Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Cum poți să monitorizezi online consumul de apă și căldură

Dacă ești preocupat să eficientizezi consumul de energiei al locuinței tale și astfel să diminuezi consumul inutil de resurse, una dintre soluții este reprezentată de instalarea unor apometre și repartitoare cu citire radio. Acestea permit monitorizarea online a consumului de apă și căldură și susțin ideea de eficiență energetică punându-ți la dispoziție informații concrete și corecte, în timp real, despre consumurile înregistrate.

Prin informațiile pe care le gestionează, aceste dispozitive îți permit să ai un mai bun control al consumului și implicit al costurilor, oferindu-ți totodată un profil de comportament real de consum.

Cum funcționează?

Alertă în caz de consum neobișnuit

Programul informatic dezvoltat pentru echipamentele radio permite înregistrarea și stocarea datelor de consum și implicit informarea ta rapidă, prin intermediul unei alerte, dacă există consum anormal de apă sau căldură într-un anumit interval orar din zi sau noapte. În cazul în care, de exemplu, se înregistrează un consum constant de apă pe timp de noapte, în momentul în care consumul crește neașteptat vei primi o alertă care înseamnă fie că sunt pierderi în instalațiile interioare, fie că s-a modificat comportamentului tău de consum.

alertare-in-caz-de-consum-neobisnuit

Echipamentele radio dau posibilitatea de informare rapidă a consumatorului cu privire la astfel de situații astfel încât acesta să nu irosească resursele și, în cazul în care sunt probleme la instalațiile din apartamente, să fie luate măsuri în cel mai scurt timp pentru remedierea lor.

Citire automată, de la distanță

Un alt avantaj este faptul că operațiunea de citire este automată și se realizează doar din exterior fără a fi necesară prezența ta la domiciliu. Preluarea și introducerea datelor se face în același timp pentru toate apartamentele și se pot extrage din sistem cu mare ușurință indecșii de consum aproape simultan cu momentul în care operatorul serviciului public face citirea contorului de branșament.

Fără consum fraudulos

O dată cu instalarea acestor echipamente dispar suspiciunile de fraudare a consumului. De exemplu, în cazul apometrelor, modulele radio recunosc sensul de curgere al apei și detectează întoarcerea contorului de apă în instalație, practică menită să distorsioneze consumul real.

fara-consum-fraudulos

De asemenea, acestea sunt prevăzute cu un sigiliu electronic și unul mecanic împotriva demontării. Modulul radio detectează orice fel de încercare de a influența contorul de apă prin câmpuri magnetice. În timp real contorul de apă transmite punctual tipul fraudei prin semnal radio și astfel pot fi identificate foarte rapid.

Facturi care reflectă consumul real, fără erori de citire

Mai mult, fie că este vorba despre o asociație de proprietari sau despre un consumator individual, monitorizarea online permite ulterior emiterea de facturi care reprezintă consumul real și nu cel estimat, aspect foarte important mai ales în sezonul rece sau atunci când consumatorul nu se află la domiciliu și din diferite motive contorul nu poate fi citit.

facturi-fara-erori-de-citire

În plus, se evită astfel și posibilele erori de citire sau neplăceri cauzate de deranjul și timpul pierdut cu citirea lunară a indecșilor.

Cât costă instalarea?

În ceea ce privește costurile pe care le implică montarea dispozitivelor, acestea pornesc de la 100 de lei/apometru și 70 lei/repartitor – unele firme oferind consumatorilor și posibilitatea achiziționării în rate, la care se adaugă lunar serviciile de citire și calcul.

Pentru un apartament cu două camere este necesară instalarea a patru apometre, două în bucătărie, respectiv două în baie (unul pentru apă caldă și unul pentru apă rece), de asemenea fiind necesară instalarea a patru repartitoare. Astfel, costurile de achiziționare a acestor dispozitive încep de la 650-700 de lei la care se adaugă costurile de citire și calcul, care se ridică la aproximativ 20 de lei/lună.

Cine este autorizat să instaleze aceste echipamente?

Firmele care pot desfășura activităţi de montare şi exploatare a sistemelor de repartizare a costurilor pentru încălzire şi apă caldă de consum în imobile de tip condominiu, sunt autorizate de ANRE – Agenția Națională de Reglementare în domeniul Energiei, activitatea acestora fiind reglementată prin Ordinul preşedintelui ANRE nr.53/2017. Lista firmelor autorizate poate fi consultată aici.

Surse:

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *