Ne aflăm în plin proces de tranziție spre energia verde și dacă te gândești la o investiție într-un sistem fotovoltaic pentru casa ta, prin programul Casa Verde sau 100% suportată de tine, e bine să știi cum să evaluezi corect nevoile și investiția. Câtă energie generează un panou fotovoltaic, ce tipuri de panouri solare există și de ce factori mai trebuie să ții cont? Hai să vedem împreună.
Evaluare corectă a consumului
Pentru a determina numărul de panouri solare necesare pentru alimentarea unei case în România, primul și cel mai important pas este evaluarea corectă a consumului de energie electrică al locuinței. Această evaluare nu numai că va ghida dimensiunea sistemului solar necesar, dar va asigura și eficiența și rentabilitatea investiției tale. Iată ce ar trebui să analizezi:
- Istoricul consumului. Cel mai simplu mod de a estima necesarul de energie este prin analizarea facturilor de electricitate din ultimul an. Acestea îți vor oferi o imagine clară a consumului tău lunar și anual în kilowați-oră (kWh).
- Variațiile sezoniere. Fii atent la fluctuațiile sezoniere. De exemplu, în România, consumul poate crește în lunile de iarnă din cauza încălzirii.
- Inventarierea aparatelor electrice. Fă o listă cu toate aparatele electrice din casă și estimează cât timp sunt folosite zilnic. Include aici electrocasnice mari, cum ar fi frigiderele și mașinile de spălat, precum și aparatele mai mici, cum ar fi televizoarele și computerele.
- Calculul consumului individual. Folosește etichetele de consum energetic ale aparatelor sau ghiduri online pentru a estima consumul fiecărui aparat în kWh.
- Schimbările anticipate în consum. Încearcă să te gândești la orice modificare viitoare care ar putea afecta consumul de energie. De exemplu: achiziționarea unor noi aparate, extinderea casei sau schimbările în dinamica familiei.
- Eficiența energetică. Înainte de a trece la energia solară, este indicat să îmbunătățești eficiența energetică a casei tale. Izolarea termică (dacă folosești un sistem electric de încălzire) sau aparateleeficiente energetic pot reduce semnificativ necesarul total de energie.
Durata de strălucire a soarelui în funcție de regiune
Pentru a proiecta eficient un sistem de panouri solare, este crucial să înțelegem durata de strălucire a soarelui în diferite regiuni ale României. Aceasta influențează direct cantitatea de energie solară care poate fi captată și, prin urmare, eficiența sistemului solar.
Pentru început trebuie spus că România beneficiază de o distribuție relativ uniformă a soarelui pe parcursul anului, cu diferențe regionale date de factori geografici și climatici. Totuși, există diferențe. De pildă, regiunile cel mai îndelungat expuse la soare sunt: litoralul Mării Negre (peste 2.300 de ore/an), estică și de sud a țării (2.100-2.200 de ore/an), vestul țării și zona de câmpie (2.000-2.100 de ore/an). Culmile montane sau submontane înalte bine orientate pot de asemenea trece de 2.000 de ore/an, în timp ce în restul zonelor de deal, podiș și depresiuni – numărul orelor poate scădea până la 1.600 de ore/an sau chiar sub, fie din cauza unor obstacole naturale, fie din cauza ceții mai des întâlnite.
Reține însă că toate aceste date sunt cifre medii, ele nu iau în calcul de poziționări specifice. Dacă acoperișul casei sau locul unde vrei să amplasezi panourile solare sunt umbrite parțial în diferite intervale orare ale zilei, datele se pot schimba radical.
Ce opțiuni am în materie de panouri solare și cât produce fiecare?
Despre ce tipuri de panouri fotovoltaice există, avantajele și dezavantajele lor am mai dedicat un articol în trecut, însă e bine să avem și câteva date despre producția lor de energie. Iată o scurtă sinteză a celor mai larg răspândite:
- Panouri monocristaline. Sunt eficiente și au o durată lungă de viață, au o eficiență de aproximativ 15-20%, unele modele ajungând chiar și până la 22%. O placă standard de aproximativ 300 de wați, poate produce în condiții ideale, între 1,5 și 1,8 kWh/zi.
- Panouri policristaline. Sunt mai puțin eficiente decât cele monocristaline, dar mai ieftine. Eficiența lor variază între 13% și 17%, un panou standard de 300 de wați generând în jur de 1,2 – 1,5 kWh/zi, în funcție de condițiile de soare.
- Panouri amorfe (cu film subțire). Sunt realizate printr-un proces diferit, sunt mai subțiri și mai flexibile. Eficiența variază între 10% și 13%, ceea ce face ca un panou de 300 wați să producă 1 – 1,3 kWh/zi.
Cum calculăm sistemul de care avem nevoie?
Dacă ai început să cauți un sistem de panouri pentru casa ta, probabil ai observat că sunt diferite pachete, care încep de la o putere de 2-3 kW și urcă până la puteri de 10 kW sau chiar mai mult. Dar de unde știi de ce putere ai nevoie? Trebuie spus că indiferent de puterea sistemului, pentru a estima producția anuală de energie, poți utiliza următoarea formulă:
Producția anuală de energie (kWh) = Puterea sistemului (kW) × Ore zilnice de lumină solară × 365 zile.
Am văzut mai sus numărul de ore de expunere la lumină solară, în funcție de regiune, însă ca să ne încadrăm la o expunere care să fie acoperitoare pentru majoritatea regiunilor țării și să includem și potențiale intervale orare zilnice de umbrire din cauza unor obstacole existente, hai să luăm o medie de 4 ore/zi, adică 1.460 de ore/an. Cu aceste valori, la un sistem cu putere de 4 kW, vom obține o producție anuală de aproximativ 5.840 kWh. Dacă urcăm la un sistem cu putere de 5 kW, atunci producția crește la 7.300 kWh/an, dacă mergem la un sistem de 7 kW, atunci producția este de 10.220 kWh/an și așa mai departe. Fă acum o comparație cu cifrele din analiza consumului tău anual de energie și îți va fi mai ușor să iei o decizie în cunoștință de cauză.
Reține însă și aici că avem de-a face cu o formulă pentru calcularea puterii maxime a unui panou solar în condiții optime. În realitate, pot interveni factori cum ar fi eficiența panoului, umbrirea (de care aminteam anterior), unghiul de montaj, condițiile meteorologice care nu sunt identice în fiecare an – toți acești factori influențează producția finală de energie.
Surse:
Citește și: