Independența energetică este mai mult decât un simplu trend. A devenit o componentă indispensabilă a vieții noastre, a modului în care ne raportăm la consumul de energie și la mediul înconjurător. Mulți proprietari au luat în considerare să devină prosumator, cu gândul la o investiție sustenabilă. Iar o parte au verificat deja eligibilitatea încadrării în programele guvernamentale precum „Casa Verde” a Administrației Fondului de Mediu sau cel al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.
Și nu este de mirare. Energia solară poate fi captată cu ușurință și poate acoperi electricitatea necesară utilităților unei întregi gospodării. Avantajele sunt nenumărate, energia solară constituind o sursă regenerabilă, non poluantă și gratuită de energie, fără investiții prea mari în mentenanță raportat la investițiile necesare.
Însă nu doar programele naționale de subvenții trebuie consultate, ci mai ales situația acoperișului casei sau a blocului în care locuiești și care urmează să susțină sistemul fotovoltaic. În cazul în care locuiești la bloc, informează-te aici în legătură cu condițiile pe care trebuie să le îndeplinești ca să îți montezi sistemul de panouri fotovoltaice. În cazul în care deții o construcție individuală, panourile sunt montate, de regulă, pe acoperișul casei. Așadar, citește în continuare ca să afli factorii tehnici dar și de optimizare care trebuie luați în considerare atunci când plănuiești să montezi panouri solare.
1. Orientarea acoperișului
Orientarea optimă a panourilor solare este către sud. Această poziție poate fi determinată luând în considerare ora zilei cu cea mai mare expunere, deoarece sudul corespunde poziției soarelui la ora standard a amiezii. De regulă, casele care au panouri solare orientate direct spre est sau vest vor produce cu aproximativ 15% mai puțină energie.
Orientarea corectă a panourilor solare pentru casele situate la nord de ecuator este cea sudică. Pentru casele situate la sud de ecuator, orientarea se face spre nord. Acest lucru înseamnă timp de expunere îndelungat la soare și cea mai mare cantitate de electricitate produsă.
2. Înclinația acoperișului
Unghiul de incidență al luminii solare se modifică de la o oră la alta dar și de la un anotimp la altul. Ca să asigure un randament maxim anual, unghiul optim de înclinare a panourilor pentru România este de aproximativ 30° față de orizontală.
În practică, se recomandă un unghi de înclinare mai mare (aprox. 45°) care va favoriza producția energiei electrice pe timpul iernii și autocurățarea de praf si impurități.
3. Vârsta și starea acoperișului
Un lucru care trebuie luat în considerare este vechimea acoperișului tău. Înlocuiește-ți acoperișul înainte să instalezi panourile solare dacă acesta se apropie de sfârșitul duratei de viață utilă. Astfel, te asiguri că acoperișul poate susține sistemul de panouri solare și poate evita problemele viitoare.
- Limita de vârstă specifică depinde de diverși factori: materialul de acoperiș, climă și eficiența întreținerii de-a lungul anilor. În general, ar fi ideal ca acoperișul să aibă cel puțin 10-15 ani de viață rămași pentru ca investiția să merite, deoarece sistemele de panouri solare au de obicei o durată de viață de 25-30 de ani, iar demontarea și reinstalarea sistemului poate fi costisitoare și perturbatoare dacă trebuie să vă înlocuiți acoperișul în acest timp.
- Condiția existentă: caută orice semne de deteriorare a acoperișului, cum ar fi țigla spartă sau lipsă, semne de lumină, scurgeri sau alte probleme structurale. Este esențial să ai grijă de toatecomponentele deteriorate ale acoperișului înainte de a adăuga panouri solare.
- Materialul: țiglele de ciment, acoperișurile metalice și acoperișurile plate sunt în general candidați buni pentru instalațiile de panouri solare. Cu toate acestea, acoperișurile din ardezie, lut și lemn pot crea dificultăți și necesită considerații suplimentare. Apelează la un instalator solar profesionist care are cunoștințele și expertiza necesară.
4. Greutatea sistemului fotovoltaic
Greutatea unui sistem de energie solară poate varia în funcție de dimensiunea sistemului și de tipul de panouri solare utilizate. În medie, un panou solar cântărește în jur de 18 kg, așa că un sistem tipic de energie solară cu panouri multiple poate cântări sute de kilograme. Înainte de orice, asigură-te că acoperișul tău poate suporta greutatea sistemului de panouri, iar un instalator profesionist te poate ajuta să determini acest lucru.
5. Umbrirea acoperișului
Există mai multe instrumente și aplicații online disponibile care te pot ajuta să evaluezi suprafața umbrită de pe acoperiș. Aceste instrumente folosesc imagini din satelit și alte date pentru a oferi o estimare aproximativă a umbririi acoperișului. De asemenea, poate fi util să consulți un instalator profesionist care poate efectua o analiză detaliată a umbririi acoperișului, folosind echipamente și software specializate.
Pentru ca acoperișul să fie lipsit de umbră, se recomandă ca toaletarea vegetației care ar putea acoperi panourile să se facă în mod constant. De asemenea, ar trebui să te asiguri că panourile au acces la soare între orele 10 și 14, când randamentul de captare a energiei este cel mai mare.
Bifează fiecare pas de mai sus și astfel ești pregătit să faci investiția care să îți asigură sustenabilitate și independență energetică. Așadar, dacă acoperișul tău este în stare proastă sau aproape de sfârșitul duratei de viață, îți recomandăm să iei în considerare repararea sau înlocuirea acestuia înainte de a instala un sistem de energie solară, ca să nu apară complicații suplimentare.
Surse:
Citește și: