Românii mai au la dispoziție un an de zile pentru a intra în legalitate, conform informării Ministerului Energiei. Astfel, obligativitatea montării repartitoarelor de căldură a fost amânată până la data de 31 decembrie 2024.
Această inițiativă legislativă este menită să vină în sprijinul românilor, oferindu-le timpul și suportul necesar pentru adaptarea la noile cerințe europene privind eficiența energetică. Mai mult, măsurile adoptate includ acordarea unui sprijin financiar, provenit din Fondul pentru Modernizare, destinat categoriilor de persoane vulnerabile. Acest sprijin va ajuta la acoperirea costurilor legate de achiziția și instalarea repartitoarelor.
Se încadrează în această categorie persoanele și familiile care au un venit lunar sub 2.000 de lei pe membru de familie, alături de îndeplinirea condițiilor legate de vârstă și capacitate de muncă, dar și persoanele care sunt în risc de a-și pierde capacitatea de satisfacere a nevoilor zilnice de trai din cauza unor situații de boală și/sau dizabilitate iar pragul de vârstă este stabilit la 60 de ani.
Sprijinul acordat persoanelor vulnerabile este în valoare de maximum 750 lei și este acordat pe locuință/gospodărie vulnerabilă, numai după montarea de către o societate prestatoare de servicii energetice agreată, a sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică (cum ar fi repartitoare, robineţi de reglare a consumului de energie termică) și pe baza procesului verbal de montare şi a facturii şi poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2024, se specifică în comunicatul ministerului.
Bugetul ar urma să fie de 375 milioane lei, susținut din Fondul pentru Modernizare.
Conform Ministerului Energiei, în România, aproximativ un milion de locuințe încă sunt conectate la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice, iar jumătate dintre acestea se găsesc în cele șase sectoare ale capitalei. În București, 275.000 de apartamente nu au încă instalate astfel de sisteme.
Sursa:
Citește și: