Culturile energetice reprezintă un domeniu relativ nou în agricultură, marea majoritate a acestora fiind experimentale și cu scop pur comercial. Plantele folosite sunt cele cu randament ridicat de producție și o durată scurtă de amortizare a investiției, fiind folosite, în primul rând, pentru generarea de energie termică prin ardere. Cele mai cunoscute sunt culturile lemnoase precum salcia energetică sau plopul, dar și ierburile din zone cu climat temperat. Mai multe detalii despre plantele energetice poți afla consultând articolul nostru special dedicat acestui subiect, pe care îl găsești aici.
Și în România există acest tip de culturi, dar acest domeniu este încă la început. În cele ce urmează, ne vom îndrepta atenția asupra salciei energetice și vom explica ce este, cum se cultivă, dacă este rentabil să începi o astfel de afacere și care sunt avantajele acesteia.
Informații generale
Salcia energetică (Salix viminalis) este o specie de plantă ce face parte din genul Salix, familia Salicaceae. Este originară din Suedia, de unde și denumirea de salcie suedeză, așa cum mai este cunoscută. Această specie a devenit interesantă pentru cercetătorii suedezi încă din anii ‘70, atunci când aceștia căutau o alternativă la combustibilii fosili.
Ca particularități biologice, salcia energetică se remarcă prin faptul că prezintă un sistem radicular (totalitatea rădăcinilor) bine dezvoltat, specific speciilor perene. Tulpina este formată din noduri și internoduri, iar înălțimea tulpinii poate varia. Florile apar odată cu frunzele și sunt asemănătoare cu cele de alun sau nuc, în timp ce fructul este o capsulă care conține un număr mare de semințe acoperite cu perișori de culoare cenușie.
Este o plantă care crește foarte repede (în jur de 3-3,5 cm/zi, în condiții optime). În primul an de la plantare poate produce între 4 și 6 lăstari care pot ajunge la 2-3 m înălțime. În al doilea an, numărul poate ajunge chiar și la 10-25 de lăstari, dintre care circa jumătate ating înălțimea de 6-7 m.
În funcție de condițiile de mediu și de tehnologia de cultură, salcia energetică poate avea randamente excepționale într-un timp scurt, adică o productivitate care poate ajunge la 40 de tone la hectar de masă lemnoasă după doar 2-3 ani.
Salcia energetică poate asigura baza de materie primă pentru obținerea de produse lemnoase compactate de tip biocombustibil solid (peleți, brichete) sau de ardere directă pentru a produce energie termică și/sau electrică. Puterea calorică a produselor fabricate din salcia energetică este de 4.600 – 4.900 kcal/kg.
Tehnologia de cultivare – ce trebuie să ai în vedere
Salcia energetică se dezvoltă bine în zonele unde cad anual minimum 350 – 400 mm precipitații. Este important să eviți zonele în care seceta excesivă se manifestă des. De asemenea, este bine de știut faptul că aceasta poate fi plantată cu succes pe terenurile cu exces de umiditate sau cele inundabile, fiind una dintre puținele culturi care pot oferi producții ridicate în asemenea condiții.
Salcia energetică valorifică solurile cu un pH neutru sau slab acid, cu importanta condiție ca panta acestora să nu fie mai mare de 10%. Totodată, trebuie evitată plantarea acestora pe soluri sărate.
Din punct de vedere termic, toate soiurile de salcie energetică sunt rezistente la temperaturi scăzute. În perioada de repaus vegetativ, plantele rezistă până la – 35° C.
Procesul de plantare poate începe de la mijlocul lunii martie până în luna mai, cel mai târziu începutul lunii iunie. În mod ideal, ar trebui ca plantarea să înceapă cât mai devreme primăvara, dacă vremea și condițiile de teren o permit. Cu cât plantarea este mai timpurie, cu atât mai mult se asigură perspective pentru o creștere sănătoasă în timpul primului an.
Majoritatea culturilor de salcie sunt plantate într-un mod similar altor culturi, cum ar fi porumbul și fasolea. Ca și alte culturi agricole, salcia necesită lumină din abundență și umiditate a solului. De asemenea, suprimarea buruienilor este critică în primii doi ani.
Având în vedere faptul că este de dorit ca plantarea să aibă loc la începutul primăverii, terenul trebuie pregătit încă din anul anterior. Se poate aplica o erbicidare cu un produs pe bază de glifosat (4 litri de erbicid adăugați în 400 l de apă per hectar) pentru a distruge toate buruienile de pe teren. La aproximativ o săptămână după aplicarea erbicidului se realizează lucrarea de scarificare (afânare) la adâncimea de 40 – 50 cm. Totodată, la începutul primăverii, se mărunțește solul prin două treceri cu grapa cu discuri sau cu ajutorul motocultorului.
Dacă este posibil, ar fi bine să faci și o analiză a solului înainte de a începe. În mod ideal, solul unde vrei să plantezi ar trebui să fie bogat în potasiu, fosfor și magneziu.
Salcia energetică se poate înmulți prin semințe sau vegetativ. Pentru o eficiență mai ridicată, este mai bine să folosești butași. Se recomandă achiziționarea acestora doar din pepiniere autorizate și trebuie să fii atent la următoarele caracteristici – să aibă aproximativ 20 cm lungime și un diametru cuprins între 1 și 3 cm.
Pentru un hectar ai nevoie de aproximativ 14.000 de butași care se pot planta manual sau cu ajutorul unor mijloace mecanice Schema de plantare utilizată este următoarea: doua rânduri duble cu 75 cm distanță între ele și 60 cm distanță între plante pe rând, urmate de o cărare de 150 cm.
În România, dar și în țările din Europa Centrală, soiurile care dau cel mai mare randament sunt Inger, Tora și Tordis.
Cum se recoltează?
Recoltarea se realizează în perioada de repaus vegetativ (noiembrie – februarie). Pe suprafețe mici, recoltarea se poate realiza manual. Operațiunea se poate realiza și mecanizat cu ajutorul unor combine care pot toca lăstarii.
În general, salcia energetică are la recoltare o umiditate de aproximativ 40%. După o jumătate de an de depozitare în condiții normale, umiditatea scade sub 20%. La acest nivel, biomasa rezultată se poate utiliza fără alte operațiuni suplimentare.
Consumatorii biomasei de salcie pot fi fabricile de brichetare sau de peletizare, centralele energetice de cogenerare (care pot consuma chiar mai mult de 100.000 tone/an), respectiv persoane fizice, existând cazane pe biomasă automatizate de mărimi diferite pentru case particulare, pensiuni, hoteluri sau alte facilități asemănătoare.
Care sunt costurile?
Înființarea unei plantații de salcie energetică nu este o afacere tocmai ieftină. Prima companie din România care a făcut acest lucru a susținut că, la prima investiție, costurile totale per hectar au fost de 2.800 de euro (în anul 2007). Totuși, astăzi, prin specializarea cultivatorilor, prin apariția unor utilaje speciale necesare pentru plantații de salcie energetică și datorită materialului săditor produs în România, costul realizării unui hectar de plantație de salcie energetică s-a redus la 1.700-2.200 euro, în funcție de starea terenului. Această investiție se recuperează în al patrulea an de la plantare. De asemenea, de-a lungul anilor, a scăzut și prețul butașilor – de la 1.720 euro la 1.120 euro.
Totuși, investiția este, fără îndoială, una de viitor și care îți poate aduce beneficii. În condițiile în care prețul de vânzare este de 40 de euro/tonă (cu o tendință de creștere), profitul poate fi unul foarte important, dacă și suprafața cultivată este pe măsură.
Care sunt avantajele?
- Valorifică foarte bine terenurile improprii altor culturi, cum ar fi, de exemplu, luncile inundabile. Având capacitate mare de evapotranspirație (15-20 l/m2) se utilizează cu succes la decantarea apei menajere (în jurul stațiilor de epurare).
- Datorită conținutului ridicat de acid salicilic, salcia tocată nu necesită depozitare închisă. În câteva luni conținutul de apă al tocăturii scade la 14 – 16%, ceea ce permite prelucrarea ei în brichete fără uscare artificială.
- Recoltarea culturii se realizează cu mașini speciale de diferite capacități, în funcție de suprafețele de recoltat, utilizând și mașini agricole obișnuite (combină, tractor, remorcă). Aceste lucrări se desfășoară în lunile de iarnă (după căderea frunzelor), asigurând astfel o mai bună exploatare a parcului de mașini și a forței de muncă.
- Perioada de viață a unei plantații este de 25 – 30 de ani. Începând din al doilea an, în afară de recoltare, nu necesită nici o altă intervenție (opțional se recomandă aplicarea îngrășămintelor chimice pentru a obține recolte mai mari).
- Răspândirea culturii de salcie energetică garantează o sursă sigură și nepoluantă de energie, dar totodată protejează pădurile de defrișarea continuă cauzată de goana după lemne de foc ieftine.
În acest moment, există câteva măsuri din Programul Național de Dezvoltare Rurală care sprijină proiectele de obținere a energiei din resurse regenerabile. Printre acestea se numără:
- Măsura 4 – Investiții în active fizice – care, printre altele, sprijină și investiții în instalații pentru producerea de energie electrică și/sau termică, prin utilizarea biomasei. Poți citi mai multe detalii aici.
- Măsura 6 – Dezvoltarea exploatațiilor și a întreprinderilor – care, prin submăsurile 6.2– Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale și 6.4 – Investiţii în crearea și dezvoltarea de activităţi neagricole sprijină producția de combustibil din biomasă (ex.: fabricare de peleți și brichete), în vederea comercializării, producerii și utilizării energiei din surse regenerabile pentru desfășurarea propriei activități. Poți citi mai multe detalii aici și aici.
- Submăsura 8.1 – Împăduriri și crearea de suprafețe împădurite – acordă sprijin pentru împădurirea terenurilor agricole și neagricole. Printre speciile eligibile pentru împădurire regăsim inclusiv salcâmul și 3 specii de salcie: salcie albă, salcie căprească și salcie plesnitoare. Poți citi mai multe detalii aici.
De asemenea, de la 1 ianuarie 2023, odată cu aprobarea a celor 28 de planuri strategice (câte unul de fiecare țară și două pentru Belgia) în ceea ce privește viitorul agriculturii în Uniunea Europeană, Comisia Europeană a dat startul noii Politici Agricole Comune (CAP – Common Agricultural Policy), care va avea un buget de 387 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că, în viitorul apropiat, este foarte posibil să poți accesa grant-uri de la Uniunea Europeană pentru a demara o afacere în domeniul cultivării plantelor energetice. Poți afla mai multe informații despre noua Politică Agricolă Comună accesând link-urile de aici și aici.
În concluzie, este important de precizat că implementarea culturilor cu caracter energetic, dar și potențialul energetic al biomasei în România sunt domenii care pot crește într-un mod apreciabil și pot reprezenta resurse durabile pentru domeniul energiilor regenerabile. Până în acest moment, acestea sunt prea puțin exploatate, dar, cu siguranță, în condițiile sociale și politice actuale, este loc de mult mai mult.
Surse
Salcia energetica, informatii despre infiintare, tehnologia de cultura si recoltare
SALCIA ENERGETICA: PLANTAREA SI INTRETINEREA PLANTEI
CUM PRIMESC FINANŢARE NERAMBURSABILĂ PRIN FEADR
PROGRAM DE GUVERNARE 2020 – 2024
Energii regenerabile în agricultură
Raportul privind planul strategic PAC 2021
A lucrat in telecomunicatii si a investit peste 30.000 de euro intr-o plantatie de salcie energetica
Cum se infiinteaza o plantatie de salcie energetica si ce profit iti poate oferi la hectar
Willow trees adapted for green energy
Results of the First Energetic Willow Crop in Romania
Energy willow Salix viminalis – biomass where you want it
Energetic Willow (Salix viminalis) – Unconventional Applications
New Common Agricultural Policy: set for 1 January 2023
Salcia energetică, tot mai cultivată