Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Baterii pentru stocarea energiei solare: cum să alegi sistemul potrivit pentru casa ta

Dacă vrei să devii prosumator și să achiziționezi un sistem fotovoltaic, un lucru important de reținut este că, fără un sistem de stocare prin baterii, nu vei avea curent dacă există o întrerupere. Motivul principal pentru care oamenii instalează sisteme de stocare a bateriilor la domiciliu este independența energetică.

Îți recomandăm să iei în calcul achiziția unui sistem de stocare a energiei pentru a beneficia de o alimentare mai fluidă și mai previzibilă și pentru a scăpa de grija energiei insuficiente în timpul vârfurilor de consum și/sau când producția panourilor este mică sau inexistentă.

Sistemul de stocare pe baterii este unul de rezervă, înmagazinează surplusul de energie produs de panourile fotovoltaice sau din rețea și îl livrează rapid, când ai cea mai mare nevoie: noaptea, iarna sau, pentru sistemele on-grid, atunci când alimentarea din rețea este întreruptă.

Cum aleg sistemul de baterii potrivit?

Deoarece fiecare casă este diferită, nu există un sistem care să se potrivească tuturor. Primul pas este afli cât consumi. Consumul de electricitate al gospodăriei este măsurat în kilowați-oră. Un kilowatt-oră corespunde cantității de energie necesară pentru a alimenta un dispozitiv de 1 kilowatt timp de o oră sau un dispozitiv de 100 de wați timp de 10 ore. 

Ai o factură lunară de electricitate care îți arată câți kilowați-oră ai consumat dacă ești conectat a rețea. Dacă nu ai un istoric de consum, poți calcula consumul casei.  Folosește o foaie de calcul, cum ar fi programul Excel. Tabelul va avea următoarele coloane:

  • prima coloană cuprinde lista de echipamente (diferite electrocasnice, radiator, pompa de căldură, iluminatul exterior etc.);
  • a doua coloană cuprinde puterile nominale ale acestora;
  • a treia coloană cuprinde durata utilizării aparatelor din locuință pe parcursul a 24 de ore;
  • a patra coloana rămâne goală. Acolo va apărea rezultatul.

Toate aceste valori trebuie înmulțite pe baza formulei: Putere x Timp = Consum.

De exemplu, consumul unui calorifer electric cu puterea de 900 W (adică 0,9 kW) care funcționează timp de 8 ore pe zi vei avea 0,9 kW x 8 ore = 7,2 kWh pe zi.

Într-un final, după ce ai aflat cât consumă aparatele tale, poți calcula valoarea săptămânală (prin înmulțirea rezultatului pe zi cu 7), lunară sau chiar anuală.

Este însă nerealist să te aștepți ca un sistem de baterii să fie capabil să-ți asigure nevoile de energie pentru o perioadă îndelungată de timp. Un sistem realist îți va furniza energie pentru locuință timp de câteva zile pentru a compensa perioadele de întreruperi în generarea de energie din sistemul fotovoltaic sau din rețea. Când îți proiectezi acumulatorul, trebuie să determini câte zile te așteptați să rămâi fără energie. De exemplu, dacă locuiești într-o zonă rurală sau de munte, unde furtunile puternice provoacă ocazional întreruperi de curent, poți să îți dimensionezi sistemul de putere al bateriei pentru trei zile.

Înmulțește consumul tău zilnic cu numărul de zile la care te aștepți să nu ai curent fotovoltaic și/sau din rețea și ai aflat astfel ce putere ar trebui să aibă sistemul tău de baterii.  

Ce tipuri de baterii găsim pe piață, la ce caracteristici ne uităm și cât costă? 

Există mai multe tipuri de baterii solare care se găsesc pe piață, iar pentru ca tu să o alegi pe cea potrivită, trebuie să ții cont de capacitate, adâncime de descărcare, putere, durată de viață, dar și de preț. 

Capacitatea

Aici ne referim la cantitatea de energie electrică pe care bateria o poate înmagazina. Aceasta este măsurată în kWh și cu cât este mai mare capacitatea, cu atât mai bine. Spre exemplu, o baterie care are o capacitate de până la 13.5kWh asigură buna funcționare pentru mulți ani și rezistă la șocuri și la un număr mare de cicluri de descărcare.

Adâncimea de descărcare

Adâncimea de descărcare reprezintă procentul de încărcare a bateriei pe care o utilizezi. De exemplu, dacă ai o baterie cu o capacitate de 10 kWh și utilizezi 8 kWh din aceștia, adâncimea de descărcare a bateriei este de 80%. Aceasta adâncime de descărcare este cea mai recomandată și eficientă. 

Puterea

Este vorba despre cantitatea de energie pe care bateria o poate furniza într-un singur moment. Se poate măsura în Kw. Ca să afli puterea potrivită trebuie să calculezi consumul necesar al casei. 

Durata de viață

Poți alege o baterie care are o garanție de lungă durată și care este produsă de o companie cu o reputație bună, în ceea ce privește calitatea produselor.

Bateriile plumb-acid

Acumulatorii plumb-acid sunt principala alegere pentru stocarea energiei, au un preț avantajos,  eliberează o cantitate mare de energie într-un interval de timp scurt și au o durată de viață de până la cinci ani. 

Aceștia se împart în două categorii:

Bateria AGM

Rezistă foarte bine la șocuri și vibrații, electrolitul nu se varsă dacă este răsturnată și nu conține elemente care îngheață, deci poate fi utilizată în zone unde temperaturile sunt foarte scăzute.

O astfel de baterie suportă până la 600 de cicluri de descărcare profundă la o adâncime de până la 80% din capacitatea ei.

Prețul unei baterii AGM, cu până la 600 de cicluri de descărcare și 12 luni garanție, începe de la 500 de lei. 

Bateria cu gel

Și această baterie rezistă excelent la șocuri, vibrații, temperaturi scăzute, dar și crescute. De asemenea, are electrolitul sub forma unei mase vâscoase, ceea ce permite instalarea ei în orice poziție. Suportă până la 2000 de cicluri de descărcare. Totuși, comparativ cu bateria AGM, cea pe gel se reîncarcă mai greu.

Prețul unei baterii cu gel, cu până la 2500 de cicluri de descărcare și 12 luni garanție, începe de la 700 de lei.

Bateria Li-ion 

Bateria cu litiu-ion are o rată de încărcare rapidă și suportă până la 5000 de descărcări la o adâncime mare. Comparativ cu modelele de mai sus, acest tip de baterie are o dimensiune și o greutate mai mică și poate fi descărcată mai rapid, fără să apară avarii. Are o durată de viață de până la 10 ani. De asemenea, prețul unei astfel de baterii este mult mai ridicat.

Pentru o baterie de tip litiu-ion, prețul poate ajunge mult mai sus in funcție de configurația sistemului de stocare și a serviciilor conexe, mentenanță etc.

Recomandări de utilizare

Temperatura afectează profund durata de viață a bateriei solare, așa că trebuie să te asiguri că există condiții de răcire adecvate (pe timp de vară) și protecție împotriva înghețului (pe timp de iarnă). 

Atunci când temperatura bateriei este mai mare de 30°C, aceasta se va supraîncălzi și va trebui să reduci încărcarea.

Dacă temperatura bateriei scade sub 0°C, va fi nevoie de mai multă tensiune pentru a atinge încărcarea maximă.

Poți evita apariția problemelor legate de temperatură prin achiziționarea unei baterii rezistente la orice anotimp, dar și prin adăpostirea acesteia de razele soarelui sau de vânt și ploi/zăpadă.

De asemenea, ține minte că nu este recomandat să utilizezi 100% din puterea bateriei. Achiziționează un controler de încărcare pentru a prelungi durata de viață a bateriilor. Controlerul este conectat între panouri și baterie și controlează procesul de încărcare, astfel încât bateriile să fie întotdeauna încărcate sau niciodată descărcate complet.

Bateria solară este o achiziție importantă pentru sistemul fotovoltaic. Ba mai mult, buna funcționare a acestuia poate fi afectată dacă nu dispune de o baterie potrivită și de calitate. De obicei, specialistul de la care vei achiziționa panourile fotovoltaice, îți va recomanda și un acumulator solar. Cu toate acestea, este bine să fii informat și să îți faci o idee despre baterii, despre modul de funcționare al acestora și mai ales despre preț. 

Dacă ești interesat de panourile fotovoltaice, află mai multe informații din următoarele articole:

Surse:

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *