Avantajele iluminatului cu corpuri cu LED 

În ultimele decenii, tehnologia LED a deschis calea spre o nouă eră a eficienței energetice și a sustenabilității. Aceste dispozitive minuscule, dar puternice, oferă o alternativă superioară iluminatului tradițional, datorită duratei lor de viață extinse, eficienței energetice și flexibilității în design. Fie că îți luminezi casa, biroul sau orice spațiu exterior, LED-urile se dovedesc a fi o soluție versatilă și ecologică. Hai să vedem împreună de ce.

Ce este de fapt LED-ul?

Tehnologia LED (acronimul din engleză pentru diodă emițătoare de lumină) funcționează printr-un proces electronic care permite trecerea curentului prin semiconductori, generând lumină. Această metodă nu numai că este mai eficientă energetic, dar și reduce semnificativ emisiile de căldură, oferind o lumină de calitate superioară fără a compromite siguranța spațiilor în care sunt utilizate. În plus, ea permite și modularea formei radiației luminoase, cu alte cuvinte se pot obține corpuri de iluminat mult mai versatile.

Unde găsim tehnologia LED? Tipuri de corpuri de Iluminat.

Datorită versatilității și eficienței sale, tehnologia LED a fost încorporată într-o varietate largă de corpuri de iluminat, adaptându-se la nevoile specifice ale fiecărui spațiu și scenariu de utilizare. Această adaptabilitate permite LED-urilor să servească în cele mai variate aplicații. Iată câteva exemple:

 • Iluminat ambiental. LED-urile sunt frecvent utilizate în scopuri de iluminat ambiental, datorită capacității lor de a oferi o lumină difuză și confortabilă, ideală pentru livinguri, dormitoare și alte spații de locuit. Un exemplu concret este utilizarea benzilor LED, care pot fi montate în jurul plintelor, pe sub mobilă sau în jurul tavanului pentru a crea un efect calmant și o atmosferă plăcută.
 • Iluminat de accent. Folosite pentru a atrage atenția asupra anumitor elemente de design interior, cum ar fi opere de artă, mobilier sau elemente arhitecturale, corpurile de iluminat cu LED pentru accent sunt esențiale în designul de interior modern. Spoturile LED sunt un exemplu popular, oferind o lumină direcțională care poate fi ajustată pentru a sublinia texturile și culorile într-un mod vizual captivant. 
 • Iluminatul focalizat. Pentru zonele unde este necesară o lumină mai concentrată, cum ar fi birourile sau zonele de lucru din bucătărie, corpurile de iluminat cu LED oferă o soluție eficientă și ajustabilă. Lampile de birou cu LED și panourile de iluminat sunt proiectate pentru a oferi o lumină clară și focalizată, reducând oboseala oculară și îmbunătățind productivitatea.
 • Iluminat Decorativ. LED-urile oferă posibilități aproape nelimitate pentru iluminatul decorativ, datorită gamei lor extinse de culori și capacității de a fi încorporate în structuri flexibile. De la ghirlande luminoase până la lămpi decorative cu LED, aceste soluții adaugă un strat de design și atmosferă, transformând complet un spațiu.
 • Iluminat Exterior. Pentru exterior, corpurile de iluminat cu LED sunt ideale datorită durabilității lor în fața condițiilor meteo și eficienței energetice. De la iluminatul pentru alei și grădini până la proiectoare LED pentru fațade și peisaj, aceste soluții îmbunătățesc siguranța și estetica exteriorului.

Avantajele iluminatului cu LED

Trecându-le în revistă, vei observa că avantajele acestei tehnologii ilustrează progresele tehnologice din domeniul iluminatului, dar și eforturile de a genera un viitor mai verde și mai eficient energetic. Uite care sunt cele mai importante avantaje:

 • Durată de viață extinsă. LED-urile pot dura până la 100.000 de ore, oferind o soluție de iluminat pe termen lung fără a necesita înlocuire frecventă.
 • Eficiența energetică. Consumă cu până la 90% mai puțină energie comparativ cu becurile incandescente, traducându-se în economii semnificative la facturile de electricitate.
 • Prietenoase cu mediu. Sunt o opțiune sustenabilă, reducând amprenta de carbon și contribuind la protejarea mediului.
 • Performanța la temperaturi scăzute. Spre deosebire de alte surse de iluminat, LED-urile își mențin eficiența și în condiții de frig extrem.
 • Flexibilitate în design. Posibilitatea de a personaliza forma și culoarea luminii deschide noi orizonturi în designul de interior și arhitectural.
 • Iluminare instantanee. LED-urile se aprind instantaneu la capacitate maximă, fără perioada de „încălzire” necesară altor tipuri de corpuri de iluminat.
 • Reglare ușoară a intensității. Posibilitatea de a ajusta intensitatea luminii LED oferă un control mai bun al ambianței.
 • Direcționalitate. Emit lumină în direcții specifice, reducând astfel irosirea de lumină, deci și de energie.
 • Funcționare la voltaj scăzut. Sunt ideale pentru utilizare în cele mai variate locuri, inclusiv în spații umede sau în exterior.

Concluzii

Comparativ cu corpurile de iluminat tradiționale, cum ar fi cele incandescente și fluorescente, LED-urile oferă o soluție superioară din punct de vedere al sustenabilității și al performanței. Deși costul inițial al LED-urilor poate fi mai mare, economiile pe termen lung generate prin reducerea consumului de energie și minimizarea nevoii de înlocuire frecventă fac ca investiția în LED-uri să fie nu doar economică, ci și ecologică. În plus, e o tehnologie a cărei preț este în continuă scădere în ultimii ani. În concluzie, adoptarea tehnologiei LED nu este doar o decizie inteligentă din punct de vedere economic, ci și o contribuție esențială la protejarea mediului înconjurător.

Surse:

Citește și:

De câte panouri solare ai nevoie pentru a alimenta o casă în România?

Ne aflăm în plin proces de tranziție spre energia verde și dacă te gândești la o investiție într-un sistem fotovoltaic pentru casa ta, prin programul Casa Verde sau 100% suportată de tine, e bine să știi cum să evaluezi corect nevoile și investiția. Câtă energie generează un panou fotovoltaic, ce tipuri de panouri solare există și de ce factori mai trebuie să ții cont? Hai să vedem împreună.

Evaluare corectă a consumului

Pentru a determina numărul de panouri solare necesare pentru alimentarea unei case în România, primul și cel mai important pas este evaluarea corectă a consumului de energie electrică al locuinței. Această evaluare nu numai că va ghida dimensiunea sistemului solar necesar, dar va asigura și eficiența și rentabilitatea investiției tale. Iată ce ar trebui să analizezi:

 • Istoricul consumului. Cel mai simplu mod de a estima necesarul de energie este prin analizarea facturilor de electricitate din ultimul an. Acestea îți vor oferi o imagine clară a consumului tău lunar și anual în kilowați-oră (kWh).
 • Variațiile sezoniere. Fii atent la fluctuațiile sezoniere. De exemplu, în România, consumul poate crește în lunile de iarnă din cauza încălzirii.
 • Inventarierea aparatelor electrice. Fă o listă cu toate aparatele electrice din casă și estimează cât timp sunt folosite zilnic. Include aici electrocasnice mari, cum ar fi frigiderele și mașinile de spălat, precum și aparatele mai mici, cum ar fi televizoarele și computerele.
 • Calculul consumului individual. Folosește etichetele de consum energetic ale aparatelor sau ghiduri online pentru a estima consumul fiecărui aparat în kWh.
 • Schimbările anticipate în consum. Încearcă să te gândești la orice modificare viitoare care ar putea afecta consumul de energie. De exemplu: achiziționarea unor noi aparate, extinderea casei sau schimbările în dinamica familiei.
 • Eficiența energetică. Înainte de a trece la energia solară, este indicat să îmbunătățești eficiența energetică a casei tale. Izolarea termică (dacă folosești un sistem electric de încălzire) sau aparateleeficiente energetic pot reduce semnificativ necesarul total de energie.

Durata de strălucire a soarelui în funcție de regiune

Pentru a proiecta eficient un sistem de panouri solare, este crucial să înțelegem durata de strălucire a soarelui în diferite regiuni ale României. Aceasta influențează direct cantitatea de energie solară care poate fi captată și, prin urmare, eficiența sistemului solar.

Pentru început trebuie spus că România beneficiază de o distribuție relativ uniformă a soarelui pe parcursul anului, cu diferențe regionale date de factori geografici și climatici. Totuși, există diferențe. De pildă, regiunile cel mai îndelungat expuse la soare sunt: litoralul Mării Negre (peste 2.300 de ore/an), estică și de sud a țării (2.100-2.200 de ore/an), vestul țării și zona de câmpie (2.000-2.100 de ore/an). Culmile montane sau submontane înalte bine orientate pot de asemenea trece de 2.000 de ore/an, în timp ce în restul zonelor de deal, podiș și depresiuni – numărul orelor poate scădea până la 1.600 de ore/an sau chiar sub, fie din cauza unor obstacole naturale, fie din cauza ceții mai des întâlnite.

Reține însă că toate aceste date sunt cifre medii, ele nu iau în calcul de poziționări specifice. Dacă acoperișul casei sau locul unde vrei să amplasezi panourile solare sunt umbrite parțial în diferite intervale orare ale zilei, datele se pot schimba radical. 

Ce opțiuni am în materie de panouri solare și cât produce fiecare?

Despre ce tipuri de panouri fotovoltaice există, avantajele și dezavantajele lor am mai dedicat un articol în trecut, însă e bine să avem și câteva date despre producția lor de energie. Iată o scurtă sinteză a celor mai larg răspândite:

 • Panouri monocristaline. Sunt eficiente și au o durată lungă de viață, au o eficiență de aproximativ 15-20%, unele modele ajungând chiar și până la 22%. O placă standard de aproximativ 300 de wați, poate produce în condiții ideale, între 1,5 și 1,8 kWh/zi.
 • Panouri policristaline. Sunt mai puțin eficiente decât cele monocristaline, dar mai ieftine. Eficiența lor variază între 13% și 17%, un panou standard de 300 de wați generând în jur de 1,2 – 1,5 kWh/zi, în funcție de condițiile de soare.
 • Panouri amorfe (cu film subțire). Sunt realizate printr-un proces diferit, sunt mai subțiri și mai flexibile. Eficiența variază între 10% și 13%, ceea ce face ca un panou de 300 wați să producă 1 – 1,3 kWh/zi.

Cum calculăm sistemul de care avem nevoie?

Dacă ai început să cauți un sistem de panouri pentru casa ta, probabil ai observat că sunt diferite pachete, care încep de la o putere de 2-3 kW și urcă până la puteri de 10 kW sau chiar mai mult. Dar de unde știi de ce putere ai nevoie? Trebuie spus că indiferent de puterea sistemului, pentru a estima producția anuală de energie, poți utiliza următoarea formulă:

Producția anuală de energie (kWh) = Puterea sistemului (kW) × Ore zilnice de lumină solară × 365 zile. 

Am văzut mai sus numărul de ore de expunere la lumină solară, în funcție de regiune, însă ca să ne încadrăm la o expunere care să fie acoperitoare pentru majoritatea regiunilor țării și să includem și potențiale intervale orare zilnice de umbrire din cauza unor obstacole existente, hai să luăm o medie de 4 ore/zi, adică 1.460 de ore/an. Cu aceste valori, la un sistem cu putere de 4 kW, vom obține o producție anuală de aproximativ 5.840 kWh. Dacă urcăm la un sistem cu putere de 5 kW, atunci producția crește la 7.300 kWh/an, dacă mergem la un sistem de 7 kW, atunci producția este de 10.220 kWh/an și așa mai departe. Fă acum o comparație cu cifrele din analiza consumului tău anual de energie și îți va fi mai ușor să iei o decizie în cunoștință de cauză.

Reține însă și aici că avem de-a face cu o formulă pentru calcularea puterii maxime a unui panou solar în condiții optime. În realitate, pot interveni factori cum ar fi eficiența panoului, umbrirea (de care aminteam anterior), unghiul de montaj, condițiile meteorologice care nu sunt identice în fiecare an – toți acești factori influențează producția finală de energie.

Surse:

Citește și:

Cum influențează temperaturile scăzute autonomia mașinilor electrice

În timp ce mașinile electrice câștigă tot mai mult teren pe piața auto, întrebările legate de performanța lor în diverse condiții climatice devin din ce în ce mai presante. O preocupare majoră pentru mulți proprietari și potențiali cumpărători de vehicule electrice este cum vor funcționa acestea în sezonul rece. Impactul iernii asupra autonomiei bateriilor mașinilor electrice este un subiect complex, care implică atât fizica bateriilor, cât și diversele moduri în care utilizăm vehiculele noastre în condiții de frig. Fie că ești un proprietar actual de mașină electrică sau te gândești să faci tranziția în viitorul apropiat, informațiile de aici te vor ajuta să navighezi prin provocările sezonului rece.

Influența temperaturilor scăzute asupra bateriilor mașinilor electrice

Unul dintre cele mai importante aspecte ale performanței mașinilor electrice pe timp de iarnă este modul în care temperaturile scăzute influențează bateriile. Bateriile litiu-ion, utilizate la majoritatea mașinilor electrice, sunt sensibile la frig. La temperaturi scăzute, reacțiile chimice din interiorul bateriei încetinesc, reducând astfel capacitatea acesteia de a stoca și de a elibera energie. Acest fenomen poate duce la o reducere semnificativă a autonomiei unui vehicul electric.

Date și studii

Studiile arată că scăderea temperaturii sub pragul de confort al bateriilor poate duce la o diminuare a autonomiei cu până la 20-40%. De exemplu, un studiu realizat de organizația AAA constată că la o temperatură de -6 – -7°C, autonomia medie a unei mașini electrice poate scădea cu până la 41% dacă sistemul de încălzire este folosit activ. Această scădere este accentuată și de necesitatea de a încălzi habitaclul, un proces care consumă o parte semnificativă a energiei bateriei.

Platforma Recurrent a făcut un alt studiu în care a luat cele mai populare 12 modele de mașini electrice și datele agregate și anonimizate de la peste 10.000 de vehicule din comunitatea lor din SUA. Datele au fost colectate pe timp de iarnă, folosind dispozitive instalate la bordul mașinilor. În urma analizei acestora, au constatat că autonomia vehiculelor se reduce pe timp de iarnă la majoritatea modelelor cu 20, până la 35%. Extremele sunt 16% la Audi e-tron – care pierde cel mai puțin din autonomie – și 46% la Volkswagen ID.4, care pare cel mai afectat de frig.

Comparativ cu vehiculele tradiționale

Comparativ cu mașinile pe combustibili fosili, care pot experimenta, de asemenea, o scădere a eficienței în condiții de frig, mașinile electrice sunt mult mai afectate de temperaturile scăzute. Explicația vine de la faptul că mașinile cu motor pe benzină sau diesel pot utiliza căldura generată de motorul cu ardere internă pentru a încălzi habitaclul, un avantaj pe care mașinile electrice nu-l au. Este important de menționat însă că tehnologiile moderne în designul bateriilor evoluează într-un ritm susținut, iar asta face ca ele să se îmbunătățească, iar performanța mașinilor electrice în condiții de iarnă să aibă ceva mai puțin de suferit.

Factorii care influențează performanța mașinilor electrice

Pe lângă impactul direct al temperaturilor scăzute asupra bateriilor, există mai mulți factori în timpul iernii care pot contribui semnificativ la reducerea autonomiei mașinilor electrice. Desigur, o parte din aceștia se manifestă și în celelalte sezoane, însă îi vom include pe listă, pentru că iarna sunt cu atât mai importanți. Tot ca o paranteză, există aici modele de bună practică, precum Renault sau Toyota care ofertă calculatoare care să te ajute să-ți estimezi autonomia mașinii în funcție de condițiile de temperatură și modul de utilizare al mașinii. Revenind însă, iată câțiva factori de care trebuie să ții cont:

1. Încălzirea interiorului

Una dintre cele mai mari provocări pe timp de iarnă este necesitatea de a încălzi interiorul vehiculului. Spre deosebire de mașinile cu motor pe combustibil fosil, care pot redirecționa căldura generată de motor către habitaclu, mașinile electrice trebuie să folosească energia bateriei pentru a alimenta sistemele de încălzire. Evident, asta diminuează și mai mult autonomia vehiculului.

2. Rezistența crescută la rulare

Condițiile de drum pe timp de iarnă, cum ar fi zăpada sau gheața, pot crește rezistența la rulare a vehiculului. Din această cauză e nevoie de mai multă energie pentru a menține aceeași viteză, adică un consum mai mare a energiei din baterie. De asemenea, utilizarea anvelopelor de iarnă, deși esențială pentru siguranță, poate să crească ușor rezistența la rulare comparativ cu anvelopele de vară.

3. Folosirea accesoriilor electrice

În iarnă, tendința de a folosi mai intens accesoriile electrice ale vehiculului, cum ar fi ștergătoarele, sistemul de dezaburire, farurile, încălzirea scaunelor etc. contribuie și ea la consumul suplimentar de energie. De reținut în acest context că până la urmă chiar și lucruri aparent mărunte, cum ar fi încărcarea telefoanelor mobile sau utilizarea sistemului de sonorizare, pot adăuga un consum suplimentar de energie.

4. Încălzirea preliminară și managementul bateriei

Pentru a menține bateria la o temperatură optimă, unele vehicule electrice folosesc sisteme de încălzire a bateriei. Cum iarna diferența de temperatură de la mediul ambiant la cea optimă de funcționare a bateriei este mai mare, mașinile vor consuma mai multă energie pentru aceeași sarcină. Important de reținut este practica de preîncălzire a interiorului vehiculului în timp ce este încă conectat la o sursă de energie. 

Sfaturi pentru maximizarea autonomiei pe timp de iarnă

Deși am văzut că provocările sunt numeroase, există și câteva strategii pe care le poți adopta pentru a maximiza performanța bateriei în această perioadă. Uite câteva idei:

1. Preîncălzirea vehiculului 

Așa cum aminteam deja, unul dintre cele mai eficiente moduri de a conserva energia bateriei este preîncălzirea interiorului mașinii în timp ce aceasta este încă conectată la încărcător. 

2. Utilizarea modurilor de conducere eficiente

Multe mașini electrice oferă diferite moduri de conducere care optimizează utilizarea bateriei. Alege un mod care îmbunătățește eficiența energetică, cum ar fi modul Eco. Poate vei pierde din putere, însă vei câștiga autonomie.

3. Optimizarea încărcării

Pe timp de iarnă, este recomandabil să menții bateria încărcată între 50% și 80% pentru a preveni pierderile mari de energie. De asemenea, evită descărcarea completă a bateriei, deoarece temperaturile scăzute pot afecta capacitatea de încărcare.

4. Menținerea presiunii în anvelope

Anvelopele ușor dezumflate pot crește rezistența la rulare, reducând astfel eficiența vehiculului. Verifică regulat presiunea anvelopelor și asigură-te că sunt umflate la nivelul recomandat de producător.

5. Limitarea utilizării accesoriilor electrice

Deși este tentant să folosești încălzirea în scaune, dezaburirea și alte accesorii, acestea pot consuma multă energie. Folosește-le cu moderație și doar atunci când este strict necesar.

6. Planificarea rutei și a încărcărilor

Planifică rutele astfel încât să beneficiezi de stații de încărcare pe traseu, mai ales în călătorii lungi. Folosește-te de aplicații de navigare care includ tot mai multe locații de încărcare.

În concluzie

În timp ce iarna aduce cu sine provocări proprietarilor de mașini electrice, înțelegerea și gestionarea acestor aspecte te pot ajuta. De la preîncălzirea inteligentă a vehiculului la ajustarea stilului de conducere, fiecare strategie contribuie la optimizarea performanței și la maximizarea autonomiei bateriei chiar și în cele mai friguroase luni ale anului. E important de reținut de asemenea că domeniul mașinilor electrice este unul extrem de efervescent, unde inovațiile și avansul tehnologic este mare. Iar problema este abordată din mai multe unghiuri: creșterea capacității bateriilor, optimizarea timpilor de încărcare și dezvoltarea software-urilor care gestionează utilizarea energiei din baterii. Așadar, ce este azi valabil, peste câțiva ani s-ar putea să fie semnificativ diferit. 

Surse:

Citește și:

Care sunt cele mai bune baterii solare?

Potrivit ANRE, până la data curentă, aproape 24.000 de români au devenit prosumatori, iar numărul lor ar putea să crească de aproximativ cinci ori până la sfârșitul anului viitor. Această creștere vine ca o veste bună pentru sistemul energetic din România, dar și pentru tine, daca îți dorești să economisești energie și bani – ai acum zeci de exemple că acest lucru este posibil.

Dacă vrei să devii prosumator și să achiziționezi un sistem fotovoltaic, un lucru important de reținut este că, fără un sistem de stocare prin baterii, nu vei avea curent dacă există o întrerupere. Noi ți-am oferit deja câteva informații care să îți fie de ajutor despre panourile fotovoltaice și invertoarele solare, iar acum a venit timpul să discutăm și despre bateriile solare.

Bateriile solare sunt în general costisitoare dar este foarte important să iei în calcul achiziția unui sistem de stocare a energiei pentru a avea de o alimentare mai fluidă și mai previzibilă și pentru a scăpa de grija energiei insuficiente în timpul vârfurilor de consum și/sau când producția panourilor este mică sau inexistentă.

În cele ce urmează, îți vom explica pe larg ce sunt și cum funcționează bateriile solare, care sunt cele mai importante caracteristici ale lor, care sunt cele mai bune baterii solare și cât costă acestea.

Ce sunt și cum funcționează bateriile solare?

Bateriile solare sunt practic niște acumulatori care stochează energia solară suplimentară pe care o produc panourile tale pe care nu o utilizezi imediat, astfel încât poți să o folosești mai târziu, când ai nevoie.

Panourile solare produc cea mai mare energie electrică în mijlocul zilei, care se întâmplă să fie și momentul în care casa ta folosește cea mai mică cantitate de electricitate. Cu un sistem solar obișnuit legat de rețea energie solară în exces este trimisă în rețea.

Când panourile solare sunt asociate cu o baterie excesul de electricitate intră în baterie în loc să intre în rețea. Apoi, când soarele apune și panourile tale nu mai produc energie electrică, poți folosi energia pe care ai stocat-o în baterie – în loc să plătești pentru electricitatea din rețea.

Aceasta înseamnă că poți să îți alimentezi casa cu energia solară pe care o produc panourile solare, indiferent de ora din zi.

Care sunt cele mai importante caracteristici?

Bateriile solare au câteva caracteristici importante la care trebuie să fii atent, printre care amintim:

 1. Capacitatea

Este cantitatea de energie electrică pe care o poate stoca bateria solară și este măsurată în kWh (kilowați/oră). Cu cât este mai mare capacitatea bateriei, cu atât mai multă energie aceasta poate stoca.

 1. Puterea

Este cantitatea de energie pe care o poate furniza bateria într-un singur moment și este măsurată în kilowați (kW). Acești doi factori (puterea și capacitatea) merg mână în mână atunci când vine vorba de stocarea energiei panourilor solare și menținerea încărcăturilor. Ca să afli puterea potrivită trebuie să calculezi consumul necesar al casei. De exemplu, o baterie de 5 kW poate asigura timp de 12 ore consumul obișnuit al casei, format din: becuri, televizor, frigider, laptop, centrală termică pe gaz.

O baterie cu capacitate ridicată stochează multă energie, în timp ce o baterie de mare putere poate alimenta echipamente care utilizează multă energie electrică.

 1. Capacitatea (adâncimea) de descărcare (DoD)

Este procentul de încărcare a bateriei pe care o utilizezi. De exemplu, să spunem că ai o baterie cu o capacitate de 13,5 kWh. Utilizezi 10 kWh din sarcina sa, care este de aproximativ 74%. Adâncimea de descărcare este de 74%.

Producătorii de baterii au o doză maximă recomandată pentru majoritatea bateriilor, ceea ce înseamnă că nu recomandă să utilizezi 100% din puterea bateriei. Dacă faceți acest lucru, puteți reduce durata de viață a bateriei în mod semnificativ.

DoD a bateriilor variază, dar, în cele mai multe cazuri, bateriile cu un DoD mai mare înseamnă că puteți utiliza un procent mai mare din puterea acestora.

 1. Durata de viață

Aici putem să explicăm despre ce este vorba printr-un exemplu simplu: dacă ai deținut același laptop sau smartphone timp de câțiva ani, ai observat probabil că bateria nu mai ține la fel de mult odată cu trecerea timpului. Acest lucru se datorează faptului că, după fiecare ciclu de încărcare și descărcare, capacitatea bateriei de a reține energie scade.

Majoritatea bateriilor au garanții pentru un anumit număr de cicluri sau o perioadă specificată. Ca și în cazul altor echipamente pentru sisteme solare, cum ar fi panourile și invertoarele, alegerea unui producător de încredere, cu o istorie îndelungată și cu experiență în domeniu, probabil că este cea mai bună idee. 

În general, o baterie solară te va ține între 5 și 15 ani. Este bine să fii atent și la garanția oferită, există pe piață sisteme de stocare cu garanție de 10 ani acordată de producători.

Care sunt cele mai bune tipuri de baterii?

 1. Baterii de tipul plumb-acid

Bateriile plumb-acid continuă să reprezinte principala opțiune pentru stocarea energiei, având avantajul prețului și al disponibilității pe lângă faptul că pot elibera o cantitate foarte mare de energie într-un interval foarte scurt de timp. Bateriile plumb-acid utilizate în sistemele fotovoltaice sunt încapsulate și nu necesită completare cu apă și întreținere, supapa regulatoare (VLRA) realizând recombinarea oxigenului și a hidrogenului rezultați în urma reacțiilor chimice de la nivelul anodului și catodului.

Temperatura optimă de funcționare a unei baterii plumb-acid este 5°C- 20°C și influențează direct durata de viață a bateriei. În cazul în care bateriile de acumulatori funcționează la temperaturi superioare, durata de serviciu se reduce drastic, iar la temperaturi inferioare se reduce capacitatea. 

Există două tipuri de baterii plumb acid, AGM și cu Gel.

Bateriile AGM (Absorptive Glas Mat) rezistă foarte bine la șocuri și vibrații, iar electrolitul nu se varsă nici dacă bateriile sunt răsturnate. Pentru că nu conțin elemente care îngheață, pot fi utilizate și în zone unde temperaturile pot fi extrem de scăzute.

Principala caracteristică tehnică a bateriei AGM, spre deosebire de cele auto convenționale, este posibilitatea de a lucra în regim de descărcare profundă. Ele pot da energie electrică o perioadă lungă de timp (ore sau chiar zile) până la starea în care rezerva de energie scade la 20-30% din

valoarea inițială. După încărcare acumulatorul își reface aproape complet capacitatea operațională. Baterile AGM de astăzi pot rezista până la 600 sau mai multe cicluri de descărcare profundă.

Bateriile cu Gel (Gel Electrolite) rezistă și ele excelent la șocuri, vibrații și temperaturi crescute, dar nu rezistă la fel de bine la temperaturile la cele scăzute, spre deosebire de cele amintite mai sus. Electrolitul sub forma unei mase vâscoase, ceea ce permite instalarea ei în orice poziție, un amănunt demn de luat în considerare.

O diferență importantă față de bateriile AGM este faptul că cele cu Gel se restabilesc mai bine după o descărcare profundă, chiar și atunci când procesul de încărcare nu începe imediat după descărcare. Ele sunt capabile sa suporte mai mult de 1000 de cicluri de descărcare profunda, fără o pierdere semnificativă a capacității.

 1. Baterii litiu-ion

În comparație cu variantele de baterii amintite mai devreme, cele litiu-ion au o durată de viață mai mare, având între 3000 și 5000 de cicluri de încărcare, fiind des întâlnite în special în sistemele moderne de stocare a energiei solare. Au o putere mai crescută la curent mai mic și, totodată, adâncimea de descărcare este și ea mult mai mare. 

Ai putea crede că acestea sunt o variantă mai bună, dar, așa cum bine știm, orice plus este însoțit și de un minus, motiv pentru care nici aceste baterii nu sunt exceptate de la regulă. Durata lor de viață este într-adevăr mai mare, dar aceasta poate să scadă chiar și când acumulatorii nu sunt folosiți. În plus, tehnologia lor avansată presupune și costuri de producție mai ridicate, ceea ce înseamnă că va trebui să scoți mai mulți bani din buzunar pentru achiziționarea lor. Pentru o baterie de tip litiu-ion, prețul poate ajunge mult mai sus în funcție de configurația sistemului de stocare și a serviciilor conexe, mentenanță etc.

 1. Baterii cu apă sărată

Acest tip de baterii este cea mai nouă apariție pe piața bateriilor solare și este o variantă testată cu diferite grade de succes de mai mulți prosumatori din Statele Unite. În compoziția lor nu se regăsesc metale grele, în schimb sunt bazate pe electroliți de apă sărată, fapt ce le face mult mai ușor de reciclat. 

Sunt sigure, nepoluante și au o durată de viață mai mare, fiind capabile să producă până la 5000 de cicluri de descărcare. Dezavantajul acestora este determinat de tehnologia relativ nouă care este încă în proces de dezvoltare și de prețul ridicat. 

La ce trebuie să fii atent atunci când alegi bateriile?

Procesul de selecție și  alegere adecvată începe prin luarea în considerare a celor 3 caracteristici amintite mai sus: capacitatea de stocare, puterea bateriei și adâncimea de descărcare. Este bine să iei în calcul și eficiența de convertire și stocare, care este, de asemenea, un indicator de fiabilitate util. Cu ajutorul acestui indicator afli câte unități de curent electric poți folosi ca procent din curentul deja stocat în acumulatori. 

Este important să îți îndrepți atenția și asupra altor factori precum: durata de viață a bateriei, producătorul, review-urile din partea altor clienți și dacă respectă cerințele de siguranță în procesul de fabricare și exploatare. Dacă ești interesat de un ghid care să te ajute să alegi bateriile potrivite pentru tine, poți să citești articolul dedicat special acestui subiect aici.

Totuși, cel mai important lucru pe care trebuie să îl ai în vedere este ce tip de sistem fotovoltaic deții și cum poți integra în mod corect bateriile. Deoarece fiecare casă este diferită, nu există un sistem care să se potrivească tuturor. 

Primul pas este afli cât consumi. Consumul de electricitate al gospodăriei este măsurat în kilowați-oră. Un kilowatt-oră corespunde cantității de energie necesară pentru a alimenta un dispozitiv de 1 kilowatt timp de o oră sau un dispozitiv de 100 de wați timp de 10 ore. 

Ai o factură lunară de electricitate care îți arată câți kilowați-oră ai consumat dacă ești conectat a rețea. Dacă nu ai un istoric de consum, poți calcula consumul casei.  Folosește o foaie de calcul, cum ar fi programul Excel. Tabelul va avea următoarele coloane:

 • prima coloană cuprinde lista de echipamente (diferite electrocasnice, radiator, pompa de căldură, iluminatul exterior etc.);
 • a doua coloană cuprinde puterile nominale ale acestora;
 • a treia coloană cuprinde durata utilizării aparatelor din locuință pe parcursul a 24 de ore;
 • a patra coloana rămâne goală. Acolo va apărea rezultatul.

Toate aceste valori trebuie înmulțite pe baza formulei: Putere x Timp = Consum.

După ce ai văzut cât consumă aparatele tale într-o zi, poți afla același lucru calculând consumul pe o săptămână, pe lună sau chiar pe an, astfel încât să poți alege tipul de baterii potrivit nevoilor tale.

O mare greșeală pe care o fac mulți dintre noi atunci când doresc să instaleze un sistem de baterii este că nu iau în considerare faptul că acesta NU este capabil să le asigure nevoile de energie pentru o perioadă îndelungată de timp. Un sistem realist îți va furniza energie pentru locuință timp de câteva zile pentru a compensa perioadele de întreruperi în generarea de energie din sistemul fotovoltaic sau din rețea. Când îți proiectezi acumulatorul, trebuie să determini câte zile te așteptați să rămâi fără energie. De exemplu, dacă locuiești într-o zonă rurală sau de munte, unde furtunile puternice provoacă ocazional întreruperi de curent, poți să îți dimensionezi sistemul de putere al bateriei pentru trei zile.

Înmulțește consumul tău zilnic cu numărul de zile la care te aștepți să nu ai curent fotovoltaic și/sau din rețea și ai aflat astfel ce putere ar trebui să aibă sistemul tău de baterii.  

Care sunt cele mai bune baterii solare?

Există mai multe criterii care sunt luate în considerare de către specialiști atunci când se discută despre acest lucru, printre care cele mai importante sunt următoarele:

 • Capacitatea bateriei
 • Putere
 • Capacitate (adâncime de descărcare)
 • Preț
 • Garanție
 • Versatilitate
 • Instalare

Conform site-ului de specialitate theecoexperts.co.uk, bateriile care întrunesc majoritatea acestor criterii sunt cele pe care le poți vedea în tabelul de mai jos:

©theecoexperts.co.uk

Așa cum putem observa, pe primul loc apare Tesla Powerwall, urmat de Generac PWRcell, în timp ce pe locul trei apare produsul Delta BX6.3

 1. Tesla Powerwall 

Este una dintre cele mai populare baterii solare de pe piață și propune o capacitate de 13,5 kWh – aproape jumătate din cantitatea medie de energie consumată într-o gospodărie în fiecare zi. Tesla Powerwall are o adâncime de descărcare (DoD) de 100%, ceea ce înseamnă că încărcarea totală a bateriei poate fi utilizată fără a afecta negativ durata de viață a acesteia. Tesla Powerwall are o garanție de eficiență de 70% timp de 10 ani.

Marele plus al acestei baterii este faptul că oferă una dintre cele mai mari capacități de stocare, în timp ce minusul este dat de prețul sensibil mai mare decât al altor baterii solare.

 1. Generac PWRcell

Această baterie are o capacitate de 9kWh și o adâncime de descărcare de 84%. Un amănunt interesant este faptul că este gândit ca are un design modular și la pachet cu dulap numit „Outdoor Rated”, care poate fi folosit a depozita bateria în condiții optime atât în interior, cât și în exterior, indiferent de temperaturi. De asemenea, bateria are o garanție limitată de 10 ani și o eficiență de 96,5%.

Un lucru extrem de important pe care trebuie să îl știi despre această baterie este faptul că trebuie instalată încă de la început, odată cu panourile fotovoltaice.

 1.  Delta BX6.3

Bateria are cu o capacitate totală de 6,3 kWh și 80% DoD. Un amănunt interesant este faptul că oferă și un sistem de răcire prin convecție foarte silențios. De asemenea, are o garanție de 10 ani cu o capacitate garantată a bateriei de 60%.

De asemenea, are un contor de putere încorporat pentru a monitoriza elementele vitale ale bateriei, cum ar fi curentul și tensiunea, precum și pentru a recunoaște defecțiunile și obiceiurile de consum de energie electrică.

Ca un minus, această marcă este mai puțin cunoscută decât altele deja existente pe piață. 

Cât costă și unde le găsim?

Spre deosebire de alte componente ale unui sistem fotovoltaic, bateriile solare necesită un efort financiar mai important, de obicei acestea fiind și cele mai scumpe componente. De exemplu, prețul unei baterii Tesla Powerwall, fără instalare, începe de la aproximativ 11.500 dolari, în timp ce 10.000 dolari este prețul de început pentru Generac PWRcell și 7.400 dolari pentru Delta BX6.3.

Din păcate, în țara noastră, singura baterie din top 5 care poate fi achiziționată este LG Resu, care poate fi cumpărată la un preț ce începe de la 25.302 RON (TVA inclus). Și celelalte pot fi achiziționate, din afara granițelor în acest moment, ceea ce înseamnă că va trebui să plătești, pe lângă valoarea bateriei, și transportul până în România.

Totuși, există câțiva producători care sunt prezenți pe piața din România, cum ar fi Victron Energy, ale căror produse pot fi cumpărate începând cu prețul de 1441 RON (TVA inclus), Effekta  (cu prețuri începând de la 1.182 RON – TVA inclus) sau PylonTech (cu prețuri care încep de la 5.990 RON – TVA Inclus).

În concluzie, bateria solară una dintre cele mai importante componente ale unui sistem fotovoltaic și este o achiziție care trebui cântărită foarte bine. Afirmăm acest lucru deoarece este clar că buna funcționare a acestuia poate fi afectată dacă nu dispune de o baterie potrivită și de calitate. 

Din acest motiv, este bine să te gândești să apelezi la serviciile unor specialiști în domeniu, care știu care sunt produsele potrivite pentru proiectul tău. O idee bună este să discuți direct cu specialistul de la care achiziționezi panourile fotovoltaice, el îți va recomanda și un acumulator solar care să se funcționeze în mod corect. Cu toate acestea, este bine să fii informat și să îți faci o idee despre baterii, despre modul de funcționare al acestora și mai ales despre preț. 

Surse:

Home Solar Battery Systems – Comparison And Costs

Battery Review – Energy Storage Systems

Best Solar Battery Systems 2022

Cele mai bune baterii pentru panouri fotovoltaice

Bateria solară. Cum alegi cea mai bună variantă?

Cele mai bune baterii pentru stocarea energiei solare

Top 5 Best Solar Batteries (2022 Solar Power Storage Guide)

7 Best Solar Batteries of 2022

The 7 Best Solar Batteries in 2022

Best Solar Battery 2022

A Beginner’s Guide to Solar Batteries 2022

Baterii solare

Ce tip de baterie solară pentru stocarea energiei alegem – Litiu-ion, AGM sau Gel?

5 diferențe majore între bateriile pe baza de plumb (AGM, Gel) și bateriile cu litiu-ion

All You Need to Know About Saltwater Batteries

BATERII SOLARE FOTOVOLTAICE LITHIU PYLONTECH 2.4 KW/48V

Baterii Solare

Baterii/acumulatori solari

Baterie Effekta BTL 12V-120Ah

Baterie Deep-Cycle AGM 12v/90Ah

LG Chem RESU 48V / 400V-Panouri Fotovoltaice

Baterie LG Chem Resu 48V 6.5kWh

Citește mai multe despre acest subiect:

 1. Tot ce trebuie să știi despre aparatele de aer condiționat fotovoltaice
 2. De ce trebuie să cureți periodic panourile fotovoltaice
 3. Ce este o fațadă solară și cum te poate ajuta să economisești energie?
 4. Virtual Power Plant: Un nou sistem pentru energia regenerabilă

Circa 27% din centralele termice pe gaz din România sunt mai vechi de zece ani și ar trebui înlocuite. Ce economii poți face?

Aproximativ 27% din centralele termice pe gaz din gospodăriile din România sunt mai vechi de zece ani, potrivit rezultatelor unor sondaje realizate de E.ON anul trecut. Compania recomandă înlocuirea acestora cu centrale noi, în condensare, cu eficiență energetică ridicată, care asigură economii la factură și un confort superior.

E.ON subliniază faptul că, într-un context marcat de volatilitatea accentuată a prețurilor la energie, aplicarea unor măsuri de eficiență energetică în vederea reducerii consumului, dar fără a afecta confortul, având ca finalitate o scădere a valorii facturilor la energie, trebuie să devină o preocupare pentru toți consumatorii.

Înlocuirea centralelor vechi, cu randament scăzut și consum crescut, cu unele noi, eficiente energetic, este una este dintre cele mai accesibile soluții. O centrală în condensare oferă o reducere a consumului de gaze naturale cu până la 30%, datorită eficienței de 108% față de centralele convenționale.

Beneficiul pentru consumator constă în reducerea consumului de gaze naturale cu până la aprox. 3.600 kWh** de gaze naturale pe an, pentru un consum mediu anual de circa 12.000 kWh, rezultând astfel, o economie la factură ce poate ajunge la aproximativ 1.000 lei pe an.

Alte sfaturi pentru economisirea energiei:

 • Un termostat de ambianță este foarte recomandat în ceea ce privește utilizarea optimă a centralei termice. Se recomandă utilizarea a două trepte de temperatură – una pentru zi (nivelul recomandat optim fiind de 22 de grade Celsius) și una pentru noapte (setată la 19 grade Celsius). Fiecare grad Celsius în plus pe termostat va crește consumul suplimentar cu 6-8%.

 • Evită acoperirea caloriferelor cu perdele sau draperii ori cu alte piese de mobilier. Vei limita distribuția uniformă de căldură, iar aerul încălzit va circula necorespunzător. Acest lucru poate genera pierderi de căldură de până la 15%.

 • Ai grijă la setarea corectă a temperaturii apei calde. Pentru ca centrala să funcționeze cum trebuie, este indicat să o setezi la valoarea de 48-50 de grade Celsius. Astfel, apa încălzită nu se mai combină cu apa rece și în acest fel scade consumul și îți va aduce economii de până la 5% din consumul total de energie. Oprirea și pornirea centralei presupune o creștere a consumului de energie. Spre exemplu, dacă oprești centrala peste noapte, dimineața aceasta trebuie să depună un efort mai mare pentru a încălzi o cameră rece.

 • Pentru a obține un consum scăzut, este recomandat să lași centrala termică pornită întotdeauna, ajustând cu atenție temperaturile. Astfel, vei limita consumul de gaze sau energie electrică, sistemul de încălzire va funcționa eficient, componentele interne ale centralei vor fi protejate, iar tu vei economisi.

 • Nu poți controla prețul gazelor naturale, dar poți investi în izolarea locuinței și în schimbarea obiceiurilor tale, pentru a reduce consumul și a plăti mai puțin. 

Pe aceeași temă:

Ghid alegere sobă pe gaz pentru casa ta

Sezonul rece se apropie și dacă și tu vrei să te poți bucura de un confort crescut în orice încăpere a casei tale, este necesar ca aceasta să aibă o temperatură optimă. Atunci când temperaturile sunt scăzute, una dintre principalele tale preocupări cu siguranță va fi legată de încălzirea spațiului în care locuiești sau în care îți desfășori activitatea.

Pentru că nu toate persoanele au posibilitatea instalării unei centrale termice în locuința lor din diferite motive, pe piață poți găsi mai multe metode prin care poți asigura încălzirea unei încăperi. În cazul în care varianta unei sobe pare să fie cea mai rentabilă opțiune, este normal să îți dorești să o achiziționezi pe cea mai bună.

Cum funcționează o sobă?

Încălzirea prin intermediul unei sobe este una dintre cele mai eficiente și ușoare metode de încălzire locală. După ce soba este alimentată cu combustibil iar flacăra este aprinsă, soba va începe să încălzească o încăpere sau mai multe, prin cedarea căldurii. Cedarea se realizează cu ajutorul fenomenelor de convecție și radiație.

Datorită fenomenului de convecție, căldură generată de sobă va începe să declanșeze mișcări ale maselor de aer din interior, fenomen ce duce la amestecarea aerului cald cu cel existent. Totuși, vei resimți diferențe de temperatură între zona tavanului, unde este mai cald deoarece aerul cald se ridică, și zona pardoselii, unde va fi mai rece.

Prin fenomenul de radiație, zonele aflate în apropierea sobei se vor încălzi mai tare față de cele mai îndepărtate.

Tipuri de sobe

Putem clasifica sobele în mai multe categorii, în funcție de anumite specificații și anume:

În funcție de combustibilul utilizat:

 • sobe pe combustibil solid (lemn, peleți, cărbuni);
 • sobe pe gaz;
 • sobe electrice.

 În funcție de materialul din care sunt realizate:

 • sobe metalice;
 • sobe din teracotă;
 • sobe din fontă.

 În funcție de scopul utilizării:

 • sobă doar pentru încălzire;
 • sobă pentru încălzire și gătit (cu plită).

În anii ’90, odată cu extinderea rețelelor de distribuție a gazelor naturale, o parte a românilor și-au modificat clasicele sobe din teracotă în sobe pe gaz, punându-le un arzător de gaz. După un timp, odată cu înregistrarea unui număr considerabil de incidente privind intoxicarea cu monoxid de carbon, s-a constatat că astfel de situații pot fi foarte periculoase în exploatare, având în vedere că sobele și coșurile de fum nu erau curățate. Astfel, pe piață au început să apară sobele pe gaz certificate și sigure. Acestea sunt prevăzute cu sisteme de siguranță care pot întrerupe automat alimentarea cu gaz dacă flacăra se stinge sau dacă emisiile de gaze de ardere depășesc o anumită valoare.

O sobă pe gaz poate funcționa și pe GPL, un beneficiu pentru cei care nu au o rețea de gaz în zona în care locuiesc.

Cum alegi cea mai bună sobă pe gaz?

Pentru a face cea mai inspirată alegere atunci când vine vorba de o sobă pe gaz, trebuie să acorzi o atenție deosebită unor detalii despre care vom vorbi în continuare.

Dimensiunea încăperii de încălzit

Unul dintre primele lucruri la care trebuie să te gândești înainte de a cumpăra o sobă pe gaz, este dimensiunea spațiului pe care ai nevoie să o încălzești. Acest aspect este unul important deoarece trebuie să te asiguri că soba pe care o vei alege va face față să încălzească uniform și la un nivel optim de consum.

Pentru a-ți da seama de acest aspect, te poți orienta după indicatorul BTU (British Thermal Units). Acesta este o unitate de măsură a energiei termice care îți poate oferi un indiciu cu privire la capacitatea de încălzire a sobei. Totuși, nu trebuie să te bazezi doar pe acest indice. O regulă generală, dacă putem să-i spunem așa, spune că o sobă de 35.000 BTU poate încălzi eficient o suprafață de până la 95 de metri pătrați. Acest lucru este real în condițiile în care pierderile de căldură sunt minime. Dacă locuința nu este bine izolată, căldura se pierde mai repede, iar consumul este mai mare. Așadar, asigură-te că ferestrele și ușile sunt bine izolate. De asemenea, materialele din care sunt fabricate geamurile și ușile, precum și structura și grosimea pereților sunt alte elemente care pot influența capacitatea sobei de a încălzi.

Sistemul de ventilație al sobei pe gaz

Știm foarte bine faptul că în urma arderii, gazul elimină în atmosferă reziduuri. În funcție de modul de eliminare a reziduurilor rezultate în urma arderii, distingem două tipuri de ventilație: directă și indirectă.

Ventilația directă

Sobele cu ventilație directă sunt acelea care funcționează în mod asemănător cu un aragaz cu flacără deschisă. Dacă vei utiliza gazul metan, nu trebuie să te îngrijorezi prea mult cu privire la eliberarea reziduurilor. La fel ca în cazul unui aragaz, o aerisire corectă a încăperii te va feri de orice fel de pericol. O astfel de sobă trebuie să fie echipată obligatoriu cu un sistem care detectează nivelul de oxigen din aer. În cazul în care acesta scade sub limită, alimentarea cu gaz se oprește automat. Acest tip de ventilație este preferat deoarece pierderile de căldură sunt minime și riscurile sunt puține.

În cazul în care vei utiliza GPL pentru încălzire, trebuie să știi că există un risc de formare a mucegaiului, întrucât prin arderea gazului sunt eliberați într-o cantitate considerabilă și vapori de apă. În aceste condiții, alege GPL-ul doar dacă încăperea pe care urmează să o încălzești este de dimensiuni mari.

Ventilația indirectă

Înglobează toate modelele care necesită un coș de evacuare pentru a elibera reziduurile afară. Principalul dezavantaj îl reprezintă faptul că este nevoie de o montare mai complexă, întrucât este necesară o gaură în perete sau în tavan.

Puterea sobei pe gaz

O sobă cu o putere mare va încălzi mai repede o încăpere, dar are și un consum mai ridicat. Astfel, pentru a face o alegere echilibrată în ceea ce privește consumul și puterea, alege în funcție de suprafața care trebuie încălzită, astfel:

 • pentru o suprafață de 22 metri pătrați sau un volum de 55 metri cubi, este necesară o sobă cu o putere de de 2 kW;
 • pentru o suprafață de 30 metri pătrați sau un volum de 75 metri cubi, este necesară o sobă cu o putere de 3 kW;
 • pentru o suprafață de 40 metri pătrați sau un volum de 100 metri cubi, este necesară o sobă cu o putere de 4 kW.

Consumul sobei pe gaz

Este un aspect important care se reflectă în valoarea facturii la gaz sau frecvența cu care schimbi butelia. Obiectivul este de a avea un consum cât mai redus cu o eficiență cât mai mare.

Ca să poți să-ți faci o idee despre consum, dacă vei utiliza intens timp de o oră, o sobă conectată la butelie, vei consuma aproximativ 300 de grame de gaz. În cazul unei utilizări moderate, această valoare scade până la aproximativ 100 de grame.

Dacă vorbim despre o sobă conectată la rețeaua de gaz, aceasta va consuma între 0.4 și 0.8 m³ gaz/h.

Eficiența sobei pe gaz

Pentru a te bucura de o eficiență cât mai crescută a sobei tale, asigură-te că aceasta este dotată cu opțiuni de control al treptelor de putere și cu un termostat care să optimizeze consumul.

Măsuri de siguranță

Unele măsuri trebuie să le iei tu, precum curățarea filtrelor în cazul unei sobe alimentate cu gaz metan. Filtrele adună impurități, cum ar fi părul de animale, lucru care le poate îngreuna sau împiedica să realizeze o ventilare corectă. De asemenea, trebuie să fii atent să nu lași soba să meargă fără flacără, deoarece gazul va fi eliberat în încăpere, fapt ce poate duce la explozii sau intoxicații.

Printre măsurile pe care ar trebui să le includă soba, merită menționat sistemul de detectare a concentrației de CO2 din aer sau a nivelului de oxigen, pentru a evita intoxicarea, precum și grilajul de protecție în cazul în care ai copii mici care pot fi curioși.

În plus, pentru racordare unei sobe sau a altor aparate la rețeaua de gaze este necesar să apelezi la o firmă autorizată de ANRE pentru proiectarea și execuția instalațiilor de gaze naturale. Astfel ai garanția lucrărilor și va crește gradul de siguranță pentru familia ta. 

Prețuri sobe pe gaz

O sobă cu alimentare doar pe bază de butelie, cu o putere între 1.5 și 4.2 kW, cu un consum cuprins între 103 și 205 grame gaz/oră, cu termostat și sistem de detectare a nivelului de dioxid de carbon, precum și sistem care oprește alimentarea atunci când se stinge flacăra, costă între 350 și 450 RON.

Prețurile unor astfel de sobe sunt destul de accesibile, modelele mai scumpe ajungând până la 700 – 800 RON.

Sperăm că sfaturile oferite te vor ajuta să iei cea mai bună decizie. Dacă nu ești hotârăt sau încă nu știi care e cea mai bună soluție pentru spațiul tău, nu ezita să ceri ajutorul specialiștilor în domeniu.  Ei îți vor oferi informații utile pentru ca tu să faci cea mai inspirată alegere.

Surse:

Sistemul de ventilație cu recuperare de căldură: ce este și care sunt avantajele sale

În ziua de astăzi, mai mult ca oricând, suntem conștienți de importanța pe care aerul pe care îl respirăm o are pentru sănătatea noastră.

Locuința este acel loc sigur unde ne retragem și ne petrecem cea mai mare parte a timpului, iar un lucru foarte important, care  ne influențează sănătatea, este calitatea aerului de acasă. Pe termen scurt, poți să-ți dai seama de acest lucru prin felul cum te simți mai odihnit, cum te simți mai plin de viață și energie sau cum un aer curat și sănătos ajută la evitarea răcelilor, gripelor sau alergiilor. 

De asemenea, pe termen lung, un aer curat se remarcă prin faptul că ajută la evitarea apariției bolilor cronice grave cauzate de poluarea cu praf, particule fine, radon sau substanțe organice volatile (VOC). Având în gând toate aceste motive, dorim să îți propunem o soluție care asigură, pe termen lung, sănătatea ta și a familiei tale. Este vorba de un sistem de ventilație cu recuperare de căldură.

Ce reprezintă ventilația cu recuperare de căldură?

Principiul după care funcționează ventilația cu recuperare de căldură este următorul: aerul contaminat dintr-o încăpere este înlocuit cu aer proaspăt și filtrat, fără a se înregistra o diferență semnificativă de temperatură și umiditate ambientală. Așa cum știi deja, în sezonul cald sau în cel rece deopotrivă, aerisirea naturală este problematică tocmai din cauza faptului că aerul foarte rece sau foarte cald perturbă încălzirea ori climatizarea încăperilor. 

Funcționarea acestor echipamente se bazează pe următoarele concepte:

 • Ventilația centralizată cu recuperare de căldură – se bazează pe utilizarea unui schimbător de căldură și a mai multor puncte de refulare a aerului în încăperi. Întreaga suprafață va fi acoperită de tubulatura de ventilare. Este proiectată special pentru spațiile interioare largi, de tipul spațiilor pentru producție, birourilor de firmă sau centrelor comerciale.
 • Ventilația descentralizată cu recuperare de căldură – prevede ca fiecare încăpere să fie dotată cu propriului său dispozitiv de ventilație cu recuperare de căldură. Se recomandă în cazul spațiilor de tipul apartamentelor, caselor rezidențiale și, în general, clădirilor cu volum redus.

Aceste două variante, vor asigura, prin funcționarea lor continuă, ventilarea spațiului și simultan, vor compensa pierderile de căldură sau aer răcit din încăpere. Acolo unde se poate, este recomandat să fie adoptat un sistem de o ventilație hibrid, pentru reducerea costurilor. De asemenea, mai există și varianta sistemului care se bazează pe ventilația naturală, despre care am vorbit mai pe larg aici.

În ceea ce privește băile și bucătăriile, considerate spații unde evacuarea aerului este preponderentă, este indicată utilizarea unor ventilatoare de extracție. Această combinație între un sistem de recuperare de căldură și ventilatoare separate pentru baie și bucătărie (ambele având un cost redus), va reduce costurile întregului proiect.

Ventilație cu recuperare de căldură HRV sau ERV?

Pentru a lua cea mai bună decizie atunci când dorești să instalezi un sistem de ventilație cu recuperare de căldură, trebuie să ai o bază de cunoștințe despre modelele de ventilație. Pentru o locuință rezidențială, poți alege dintre două modele, pe care le vom prezenta în continuare. Ambele au același rol: eliminarea aerul viciat din casă și înlocuirea lui cu aer proaspăt. 

 • HRV (centrală de ventilație cu recuperare de căldură) – folosește căldura din aerul de ieșire pentru a ridica temperatura aerului de intrare din exterior, pe măsură ce acesta intră în casă în timpul sezonului rece, atunci când apare nevoia de încălzire. Acest proces reduce energia utilizată de sistemul de încălzire pentru a ridica temperatura aerului exterior până la punctul de temperatură stabilit pe termostat. Celulele HRV sunt fabricate din materiale impermeabile, precum aluminiu sau un compozit din plastic care nu permit încrucișarea gazelor nocive cu aerul care intră.
 • ERV (recuperator de căldură cu entalpie) – diferă de HRV deoarece materialul din care este fabricat este unul permeabil, care permite transferul unei părți din umiditatea aerului de evacuare către aerul de intrare din exterior. Aerul interior mai umed, egalează nivelul aerului mai uscat pentru a menține nivelul de umiditate la 40-60% așa cum este recomandat pentru un mediu confortabil și sănătos. În sezonul rece, ERV va inversa transferul pentru a îndepărta umiditatea din aerul proaspăt ce urmează să intre în casă. O regulă general valabilă este faptul că HRV este mai eficient în zonele cu climă mai rece, în timp ce ERV este mai potrivit în zonele cu o climă umedă-caldă, care necesită o răcire mai considerabilă.

Avantaje și dezavantaje ale sistemelor cu recuperare de căldură

Înainte de a demara întreg procesul de instalare a unui astfel de sistem, este bine să te informezi în privința consecințelor pozitive sau negative ce vor apărea înainte și după punerea lui în funcțiune.

Avantaje

 • Gestionarea suficient de precisă a nivelului de ventilație în toate anotimpurile;
 • Conservarea și îmbunătățirea condițiilor de locuire, muncă, comerț, producție;
 • Eliminarea consistentă din aerul interior a alergenilor, prafului, bacteriilor și virusurilor;
 • Înregistrarea de economii cu energia care se consumă pentru încălzire și/sau climatizare;
 • Întreținere care se realizează fără efort în funcție de modelul de sistemul ales;
 • Soluții de mentenanță și reparații profesionale accesibile;
 • Integrare configurabilă cu designul încăperilor.

Dezavantaje

 • Costuri diferite legate de dimensionarea proiectului în funcție de volumul încăperilor;
 • Costuri pentru aparatura și materialele consumabile în funcție de numărul de camere;
 • Afectarea și necesitatea modificării design-ului interior atunci când se operează pentru o ventilație cu recuperare de căldură cu tubulatură.

Cunoașterea avantajelor și dezavantajelor este utilă pentru a ști exact care sunt beneficiile și măsurile ce trebuie luate pentru a estompa punctele mai puțin plăcute. Per total, soluțiile profesionale de ventilație cu recuperare de căldură oferă confort și te ajută să economisești.

De ce trebuie să te asiguri înainte de instalarea sistemului de ventilație?

Din ce am prezentat până acum, poți vedea clar beneficiile pe care sistemele de ventilație cu recuperare de căldură le oferă. Chiar dacă vei opta pentru un sistem descentralizat sau pentru unul centralizat, te poți aștepta ca randamentul să fie cel puțin egal cu descrierea performanțelor arătate de producător. Presupunând că dimensionarea și montajul sunt realizate ca la carte, iată care sunt aspectele pe care trebuie să le iei în calcul înainte de începerea acestui proiect:

 • Clădirea trebuie să fie bine izolată la toate nivelurile (subsol, pereți, tavan, pod, acoperiș). Astfel va reține căldura produsă și va contribui la economisirea de energie;
 • Montarea la ferestre, uși de interior și exterior a unei tâmplării termoizolatoare de calitate pentru a asigura toate golurile dedicate pentru uși și ferestre cu o barieră termoprotectoare eficientă;
 • Clădirea este prevăzută cu puncte dedicate pentru aerisire naturală, pentru amplasarea de ventilatoare cu grilă la băi și spațiu pentru montarea tubulaturii de evacuare a hotei de bucătărie;
 • În faza de proiect, este necesară o descriere cât mai exactă a modului în care vor fi utilate încăperile, deoarece proiectantul sistemului va ține cont de aceste poziționări și efectul se va resimți în aerisirea echilibrată a spațiului.

Cât costă instalarea sistemelor de ventilație cu recuperare de căldură?

Prețul instalării unui astfel de sistem diferă în funcție de mai mulți factori, dintre care amintim:

 • Mărimea locuinței;
 • Tipul sistemului de ventilație;
 • Numărul de puncte de intrare și ieșire necesare pentru generarea unui confort termic sporit;
 • Numărul de ventilatoare de aerisire necesare pentru un schimb de aer corespunzător;
 • Numărul și tipul accesoriilor necesare pentru o eficiență ridicată;
 • Dificultatea instalării.

Costul major generat de instalarea unui sistem de ventilația cu recuperare de căldură este cel al achiziției inițiale. Un sistem bun poate să coste câteva mii de lei, ceea ce poate reprezenta o investiție destul de costisitoare. Un ventilator de aerisire pleacă de la prețul de 950 de lei pentru un sistem descentralizat cu recuperator de căldură din ceramică. O centrală de ventilație pleacă de la un preț de 6.000 de lei.

Ulterior, costul de exploatare este unul minim. Pentru un sistem de ventilație descentralizat care cuprinde 4 ventilatoare și 1 ventilator de baie, costul de exploatare pentru întreaga casă este de 0.2 bani pe zi. Ventilatoarele vor genera un consum de curent electric scăzut, de doar 300 Wh/zi, ceea ce înseamnă că, într-un an de zile, ventilația nu te va costa mai mult de 75 de lei. Deși investiția inițială este una destul de consistentă, costul mic de exploatare și economia de energie termică duc la o recuperare a acesteia în doar 4-5 ani.

Dacă ai de gând să-ți montezi un sistem de ventilație cu recuperare de căldură, sfatul nostru este să apelezi la profesioniști pentru proiectare, alegere și montaj. Multe sisteme sunt subdimensionate și montate greșit. Pe termen lung, este mai bine pentru tine din toate punctele de vedere să te consulți cu experții încă de la început și în special pe partea de montaj.

Surse:

Becurile smart: Ce sunt și cum te pot ajuta?

Tot mai mulți oameni își doresc să aibă parte de o casă inteligentă, iar soluțiile care îi ajută să se apropie de acest lucru își fac loc în viețile lor aproape la tot pasul. Nu mai e un lucru nou faptul că tehnologia ia amploare și că o găsim din ce în ce mai mult în activitățile noastre de zi cu zi. 

Indiferent dacă ești la prima incursiune în lumea tehnologiei inteligente sau ești la curent cu aceste tehnologii de ani de zile, becurile inteligente sunt unele dintre cele mai utile gadgeturi smart din jur. În cele ce urmează vom face împreună o călătorie în lumea acestor gadgeturi interesante și îți vom explica ce sunt becurile smart, ce tipuri de becuri smart există, care sunt avantajele folosirii lor, ce trebuie să ai în vedere atunci când le achiziționezi sau la ce preț le poți cumpăra.

Ce sunt becurile smart?

Credem că este destul de evident pentru toată lumea faptul că, în esență, un bec smart are exact aceeași funcție ca și un bec obișnuit – aceea de a ilumina o încăpere. Ceea ce îl face însă mai special sunt avantajele pe care acesta le oferă, iar cel mai important dintre toate este faptul că îl poți controla direct de pe telefon sau de pe tabletă.

Pe piață există o varietate de modele și multe dintre acestea oferă propria lor platformă de control al becului. Dacă ai mai multe becuri compatibile, acestea pot fi controlate toate din aceeași aplicație. Mai există și varianta în care nu vrei să te oprești doar la schimbarea iluminatului în casă și dorești să adopți mai multe dispozitive inteligente, iar atunci e o idee bună să alegi un sistem integrat, ca de exemplu Google Assistant sau Apple Homekit.

Mai mult de atât, dacă ai și o boxă controlată printr-un sistem de genul celor amintite mai sus, poți controla becul și prin comenzi vocale, un lucru foarte la îndemână atunci când nu ai telefonul sau tableta în apropierea ta.

Tipuri de becuri smart

În funcție de metoda de conectare a becurilor poți întâlni trei tipuri: conectare prin Bluetooth, prin Wi-fi sau prin ZigBee, ultimul fiind un protocol de comunicare dezvoltat special pentru automatizarea locuințelor. Este important de știut faptul că fiecare dintre acestea prezintă atât avantaje, cât și dezavantaje.

Becuri Bluetooth

Becurile cu conectare prin Bluetooth au avantajul că sunt mai ieftine. Cu toate astea, îți pot complica puțin viața. Becurile trebuie să fie mereu conectate cu telefonul și, astfel, acestea pot fi controlate doar atunci când telefonul se află în zona de acoperire. Printre funcțiile pe care le pot îndeplini becurile cu conexiune Bluetooth amintim: aprinderea/închiderea becului de la distanță, setarea luminozității, a culorii albe reci, a culorii albe calde și a luminii colorate, efecte speciale de lumini, aprinderea temporizată sau plasarea luminilor în stare de repaus 

Unele dintre aceste becuri au incluse și o boxă, ceea ce înseamnă că poți asculta muzica ta preferată la bec! Știm că sună ciudat, dar ai acum această posibilitate! Cele mai multe dintre boxe au o putere de 3W, care poate fi suficientă pentru o petrecere în cadrul unei locuințe! 

În ceea ce privește dezavantajele, cel mai important este faptul că becurile Bluetooth nu pot fi controlate de la distanță mare dacă telefonul sau tableta iese din raza de acțiune a aplicației mai sus amintite.

Becuri Wi-Fi

Becurile cu conectare prin Wi-Fi sunt, de asemenea, foarte populare. Acest tip de becuri se conectează la internet prin intermediul unui router și pot fi controlate și de la distanțe mai mari decât în cazul celor cu conexiune Bluetooth. Becurile cu Wi-Fi îndeplinesc aceleași funcții ca și cele cu Bluetooth, diferența fiind dată de faptul că poți să le controlezi de oriunde, atâta timp cât ai o conexiune la internet.

Un dezavantaj minor al acestor tipuri de becuri este viteza de răspuns, care poate fi redusă. Acest dezavantaj poate să apară cu precădere atunci când ai mai multe dispozitive conectate la internet prin același router, fapt care poate cauza anumite întârzieri. Totuși, nu vorbim despre perioade îndelungate, ci întârzieri foarte mici, de câteva milisecunde.

Becuri ZigBee

Becurile care folosesc protocolul de comunicare ZigBee sunt considerate printre cele mai bune și cele mai de încredere. Motivul este legat de faptul că viteza de răspuns este mult mai rapidă. Ele se conectează la internet prin intermediul unui hub și atunci nu apar posibile întârzieri ca la becurile cu Wi-Fi. Acest lucru creează o conexiune mai stabilă datorită timpului rapid de conectare la hub.

Dezavantajul cel mai mare este, evident, costul suplimentar pentru achiziția unui hub. Acest cost se poate justifica dacă ai de gând să folosești mai multe becuri inteligente în casă.

Ce trebuie să ai în vedere când le cumperi?

Fiind vorba despre un gadget relativ nou din punct de vedere al tehnologiei, sunt mai multe lucruri la care trebuie să te gândești înainte de a achiziționa un bec smart. Iată care sunt câteva dintre ele: 

Integrarea cu alte sisteme inteligente

Un criteriu de care am adus aminte și cu alte ocazii pe parcursul acestui articol, capacitatea becurilor inteligente de a putea fi integrate într-un sistem mai vast este foarte importantă și trebuie luată în calcul încă din start.

Existența unui sistem care poate îngloba mai multe dispozitive inteligente este, poate, unul dintre cele mai interesante aspecte ale unei case smart deoarece, cu ajutorul său, poți controla aceste dispozitive dintr-o singură aplicație, fără să fii nevoit să instalezi fiecare aplicație pentru fiecare produs în parte. Momentan, pe piață există mai multe asemenea sisteme, dintre care Google Assistant, Amazon Alexa sau Apple HomeKit sunt cele mai cunoscute.

Majoritatea acestor sisteme îți oferă posibilitatea de a adăuga în aceeași rețea și, implicit, de a controla din aceeași aplicație, mai multe corpuri de iluminat, întrerupătoare sau alte accesorii, de aceea este o idee bună să verifici dacă becurile tale smart au această opțiune.

Funcțiile inteligente ale dispozitivului

Atunci când ne referim la funcțiile inteligente ale unui bec smart, existența sau lipsa unora sau altora dintre acestea depind de prețul produsului, model sau opțiunile de control. 

Atunci când alegi un bec smart, este bine să știi că cele mai răspândite și, totodată, cele mai importante funcții inteligente sunt cele legate de reglarea culorilor, a intensității luminoase și de existența unui timer pentru pornire/oprire automată. În general, timer-ul este una dintre funcțiile care nu trebuie să lipsească.

Mai există câteva funcții speciale, precum simularea răsăritului soarelui (becul acționează mai mult sau mai puțin ca un ceas deșteptător prin creșterea graduală a luminii din cameră), simularea apusului (diminuarea graduală a luminii în cameră când se înserează) sau efectele speciale precum aurora boreală, care sunt spectaculoase și pot să adauge o pată de culoare în rutina ta zilnică.

De asemenea, este foarte important de precizat faptul că toate aceste funcții inteligente pot fi folosite doar dacă becul smart este conectat la un întrerupător deschis. Dacă acest întrerupător este închis, becul nu va funcționa și, bineînțeles, nu va fi vizibil în rețeaua wireless.

Tipul soclului

Următoarele informații țin mai mult de partea tehnică a becurilor smart, dar ele se aplică, în general, majorității corpurilor de iluminat. Tipul de soclu un criteriu destul de important de luat în seamă, deoarece determină ce tip de veioze, lustre sau lămpi sunt compatibile cu un anumit tip de bec smart. Este indicat să nu treci cu vederea acest aspect chiar dacă majoritatea modelelor de becuri smart folosesc soclul E27 tip Edison, cel mai răspândit.

Luminozitatea

Luminozitatea unui bec este valoarea determinată de puterea luminii emise de becul în cauză. Este măsurată în lumeni și, în general, trebuie să te gândești la valoarea maximă a acesteia atunci când alegi un bec. În cazul unui bec inteligent este indicată alegerea unuia cu o intensitate mare deoarece aceasta poate fi reglată (să fie mai slabă sau mai puternică) cu ajutorul aplicațiilor aferente, însă nu poate fi crescută peste limita sa maximă dacă alegi de la bun început un bec cu o luminozitate mică. Ca un exemplu, un bec LED de 13W are o intensitate luminoasă de 1500 lumeni, în timp ce unul de 5W are o intensitate luminoasă de 420 lumeni, ceea ce denotă clar că cea mai bună variantă pe care o poți alege este, bineînțeles, becul de 13W.

Durata de viață estimată (ore)

Având în vedere faptul că becurile smart sunt mai scumpe decât cele obișnuite, este o idee bună să iei în calcul și durata de viață a acestora. Un punct de plecare destul de bun în acest sens este să alegi un bec inteligent cu o durată medie spre mare de viață pentru a nu fi nevoit să faci un efort financiar însemnat la intervale dese. De exemplu, un ciclu de viață al unei bec estimat la  20.000 de ore se „traduce” în aproximativ 11 ani de zile, în condițiile în care acesta funcționează 5 ore pe zi. Bineînțeles, aceste cifre sunt estimative, durata de viață putând fi mai scurtă sau mai îndelungată, în funcție de mai mulți factori.

Avantajele și dezavantaje

Spre deosebire de becurile obișnuite, a căror avantaje se limitează de cele mai multe ori la prețul mai mic de achiziție, becurile smart vin la pachet cu o serie de avantaje foarte interesante. Iată câteva dintre ele:

 • Pot fi controlate de la distanță prin intermediul aplicațiilor de pe telefon sau tabletă.
 • Permit reglarea luminii și alegerea oricăror culori dorești pentru a crea o atmosferă perfectă.
 • Protejează mediul înconjurător prin faptul că nu consumă prea multă energie și au o durată de viață mai lungă.
 • Unele modele au și alte funcții smart interesante, precum boxe integrate sau amplificator pentru semnalul wireless al routerului tău.
 • Sunt economice și te ajută astfel să reduci costurile aferente facturilor de energie electrică.
 • Permit instalarea de senzori și setarea de comenzi, cu ajutorul cărora poți crea diferite scenarii, ca de exemplu becul să se aprindă automat când treci prin dreptul lui.

În ceea ce privește dezavantajele, acestea sunt mult mai puține, după cum urmează:

 • Prețul unui bec inteligent este sensibil mai mare decât cel al unui bec obișnuit.
 • Emit o lumină unidirecțională.
 • Fiind niște dispozitive conectate în rețea, este nevoie de o atenție sporită în ceea ce privește securitatea cibernetică.

Prețuri

Așa cum am precizat și la dezavantaje, prețul unui bec smart este mai mare decât cel al unui bec obișnuit. În general, prețul diferă în funcție de producător, funcțiile pe care le îndeplinesc respectivele becuri sau model, dar în general acesta pleacă de la suma de 50 de lei și poate ajunge chiar și la 400 de lei. Chiar dacă este clar că trebuie să faci un efort financiar mai mare la început, pe termen lung becurile smart se pot dovedi o investiție înțeleaptă.

În concluzie, putem afirma faptul că becurile smart sunt o soluție foarte inteligentă, cu numeroase avantaje, în ciuda prețului mai ridicat. Ceea ce este important este să încerci să le privești ca pe o investiție pe termen lung, care se va dovedi cu siguranță profitabilă deoarece nu trebuie să le schimbi des și, mai mult, în unele cazuri, îndeplinesc funcții care suplinesc și alte gadget-uri. 

Surse

Cum alegi cele mai bune lămpi solare pentru grădina ta?

Atunci când locuiești la casă, grădina este un aspect cheie al locuinței tale și unul dintre spațiile care necesită multă atenție. Frumos amenajată, aceasta devine locul preferat de relaxare al familiei tale, care se reunește aici pentru a povesti întâmplările din timpul zilei sau caută să se relaxeze după serviciu sau după orele de la școală. În plus, fiind primul lucru pe care cineva îl observă, curtea este un fel de carte de vizită a întregii locuințe. Este locul ce îți întâmpină oaspeții și creează o primă impresie despre stilul tău.

Una dintre cele mai la îndemână soluții pentru o curte bine amenajată și cu mult bun gust sunt lămpile solare. Acestea sunt un plus din punct de vedere estetic, răspândind o lumină placută și relaxantă. Totuși, rolul lor nu este doar estetic, lămpile solare fiind și destul de utile, mai ales pe timp de noapte, atunci când asigură lumina de care ai nevoie pentru a te simți în siguranță. Lămpile solare luminează toate punctele de interes ale curții și, astfel, ai o vizibilitate mai bună asupra a tot ce se întâmplă în această zonă. 

În cele de mai jos, vom trece în revistă ce sunt lămpile solare, ce trebuie să ai în vedere când le alegi, care sunt avantajele folosirii lor, precum și prețurile aferente acestora.

Ce sunt și cum funcționează?

O lampă solară este un întreg ansamblu, fiind compus din: lampă LED, panou fotovoltaic, baterie (acumulator), controler de încărcare și, în unele cazuri, un invertor. În timpul zilei, panoul solar transformă energia solară în energie electrică și încarcă acumulatorul/bateria. Pe timpul nopții, lampa solară se aprinde automat folosind energia stocată în timpul zilei. Totuși, trebuie precizat faptul că timpul de iluminare al lămpii depinde de nivelul de încărcare al acumulatorului care, la rândul său, poate fi influențat de mai mulți factori: poziția geografică, condițiile de climă, anotimp.

Ce trebuie să ai în vedere când le cumperi?

Atmosfera serilor de vară va fi mult mai plăcută în grădina ta dacă vei fi înconjurat de lumini plăcute, feerice, iar lămpile solare sunt o alternativă foarte practică a stilului tradițional de iluminare. În plus, curtea ta va căpăta un aer foarte interesant și cochet, de aceea am pregătit câteva criterii pe care trebuie să le ai în vedere atunci când te hotărăști să achiziționezi noile tale lămpi pentru grădină:

 1. Tipul de lampă
 2. Intensitatea luminii
 3. Raza de acțiune
 4. Capacitatea acumulatorului
 5. Materialele și gradul de protecție IP

Tipul de lampă

Acest prim criteriu este foarte important deoarece tipul de lampă potrivit trebuie ales în funcție de locul în care te-ai gândit să îl amplasezi. Ai de ales între modele care se montează pe pereți și modele mai ușor de montat, pe care le poți înfige direct în pământ sau pe care le poți agăța de gard sau alt obiect din curte.

Modelele mai simple, precum cele care se înfig în pământ, se pot folosi la iluminarea aleilor, în timp ce modelele care necesită montaj pe perete se folosesc cu precădere la iluminatul terasei sau a altor zone importante din grădina ta.

Intensitatea luminii

Acest al doilea criteriu este strâns legat de primul, iar alegerea intensității luminii lămpii tale are la bază tot locul de amplasare a acesteia. De exemplu, pentru iluminarea aleilor se potrivesc lămpile solare care emit o lumină mai slabă, în timp ce pentru piscină, de exemplu, se recomandă folosirea unor lămpi de o mai mare intensitate. 

Având în vedere faptul că intensitatea luminii se măsoară în lumeni, acesta este  aspectul cel mai important pe care trebuie să-l verifici atunci când cumperi o lampă solară. Un număr mai mare de lumeni asigură o putere mai mare a lămpii, astfel că le poți alege în funcție de nevoile tale.

Raza de acțiune

În funcție de modelul pe care l-ai ales și de scopul tău, lămpile solare pot ilumina pe o distanță care variază de la câțiva centimetri și până la 10 metri sau chiar mai mult. Dacă scopul lămpilor pe care dorești să le achiziționezi este strâns legat de securitate, este o idee bună să alegi un model cu raza de acțiune cât mai mare, care să permită un iluminat corespunzător al curții.

Dacă însă îți dorești să creezi o atmosferă plăcută, intimă și relaxantă în grădina ta, cel mai bine e să te orientezi către modelele cu rază mică de acțiune, acestea fiind ideale. Astfel, cu lămpi solare mai mici, însă într-un număr mai mare, vei putea sa luminezi acele zone pe care ți le dorești pentru a te ajuta să creezi o atmosferă ca-n povești.

Capacitatea acumulatorului

Lămpile solare funcționează pe baza unor acumulatori, a căror calitate diferă de un model la altul. Acumulatorul este cel care stochează energia solară din timpul zilei și o folosește pentru a ilumina, astfel că este esențial în buna funcționare a lămpii. 

Această diferență de calitate a acumulatorului este și cea care face diferența în ceea ce privește prețul. Din acest motiv, se poate lesne observa faptul că există multe lămpi solare ieftine în ofertele magazinelor de profil, însă acumulatorul acestora nu poate fi înlocuit. Acest lucru înseamnă că, odată ce acumulatorul nu mai funcționează, va trebui să cumperi o lampă nouă. 

Există însă și reversul medaliei – la un preț ceva mai ridicat, poți găsi și modele de lămpi solare ce permit schimbarea acumulatorilor, fapt care crește considerabil durata de viață a produsului. Chiar dacă vei face un efort financiar mai important în momentul achiziției, pe termen lung vei observa că merită – vei putea folosi mai mult timp lămpile și vei face economii importante.

Trebuie să ai în vedere că lămpile solare au un ciclu de încărcare/ descărcare zilnic și în general, acumulatorii fac față aproximativ doi ani. După aceea ai să observi că perioadele de funcționare pentru lămpile solare se diminuează  fiind necesară înlocuirea acumulatorilor sau a lămpilor. 

Materialele și gradul de protecție IP

Majoritatea lămpilor solare pentru grădină sunt confecționate din plastic, însă calitatea poate să difere foarte mult de la un model la altul. Totuși, dacă nu îți dorești o lampă solară din plastic, ai posibilitatea să alegi modele cu elemente din metal, ceramică, porțelan sau sticlă. 

Costul acestor modele este, bineînțeles, mai mare decât în cazul celor din plastic, dar este o idee bună să alegi aceste modele în funcție de designul grădinii tale sau, pur și simplu, dacă dorești să îi imprimi un efect estetic deosebit acesteia. Materialele din care sunt fabricate lămpile solare de grădină sunt foarte importante deoarece acestea trebuie să reziste în fața acțiunii diferiților factori de mediu (temperaturi prea ridicate sau prea scăzute, ploi, ninsoare etc), fără să ruginească sau să crape.

De asemenea, pe lângă calitatea materialelor, mai este importantă și etanșarea lămpilor. Protecția corpurilor de iluminat de exterior se abreviază IP și reprezintă protecția împotriva pătrunderii corpurilor străine și a lichidelor. Am explicat pe larg ce înseamnă gradul de protecție IP în acest articol.

Care sunt avantajele?

Avantajele folosirii unor lămpi solare sunt, de obicei, puse în balanță față de cele pe care le au corpurile de iluminat „clasice”, precum felinarele sau stâlpii de iluminat. Iată o listă cu avantajele lămpilor solare:

 • Montajul este foarte rapid și simplu.
 • Prețul este mai avantajos comparativ cu cele clasice.
 • Faci economie la consumul de energie electrică.
 • Poți ilumina chiar și zone unde nu poți folosi metodele „clasice”, precum stâlpii electrici sau felinarele.
 • Le poți utiliza atât în scop decorativ, cat și în scop funcțional.
 • Ai o gama largă de modele din care poți alege.
 • Nu au nevoie de cabluri electrice alimentate din instalația casei.

Care sunt prețurile?

Având în vedere faptul că există o multitudine de modele de lămpi pe piață, prețurile pot varia între limite destul de vaste. Totuși, trebuie să ai în vedere criteriile expuse mai sus atunci când alegi ce model ți se potrivește, precum și rolul pe care l-ai gândit pentru aceste lămpi în peisajul grădinii tale. În general, prețurile pornesc chiar și de la 3 lei bucata, dar pot ajunge și la suma de 1000 de lei, în funcție de producător, materialele din care sunt confecționate sau funcțiile pe care acestea le îndeplinesc.

În concluzie, credem că te-am ajutat să afli cum alegi cele mai bune lămpi solare de grădină și să îți faci o idee despre care sunt modelele care se potrivesc casei tale. Orice grădină este mult mai frumoasă și interesantă atunci când se bucură de un iluminat perfect, care să îi pună în valoare tot ce are mai bun de oferit, așa că nu mai sta pe gânduri și încearcă-le și tu!

Surse:

Cum să alegi un sistem fotovoltaic potrivit

Unul dintre cele mai importante aspecte atunci când vorbim despre achiziționarea unui sistem fotovoltaic este reprezentat de eficiența panourilor solare alese. Acest parametru nu reprezintă doar o referință a calității care face diferența între un panou premium și unul mediu, ci definește cantitatea de energie care poate fi produsă.

Ținând cont de gradul de importanță al acestui parametru, producătorii de panouri solare și-au concentrat eforturile asupra creșterii eficienței modulelor fotovoltaice, fapt ce a dus la investiții la scară largă în sistemele fotovoltaice. În ceea ce privește sectorul rezidențial, sistemele fotovoltaice au devenit mai accesibile decât oricând, iar randamentele energetice ale panourilor sunt din ce în ce mai atractive pentru proprietarii cu venituri medii.

Calcul necesar panouri solare

Un prim pas atunci când te hotărăști să instalezi un sistem fotovoltaic este să determini de câte panouri solare ai nevoie și câte îți încap pe acoperiș.

Calculele se fac pornind de la necesarul de energie consumat zilnic, deci nu de la suprafața casei sau de la numărul de persoane așa cum greșit se face deseori.

Să presupunem că pentru locuința ta, consumi lunar 300 kWh. Împarți energia consumată lunar la 30 de zile și afli media zilnică de consum, în cazul de față fiind de 10 kWh. Acest necesar zilnic îl împarți apoi la un coeficient – 3.3 (media zilnică anuală) și afli puterea instalată care este de 3 kW sau 3000 W. Dacă ai în vedere un panou clasic de 250W, vei avea nevoie de 12 panouri solare. 

Câte panouri solare încap pe acoperiș?

Pentru a obține de la panourile alese randamentul scontat, un factor important este ca suprafața pe care se montează să fie îndreptată spre sud. Pentru a determina suprafața utilă pe care o ai la dispoziție (în metri pătrați), trebuie să înmulțești lungimea cu lățimea acoperișului.

După ce determini suprafața disponibilă, împarte valoarea la 1,7 (un panou solar standard are dimensiunea de 100 x 164 x 4 centimetri, adică aproximativ 1.7 metri pătrați) pentru a afla câte panouri solare încap pe acoperiș.

Dacă îți dai seamă că dispui de o suprafață prea mică, atunci orientează-te către niște panouri cu o putere mai mare de 250W și atunci vei avea nevoie de mai puține bucăți.

Ce tip de panou fotovoltaic sa aleg?

După ce ai determinat de câte panouri ai nevoie și cât de mari trebuie să fie, trebuie să decizi ce tip de panou să alegi. Cele mai cunoscute sunt cele monocristaline, policristaline, cu strat subțire și hibride. Pentru a face cea mai bună alegere trebuie să știi care este diferența dintre acestea. Poți afla mai multe despre ele în Ghidul pentru instalarea panourilor solare.

Dacă ești o persoană mai deschisă spre inovație și dacă dispui de un buget mai mare, poți să te orientezi către modulele solare cu celule Half-Cell.

Alte aspecte pe care să le iei în calcul

Panourile și invertoarele ieftine

Când mergi pe varianta „cel mai mic preț”, economisești bani la achiziție, dar riști să apară probleme care vin de obicei cu produsele ieftine și de calitate scăzută. Panourile solare și invertorul sunt cele două componente principale ale unui sistem fotovoltaic solar. Acestea sunt extrem de importante, iar nivelul lor de calitate va avea un impact semnificativ asupra performanței și longevității sistemului tău fotovoltaic.

Este întotdeauna bine să-ți faci propriile cercetări cu privire la componentele pentru care ai primit o ofertă. Fiecare marcă de panouri și invertoare are un design tehnologic, o eficiență, o durabilitate și o garanție specifică. Ține cont de acești factori atunci când compari mai multe panourile și invertoare. Dacă nu ești sigur cu privire la produse, alegerea unui producător cunoscut îți poate oferi liniște, știind că este pe piață de câțiva ani și că a instalat cu succes sute, dacă nu chiar mii de produse. 

Dacă ai primit o ofertă care este mult mai ieftină în comparație cu celelalte, îți recomandăm să faci verificări suplimentare ale produsele. Companiile care optează pentru produse ieftine pot reduce durata de viață a sistemului și pot cauza o nevoie mai mare de reparații în timp, ceea ce este un dezavantaj clar pentru tine în calitate de client.

Alte componente ale sistemului

Un sistem solar este alcătuit din mai multe componente, nu doar panouri și invertor. Aceste componente formează Balance of System (BOS), care include: rafturile, cablurile, conectorii, panourile electrice etc. Fiecare dintre aceste componente are posibilitatea fie de a ajuta fie de a împiedica buna funcționare a sistemului. Atunci când un furnizor decide să reducă costurile pentru aceste piese, nu face decât să pună în pericol buna funcționare a sistemului. Sistemele ieftine duc la un risc crescut de defecțiuni, precum și la performanțe reduse, ceea ce înseamnă mai puține economii.

Mulți oameni nu se gândesc prea mult la BOS, astfel încât companiile știu că pot folosi piese mai ieftine aici, iar clienții nu îți vor da seama. Spre deosebire de cercetarea panourilor și a invertoarelor, poate fi dificil să afli dacă o companie reduce costurile componentelor BOS. Poți solicita o listă a produselor utilizate pentru BOS și apoi să faci propriile cercetări. Cu toate acestea, pentru mulți oameni acest lucru este consumator de timp.

Cum poți ști dacă s-a făcut rabat la calitate? Pur și simplu prin compararea prețurilor între ofertele primite. Dacă există una (sau mai multe) care par a fi semnificativ mai ieftine, înseamnă că este un semn de întrebare dacă nu cumva compania a găsit o modalitate de a reduce prețurile prin reducerea calității componentelor BOS.

Calitatea slabă a instalării

Un alt posibil motiv pentru care o companie are prețuri mai mici, poate fi legat de o manoperă mai slabă. Unele companii angajează electricieni fără experiență, deci nu trebuie să îi plătească la fel de mult ca pe cei cu experiență. Instalatorii vor face treaba, dar cu riscul unor instalații de calitate slabă care ar putea duce la sisteme solare defecte care pot pune în pericol siguranța sistemului și care pot inhiba performanța acestuia. Nu este neobișnuit ca acele companiile care reduc costurile cu componentele sistemului să reducă și costurile legate de calitatea lucrării.

Garanția sistemului

Garanțiile acoperă orice defecțiune a sistemului. Vei primi întotdeauna o garanție a panourilor, a invertorul și a manoperei. În plus, conform Ordinului 1287/2018 pentru aprobarea Ghidului de finanţare a Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională, cerințele tehnice ale panourilor prevăd o garanție de minim 10 ani pentru fiecare modul şi o durată de viaţă 25 de ani și o garanţie de eficiență de peste 90% în primii 10 ani şi peste 80% în 25 de ani.

Atunci când iei decizia instalării unui sistem fotovoltaic, este indicat ca în primul rând să te documentezi cât mai bine. O achiziție de asemenea anvergură trebuie să fie una care să te țină o perioadă îndelungată de timp.

Achiziția și instalarea panourilor fotovoltaice reprezintă un proces complex care necesită atenție și timp, dar care odată realizat îți va aduce beneficii importante, plus o schimbare a modului de viață. Banii economisiți îi poți folosi în scopuri educaționale sau recreative spre exemplu.

Surse:

Semne că aparatul tău de aer condiționat se va defecta

Toți vrem să locuim într-o casă sigură și confortabilă. Există multe avantaje de care te vei bucura instalând o unitate de aer condiționat. Sistemul îți va răcori locuința și te va ajuta, de asemenea, să menții un aer curat și proaspăt. Cu toate acestea, la fel ca mașinile și alte sisteme electrice, sistemele de aer condiționat îmbătrânesc și se defectează. Durata medie de viață a unui sistem de aer condiționat este de 10 până la 15 ani atunci când este întreținut corespunzător, dar chiar și cu o întreținere adecvată, unitățile AC nu sunt proiectate să reziste pentru totdeauna.

Indiferent de cât de bine întreții sistemul de aer condiționat, eventualul declin al unității este inevitabil. Dacă nu ești pregătit pentru aceasta, o defecțiune a unității AC îți poate lăsa familia într-o reședință incomodă pentru mai multe zile sau chiar săptămâni. Din fericire, există mai multe semnale care îți indică faptul că sistemul tău AC este pe punctul de a se defecta. Dacă poți recunoaște aceste “steaguri roșii” suficient de devreme, este posibil să poți preveni o defecțiune completă și să te asiguri că reședința ta nu va rămâne niciodată fără aer condiționat, mai ales în sezonul cald. 

Iată care sunt 5 dintre semnele prin care poți monitoriza starea aparatului tău de aer condiționat:

 1. Întrerupătorul continuă să se declanșeze

Dacă unitatea ta externă de condensare continuă să piardă energie și declanșează întrerupătorul, atunci acesta este un semn al defectării compresorului. Compresorul aparatului de aer condiționat poate consuma multă energie și se poate supraîncălzi, ceea ce face ca întrerupătorul să se declanșeze. Dacă observi că se întâmplă acest lucru, nu reseta întrerupătorul sau nu porni AC-ul de fiecare dată când apare această situație. Mai degrabă apelează la un specialist pentru a verifica sistemul de aer condiționat, deoarece întrerupătorul automat își face treaba și previne un potențial incendiu. 

 1. Unitatea AC nu răcește

Dacă aparatul de aer condiționat nu îți răcorește locuința așa cum îți dorești, indiferent de câte ori a fost reparat, atunci ar trebui să iei în considerare înlocuirea lui. Ar putea exista diverse motive pentru care unitatea de AC nu funcționează corect. S-ar putea ca conductele de aer să fie blocate, să existe o scurgere de agent frigorific sau să fie defecte anumite componente majore, cum ar fi compresorul. Sistemul ar putea fi, de asemenea, la sfârșitul duratei sale de viață sau să aibă o dimensiune greșită pentru nevoile de încălzire și răcire ale locuinței tale. În cazul în care observi că unitatea ta de AC nu mai răcește așa cum ar trebui, cheamă un specialist pentru a o verifica.

 1. Sistemul emană un flux de aer redus sau suflă aer cald

Dacă realizezi că fluxul de aer produs de sistemul tău de aer condiționat este mai redus decât de obicei, unul dintre primele lucruri pe care trebuie să le verifici sunt filtrele. Dacă sunt înfundate puternic, acestea vor reduce fluxul de aer și chiar vor pune presiune inutilă pe unitatea de AC. În funcție de gradul de utilizare, trebuie să înlocuiești filtrele la fiecare una până la trei luni. Fluxul de aer redus poate fi cauzat și de suflante deteriorate sau de alte probleme pe care nu le poți detecta sau rezolva. Dacă înlocuiești filtrele și problema cu fluxul de aer continuă să persiste, trebuie să apelezi la un specialist pentru a-ți verifica sistemul, pentru a evita reparații mai costisitoare pe termen lung.

Dacă condensatorul aparatului de AC pare să funcționeze, dar unitatea suflă aer cald, s-ar putea să semnalizeze o avarie iminentă a compresorului. Un compresor defect nu poate pompa agent frigorific prin unitate, ceea ce duce la lipsa capacității de răcire. Cu toate acestea, este vital să reții că scurgerile de agent frigorific pot provoca, de asemenea, această problemă. Dacă sistemul de răcire își pierde treptat puterea de răcire de-a lungul timpului, o scurgere de agent frigorific ar putea fi cauza principală. Deoarece aparatul de aer condiționat își pierde încărcătura de agent frigorific, ar putea provoca tensiuni inutile asupra compresorului său, ducând la defectarea compresorului. Nu ignora această problemă. Oprește unitatea AC, apoi contactează un specialist pentru a o verifica cât mai curând posibil.

 1. Funcționare zgomotoasă

Aparatele de aer condiționat sunt proiectate să aibă o funcționare silențioasă, astfel încât de fiecare dată când auzi sunete sau zgomote mai puternice provenite de la unitatea de AC, ar trebui să le consideri „steaguri roșii”. Zgomotele de agitație sau lovitură, de obicei, indică faptul că o piesă s-a desprins sau s-a defectat și va necesita probabil unele înlocuiri. Componentele electrice defecte din unitatea de AC sau un motor al ventilatorului deconectat care provoacă un zăngănit în interiorul condensatorului poate duce, de asemenea, la o funcționare zgomotoasă. Cu toate acestea, cel mai bine ar fi să îl repari cât mai curând posibil, înainte de a–l suprasolicita, deoarece acest lucru poate duce la defectarea compresorului.

Aparatele de aer condiționat întreținute eficient și la timp, ar trebui să funcționeze corect, iar o funcționare zgomotoasă este un semn clar că ceva este în neregulă. Apelează la serviciile unui specialist pentru a-ți verifica unitatea și a o repara dacă începi să auzi zgomote ciudate.

 1. Creșterea valorii facturilor de energie

În general, facturile la electricitate sunt adesea ceva mai mari în timpul sezonului cald dacă folosești un aparat de aer condiționat. Cu toate acestea, dacă facturile cresc brusc mai mult decât de obicei în lunile de vară, este un semn că există probabil o problemă la unitatea de AC. Este posibil ca sistemul tău să fie depășit, ineficient sau să necesite piese de schimb sau anumite reparații. Dacă simți că aerul nu se răcește în locuință, una dintre reacțiile naturale este să cobori temperatura. Acest lucru ar putea face ca sistemul de răcire să funcționeze mai mult, în încercarea de a ține pasul cu cererea actuală.

Unitățile AC învechite nu pot ține pasul, ceea ce poate duce la înghețarea echipamentului sau la arderea compresorului. Pe termen lung, facturile la utilități vor continua să crească pe măsură ce aparatul de aer condiționat îmbătrânește. Dacă compari consumul și facturile de energie electrică cu cele de anul trecut și îți dai seama că temperaturile au fost la același interval, dar utilizarea aparatului de AC este mai mare, atunci este probabil ca unitatea ta de aer condiționat să fie pe punctul de a se defecta. Dacă facturile de electricitate cresc în mod neobișnuit, aparatul trebuie  verificat de către un profesionist pentru a preveni costurile suplimentare.

Pentru a-ți menține aparatul de aer condiționat în stare bună de funcționare, trebuie să faci la timp reviziile periodice. Acestea te vor ajuta să observi orice semnal care indică faptul că unitatea ta este în declin sau are nevoie de unele reparații sau înlocuiri. Un aparat de aer condiționat întreținut corespunzător nu numai că va menține un grad ridicat de confort pentru casa și familia ta, dar te va asigura, de asemenea, că toate costurile de funcționare și facturile de energie vor rămâne scăzute.

Surse:

Cum și în ce condiții te poți debranșa de la sistemul centralizat de încălzire

Tot mai multe persoane doresc să asigure un grad ridicat de confort familiei în ceea ce privește temperatura din locuință, fapt care este din ce în ce mai dificil de realizat atunci când depinzi de un sistem centralizat de încălzire. Dovada o vedem aproape în fiecare sezon rece mai ales în orașele mari din țară, cazul Bucureștiului fiind deja emblematic.

Te-ai gândit și tu că este timpul să renunți la încălzirea centralizată și să alegi o centrală de apartament?

În continuare îți vom prezenta tot procesul pe care trebuie să îl respecți pentru a putea face debranșarea în mod legal. Vom face referire în principal la RADET, pentru că ei au pus la dispoziție public mai multe informații pe acest subiect. Dacă aparții de altă companie de termoficare, solicită informații la biroul lor.

Cadru legal

Debranșarea de la sistemul centralizat de încălzire este reglementată prin Legea nr. 325/2006 privind serviciul public de alimentare cu energie termică. Legea conține mai multe prevederi care sunt de interes în vederea debranșării și anume:

 • articolul nr. 30 prevede condițiile necesare a fi îndeplinite pentru debranșare, respectiv: obținerea acordului vecinilor de pe orizontală și verticală, acordul scris al Asociației de Proprietari exprimat prin hotarârea adunării generale, faptul că debranșarea nu se poate realiza în timpul sezonului de încălzire și că deconectarea poate fi efectuată doar de către operatorul care are și calitatea de furnizor în termen de maximum 45 de zile de la data solicitării, după ce verifică documentele care dovedesc îndeplinirea condiţiilor cumulative impuse.
 • articolul nr. 32 prevede faptul că operatorul serviciului de alimentare cu energie termică în sistem centralizat are dreptul de a stabili condițiile tehnice de branșare sau debranșare a utilizatorilor de energie termică la instalațiile aflate în administrarea lor. 
 • articolul nr. 45 – debranșarea de la SACET (Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică) fără respectarea legii poate fi sancționată cu amenzi cuprinse între 500 și 1.000 de lei.

Potrivit articolului nr. 47 din Legea nr. 51/2006 privind serviciile comunitare de utilități publice – se sancționează cu amendă de la 500 lei la 1.000 orice „modificare neautorizată de către utilizatori a instalațiilor, utilajelor, echipamentelor și a dotărilor aferente sistemelor de utilități publice.”

Mai apoi, articolul nr. 247 din Regulamentul cadru al serviciului public de alimentare cu energie termică, prevede că “În situaţia în care deconectarea se face cu intenţia înlocuirii sistemului de încălzire centralizat cu un alt sistem de încălzire individual, modificarea sistemului de încălzire individual se va face numai cu autorizaţie de construire, obţinută în condiţiile legii, care va ţine cont de modul individual de evacuare a gazelor de ardere, astfel încât condiţiile de mediu din imediata vecinătate să nu fie influenţate şi să fie respectat principiul de asigurare a unui mediu curat pentru vecini.”

Înainte de a emite avizul de deconectare, furnizorul are obligația de a verifica îndeplinirea condițiilor. În condițiile în care deconectarea se realizează fără îndeplinirea condiţiilor legale, furnizorul este îndreptăţit să aplice penalizări la factură, reprezentând cheltuielile suplimentare de exploatare datorate deconectării.

Când se poate face debranșarea 

Așa cum am menționat și mai sus, nu te poți debranșa în timpul sezonului rece, atunci când sistemul este în funcțiune. Potrivit RADET București, documentația de debranșare poate fi înregistrată în intervalul 15 aprilie – 31 august (debranșare totală) și până pe 1 septembrie (debranșarea parțială). Toate cheltuielile privind debranșarea vor fi suportate de tine. 

Pregătirea proiectului de gaz

Pentru a întocmi proiectul de gaz, trebuie să apelezi la o firmă autorizată ANRE, care cunoaște toate formalitățile în această etapă și care se poate ocupa și de instalația de gaze. Proiectul de gaz trebuie să cuprindă cel puțin:

 • Analiza și descrierea situației existente față de proiectul inițial al blocului, apartamentele branșate și debranșate, cu sau fără altă sursă de încălzire, starea tehnică a instalației de distribuție de la subsolul blocului și/sau alte date concrete, care vor fi trecute la fața locului în memoriul tehnic justificativ;
 • Analiza tehnică din care să rezulte necesitatea modificării instalației termice, soluția tehnică și justificarea tehnico-economică;
 • Caietul de sarcini pentru executarea lucrărilor;
 • Schema coloanelor cu necesarul de căldură, precum și pierderile de presiune la baza fiecărei coloanei, la nivel de scară și bloc;
 • Breviarul de calcul hidraulic de dimensionare și breviarul de calcul pentru stabilirea necesarului de căldură în noile condiții;
 • Antemăsurătorile pentru lucrările care trebuie efectuate pentru instalația de încălzire și pentru apa caldă de consum.

Proiectul trebuie întocmit în așa fel încât, în urma modificărilor termice, să nu ducă la creșterea consumurilor specifice de energie aferente apartamentelor rămase racordate.

Care sunt pașii procedurii de debranșare

Debranșarea de la sistemul centralizat de încălzire poate fi realizată de către o firmă autorizată sau de furnizor, doar cu respectarea cerințelor tehnice și legale. Iată care sunt pașii procesului de debranșare:

Pasul 1 – Depui cererea de debranșare, alături de acordul scris al vecinilor și al Asociației de Proprietari;

Pasul 2 – După depunerea cererii, aștepți să primești o informare referitoare la condițiile legale de debranșare și avizul tehnic de debranșare. Acesta trebuie aprobat de Asociația de Proprietari și prezentat la Secția de Termoficare, pentru a întocmi avizul de plată;

Pasul 3 – După ce achiți toate taxele aferente debranșării, operatorul local de distribuție a energiei termice se va ocupa de efectuarea lucrărilor de debranșare de la sistemul centralizat de încălzire;

Pasul 4 – După finalizarea lucrărilor, se va întocmi un proces-verbal de debranșare în patru exemplare;

Pasul 5 – Reprezentantul Asociației de Proprietari va merge la Serviciul Vânzare Facturare Recuperare Creanțe pentru a întocmi un act adițional la contractul existent, care va conține noile Suprafețe Echivalente Termic (SET);

Pasul 6 – Un reprezentant al Adunării Generale a Asociației de Proprietari trebuie să verifice debranșarea și să hotărască modul în care va fi înregistrat și repartizat consumul între apartamentele rămase, potrivit Hotărârii de Guvern nr. 1386/2003.

Aspecte legale

Înainte de a începe procedura de debranșare de la sistemul centralizat de încălzire, este bine să ai în vedere câteva aspecte legale și anume:

 • Furnizorul de energie termică nu poate să refuze debranșarea individuală a unui consumator. Potrivit articolului nr. 34 din Ordonanța de Urgență 73/2002, orice consumator de energie termică are dreptul de a solicita rezilierea contractului printr-un preaviz de 30 de zile calendaristice;
 • Operatorul serviciului de alimentare cu energie electrică în sistem centralizat are dreptul de a stabili condițiile tehnice de debranșare cu respectarea normelor emise de ANRSC (Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice);
 • Intervențiile la construcțiile existente, transformarea, extinderea, desființarea parțială sau lucrările de reparații trebuie realizate doar pe baza unui proiect avizat de proiectantul inițial al clădirii sau a unei expertize termice, întocmite de un expert tehnic atestat;
 • Dacă dorești montarea unei centrale termice de apartament, este necesară debranșarea totală de la furnizorul local de energie termică.

Când nu se poate realiza debranșarea

Debranșarea de la sistemul centralizat de încălzire nu poate fi realizată în următoarele situații:

 • Atunci când se solicită deconectarea unor corpuri de încălzire din cadrul spațiului de locuință unde nu sunt montate repartitoare de costuri (articolul nr. 251 din Legea nr. 51/2006);
 • Atunci când se solicită deconectarea totală fără a se asigura încălzirea spațiului cu o sursă alternativă de producere a energiei termice (articolul nr. 251 din Legea nr. 51/2006);
 • Atunci când în cazul blocului respectiv nu au fost efectuate deconectări anterioare (articolul nr. 249 din Legea nr. 51/2006).

Dacă nu se respectă prevederile legale privind debranșarea, furnizorul are dreptul, conform articolului nr. 248 din Legea nr. 51/2006, să aplice penalități la factură aferente cheltuielilor suplimentare de exploatare datorate deconectării. De asemenea, persoana în cauză va trebui să plătească și o amendă cuprinsă între 500 și 1.000 de lei. Constatarea și aplicarea sancțiunilor sunt realizate de către reprezentanții împuterniciți ai autorităților de reglementare competente și/sau autoritățile administrației locale.

Cât costă debranșarea

În plus față de costurile aferente obținerii documentelor necesare pentru aprobarea și derularea lucrărilor de debranșare, în cazul RADET spre exemplu, cheltuielile mai includ și:

 • Taxa de verificare a documentației tehnice de debranșare – 59,34 de lei fără TVA;
 • Taxa pentru lucrările de debranșare, calculată în funcție de numărul de etaje al blocului și de tipul de legătură al caloriferelor din locuință (înfiletare sau sudură). În acest context, taxa poate fi cuprinsă între 47 și 85 de lei pentru primul calorifer, iar pentru următoarele, se aplică o taxă suplimentară de 8 lei per calorifer (fără TVA).

Dacă aparții de altă companie de termoficare, solicită aceste informații de la biroul lor de informații. 

Rebranșarea

Dacă dorești rebranșarea apartamentului tău la sistemul centralizat de încălzire, trebuie să știi că în cazul RADET, aceasta nu presupune taxe suplimentare pentru golirea instalației sau manoperă. Tot ce trebuie să faci este să completezi o solicitare scrisă și să ai acordul reprezentantului Asociației de Proprietari (prin semnătură și ștampilă). Cererea trebuie să includă datele de identificare și un număr de telefon pentru a putea fi contactat de reprezentanții Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice București. 

Așa cum am menționat și mai sus, dacă aparții de altă companie de termoficare, informează-te care sunt condițiile rebranșării. 

Rebranșarea decurge destul de rapid dacă ai toate documentele necesare. Este recomandat să începi procedurile încă din aprilie, pentru a avea suficient timp la dispoziție să obții aprobările și să îți dezinstalezi centrala de apartament sau un alt sistem individual de încălzire.

Debranșarea este un proces care necesită răbdare și implică un efort semnificativ, dar, dacă faci parte dintre cei afectați de avariile repetate ale rețelei centralizate de termoficare, merită efortul depus pentru a obține un confortul termic necesar în perioada rece folosind o centrală termică de apartament.

Surse: