Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Sisteme de biogaz pentru gospodării

Producția de biogaz reprezintă o sursă de energie regenerabilă, sustenabilă și neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon.

Pe lângă faptul că rezolvă problema unor deșeuri, sistemele de biogaz generează căldură, electricitate și conferă venituri suplimentare. Totodată, în urma procesului de fermentare a deșeurilor, se rezultă îngrășăminte bio.


În cazul în care încă nu te-ai decis dacă să investești într-un sistem de biogaz pentru gospodăria ta, descoperă din acest articol de ce să o faci, în ce constă această tehnologie, cum se instalează și multe alte informații.

Ce este un sistem de biogaz

Acest sistem produce biogaz, gazul metan și substanțele sale naturale însoțitoare, obținut ca urmare a descompunerii anaerobe (în absența aerului) a deșeurilor de origine vegetală și animală, sub influența bacteriilor metanice.

Tehnologia pentru producerea biogazului nu are un impact negativ asupra mediului înconjurător, deoarece materialele reziduale sunt folosite ca materii prime pentru obținerea acestui combustibil ecologic. Un sistem de biogaz este benefic pentru proprietarul unei gospodării doar dacă acesta are acces constant la deșeuri animale.

De ce ai nevoie pentru sistemul de biogaz

Este important de reținut că orice sistem are în componența sa aceste elemente: două unități de fermentare, mixerul, rezervorul de gaz, unitatea de căldură și instalația de energie.

Sistemul de biogaz pentru gospodării familiale este format din: fermentator de 6 – 10 m3, țevi, acumulatoare, instalații de purificare a gazului, aparatură care funcționează pe biogaz și generatoare de energie.

Cum instalezi

Dacă nu ai cunoștințe în asamblarea sistemelor complexe, recomandarea noastră este să apelezi la o firmă cu experiență în domeniu. Componentele sistemului pot fi achiziționate din magazinele specializate.

Un sistem de producție mai complex este necesar pentru încălzirea unei gospodării, cu prezența reductoarelor, un motor pentru pomparea gazului, un mixer, încălzirea cu biomasă și izolația rezervorului.
Pe de altă parte, construcția celui mai simplu sistem de biogaz nu necesită echipamente speciale. Materialele disponibile care pot fi folosite:

  • rezervor de stocare a combustibilului sigilat;
  • furtunuri sau tuburi sigure;
  • rezervor de fermentare;
  • filtru (obligatoriu);
  • supape.

Pentru cel mai simplu sistem se poate utiliza un butoi curat (fără particule otrăvitoare, coloranți sau toxine) ca reactor. Butoiul trebuie să fie închis ermetic, însă necesită găuri pentru încărcarea biomasei, pomparea gazului și îndepărtarea deșeurilor.

Gazul din butoi trebuie să treacă printr-un filtru, pentru că masa biologică eliberează până la 10% hidrogen sulfurat, care este dăunător, și 35% dioxid de carbon, ce înrăutățește proprietățile combustibile ale metanului. Un balon cu așchii de metal poate fi folosit pentru filtrul de hidrogen sulfurat și o soluție de suspensie de var poate fi utilizată pentru a elimina dioxidul de carbon.

După trecerea prin filtre, gazul intră în rezervorul de stocare. În acest scop, se utilizează un  container cu volume mari, în care trebuie plasat un colector pentru economisirea combustibilului. O polietilenă densă etanșă este potrivită pentru colector.

În cât timp se amortizează costurile

În decembrie 2020, Guvernul României a adoptat Hotărârea pentru aprobarea Schemei de ajutor de stat privind sprijinirea investițiilor destinate promovării producției și distribuției de energie termică în sistem centralizat, din surse regenerabile mai puțin exploatate, respectiv biomasă, biogaz și energie geotermală.

Au beneficiat de finanțări unitățile și subdiviziunile administrativ-teritoriale sau asociațiile de dezvoltare intercomunitară din regiunile mai puțin dezvoltate ale României. Valoarea maximă a finanțării contractată de un beneficiar a fost de 15 milioane de euro pentru un proiect de investiții. Finanțările au putut fi acordate până la data de 31 decembrie 2021.

Un metru cub de biogaz furnizează aceeași cantitate de energie termică precum 3,5kg de lemne de foc, 1-2kg de cărbune și 9-10 kWh de energie electrică. Dacă știi greutatea aproximativă a deșeurilor agricole care vor fi disponibile în următorii ani și cantitatea de energie necesară în gospodăria ta, poți calcula rentabilitatea și amortizarea costurilor unui sistem de biogaz.

Calculul se face pe o durată de șase luni, pe baza consumului moderat de gaz. După aproximativ 10-15 zile, procesul de fermentare va da primele rezultate. După 30 de zile, te poți aștepta la o producție completă de combustibil. Productivitatea sistemului depinde direct de rata de fermentare a biomasei, care la rândul ei este legată de temperatura și umiditatea materiilor.

În concluzie, sistemele de biogaz pot reprezenta o investiție pentru gospodărie dacă proprietarul are acces constant la deșeuri organice. Printre beneficii se numără generarea de căldură, electricitate și venituri suplimentare, dar și faptul că nu are un impact negativ asupra mediului înconjurător. Instalarea sistemului se poate realiza cu ajutorul unei firme specializate sau pe cont propriu, în cazul sistemelor simple, iar productivitatea lui depinde de mulți factori.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre sistemele de biogaz, îți recomandăm să citești și acest articol:

Surse 

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii

sisteme-de-biogaz-pentru-gospodarii

Sisteme de biogaz pentru gospodării

In cazul in care inca nu te-ai decis daca sa investesti sau nu intr-un sistem de biogaz pentru gospodaria ta, afla din acest articol mai multe informatii.

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *