Poate că ai auzit de multe ori de faptul că trebuie să iei în considerare gradul de protecție IP atunci când îți achiziționezi echipamente electrice sau electrocasnice, de la becuri și corpuri de iluminat până la smartphone-uri. Cu siguranță că ți-ai pus întrebarea: ce înseamnă gradul de protecție IP și de ce este el important?
În rândurile de mai jos, vom detalia ce înseamnă gradul de protecție IP, care este semnificația numerelor și literelor pe care le găsești în fiecare cod și cum te pot ajuta aceste lucruri atunci când alegi echipamentele tale electrice și electrocasnice.
Ce este gradul de protecție IP?
Denumirea de grad de protecție (cod) IP vine din limba engleză, de la cuvintele International Protection Rating (mai există și varianta, folosită mai rar, Ingress Protection Rating), și este format din literele IP urmate de două cifre. Mai poate fi întâlnită și o a treia cifră sau o literă, dar, de obicei, acestea sunt opționale. După cum este definit în standardul internațional IEC 60529 (IEC – International Electrotechnical Commission), acesta clasifică gradele de protecție oferite împotriva intruziunii obiectelor solide (inclusiv părți ale corpului, cum ar fi mâinile și degetele), prafului, contactului accidental și apei în dispozitivele electrice. Standardul urmărește să ofere utilizatorilor informații mai detaliate decât termenii vagi precum impermeabil.
Prima cifră folosită după cele două litere IP definește gradul de protecție împotriva intruziunii obiectelor solide, în timp ce cea de-a doua definește protecția împotriva pătrunderii apei. Ocazional, există și o treia cifră, care definește protecția împotriva șocurilor mecanice, sau o literă, care arată gradul de protecție împotriva condițiilor naturale (W) sau a atingerii cu o sârmă (D), de exemplu. Aceste cifre sau litere se întâlnesc însă mai rar, deoarece nu fac parte din standardul internațional IEC 60529.
Care este semnificația numerelor și a literelor?
Cum am menționat și mai sus, cele două cifre definesc gradul de protecție împotriva pătrunderii obiectelor solide, respectiv a pătrunderii apei. Ca un exemplu, dacă un dispozitiv are gradul de protecție IP22, atunci acesta este protejat împotriva pătrunderii corpurilor străine solide cu diametru 12,5 mm și mai mari (de ex. degete) și a apei cu impact direct până la 15° față de verticală.
Folosind același exemplu, se mai pot întâlni și situații în care gradul de protecție poate fi folosit și sub această formă: IP2x. Atunci când apare scris în acest fel, acest lucru înseamnă faptul că dispozitivul este protejat doar împotriva pătrunderii corpurilor străine, dar nu și împotriva pătrunderii apei.
În cele de mai jos, vom detalia ce înseamnă fiecare cifră în parte din componența gradului de protecție IP:
- Gradul de protecție împotriva atingerii părților periculoase și pătrunderii corpurilor străine
- IP 0x – Nu este protejat.
- IP 1x – Protejat împotriva pătrunderii corpurilor străine solide cu diametru 50 mm și mai mari (de ex. în fața contactului cu mâna).
- IP 2x – Protejat împotriva pătrunderii corpurilor străine solide cu diametru 12,5 mm și mai mari (de ex. degete).
- IP 3x – Protejat împotriva pătrunderii corpurilor străine solide cu diametru 2,5 mm și mai mari (de ex. scule și fire).
- IP 4x – Protejat împotriva pătrunderii corpurilor străine solide cu diametru 1 mm și mai mari (de ex. unelte, fire).
- IP 5x – Protejat împotriva contactelor cu fire și parțial împotriva prafului.
- IP 6x – Protejat complet împotriva prafului.
- Gradul de protecție împotriva pătrunderii apei
- IP x0 – Nu este protejat.
- IP x1 – Protecție împotriva picăturilor verticale de apă.
- IP x2 – Protecție împotriva apei directe până la 15° față de verticală.
- IP x3 – Protecție împotriva apei directe până la 60° față de verticală.
- IP x4 – Protecție împotriva stropirii cu apă din toate direcțiile.
- IP x5 – Protecție împotriva scurgerii apei sub presiune din toate direcțiile.
- IP x6 – Protecție împotriva inundării temporare cu apă.
- IP x7 – Protecție împotriva scufundării temporare în apă (15 cm până la 1 m adâncime).
- IP x8 – Protecție împotriva scufundării în apă. Dispozitivul este capabil de submersie continuă a apei.
- IP x9 – Protecție împotriva stropirii cu apă caldă de înaltă presiune.
- Gradul de protecție împotriva șocului (impactului mecanic) – opțional
- 0 – Fără protecție.
- 1 – Protecție împotriva impactului unei greutăți de 150g care cade de la o înălțime de 15 cm.
- 2 – Protecție împotriva unei greutăți de 250g care cade de la o înălțime de 15 cm.
- 3 – Protecție împotriva unei greutăți de 250g care cade de la o înălțime de 20 cm.
- 4 – Protecție împotriva unei greutăți de 500g care cade de la o înălțime de 40 cm.
- 5 – Protecție împotriva unei greutăți de 1,5 kg care cade de la o înălțime de 40 cm.
- 6 – Protecție împotriva unei greutăți de 5 kg care cade de la o înălțime de 40 cm.
Gradul de protecție IP și aplicabilitatea lui în diferite situații
Există o serie de industrii și aplicații în care utilizarea echipamentelor cu grad de protecție ridicat este esențială. De exemplu, echipamentele de comunicații militare sunt adesea folosite în medii fierbinți cu praf, fiind importantă protecția împotriva prafului.
De asemenea, instrumentele de specialitate din industria de extracție a petrolului și gazelor naturale sunt depozitate frecvent în carcase cu grad de protecție IP. De fapt, orice industrie sau slujbă care solicită angajaților să ia unelte sau echipamente la fața locului (ingineri de service, topografi etc.) poate beneficia de utilizarea carcaselor rezistente la apă și praf.
Cum alegi un dispozitiv cu gradul de protecție IP potrivit nevoilor tale?
Cel mai important lucru pe care trebuie să îl iei în considerare, din punct de vedere al gradului de protecție IP, atunci când îți achiziționezi un echipament electric sau electrocasnic, este zona sau locul unde dorești să îl instalezi sau să îl plasezi.
De exemplu, carcasele care asigură protecția acelor echipamente pe care dorești să le montezi în exterior (aer liber), trebuie să ofere un grad de protecție de minim IP65. Vestea bună este că, în ultimii ani, datorită diferenței reduse a costului de fabricație, majoritatea carcaselor care asigură protecția sunt construite având un grad de protecție superior: IP66 sau IP67.
În ceea ce privește carcasele pentru echipamentele care se montează în interior (în incinte acoperite), acestea trebuie să ofere un grad de protecție de minim IP44. Ca un exemplu, dacă o lampă are un grad de protecție IP44, înseamnă că este protejată împotriva pătrunderii corpurilor străine cu diametru de 1 mm și mai mari și împotriva stropirii cu apă din toate direcțiile, ceea ce îți oferă posibilitatea de o monta în baia ta.
În concluzie, gradul de protecție IP al echipamentelor electrice și electrocasnice este un amănunt important, de multe ori unul pe care mulți dintre noi nu îl cunoaștem, care trebuie luat în seamă atunci când se produc aceste tipuri de echipamente, dar mai ales atunci când te decizi să achiziționezi sau să instalezi un astfel de echipament. Cunoașterea gradului de protecție IP îți ușurează munca și te ajută să înțelegi mai bine capacitățile echipamentelor electronice și electrocasnice din locuința ta.
Surse:
- Ingress Protection: The System of Tests and Meaning of Codes
- International Electrotechnical Comission
- IP Rating Chart – Learn what IP means and what rating is best for your application
- Ce înseamnă protecția IP la iluminat?
- Protecția IP sau cum este protejat corpul de iluminat împotriva obiectelor și a apei
- Gradul de protecție IP al echipamentelor electrice