Unul dintre cele mai importante aspecte atunci când vorbim despre achiziționarea unui sistem fotovoltaic este reprezentat de eficiența panourilor solare alese. Acest parametru nu reprezintă doar o referință a calității care face diferența între un panou premium și unul mediu, ci definește cantitatea de energie care poate fi produsă.
Ținând cont de gradul de importanță al acestui parametru, producătorii de panouri solare și-au concentrat eforturile asupra creșterii eficienței modulelor fotovoltaice, fapt ce a dus la investiții la scară largă în sistemele fotovoltaice. În ceea ce privește sectorul rezidențial, sistemele fotovoltaice au devenit mai accesibile decât oricând, iar randamentele energetice ale panourilor sunt din ce în ce mai atractive pentru proprietarii cu venituri medii.
Calcul necesar panouri solare
Un prim pas atunci când te hotărăști să instalezi un sistem fotovoltaic este să determini de câte panouri solare ai nevoie și câte îți încap pe acoperiș.
Calculele se fac pornind de la necesarul de energie consumat zilnic, deci nu de la suprafața casei sau de la numărul de persoane așa cum greșit se face deseori.
Să presupunem că pentru locuința ta, consumi lunar 300 kWh. Împarți energia consumată lunar la 30 de zile și afli media zilnică de consum, în cazul de față fiind de 10 kWh. Acest necesar zilnic îl împarți apoi la un coeficient – 3.3 (media zilnică anuală) și afli puterea instalată care este de 3 kW sau 3000 W. Dacă ai în vedere un panou clasic de 250W, vei avea nevoie de 12 panouri solare.
Câte panouri solare încap pe acoperiș?
Pentru a obține de la panourile alese randamentul scontat, un factor important este ca suprafața pe care se montează să fie îndreptată spre sud. Pentru a determina suprafața utilă pe care o ai la dispoziție (în metri pătrați), trebuie să înmulțești lungimea cu lățimea acoperișului.
După ce determini suprafața disponibilă, împarte valoarea la 1,7 (un panou solar standard are dimensiunea de 100 x 164 x 4 centimetri, adică aproximativ 1.7 metri pătrați) pentru a afla câte panouri solare încap pe acoperiș.
Dacă îți dai seamă că dispui de o suprafață prea mică, atunci orientează-te către niște panouri cu o putere mai mare de 250W și atunci vei avea nevoie de mai puține bucăți.
Ce tip de panou fotovoltaic sa aleg?
După ce ai determinat de câte panouri ai nevoie și cât de mari trebuie să fie, trebuie să decizi ce tip de panou să alegi. Cele mai cunoscute sunt cele monocristaline, policristaline, cu strat subțire și hibride. Pentru a face cea mai bună alegere trebuie să știi care este diferența dintre acestea. Poți afla mai multe despre ele în Ghidul pentru instalarea panourilor solare.
Dacă ești o persoană mai deschisă spre inovație și dacă dispui de un buget mai mare, poți să te orientezi către modulele solare cu celule Half-Cell.
Alte aspecte pe care să le iei în calcul
Panourile și invertoarele ieftine
Când mergi pe varianta „cel mai mic preț”, economisești bani la achiziție, dar riști să apară probleme care vin de obicei cu produsele ieftine și de calitate scăzută. Panourile solare și invertorul sunt cele două componente principale ale unui sistem fotovoltaic solar. Acestea sunt extrem de importante, iar nivelul lor de calitate va avea un impact semnificativ asupra performanței și longevității sistemului tău fotovoltaic.
Este întotdeauna bine să-ți faci propriile cercetări cu privire la componentele pentru care ai primit o ofertă. Fiecare marcă de panouri și invertoare are un design tehnologic, o eficiență, o durabilitate și o garanție specifică. Ține cont de acești factori atunci când compari mai multe panourile și invertoare. Dacă nu ești sigur cu privire la produse, alegerea unui producător cunoscut îți poate oferi liniște, știind că este pe piață de câțiva ani și că a instalat cu succes sute, dacă nu chiar mii de produse.
Dacă ai primit o ofertă care este mult mai ieftină în comparație cu celelalte, îți recomandăm să faci verificări suplimentare ale produsele. Companiile care optează pentru produse ieftine pot reduce durata de viață a sistemului și pot cauza o nevoie mai mare de reparații în timp, ceea ce este un dezavantaj clar pentru tine în calitate de client.
Alte componente ale sistemului
Un sistem solar este alcătuit din mai multe componente, nu doar panouri și invertor. Aceste componente formează Balance of System (BOS), care include: rafturile, cablurile, conectorii, panourile electrice etc. Fiecare dintre aceste componente are posibilitatea fie de a ajuta fie de a împiedica buna funcționare a sistemului. Atunci când un furnizor decide să reducă costurile pentru aceste piese, nu face decât să pună în pericol buna funcționare a sistemului. Sistemele ieftine duc la un risc crescut de defecțiuni, precum și la performanțe reduse, ceea ce înseamnă mai puține economii.
Mulți oameni nu se gândesc prea mult la BOS, astfel încât companiile știu că pot folosi piese mai ieftine aici, iar clienții nu îți vor da seama. Spre deosebire de cercetarea panourilor și a invertoarelor, poate fi dificil să afli dacă o companie reduce costurile componentelor BOS. Poți solicita o listă a produselor utilizate pentru BOS și apoi să faci propriile cercetări. Cu toate acestea, pentru mulți oameni acest lucru este consumator de timp.
Cum poți ști dacă s-a făcut rabat la calitate? Pur și simplu prin compararea prețurilor între ofertele primite. Dacă există una (sau mai multe) care par a fi semnificativ mai ieftine, înseamnă că este un semn de întrebare dacă nu cumva compania a găsit o modalitate de a reduce prețurile prin reducerea calității componentelor BOS.
Calitatea slabă a instalării
Un alt posibil motiv pentru care o companie are prețuri mai mici, poate fi legat de o manoperă mai slabă. Unele companii angajează electricieni fără experiență, deci nu trebuie să îi plătească la fel de mult ca pe cei cu experiență. Instalatorii vor face treaba, dar cu riscul unor instalații de calitate slabă care ar putea duce la sisteme solare defecte care pot pune în pericol siguranța sistemului și care pot inhiba performanța acestuia. Nu este neobișnuit ca acele companiile care reduc costurile cu componentele sistemului să reducă și costurile legate de calitatea lucrării.
Garanția sistemului
Garanțiile acoperă orice defecțiune a sistemului. Vei primi întotdeauna o garanție a panourilor, a invertorul și a manoperei. În plus, conform Ordinului 1287/2018 pentru aprobarea Ghidului de finanţare a Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională, cerințele tehnice ale panourilor prevăd o garanție de minim 10 ani pentru fiecare modul şi o durată de viaţă 25 de ani și o garanţie de eficiență de peste 90% în primii 10 ani şi peste 80% în 25 de ani.
Atunci când iei decizia instalării unui sistem fotovoltaic, este indicat ca în primul rând să te documentezi cât mai bine. O achiziție de asemenea anvergură trebuie să fie una care să te țină o perioadă îndelungată de timp.
Achiziția și instalarea panourilor fotovoltaice reprezintă un proces complex care necesită atenție și timp, dar care odată realizat îți va aduce beneficii importante, plus o schimbare a modului de viață. Banii economisiți îi poți folosi în scopuri educaționale sau recreative spre exemplu.
Surse: