Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Turbine eoliene casnice: mod de funcționare și beneficii

Conform unui sondaj YouGov efectuat în 10 țări europene, românii sunt printre cei mai entuziaști susținători ai energiei regenerabile.

Atât energia eoliană, cât și cea solară devin o preocupare tot mai mare în rândul cetățenilor interesați de obținerea independenței energetice, de schimbările climatice și modul în care acestea pot fi combătute. Turbinele eoliene casnice reprezintă o soluție în acest sens și sunt ideale pentru case, cabane, ferme, pensiuni, clădiri agricole etc.

Cum funcționează?

Pe lângă turbina montată pe un turn, un sistem eolian casnic trebuie să includă și alte componente: propulsorul și generatorul electric atașat acestuia.

Cum funcționează componentele turbinei? Propulsorul este un ventilator ce convertește mișcarea de rotație cauzată de vânt în forță de reacție. Atunci când sistemul accelerează într-o direcție, masa accelerată generează o forță proporțional opusă, în sistem. Cu cât vântul este mai puternic, cu atât se produce mai multă energie electrică.

Curentul electric obținut este transmis spre înmagazinare în baterii și utilizat cu ajutorul unui invertor sau poate fi trimis direct către o rețea de curent alternativ spre distribuitori.

Beneficiile turbinelor eoliene casnice

  • Reducerea amprentei de carbon. Electricitatea generată de vânt este energie regenerabilă și nu eliberează dioxid de carbon dăunător sau alți poluanți;
  • Reducerea facturilor de energie electrică. Odată ce ai plătit pentru costurile inițiale de instalare și întreținere ale turbinei, costurile ulterioare pe energie electrică vor fi minime;
  • Energie verde chiar și în zilele lipsite de vânt. În cazul în care casa ta nu este conectată la rețea și ai un acumulator de stocare, poți stoca surplusul de energie electrică și îl poți folosi în zilele fără vânt.

Cum afli dacă poți instala o turbină eoliană casnică?

Înainte să investești într-o turbină eoliană pentru casă, este foarte important să cunoști cu exactitate viteza anuală a vântului din zona în care locuiești. De obicei, această măsurare se realizează cu un anemometru plasat, pe o perioadă de 2-3 ani, la aceeași înălțime și locație unde urmează să fie instalat sistemul.

Totuși, utilizarea anemometrului este necesară doar în cazul parcurilor eoliene, nu și a turbinelor eoliene casnice. Un mod mai economic de a afla informații despre viteza medie a vântului este să accesezi site-uri de prognoză meteo gratuite și să verifici dacă locația ta este una potrivită pentru instalarea acestui tip de turbină. Reține că o turbină eoliană funcționează optim la o viteză a vântului de 11m/s, adică 40km/h constant.

De asemenea, recomandăm să alegi o companie care montează/comercializează centrale eoliene și să te sfătuiești cu aceasta despre ce soluții ai, dar și să îți ofere costuri estimative. Totodată, trebuie să ai în vedere că montarea unei centrale eoliene necesită autorizație de construcție, precum și avize, inclusiv de mediu. 

Cum se montează?

Turbinele eoliene pot avea ax orizontal sau ax vertical. Montajul se realizează la înălțime, iar elementele constructive trebuie să nu fie deteriorate pe parcursul acestui proces. Ancorarea se face în mai multe puncte, iar palele trebuie așezate astfel încât distanța dintre ele să fie egală. 

Din motive de siguranță, recomandăm ca montajul să fie efectuat de către un personal specializat.

Poți avea și panouri fotovoltaice, și turbină eoliană?

Pe scurt, răspunsul este DA. Atunci când este posibil, este ideal să optezi pentru un sistem hibrid care îmbină cu succes cele două modalități de obținerea a energiei regenerabile pentru a economisi și, în același timp, pentru a ajuta mediul înconjurător.

Totuși, există anumite aspecte ce trebuie luate în calcul atunci când iei această decizie, iar cel mai important dintre ele este localizarea. În cazul în care locuiești într-o zonă cu vânt puternic pe toată durata anului, turbina eoliană este soluția ideală pentru tine. Pentru că România nu este o țară cu un astfel de climat, noi considerăm că panourile solare fotovoltaice reprezintă, de cele mai multe ori, varianta optimă pentru casă sau un sistem mixt: fotovoltaic- eolian.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre beneficiile turbinelor eoliene de casă, ar trebui să citești și acest articol:

Surse de informare

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *