Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Tot ce trebuie să știi despre siguranțele automate

Dacă în trecut am discutat deja despre tot ce trebuie să știi despre instalația electrică și care este rolul tabloului electric, în acest articol vom vorbi despre siguranțele electrice automate, de câte tipuri sunt și ce prețuri au.

Siguranțele automate (cunoscute și sub denumirea de întreruptoare automate sau disjunctoare) se găsesc în interiorul panoului electric și sunt elementele care previn supraîncărcarea unui circuit, prin întreruperea alimentării cu energie electrică. Astfel, se evită incendiile și oamenii sunt protejați de șocurile electrice (electrocutare). 

Siguranțele fuzibile cu care erai obișnuit în trecut reacționau la suprasarcini prin topirea elementului fuzibil, lucru care ducea la întreruperea curentului și mai apoi la nevoia de a de a le schimba cu unele noi.

Întreruptoarele automate dispun de un mecanism mai modern, bazat pe un comutator intern. Acest comutator este declanșat în momentul în care circuitul se supraîncarcă, iar pentru a porni din nou circuitul, trebuie doar să acționezi comutatorul. Mai mult decât atât, nu mai este necesar să înlocuiești siguranța sau vreo componentă a acesteia.

Alte avantaje

 • La o simplă privire îți vei da seama care disjunctor a determinat oprirea curentului. Nu trebuie verificată fiecare în parte, așa cum era la cele fuzibile;
 • Repornirea curentului se realizează mai rapid;
 • Riscurile sunt mai scăzute la manevrarea siguranțelor automate, iar utilizatorul casnic nu are nevoie de ajutor specializat pentru repornirea curentului.

Cum să alegi întreruptoarele automate

Disjunctorul trebuie ales în funcție de:

 • Tensiunea alimentare: între 230V și 440V;
 • Capacitatea de rupere;
 • Curba de declanșare: B (potrivite pentru protecția cablurilor, în principal în aplicații rezidențiale sau în aplicații comerciale ușoare), C (utilizate în aplicații comerciale sau industriale), D (potrivite pentru aplicații industriale sau comerciale de specialitate în care curentul de intrare poate fi foarte mare), K (pentru aplicații cu motoare în care amplitudinea crește rapid și instantaneu la momentul „pornirii”);
 • Curentul estimat pentru circuit protejat.

De asemenea, în funcție de numărul de poli, întreruptoarele pot fi: 1P, 1P+N, 2P, 2P+N, 3P, 3P+N sau 4P. 

Polul electric pozitiv sau negativ reprezintă fiecare dintre cele două regiuni ale unui corp polarizat electric, de la care diverg sau către care converg liniile de câmp ale inducției magnetice.

Tipuri 

Automate monopolare (1P)

Siguranțele automate monopolare au rolul de a proteja o singură fază din circuitul electric. Acestea au un conector în partea de sus și în partea de jos, fiind cea mai economică variantă. Pentru o eficiență ridicată, montarea în panoul electric se face alături de alte siguranțe de același tip, faza fiind conectată la borna superioară și inferioară, iar nulurile fiind conectate într-o rigletă sau bus-bar. Prețul unui astfel de întreruptor începe de la 10 RON.

Bipolare duble sau compacte (1P+N) 

Siguranțele bipolare duble protejează ambele circuite (fază și nul), iar în tabloul electric acestea ocupă locul a două module. Nu mai este nevoie de o bară de nul. Cele compacte protejează și ele ambele circuite, numai că ocupă un singur spațiu în tablou, al unui singur modul. Prețul unor astfel de întreruptoare începe de la 15 RON.

Tripolare (3P)

Acestea sunt utilizate în instalațiile electrice trifazice (380V) și oferă protecție atât pentru toate cele 3 faze ale circuitului, cât și pentru nul. Prețul unui astfel de întreruptor începe de la 50 RON.

Disjunctoare automate diferențiale

În căutarea întreruptorului potrivit, vei da și peste siguranțele automate diferențiale (DDR). 

Pentru a evita accidentele de natură electrică (electrocutarea prin folosirea electrocasnicelor sau a prizelor), se poate monta o siguranță diferențială pe tabloul electric. Valoarea intensității curentului care este suportată de către un om este de 10mA, iar pragul periculos este de 30mA. Întreruptorul diferențial detectează curenții care au un alt traseu decât cel normal și sesizează dacă valoarea curentului este egală sau mai mare cu 10mA-30mA. Prețul unui astfel de întreruptor începe de la 70 RON.

Cum să alegi întreruptorul diferențial

În funcție de:

 • Tipul de aplicație;
 • Tensiunea de alimentare și curent nominal;
 • Protecție la suprasarcină + scurtcircuit (RCBO) sau doar siguranță diferențială (RCCB);
 • Alimentare monofazată sau trifazată;
 •  Sensibilitate 10 mA, 30 mA, 100 mA sau mai mare;
 • Caracteristica de declanșare – tip B sau C.

Tipuri de întreruptoare diferențiale

 • Tip A. Sensibilitate la curentul rezidual alternativ si pulsatoriu. Detectează componenta alternativă și continuă a curentului de defect (circuite speciale: echipamente bucătărie, băi etc.);
 • Tip AC. Sensibilitate la curentul rezidual alternativ;
 • Tip B. Declanșarea este dată de curenții reziduali sinusoidali sau pulsatorii proveniți de la circuitele redresoare.

De ce să înlocuiești tabloul și siguranțele vechi

Dacă locuiești într-un bloc care a fost construit acum mai bine de 20-30 de ani, trebuie să știi că instalația electrică poate fi învechită și depășită. De asemenea, un alt motiv important al schimbării tabloului și al disjunctoarelor poate fi adăugarea de noi circuite electrice, cum ar fi cele legate de folosirea unor aparate electrocasnice precum mașinile de spălat, cuptoarele electrice sau alte aparate cu puteri instalate semnificative.

Întreruptoarele automate sunt o soluție modernă, care oferă siguranță casei și familiei tale. Mai mult decât atât, avantajele lor sunt de mai multe feluri: curentul se pornește din nou foarte ușor, prezintă riscuri scăzute și au un preț accesibil. În cazul în care îți dorești să schimbi siguranțele fuzibile cu unele automate, discută cu un specialist pentru realizarea montajului. Prețul unui astfel de serviciu începe de la 150 de lei și se poate modifica în funcție de numărul de disjunctoare. În acest preț este inclusă deplasarea, amortizarea sculelor, intervenția, iar achiziția siguranței este făcută separat, contra cost.

De asemenea, trebuie să știi că declanșarea unei siguranțe poate însemna nereguli și la instalația electrică, iar personalul autorizat poate face o verificare și la instalație. Cât despre siguranțele automate, nu achiziționa siguranțe mai puternice decât cele existente. În general, siguranțele de 10 A sunt pentru iluminat, iar cele de 16 A sunt pentru prize.

Dacă ești interesat de instalația electrică, află mai multe informații și din următoarele articole:

Surse

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *