de operare al telefonului tău (Android, IOS, Windows) este compatibil cu priza.
 • garanție – o priză de calitate vine însoțită de un certificat de garanție de minimum 2 ani.
 • funcții și caracteristici – verifică dacă aplicația pe care urmează să o instalezi permite: programare, rapoarte, notificări/alerte, măsurare consum, control de pe orice dispozitiv mobil.  
prizele-inteligente-si-cum-le-montezi

Sfaturi generale 

Pe final îți lăsăm în completare câteva sfaturi generale pentru alegerea și montarea celor mai bune prize:

 • ține cont de îmbinarea prizelor: alege prize modulare pentru a putea realiza combinații în funcție de consumatori. Spre exemplu, poți combina o priză normală cu una care are ieșire pentru TV, Internet sau USB 
 • alege prizele cu protecție, ale căror contacte electrice sunt obturate și care se deblochează automat doar atunci când introduci ștecărul.
 • folosește prize cu împământare.
 • atenție la curentul maxim suportat de prize (6A sau 16A), care nu trebuie depășit deoarece acest lucru poate duce la distrugerea prizei și chiar la producerea unui incendiu.
 • pentru prizele din bucătărie ia în calcul cele 3 nivele de înălțime:
  • nivelul 1: 10 – 15 cm de la podea – este pentru prizele folosite în cazul frigiderului, mașinii de spălat rufe și mașinii de spălat vase.
  • nivelul 2: 110 – 130 cm de la podea – este cel destinat zonei de lucru de deasupra blatului și al mesei, destinat consumatorilor precum: cuptor cu microunde, blender, cafetieră, etc.
  • nivelul 3: 200 – 250 cm de la podea – este utilizat pentru detectorul de gaze, centrală și hotă.
 • gândește în viitor – chiar dacă nu o să montezi acum un aer condiționat, gândește-te unde l-ai monta dacă ar fi cazul și pune o priză acolo. Ia în calcul toate situațiile viitoare care ar putea apărea: dacă lucrezi de acasă o să ai nevoie de un birou, poate de o imprimantă; dacă vin musafiri la tine și vor să-și încarce telefonul lângă canapea, dacă vrei să citești seara pe fotoliu și ai nevoie de veioză în apropiere, etc. 

În concluzie, ca proprietar al unei locuințe, tu știi cel mai bine unde vei avea nevoie de prize, astfel încât, acordă timp etapei de proiectare a prizelor deoarece este un aspect asupra căruia nu te vei mai putea întoarce ușor în viitor. 

Surse:

Ghid pentru iluminatul grădinii și curții

Pentru că toamna este sinonimă cu începerea unor noi proiecte, iar în casă ai pus totul la punct, a venit momentul să te ocupi și de iluminat grădina, locul tău preferat de relaxare, dar și curtea.

Rolul iluminatului în curte sau grădină

Principalele două motive pentru care alegi să-ți iluminezi spațiul exterior al casei sunt de natură estetică și practică.

Dacă ai investit ceva mai mult timp și resurse față de cât ai planificat pentru amenajarea unui colț de liniște și aer curat în curtea casei tale, atunci cel mai probabil pentru tine va prima motivul estetic. Pe lângă efortul pe care l-ai depus pentru alegerea gazonului, a arbuștilor, a plantelor decorative, precum și a mobilierului de grădină, trebuie să alegi și cele mai potrivite surse de iluminare pentru a pune tot spațiul în valoare.

Să nu uităm și de motivul practic al iluminării curții sau grădinii tale și anume sporirea nivelului de securitate pe timpul nopții. Chiar dacă locuiești într-un cartier primitor unde te simți mereu în siguranță, nu strică să combini utilul cu plăcutul și să iluminezi spațiul exterior al casei cu ajutorul unor sisteme de iluminat cu senzori de mișcare. Astfel, lumina se va activa doar atunci când senzorii detectează mișcare, descurajând vizitele unor musafiri nepoftiți la orele târzii ale nopții.

Tipuri de iluminat

În funcție de spațiul pe care dorești să-l iluminezi, sursele de lumină diferă, de aceea trebuie să ții cont de câteva aspecte esențiale pe care le vom prezenta în rândurile ce urmează.

Iluminatul zonelor de acces și a aleilor

Deoarece zonele de acces sunt intens folosite, pentru acestea indicat ar fi să alegi surse de iluminat economic. O alegere inspirată o reprezintă spoturile solare care se pot monta direct în zona pavată, fiind potrivite pentru traficul auto.

Printre avantajele acestora se numără:

 • montajul fără cabluri;
 • sunt compacte;
 • nu necesită lucrări de întreținere;
 • sunt ecologice, prietenoase cu mediul.

O altă soluție pentru a marca lungimea unei căi de acces sau a unei alei, ar fi benzile de iluminare cu LED, care ar putea fi montate în rosturile pavajului. La alegerea unor astfel de benzi, este important să verifici dacă acestea sunt potrivite pentru a fi utilizate în mediul exterior, dacă sunt impermeabile și dacă au un grad ridicat de protecție.

Dacă tot am ajuns să vorbim despre gradul de protecție, la achiziționarea oricăror elemente electrice pe care le vei utiliza în mediul exterior, când verifici gradul de protecție, asigură-te că acesta este IP67 sau IP68.

Indicativul IP (Ingress Protection) este utilizat pentru a specifica nivelul de protecție al dispozitivelor atunci când sunt expuse direct la factori de mediu extern cum ar fi praful sau apa. Codurile IP reprezintă un standard stabilit de către Comisia Electrotehnică Internațională (IEC). Potrivit organizației, codurile sunt concepute ca fiind un „sistem de clasificare a gradelor de protecție oferite de carcasele echipamentelor electrice.“

Și pentru iluminarea aleilor, dintre toate opțiunile disponibile, indicată ar fi alegerea cea mai durabilă și accesibilă și anume lămpile solare. Cu ajutorul acestora, lumina naturală va face toată treaba încărcând panourile cu energie pe toată durata zilei, energie ce va fi eliberată în becurile corpurilor de iluminat.

În funcție de preferințe, poți alege între:

 • stâlpi decorativi – avantajul acestora este faptul că îi poți monta cu ușurință pe suprafețe diverse. De asemenea, dacă alegi un model cu senzori de mișcare, atunci bifăm ca avantaj și un consum redus de energie.
 • corpuri de iluminat încastrabile – necesită un montaj mai dificil, fiind necesară în prealabil o bună drenare a solului în care vor fi încastrate. Acestea luminează de jos în sus, au un geam rezistent care protejează becul și produc lumină rece.

 

Iluminatul terasei

Terasa este spațiul în care alegi să mergi atunci când vrei să te relaxezi, iar iluminatul reprezintă, pe lângă mobilier și flori, al treilea element important de care specialiștii în design spun că trebuie să se țină cont la amenajarea acesteia.

În ceea ce privește terasa, poți da frâu liber imaginației și te poți juca cu luminile și culorile combinând mai multe surse de iluminat precum:

 • lampioane și ghirlande – pe care te poți baza dacă dorești să creezi o atmosferă romantică și intimă. Acestea se regăsesc în culori diferite și pot fi agățate de tavan, prinse pe lateralele terasei sau, de ce nu, dacă ai în apropiere un copac, poate fi amenajat foarte creativ cu astfel de lampioane.  În ceea ce privește alimentarea acestora, poți alege între alimentare solară sau alimentare de la priză (220-240V).
 • felinare – te pot ajuta să dai un plus de eleganță terasei tale. Poți alege între cele care se montează pe perete sau pe un stâlp și cele care se așază pe masă sau alte suporturi.
 • spoturi led sau reflectoare – au un rol important în evidențierea anumitor aranjamente sau obiecte deosebite. Pe lângă faptul că sunt la modă, acestea reprezintă și o opțiune ecologică.
 • aplice încastrate sau plafoniere – sunt confecționate în mare parte din materiale precum: aluminiu, metal sau plastic și se regăsesc în forme și culori diferite. Datorită design-ului, materialelor și culorilor folosite, cele din metal sau aluminiu sunt potrivite cu precădere în cazul decorurilor retro.

În ceea ce privește alegerea becurilor, cel mai des pe terasă se preferă o lumină caldă, pentru a crea o atmosferă călduroasă și prietenoasă.

Iluminatul pereților și a altor obiecte decorative

Dacă alegi să luminezi și pereții casei sau alte obiecte decorative precum fântâni, statui, etc., cea mai potrivită soluție ar fi proiectoarele, astfel încât sursa de lumină să fie orientată de jos în sus, pentru a scoate în evidență formele obiectelor.

Iluminatul gazonului și al plantelor

Gazonul de care ai avut atâta grijă pentru a crește perfect, precum și plantele cărora le acorzi atenție aproape zilnic, merită și ele să fie scoase în evidență. Asemenea iluminatului pereților și pentru iluminarea gazonului sau a plantelor, tot reflectoarele sunt alegerea cea mai inspirată. Nu se recomandă încărcarea plantelor cu ghirlande sau lampioane deoarece se pot rupe tulpinile din cauza greutății suplimentare.

Alegerea surselor de lumină potrivite

Principalele tipuri de surse de lumină potrivite pentru iluminarea curții sau a grădinii se împart în trei mari categorii:

 • Surse de lumină electrice – pentru că siguranța este întotdeauna pe primul loc, dacă vei alege montarea unui sistem de iluminat alimentat cu energie electrică, indicat este ca instalarea acestuia să fie realizată de către un electrician autorizat. Aceasta ar fi partea cea mai dificilă, pentru că tot ce-ți mai rămâne apoi de făcut este curățarea lămpilor atunci când este cazul și schimbarea becurilor. Iar pentru a te asigura că nu o să fie necesar să le schimbi foarte des, poți alege becuri LED cu o durată de viață de peste 50.000 ore.
 • Surse de lumină pe baterii – în cazul în care vei alege surse de lumină pe baterii, vestea bună este că vei economisi plata unui specialist pentru montajul lor, deoarece te vei descurca cu siguranță și singur. Totuși, trebuie să iei în calcul faptul că pe măsură ce bateriile se consumă, lumina scade în intensitate și vei avea costuri regulate cu schimbarea acumulatorilor.
 • Surse de lumină pe baterii solare – este varianta cea mai prietenoasă cu mediul înconjurător și de asemenea, la fel de ușor de montat ca și sursele de lumină pe baterii. Totuși, în cazul în care alegi sursele de lumină pe baterii solare, trebuie să iei în calcul faptul că intensitatea luminii este mai slabă decât în cazul celorlalte două surse de iluminat, iar dacă nu sunt expuse suficient de mult timp pe durata zilei la soare, s-ar putea goli până dimineață.

Alegerea becurilor potrivite

În ceea ce privește culoarea becurilor, ar fi potrivit să alegi cât mai multă lumină albă și mai puțin colorată. Cu privire la tipurile de becuri, așa cum am menționat și mai sus, ideală ar fi alegerea unor becuri LED, cu o durată de viață de peste 50.000 ore. O altă variantă ar fi becurile cu halogen, care chiar dacă sunt ceva mai ieftine, au o durată de funcționare de doar 2.000 de ore. Ai mai multe posibilități în ceea ce privește tipul de bec pe care îl alegi și te invităm să afli mai multe în articolul Ce trebuie să știi atunci când cumperi becuri economice.

Sfaturi practice pentru iluminarea corectă a curții sau a grădinii

Combinarea corectă a tuturor elementelor din grădina ta împreună cu sursele de iluminat pot crea cu adevărat un spațiu exterior de poveste. Ține cont de următoarele sfaturi și aplică-le pentru a obține rezultatul dorit:

 • Siguranța e pe primul loc – pentru a evita situațiile neplăcute, asigură-te că toate zonele de acces sunt iluminate corespunzător. De asemenea, tot aici încadrăm și alegerea tuturor elementelor electrice de exterior cu un Indicativ IP (Ingress Protection) ridicat.
 • Direcția luminii – asigură-te că direcția luminii este îndreptată către grădină, curte sau obiecte și nu spre exteriorul casei tale, pentru a nu-ți deranja vecinii. De asemenea, nu vrei ca lumina să bată toată noaptea spre geamul camerei în care dormi.
 • Cantitatea de lumină necesară – pentru a calcula cantitatea totală de lumină necesară spațiului tău, trebuie să știi că pentru fiecare metru pătrat ai nevoie de o putere de 1.5 Watt.
 • Combină tipurile de surse de iluminat – ține cont de toate specificațiile amintite mai sus la fiecare sursă de iluminat și combină-le astfel încât să obții efectul dorit, costuri minime și timp de mentenanță redus.

În concluzie, atunci când îți propui iluminarea curții sau a grădinii, începe cu un mic proiect. Stabilește zonele pe care vrei să le iluminezi, calculează cantitatea de lumină necesară, caută și alege cele mai potrivite corpuri de iluminat și becuri, apoi te poți apuca de treabă pentru ca în final grădina ta să arate așa cum îți dorești.

Surse: