Una dintre cele mai frumoase activități de familie din preajma Sărbătorilor de iarnă, este, fără îndoială, împodobitul bradului și decorarea casei, atât în interior, cât și în exterior, cu diverse instalații de lumini.
Dar cât costă aceste instalații luminoase și cât curent electric consumă aceste lumini?
În cele de mai jos, vom încerca să oferim răspunsuri la aceste întrebări, să oferim câteva idei de amenajare, precum și sfaturi pentru ca Sărbătorile să fie pline de momente plăcute și fără evenimente nedorite.
Tipuri de instalații: cum și unde se montează
Dacă locuiești la casă, instalațiile cu lumini și pomii cu lumini sunt printre cele mai ușoare moduri prin care poți să recreezi farmecul Crăciunului în aer liber. Este un mod practic de a decora, deoarece instalațiile cu lumini pot fi înfășurate în jurul celor mai multe obiecte. Acest lucru le face ideale pentru balcoane, arbuști, copaci, piese de mobilier sau pentru gardul care înconjoară grădina.
Un alt mod prin care poți decora o zonă exterioară este folosirea unor felinare. Arată frumos așezate în fața ușii de la intrare sau pe aleile din curtea ta. Totuși, trebuie să ai în vedere și faptul că felinarele trebuie să stea pe o suprafață sigură și, de preferință, să fie adăpostite de vânt, de ploaie sau de ninsoare.
Decorarea cu gust nu este doar apanajul celor care locuiesc la casă. Dacă locuiești la bloc și ai un balcon sau o zonă mică în aer liber, poți agăța cu ușurință o instalație de lumini pe balustradele balconului, pe un copac mic sau pe un ghiveci cu flori rezistente la frig.
În ceea ce privește iluminatul exterior, un lucru foarte important este să folosești doar lumini destinate utilizării în aer liber, deoarece este știut faptul că luminile de interior nu se potrivesc în exterior. Umiditatea poate pătrunde cu ușurință în instalația de lumini și poate provoca un scurtcircuit, de aceea este important să verifici gradul de protecție IP al acestora. Instalațiile de lumini folosite la exterior au grad de protecție IP44, adică sunt protejate împotriva pătrunderii corpurilor străine cu diametru de 1 mm (și mai mari) și împotriva stropirii apei din toate direcțiile
În trecut, pentru interior existau două tipuri de instalații – incandescente și cele pe bază de LED, dar cele cu incandescență au căzut în desuetudine în ultimii ani, mai ales datorită faptului că cele pe bază de LED sunt mult mai eficiente și asigură economii de energie de până la 80%.
Instalația luminoasă este cea care se așază prima în brad, înainte ca acesta să fie împodobit cu globulețe sau alte accesorii. Se recomandă să pui luminițele numai pe crengile mari, viguroase, pentru mai multă siguranță. Dacă sistemul de beculețe are mai multe culori diferite, nu te teme să le combini deoarece nu există reguli în această privință.
Suspendarea instalației luminoase pe orizontală este cea mai folosită tehnică atunci când bradul este împodobit. Este destul de simplu: începe din partea de sus sau de jos a bradului, în funcție de preferințe. Înfășoară luminile peste și sub ramurile bradului.
Totodată, folosirea funcției de temporizare (poți seta ca instalațiile să funcționeze într-o anumită perioadă sau să se închidă/aprindă singure) este o idee care merită luată în calcul și va asigura faptul că factura de energie electrică pentru luminile de Crăciun este redusă la minimum.
Pentru că am adus în discuție puțin mai devreme factura la energie electrică, a sosit timpul să răspundem la întrebarea care stă pe buzele tuturor.
Care este consumul?
Instalațiile de brad cu tehnologie LED pot consuma între 5 și 10 wați pe oră (în funcție de numărul de becuri). Aceasta este o cantitate foarte mică de energie după orice criteriu. Pentru o mai bună înțelegere, vom da exemplu consumul unei instalații de brad bazată pe tehnologie LED cu 200 de lumini, acestea fiind cele mai vândute în această perioadă. Prețurile acestora variază, bineînțeles, dar pot ajunge până la 150 de lei.
Ca un exemplu practic, vom presupune că ai achiziționat o instalație de lumini care consumă 5 wați per oră, un lucru pe care îl poți vedea în specificațiile produsului. Astfel, dacă aceasta ar fi utilizată o lună întreagă, 10 ore pe zi, adică 300 de ore în total, ea va consuma în jur de 1,5 kWh.
Pentru a putea da un răspuns cât mai apropiat de adevăr, trebuie să luăm în considerare și prețurile la energie electrică existente în acest moment. Conform OUG 119/2022, prețurile pentru consumatorii casnici vor fi plafonate după cum urmează:
- Sub 100 kWh pe lună – tarif de 0,68 lei/ kWh
- Între 100 kWh-255 kWh pe lună – tarif de 0,8 lei/ kWh
- peste 255 kWh până la 300 kWh pe lună – tarif de 1,3 lei/ kWh
Astfel, dacă te încadrezi în prima categorie sau a doua categorie, consumul instalației de brad s-ar traduce în circa 1 leu adițional la factură.
Dacă faci parte din a treia categorie, vei plăti în plus aproximativ 2 lei.
În caz că alegi o perdea de lumini, care au sute de leduri, consumul poate fi puțin mai mare. De exemplu, dacă aplicăm același calcul de mai sus pentru o instalație cu 600 de beculețe, care consumă 8,5 wați pe oră (așa cum este specificat pentru un astfel de produs), va rezulta un consum de 2,55 kWh, iar la factură vei plăti în plus 2 lei dacă te încadrezi în primele două categorii, respectiv 3,5 lei pentru a treia categorie de consumatori.
Sfaturi pentru siguranța ta
Chiar dacă folosirea acestor lumini poate părea inofensivă și lipsită de riscuri, acest lucru nu este deloc adevărat. Trebuie să ai în vedere faptul că pot apărea evenimente neplăcute dacă nu tratezi acest subiect în cel mai serios mod posibil.
Un prim sfat ar legat de decizia de a conecta și folosi instalații și în afara casei – de preferat ar fi ca acestea să fie alimentate cu baterii.
De asemenea, dacă ai de gând să le conectezi la instalația electrică, evită ca acestea să intre în contact cu metale. Asigură-te că toate cablurile sunt în stare bună, sunt impermeabile și că becurile nu cresc temperatura. Dacă nu este nimeni în casă, este o idee bună să deconectezi instalațiile pe care nu le folosești.
În același timp, este indicat să nu utilizezi instalații sau decorațiuni electrice cu defecțiuni sau improvizații. Pe timpul nopții sau atunci când ești plecat o perioadă mai mare de acasă, este mai bine să le oprești de tot.
Totodată, este bine să nu soliciți excesiv instalația electrică prin utilizarea simultană a mai multor aparate a căror putere însumată poate depăși puterea instalației electrice a locuinței tale, deoarece se mărește astfel riscul apariției unor scurtcircuite sau a altor probleme asemănătoare.
Nu în cele din urmă, trebuie să fii conștient de riscurile unor incendii pe care instalațiile electrice ornamentale pentru brad, conectate la rețea, le pot provoca dacă sunt folosite în mod continuu, sunt lăsate nesupravegheate sau sunt utilizate cu improvizații. Acest lucru este valabil atât în cazul brazilor naturali, cât și al celor din material plastic.
În concluzie, nu trebuie să îți faci prea multe griji în ceea ce privește sumele de bani pe care trebuie să le plătești pentru acest consum deoarece acesta este destul de scăzut. Este bine însă să avem în vedere și alte motive pentru care este bine să economisim, ca de exemplu să ajutăm la salvarea planetei noastre prin protejarea mediului înconjurător.
Alege luminile de Sărbători care îți sunt pe plac, instalează-le unde dorești și bucură-te de momente pline de culoare și veselie alături de familia ta!
Surse:
9 SFATURI PENTRU ILUMINATUL DE CRĂCIUN ÎN AER LIBER
Sfaturi pentru iluminatul de Crăciun
10 sfaturi pentru a fi mai prietenoși cu mediul și de Sărbători