Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Cum poți afla câtă energie consumă televizorul tău smart

În majoritatea locuințelor din România se găsește cel puțin un televizor smart, iar în condițiile în care timpul petrecut în fața micilor ecrane este de minimum cinci ore zilnic, apare întrebarea legată de consumul de energie și impactul asupra facturii la curent electric.

Află din acest articol cum să calculezi consumul unui televizor, ce tipuri și modele de aparate utilizează cea mai multă electricitate și câteva sfaturi pe care le poți aplica pentru a minimiza consumul de energie al acestor dispozitive. 

Un calcul simplu

Cea mai simplă și rapidă metodă pentru a calcula consumul de electricitate al televizorului tău este prin înmulțirea puterii nominale (watt) cu numărul de ore de funcționare a dispozitivului.

Exemplu:

Să presupunem că ai un televizor LED de 127 de cm care are o putere nominală de 100 de wați și pe care îl folosești zilnic timp de 12 ore.

Calculul se face astfel:

  • Putere = 100 wați
  • Ore de funcționare = 12 ore

Puterea consumată de televizor într-o zi (kWh): 100 wați x 12 ore = 1200 wați oră. Așadar, aparatul consumă 1,2 kWh.

Pentru a calcula factura la energie electrică la televizorul smart pe o lună, trebuie să înmulțești puterea utilizată de televizor în acea perioadă (kWh) cu tariful tău la energie electrică (kWh).

Ideea principală este că televizorul consumă mai puțin față de alte dispozitive pe care le ai în locuință, cum ar fi sistemele de încălzire, răcire și iluminare. Ca să îți faci o idee, un model de frigider economic consumă în jur de 230 și 300 kWh pe an.  

O altă modalitate prin care poți să verifici consumul este cea cu ajutorul unui dispozitiv denumit „wattmetru”, disponibil în majoritatea magazinelor de profil din țară sau în cadrul magazinelor online.

Acesta reprezintă un echipament de măsurare care afișează puterea electrică a aparatelor alimentate electric. Un wattmetru măsoară variabile precum tensiunea (V), curentul (A), puterea (W), factorul de putere (pf) și consumul de energie (kWh). Prețul unui wattmetru începe de la 50 de lei.

Consum în funcție de tipul de televizor

Tipurile de televizoare sunt: LCD, plasmă, LED și OLED, iar diferențele de curent electric utilizat în funcție de acestea sunt evidente.

Un lucru bun de reținut este că ecranele LCD au aproape același consum ca LED-urile, în timp ce ecranele cu plasmă și CRT (televizoarele cu tub catodic) consumă de obicei de 3 ori mai multă energie.

Televizoarele smart care necesită cea mai mare putere sunt, în general, OLED-uri. Chiar dacă achiziționezi un televizor LED, nu înseamnă că automat va avea nevoie de mai puțină putere electrică decât unul OLED, mai ales dacă urmărești constant conținut HDR la luminozitate maximă.

O altă tendință pe care o observăm este că televizoarele 8k necesită mult mai multă electricitate decât televizoarele 4k. Acest lucru se întâmplă deoarece televizoarele 8k au pixeli de patru ori mai mari decât cele 4k, fapt pentru care necesită mai multă energie pentru alimentare.

Atunci când utilizăm televizoarele 8k la puterea maximă de consum, acestea devin adesea prea fierbinți pentru a fi atinse, ceea ce se întâmplă rar la cele 4k.

Consum în funcție de diagonala ecranului

Al doilea cel mai important factor care determină energia electrică utilizată este dimensiunea televizorului, adică diagonala ecranului.

După cum este de așteptat, televizoarele cu o diagonală a ecranului mai mare (peste 127 cm) necesită mai multă putere electrică decât cele mai mici (sub 80 cm).

În plus, consumul de energie electrică este determinat și în funcție de nivelul de luminozitate setat al ecranului. Astfel, creșterea luminozității duce progresiv la un consum mai mare și, inevitabil, la costuri mai mari.

Iată alte sfaturi pe care le poți aplica pentru a reduce consumul unui televizor:

  • Dacă nu urmărești un program și ai diverse activități în casă, mai bine închide-l;
  • Scoate-l din priză atunci când pleci mai multe zile de acasă – așa cum se știe, aparatele lăsate în stand-by consumă energie;
  • Verifică setările: minimizează luminozitatea, setează o oră de stingere, verifică dacă aparatul are mod economic și activează-l. 

În concluzie, consumul de curent electric variază destul de mult de la televizor la televizor, în funcție de tehnologia utilizată, dimensiunile ecranului, setările și tipul de conținut pe care îl vizionezi.

Surse 

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *