Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Economisește energie în bucătărie

Există mai multe soluții simple pe care le poți aplica în bucătărie pentru a economisi la facturile de la energie. Nu trebuie să depui un efort crescut și nici nu trebuie să-ți schimbi modul în care gătești pentru a face economii în timp ce pregătești bunătăți pentru cei dragi. 

În rândurile de mai jos am pregătit câteva idei care te vor ajuta să economisești energie în bucătărie.

1. Alege vasul potrivit

Pe ochiurile mari ale aragazului folosește mereu vase de gătit de dimensiuni mari care să acopere suprafața întreagă a ochiului. O treime din energie se pierde dacă vasul este doar cu un centimetru mai mic decât ochiul pe care se gătește. În cazul în care dorești să utilizezi un vas mai mic pentru gătit, folosește ochiurile mici ale aragazului.

2. Nu risipi căldura reziduală

Cu siguranță ai observat că ochiurile plitei electrice necesită mai mult timp până se răcesc și, de obicei, acestea păstrează temperatura încă 5-10 minute după ce sunt oprite. Astfel, te poți folosi de această căldură reziduală dacă oprești din timp ochiurile în ultimele minute de gătit ale preparatului tău.

3. Gătește mai avantajos

Pentru a economisi energie este foarte important să utilizezi vasele potrivite în bucătărie. De exemplu, atunci când gătești o mâncare ce necesită o fierbere îndelungată este recomandat să folosești o oală sub presiune pentru a economisi până la 30% mai multă energie.

4. Pregătește corespunzător alimentele

Dacă ai de preparat diverse alimente, acestea vor fierbe mult mai repede dacă sunt tăiate în bucăți mai mici. Astfel, economisești energie și termini mai repede de gătit.

5. Folosește capacul atunci când gătești

Este un sfat foarte simplu, însă este bine de știu că atunci când gătești fără capac consumul de gaz crește de 3-4 ori.

6. Utilizează electrocasnicele pe care le ai în bucătărie

Utilizarea eficientă a electrocasnicelor din bucătărie te va ajuta să faci economii. Dacă dorești să încălzești o porție de mâncare, nu folosi cuptorul clasic. Vei consuma cu până la 70% mai puțină electricitate atunci când utilizezi cuptorul cu microunde. 

Atunci când vrei să încălzești apă pentru un ceai sau o cafea, nu folosi aragazul. Un fierbător electric consumă mult mai puțină energie.

7. Schimbă modul în care folosești cuptorul

Cei mai mulți dintre noi avem obiceiul de a preîncălzi cuptorul înainte de folosirea acestuia. Renunță la acest pas și vei economisi până la 15% mai multă electricitate.  

În plus, vei pierde căldură prin deschiderea inutilă a cuptorului. De exemplu, dacă deschizi ușa acestuia de 3 ori în timp ce gătești, consumul de energie crește cu 10%. Recomandarea noastră este să păstrezi curat geamul de la ușa cuptorului pentru a putea verifica mâncarea gătită și pentru a elimina risipa de energie.

Dacă ai un cuptor prevăzut cu funcția de ventilare, vei putea găti mai multe alimente în același timp și vei eficientiza energia consumată. Căldura din cuptor ajunge în fiecare colț cu ajutorul ventilatorului și poți să pui câte o tavă pe fiecare raft. 

8. Spală vasele eficient

Dacă speli vasele murdare manual, poți să le clătești cu apă rece pentru a economisi energia necesară pentru a încălzi apa. Poți să faci acest lucru în mod special în anotimpurile călduroase când apa de la robinet nu este foarte rece. 

Dacă folosești mașina de spălat vase, această este foarte eficientă doar atunci când este plină. Nu o folosi pentru a spăla câteva farfurii și tacâmuri murdare. În plus, la fiecare spălare adaugă un produs care să protejeze mașina împotriva calcarului. Astfel, consumul de electricitate se va menține la un nivel optim.

cum-economisesti-energie-in-bucatarie

Surse:

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *