Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Cum poate deveni locul tău de parcare o sursă de energie?

În ultimii ani, tot mai mulți producători auto pariază pe mașinile electrice, în cursa pentru încurajarea mobilității nepoluante. România nu face excepție, iar subvenția acordată pentru achiziția de automobile “verzi” este cea mai generoasă din Europa. Deși progresele sunt vizibile, rețeaua de stații de încărcare rămâne insuficient dezvoltată raportat la nevoile reale și la proiecțiile privind evoluția vânzărilor.

Din acest motiv, preocuparea posesorilor de “electrice” pentru găsirea unor soluții alternative de reîncărcare a mașinilor este justificată. Iar una dintre soluții este parcarea solară.

În cele ce urmează, vom atinge subiecte precum utilitatea unei parcări solare, care sunt avantajele acesteia, precum și prețul unei asemenea invenții interesante și prietenoase cu mediul înconjurător.

Ce este o parcare solară?

Este o parcare auto al cărei acoperiș este placat cu panouri fotovoltaice. Acestea produc energie electrică care poate fi folosită, în primul rând, pentru alimentarea mașinilor electrice prin intermediul stațiilor de încărcare. De asemenea, energia produsă cu ajutorul soarelui poate fi folosită și în alte scopuri, precum iluminatul sau funcționarea aparatelor electrice din locuința sau imobilul de lângă acest tip de parcare. 

Parcările solare sunt o soluție excelentă pentru spitale, mall-uri, aeroporturi sau alte facilități care necesită un număr mare de locuri de parcare, dar poate fi instalată și în spații mai mici, precum lângă un bloc de locuințe sau chiar o curte. Pe lângă faptul că produce energie electrică cu care tu sau clienții tăi vă puteți încărca mașina electrică, acoperișul unei parcări solare îți protejează autovehiculul și de razele puternice ale soarelui sau de intemperiile naturii.

Avantaje

Folosirea unei parcări solare vine la pachet cu o multitudine de avantaje:

Energia solară este una dintre cele mai accesibile și mai curate forme dintre toate energiile regenerabile care poate fi folosită cu succes.

Panoul solar mediu măsoară în jur de 1,6 x 1m, în timp ce spațiul mediu al unui vehicul măsoară în jur de 2,7 x 5m, ceea ce înseamnă că mai multe panouri solare ar putea acoperi fiecare loc de parcare alocat unei mașini. De exemplu, o parcare solară cu șase locuri poate produce între 25.000 și 34.000 kWh/an, astfel că mai multe panouri instalate pot produce cantități importante de energie electrică, care ajută la economisirea unor sume importante din banii alocați plăților pentru consumul acesteia. 

  • Reducerea amprentei de carbon

Nu numai că parcările solare oferă o rentabilitate a unei investiții care este, în mod tradițional, o cheltuială care nu aduce nici un profit, dar ajută și mediul înconjurător. Prin instalarea panourilor solare și folosirea energiei regenerabile a soarelui, se reduce amprenta de carbon prin limitarea dependenței de energie electrică creată prin procese care cresc exponențial emisiile de carbon eliberate în atmosferă.

  • Compatibilitatea cu mașinile electrice

Așa cum am precizat încă de la începutul articolului, mașinile electrice încep să se bucure de un interes din ce în ce mai ridicat. Infrastructura prin care se asigură alimentarea cu energie electrică pentru acest tip de mașini nu reușește să țină pasul cu vânzările de “electrice”.

Acest lucru se poate schimba însă în viitor prin montarea unor stații electrice de încărcare în cadrul unor parcări solare, fie acasă, la locul de muncă sau la mall.

Prețuri

Una dintre cele mai des întâlnite întrebări atunci când se discută despre parcările solare este, bineînțeles, cea legată de preț: cât costă să instalezi sau să construiești o parcare solară?

Răspunsurile pot fi descurajante, la început, mai ales pentru cei care vor să își instaleze sau să își construiască o parcare solară pentru uzul personal, însă prețul ridicat se va amortiza cu siguranță într-o perioadă relativ scurtă de timp (de la 2 la 5 ani). 

Prețurile unei parcări solare pot varia de la 15.000 lei până la 55.000 de lei, în funcție de numărul de locuri sau de cantitatea de energie pe care panourile fotovoltaice o produc.

Concluzii

Așa cum ai putut observa pe parcursul articolului nostru, parcarea solară vine să rezolve o problemă care tinde să devină una destul de importantă în viitorul apropiat: implementarea unei infrastructuri în ceea ce privește stațiile de încărcare a mașinilor electrice. Construcția sau instalarea unor parcări solare se poate dovedi o soluție inspirată pentru rezolvarea acestei probleme.

De asemenea, economiile pe care le poți face în ceea ce privește sumele pe care le plătești pentru facturile de energie electrică sau pentru reîncărcarea de la stațiile existente deja, precum și faptul că energia produsă prin intermediul parcărilor solare contribuie la reducerea amprentei de carbon, sunt avantaje care trebuie luate în calcul atunci când vorbim despre utilitatea folosirii parcărilor solare.

Surse

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *