Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Sfaturi pentru alegerea frigiderului ideal pentru casa ta

Atunci când faci un top al celor mai importante electrocasnice dintr-o locuință, pe ce loc se află frigiderul? Combina frigorifică se găsește în toate bucătăriile și nu ne putem imagina viața fără acest aparat electrocasnic atât de necesar. Indiferent de anotimp, el ne păstrează alimentele proaspete.

Tehnologia este în continuă dezvoltare, iar modelele care apar sunt din ce în ce mai moderne: incorporabile, side-by-side, cu sistem de răcire no frost, cu sau fără dozator de băuturi etc.

Faci o astfel de achiziție o dată la 10-15 ani, tocmai de aceea este important să te informezi înainte, să faci o analiză a frigiderelor, combinelor frigorifice sau congelatoarelor disponibile pe piață și să ții cont de anumiți factori: consum, capacitate, funcții etc. Doar astfel, te asiguri că vei face alegerea potrivită pentru tine și familia ta.

Măsoară spațiul

Primul pas este să măsori locul în care vrei să amplasezi aparatul. Ține cont că frigiderul trebuie să evacueze căldura de la motor și să funcționeze eficient. Lasă un spațiu de aproximativ 5cm în laterale. Pe lângă aceasta, măsoară și ușa de la intrare în locuință și în bucătărie (dacă nu ai bucătărie de tip open space), ca să nu ai surprize neplăcute și să nu încapă frigiderul pe ușă.

Volumul frigiderului

Volumul frigiderului trebuie să corespundă numărului de persoane. Recomandăm să te ghidezi după următoarele informații:

Pentru o persoană80 L – 100 L600 – 800 RON
Pentru 1-2 persoane250 L – 350 L900 – 1500 RON
Pentru 3-4-5 persoane380 L – 550 L1500 – 3000 RON

Eficiența energetică

Înainte de achiziționarea oricărui aparat electrocasnic, trebuie să verifici eticheta energetică. Ideal este ca frigiderul să se încadreze în categoriile superioare (C, B sau chiar A), pentru ca tu să te bucuri de un consum mai mic de energie.  

Iată cum poți citi eticheta energetică a unui frigider sau congelator:

Legenda:

  1. Codul QR.
  2. Clasa de eficiență energetică.
  3. Consum de energie în kWh/an (măsurat în noile condiții standard).
  4. Volum total al tuturor compartimentelor congelatorului.
  5. Volum total al tuturor compartimentelor frigiderului.
  6. Nivel de zgomot exprimat în dB(A) re 1 PW și clasa de zgomot.

Tipuri de frigidere

Frigider cu o singură ușă

Acest tip de frigider are un congelator foarte mic în interior, în partea de sus. Dacă nu ai nevoie de congelator sau ai o ladă frigorifică separată, acest aparat este perfect pentru tine. Mai mult decât atât, pentru că lipsește congelatorul, te bucuri de mai mult spațiu de depozitare pe rafturi și în compartimente.

Cu un congelator în partea de jos

Varianta preferată de familiile mici și medii care își doresc să depoziteze alimente și în congelator. Combinele frigorifice de acest gen oferă un spațiu de depozitare generos și în congelator (până la 150L).

Cu un congelator în partea de sus

Modelul acesta de frigidere are prețul cel mai accesibil. Volumul congelatorului este mic (50-80L), iar un dezavantaj ar fi că trebuie să te apleci pentru a vedea sau a avea acces la toate alimentele din frigider.

Side-by-side

Spațiul generos și designul modern fac ca acest aparat să fie pe lista de dorințe a celor care dispun de mai mult spațiu în bucătărie.

Congelatorul este pe o parte, iar frigiderul pe cealaltă, oferind comoditate la utilizare. Mai mult decât atât, majoritatea modelelor au incluse dozatoare de apă și gheață.

Frigider cu ușă franceză

Dacă ești în căutarea unui frigider spațios, cu multe compartimente și suporturi, funcții de ultimă generație și design deosebit, atunci frigiderul cu ușă franceză este potrivit pentru tine. 

Totodată, mâncarea și băutura pe care dorești să le accesezi mai des se pot pune într-o singură parte, fără să mai deschizi celelalte uși și fără să mai iasă aerul rece din aparat. 

Mini frigider (Compact)

Acest tip de frigider este ideal pentru chicinete, pensiuni, birouri, săli de fitness etc. Spațiul de stocare este mic, perfect pentru strictul necesar. 

Sistemul de răcire

Aparatele pot avea unul din următoarele sisteme de răcire:

  • Static. Are două motoare cu circuite specifice, unul pentru frigider, altul pentru congelator. Răcirea este produsă de un gaz care circulă în spațiul interior, iar temperatura generată este setată prin termostat. Frigiderele care au acest sistem de răcire necesită dezghețări periodice;
  • Ventilat static. Acesta este asemănător cu primul, doar că dispune de un ventilator adițional în spațiul din interior pentru o dispersie mai bună a aerului rece. Frigiderele care au acest sistem de răcire necesită dezghețări periodice;
  • No Frost. Un sistem de răcire de ultimă generație. Camera frigorifică răcește pe principiul de răcire static sau cel ventilat static, iar spațiul din interior se bucură de o răcire care nu usucă alimentele. În plus, spațiul congelatorului are funcție No Frost, ceea ce înseamnă că acest compartiment nu va trebui dezghețat periodic.

Funcții 

Pe lângă funcțiile suplimentare despre care vom discuta mai jos, îți recomandăm să achiziționezi un frigider care:

  • Păstrează o temperatură constantă;
  • Este silențios;
  • Are inclusă alarma pentru ușă deschisă;
  • Are lumină interioară
  • Are spațiu de stocare suficient.

Dozator de băuturi

O funcție suplimentară care este de folos în special în zilele cu temperaturi ridicate. Recipientul din interiorul frigiderului se poate umple cu apă, sucuri, ceaiuri – băuturi care vor fi mereu reci și la care ai acces folosind dozatorul de pe ușa aparatului.

Funcție Antibacteriană

Combinele frigorifice care au incluse această funcție vor ține departe bacteriile de interiorul aparatului și alimente.

Acest lucru este posibil:

  • Cu ajutorul unui filtru antibacterian din ventilator;
  • Cu ajutorul aditivilor speciali din interior;
  • Cu ajutorul garniturilor și al mânerelor acoperite cu un strat protectiv antibacterian.

Child Lock

Butonul „Lock” împiedica utilizarea frigiderului de către copii, astfel setările aparatului frigorific vor rămâne neschimbate.

Display pentru control

Poți seta temperatura și modul de funcționare a frigiderului prin simpla atingere a display-ului.

Mod de vacanță

Răcirea se menține la +15°C, astfel alimentele rămân proaspete cât timp ești plecat în vacanță, iar consumul de energie este minim. 

Cât consumă un frigider

Un frigider consumă în jur de 360 de kWh pe an. Dacă alegi un model economic, atunci consumul mediu de energie electrică va fi cuprins între 230 și 300 kWh pe an. 

Factorii care impactează consumul

  • Prețul kWh;
  • Clasa energetică a aparatului;
  • Numărul de produse aflate în aparat;
  • Temperatura la care aparatul este setat;
  • Temperatura din bucătărie sau din locul unde este amplasat frigiderul.

Dacă ții cont de toate recomandările, cu siguranță vei ajunge să faci alegerea potrivită. Un frigider de calitate va funcționa perfect mulți ani de acum încolo, așa că trebuie să iei în calcul și prețul pe care va trebui să îl plătești pentru acest avantaj. Dacă dorești să achiziționezi un frigider pentru 3-4 persoane, vei scoate din buzunar în jur de 2000-2500 de lei, dar te vei bucura de un aparat spațios, silențios, cu funcție no frost, display touch control, mod de vacanță.  

Dacă ești interesat de alte electrocasnice, află mai multe informații și din următoarele articole:

Surse:

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *