Consumul din ce în ce mai mare de energie electrică face parte, deja, din viața noastră. Avem din ce în ce mai multe electrocasnice care ne ajută în traiul de zi cu zi, însă acest lucru este responsabil, de multe ori, și cu suprasolicitarea rețelei de energie electrică.
Această situație nu este însă una care trebuie tratată cu superficialitate deoarece fluctuațiile de tensiune îți pot provoca pagube și neplăceri dacă îți afectează electrocasnicele, dar pot avea și urmări mai grave dacă nu sunt luate măsuri din timp pentru evitarea lor. Iar cea mai la îndemână soluție este să alegi un sistem de protecție care să te pună la adăpost de orice situații neplăcute.
În cele ce urmează, îți vom oferi câteva informații despre aceste sisteme de protecție, cu un accent mai important pe releul de protecție și cum te poate ajuta acesta.
Tipurile de protecție împotriva supratensiunilor
Supratensiunile din instalația electrică pot fi cauzate de întreruperile accidentale din rețeaua de distribuție, loviturilor de fulgere, defectelor din instalația casnică, descărcărilor electrostatice sau a aparatelor de proastă calitate. De prisos să adăugăm faptul că sunt situații nedorite, care necesită însă atenția ta imediată.
Acestea pot afecta atât aparatele electrice și electrocasnice, izolația conductoarelor, dar, mai ales, instalația electrică a locuinței tale, mai ales dacă acesta este una veche. Cea mai gravă situație care poate apărea este un scurtcircuit, ce poate declanșa un incendiu, de aceea este important să iei serios achiziționarea unor elemente de protecție împotriva supratensiunilor, precum:
- Stabilizatorul de tensiune, care are o dimensiune ceva mai mare și asigură valori constante ale tensiunii de ieșire. Poate fi cu releu (transformator) sau servomotor. Am tratat acest subiect pe larg aici.
- UPS cu stabilizator integrat, ce are și un acumulator cu rol de back-up în cazul întreruperii furnizării de energie electrică.
- Releul de protecție (sau releul de tensiune)
În cele ce urmează, vom explica ce este un releu de protecție, care este principiul de funcționare, cum se montează și cât costă acesta.
Ce este?
Este un dispozitiv electric care monitorizează în permanență parametrii de funcționare a rețelei electrice, respectiv tensiunea la ieșire și intrare. În cazul în care tensiunea este în afara valorilor normale sau prestabilite, atunci acesta va deconecta alimentarea cu energie electrică din locuința ta. Acesta se montează direct în tabloul electric, de aceea este considerat releu staționar. Totuși, există și relee portabile, care găsesc fie forma unui prelungitor, fie sub forma unui ștecher cu priză, care se folosesc ca atare, fără a necesita montaj, și se folosesc pentru a proteja doar anumiți consumatori de energie din locuința ta, precum calculatorul, centrala sau frigiderul.
De asemenea, releele de protecție se mai împart în două categorii:
- Monofazic, ideal pentru apartamente și locuințe mai mici, care este folosit, în general, pentru cele mai comune aplicații casnice, la tensiunea de 230V.
- Trifazic, care este folosit pentru aplicații industriale la maximum 400V, respectiv unele case din mediul rural unde rețelele electrice sunt aeriene.
Principiul de funcționare, parametri și funcții îndeplinite
Un releu de protecție este format dintr-o unitate de măsură și un releu electromagnetic și funcționează după un principiu foarte simplu: unitatea de măsură este responsabilă cu determinarea valorii tensiunii, iar releul mai sus amintit întrerupe alimentarea cu energie atunci când valoarea nu se încadrează în acei parametri prestabiliți.
Există patru parametri de bază care fac posibilă funcționarea acestui tip de releu, după cum urmează:
- Limita superioară de tensiune (U max.).
- Limita inferioară de tensiune (U min.).
- Curent maxim admisibil (măsurat în amperi).
- Timpul de repornire întârziată, care se setează la câteva secunde după revenirea la tensiunea normală.
Printre cele mai importante funcții ale acestuia amintim:
- Monitorizarea tensiunii din rețea.
- Afișajul permanent al valorii tensiunii care se află în rețea.
- Cuplarea automată după revenirea energiei electrice la valoarea normală.
Avantajele folosirii unui releu de protecție
În ceea ce privește lucrurile bune pe care ți le poate oferi un releu de protecție, iată care sunt câteva dintre acestea:
- Ocupă puțin spațiu
Spre deosebire de alte tipuri de protecție împotriva supratensiunii, un releu va ocupa foarte puțin spațiu – se montează în tabloul electric și nu te încurcă în nici un fel.
- Este silențios și ușor de instalat
Un releu de protecție va crea mai puțin zgomot decât un stabilizator de tensiune, de exemplu. De asemenea, este foarte ușor de montat, dar cel mai bine este să apelezi la un specialist în domeniu care să te ajute și să fii sigur că totul este în regulă.
- Este mai ieftin decât alte variante de protecție
În ceea ce privește prețurile, releul de protecție este mai ieftin decât un stabilizator de tensiune sau un UPS cu stabilizator integrat și, de asemenea, consumă mai puțină energie electrică.
Cum se montează?
Așa cum am amintit de mai multe ori pe parcursul articolului, montajul se poate realiza cu ușurință, însă îți recomandăm insistent să lași acest lucru în seama unui specialist. Prețul perceput de aceștia poate varia, dar începe de la suma de 100 de lei. Astfel te asiguri că ai parte de un montaj corect și setări bine definite, care te ajută să nu ai probleme cu deconectarea alimentării locuinței tale cu energie electrică în situațiile care nu impun acest lucru.
În momentul în care te-ai decis să montezi acest releu, primul lucru pe care trebuie să îl ai în vedere este branșamentul – monofazic sau trifazic. Totodată, în funcție de caracteristicile instalației electrice din locuința ta, este bine să iei în considerare capacitatea nominală de funcționare a releului pe care îl alegi (de obicei între 50V și 400V).
Releul de protecție se montează pe o șină DIN de 35 mm în tabloul electric, iar firele se conectează conform schemei de montaj pe care o poți vedea mai jos. Trebuie să ai în vedere faptul că ai nevoie de 3 module libere în tablou pentru ca acest proces să fie dus la bun sfârșit.
Schemă montaj Releu de protecție digital V-protector 32A
Cât costă?
Așa cum am amintit și mai devreme, un releu este mai ieftin decât alte tipuri de protecție împotriva supratensiunii. Prețurile pot să difere, însă, în funcție de tipul de releu – monofazic sau trifazic.
Astfel, prețul pentru un releu monofazic începe de la 30 de lei și poate ajunge la 300 de lei (pentru un releu monofazic cu afișaj digital, de exemplu).
În ceea ce privește un releu trifazic, prețul cu care poate fi achiziționat începe de la 100 de lei și poate ajunge și la 500 de RON, în funcție de model, producător sau caracteristici.
În concluzie, un releu de protecție este o investiție foarte bună, care se poate realiza fără mari eforturi financiare, dar care te poate ajuta, pe termen lung, să eviți apariția unor pagube sau defecțiuni ale aparatelor electrice și electrocasnice din locuința ta.
Surse:
- Constructia Si Functionarea Releelor de Protectie
- ELEMENTE DE PROTECTIE A INSTALATIILOR ELECTRICE
- Releul de tensiune cu limitator de curent VA-protector (32A, 40A, 50A, 63A). Instrucțiuni de exploatare
- Cum alegi un releu de protecție pentru o rețea de uz casnic?
- Voltage Protection Relay: Stay Connected And Stay Neutral
- Emag.ro – releu de protecție trifazic
- Emag.ro – releu de protecție monofazic
- Definition of Relay Terminology
- Lista preturi manopera