Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Panouri fotovoltaice la bloc

Efectele negative ale încălzirii globale devin din ce în ce mai vizibile, astfel încât tot mai multe persoane sunt în căutarea unor modalități mai prietenoase cu mediul înconjurător, îndeosebi în ceea ce privește energia pe care o folosesc.

Din acest motiv, interesul pentru panourile fotovoltaice a crescut considerabil în ultimii ani. Acestea transformă razele solare în energie electrică, care poate fi utilizată pentru diverse scopuri, precum alimentarea energetică a unor clădiri sau locuințe.

În acest articol, vei descoperi cum funcționează panourile fotovoltaice la bloc, cum se face montajul și care sunt costurile unui astfel de sistem.

Unde se pot monta

În cele mai multe cazuri, locul ideal pentru montarea panourilor este pe acoperișul blocului, nu pe fațada acestuia.


De ce? Pentru ca ele să poată capta direct cât mai mult din lumina soarelui. Pentru a beneficia de randament maxim, panourile fotovoltaice trebuie îndreptate spre partea sudică sau estică, la unghiul de înclinare de 30°, în funcție de configurația spațiului. Asigură-te că acestea nu sunt umbrite de obstacole, copaci sau clădiri mai înalte.


În România, prima instalație de panouri fotovoltaice a fost finalizată pe un bloc în 2013 și a inclus aproximativ 40 de panouri solare. Datorită acestui sistem, locatarii blocului nu plătesc facturile la energie electrică opt luni pe an.

Cum se face montajul

Recomandăm ca montajul să fie realizat de o firmă specializată. După ce a fost ales locul potrivit, firma care se ocupă de montaj se asigură că montura garantează montarea optimă a panourilor și le protejează de condițiile meteorologice puternice. Este indicată utilizarea unui boloboc și a unui metru liniar, pentru a instala corect panourile și aplicarea unui adeziv care să împiedice scurgerile.

Următorul pas făcut constă în instalarea panourilor fotovoltaice prin montarea șinelor mobile și a suportului metalic care trebuie plasate la cel puțin 6 cm de acoperiș. Apoi, se pun panourile și se aplică un adeziv special care să împiedice mișcarea lor.

Este important ca panourile solare să fie montate la un unghi de înclinare potrivit. Astfel, lumina se reflectă direct în panouri, iar modul de funcționare va fi eficient. Unghiul se calculează în funcție de latitudinea clădirii, din care trebuie adunate sau scăzute 15° în funcție de anotimp: iarna se adaugă 15° pentru ca panourile să fie înclinate spre orizont. Calcularea unghiului este posibilă prin folosirea unui ”solar tracker” care urmărește poziția soarelui.

Ce avize sunt necesare

Asigură-te că ai toate avizele necesare înainte de a te apuca să montezi panourile fotovoltaice pe bloc. Acestea sunt documentele obligatorii:

Avizul ISU, care este emis în termen de 30 de zile de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență;

Avizul de amplasament furnizor de energie, care este emis în termen de 15 zile de către distribuitorul de energie electrică.

Totodată, pentru că atât terasa, cât și fațadele blocului sunt părți ale proprietății comune, ai nevoie și de acordul majorității proprietarilor din bloc, conform Legii 230/2007 de înființare, organizare și funcționare a asociațiilor de proprietari: „Art. 39. – Proprietatea comună poate fi utilizată de către terți, persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, numai cu acordul majorității proprietarilor membri ai asociației și al proprietarilor direct afectați de vecinătate, în baza unui contract de închiriere, de folosință sau de concesiune”.

Tipuri de sisteme fotovoltaice potrivite pentru montajul pe bloc

Tipurile de sisteme fotovoltaice potrivite pentru acest fel de clădire sunt:

  1. Sistemele on-grid

Sistemele on-grid nu au nevoie de baterii, folosesc un invertor și sunt conectate la rețeaua națională, astfel încât oferă o reducere a consumului de curent electric din rețea. Când acestea nu pot funcționa la capacitate maximă iarna, necesarul de consum este acoperit prin intermediul rețelei de distribuție.

În cazul sistemelor on-grid trebuie să iei în calcul consumul, dar și eventualele costuri suplimentare pentru racordare. În medie, cu un astfel de sistem poți economisi până la 30% din costurile facturii la energie.

  1. Sistemele hibrid

Sistemele hibrid produc energie electrică în mod independent și, în același timp, rămân conectate la o sursă auxiliară, fie ea rețea națională de distribuție sau generator. Diferența constă în numărul redus de baterii solare sau lipsa acestora, datorită racordării la sursa auxiliară.

Sistemele hibrid pot economisi până la 80% din costuri, dacă vei adăuga și o baterie solară performantă. Această estimare diferă în funcție de tipurile de module instalate și dimensiunea acestora.

Costurile unui astfel de sistem fotovoltaic și cât de mare trebuie să fie

Pentru a afla răspunsul la aceste întrebări trebuie să iei în calcul consumul de energie, suprafața și tipul de acoperiș.

Verifică facturile de energie electrică din ultimul an, mai ales consumul în kWh. Aceasta este valoarea de care ai nevoie pentru a stabili câtă energie trebuie să producă panourile pe oră pentru a alimenta consumabilele din casă. Tipul de acoperiș și suprafața utilă a acoperișului le poți afla din planul blocului.

Odată montate, panourile solare nu au nevoie de multă întreținere. Dacă acoperișul are un unghi de înclinare corespunzător de 30°, apa și murdăria se vor scurge cu ușurință, dar dacă acoperișul este plat, murdăria se va acumula și vor avea nevoie de curățare.

Se pot accesa fondurile din programul ”Casa Verde” pentru panouri fotovoltaice pe bloc?

Da, dar acest lucru se poate întâmpla doar cu acordul sau prin asocierea cu vecinii din bloc, pentru a putea respecta condițiile de finanțare.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor anunță că va aloca un buget total de 650 de milioane de lei în 2022, prin intermediul programului „Casa Verde”, pentru a subvenționa montarea de panouri solare pentru încălzirea locuințelor. Astfel, statul român acoperă maxim 20.000 de lei din prețul final al unei instalații fotovoltaice.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre panourile fotovoltaice, îți recomandăm să citești și aceste articole:

Surse

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii

panouri fotovoltaice la bloc

Panouri fotovoltaice la bloc

Afla din acest articol daca panourile fotovoltaice se pot monta pe bloc si daca se poate accesa programul ”Casa Verde” pentru asta.

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *