În anul 1981, Adolf Goetzberger și Armin Zastrow, doi fizicieni din Germania, au creat o metodă care uimește cu avantajele sale chiar și în ziua de astăzi. Este vorba despre agrivoltaice (cunoscute și drept APV – agriculture photovoltaics), o tehnologie care permite co-existența armonioasă între panourile solare și agricultură. Termenul de ”agrivoltaics” a apărut abia în 2011, iar popularitatea lor a crescut odată cu schimbările climatice, deoarece culturile suferă puternic din cauza creșterii temperaturilor și nevoilor mari de irigare.
Ce sunt?
Sistemul oferă un dublu avantaj atât prosumatorilor, cât și agricultorilor. Atunci când alegi panourile fotovoltaice ca sursă de energie regenerabilă și vrei să le montezi pe terenul pe care îl deții, spațiul de sub ele nu mai poate fi folosit în niciun fel. Aici vin în ajutor APV-urile care sunt montate deasupra culturilor și care permit: plantarea fructelor și legumelor, accesul luminii în unele momente ale zilei și umbră la orele în care soarele arde puternic. De asemenea, ele pot fi instalate la o înălțime și distanță care să permită și circulația utilajelor agricole. Așadar, câștigul este dublu: generezi energie curată și te bucuri de o cultură bogată.
Cum funcționează?
Trebuie să le oferi culturilor de fructe și legume suficientă lumină, umiditate și temperaturi potrivite pentru plantare, germinare și dezvoltare. Acest lucru este destul de simplu dacă optezi pentru panouri fotovoltaice agricole. Iată cum este posibil:
- Plantele, protejate de razele puternice ale soarelui care le pot arde sau deshidrata, devin mici sisteme de răcire. Ele își deschid porii sau stomata (mic orificiu pe epiderma frunzelor sau a tulpinei plantelor care asigură schimbul de gaze cu mediul exterior și absorbția sau eliminarea apei din plantă) și încep să absoarbă carbon pentru fotosinteză, astfel eliminând apă prin frunze. În final, se creează un microclimat rece.
- Panourile fotovoltaice își pot pierde din eficiență dacă temperaturile sunt extrem de ridicate și soarele este puternic. Aici intervin micile sisteme de răcire, adică plantele, care reușesc să răcorească panourile și locul de sub ele, protejând panourile de efectele grave ale temperaturilor scăzute.
Așadar, te bucuri de panouri fotovoltaice mai eficiente, dar și de plante sănătoase.
Alte avantaje
Energia regenerabilă obținută și legumele și fructele proaspete nu sunt singurele avantaje pe care acest sistem le oferă:
Mai puțină apă consumată
De obicei, agricultorii instalează un sistem de irigare pentru a crește productivitatea culturilor și pentru a le oferi destulă apă, în special în perioadele secetoase. Deficitul de umiditate în sol devine o problemă rezolvată pentru culturile care au montate deasupra lor fotovoltaice, iar cantitatea de apă consumată pentru a uda plantele este redusă cu până la 50%.
Economie financiară
Achiziționarea unor fotovoltaice poate fi costisitoare la început, dar energia solară este gratuită și inepuizabilă, iar costurile pe termen lung sunt reduse până la zero. Energia necesară pentru casa ta este asigurată de către panouri, care îți vor permite să te bucuri de apă caldă, căldură și curent electric oricând îți dorești.
Prietenoase cu mediul
Fotovoltaicele sunt soluția pe care o poți adopta dacă îți dorești să contribui la reducerea poluării planetei. Prin instalarea lor, elimini folosirea combustibililor convenționali: cărbune, petrol sau gaze naturale. Așadar, panourile contribuie la protecția mediului prin faptul că nu poluează aerul și nu consumă combustibili.
Foarte rezistente
Fotovoltaicele au o durată de viață de cel puțin 20 de ani. Sunt realizate din materiale de înaltă calitate, de mai multe feluri:
- Din siliciu monocristalin: ideale pentru suprafețe plate, asigurând eficiență mare în cazul radiației solare directe;
- Din siliciu amorf thin-film: furnizează o eficiență mare în cazul radiației solare indirecte;
- Din siliciu policristalin: realizate din mai multe bucăți de siliciu. Au cel mai bun raport preț-performanță și se folosesc în proiectele rezidențiale și industriale.
Ce conține un kit agrivoltaic și cât costă?
Sunt câțiva producători în România care oferă destule opțiuni pentru a-ți achiziționa și instala un astfel de sistem. Un kit conține:
- panouri fotovoltaice cu celule monocristaline;
- structură realizată din aluminiu anodizat, rezistent la coroziune;
- piese de conectare din oțel inoxidabil.
Prețul unui astfel de kit începe de la 13.373 RON.
Pentru ce fel de fructe și legume se folosesc?
De-a lungul timpului s-a dovedit că fructele și legumele care răspund cel mai bine la tehnologia agrivoltaicelor sunt: salata, merele, roșiile, cireșele, cartofii, afinele, căpșunele, cireșele etc.
Metoda este folosită cel mai des în Franța, Germania, Austria sau Olanda, dar crește popularitatea lor și în România.
În cazul în care ești prosumator, agricultor sau îți dorești să devii unul vei avea numeroase avantaje:
- te bucuri de economii financiare;
- ai culturi bogate;
- ești independent de rețeaua de distribuție a energiei electrice;
- produci energie verde și contribui la combaterea poluării planetei.
Dacă ești interesat de energia verde, află mai multe informații din următoarele articole:
- Ce plante energetice poți cultiva pentru a produce energie regenerabilă
- Cum poate deveni locul tău de parcare o sursă de energie
- Eoliana din curtea casei tale
- Energie din surse regenerabile – proiecte inovative
Surse:
- IRENA: Energia solară în agricultură ajută la creșterea producției de alimente și la combaterea sărăciei
- Kit panouri fotovoltaice agricole
- Sistemele fotovoltaice – Noțiuni de bază despre tehnologie
- Agrivoltaics: What is it and how does it work?
- AGRIVOLTAICA în expansiune: un fermier german cultivă zmeur și afin sub panouri fotovoltaice, obținând pe aceeași suprafață și fructe, și energie verde
- Agrivoltaic