Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

De ce este nevoie de împământare la instalația electrică?

Cu toții am auzit de termenul de împământare, știm că această componentă este necesară instalației electrice, dar cei mai mulți dintre noi nu cunosc exact ceea ce presupune acest lucru. Totuși, este bine să precizăm de la început faptul că acesta nu este un motiv de rușine – noțiunea de împământare poate părea destul de complicată pentru persoanele neavizate.

Din acest motiv, vom încerca, pe parcursul acestui articol, să îți explicăm ce este împământarea, de ce este foarte importantă atât pentru siguranța ta, cât și pentru cea a echipamentelor electrice, de câte tipuri este sau de ce este obligatoriu să apelezi doar la specialiști autorizați pentru a o realiza în cele mai depline condiții de siguranță și confort pentru tine.

Ce este împământarea?

În termeni simpli, împământarea înseamnă legarea la pământ a unui element conductor printr-o cale conductoare. Procesul este realizat prin împământarea părților metalice care nu sunt în mod normal sub tensiune, dar situația se poate modifica în cazul apariției unei defecțiuni. 

Principalul motiv pentru care împământarea instalațiilor electrice joacă un rol foarte important este, așa cum am afirmat și mai sus, siguranța. Ne referim aici atât la siguranța utilizatorilor, cât și la cea a elementelor conectate la rețeaua electrică. În cazul în care toate echipamentele electrice conectate la rețea sunt împământate în mod corect, atunci este sigur că, în cazul unei defecțiuni, nu va exista o tensiune periculoasă pe suprafața carcaselor acestor elemente. 

Procesul de împământare este un element de securitate crucial pentru instalațiile electrice și de aceea trebuie integrat în orice instalație. În toate cazurile în care se folosește împământarea, siguranța și interesul față de viața oamenilor, a clădirilor și a echipamentelor electrice, au prioritate. Un sistem de împământare corect realizat ferește rețeaua de efectele unor scurtcircuite, variații ale tensiunii sau descărcări atmosferice. 

De câte tipuri poate fi?

Tipul de împământare se alege în funcție de tipul clădirii în care acesta va fi instalat și poate fi de două feluri: naturală și artificială.

 • Împământarea naturală

Se bazează pe faptul că structura clădirii este realizată din beton armat și că barele din oțel sunt în contact cu solul. Folosind aceeași logică, împământarea naturală se poate baza și pe montarea în cadrul clădirilor în care sunt folosite țevi din oțel pentru alimentarea cu apă. Orice element metalic care are contact cu pământul poate deveni un electrod suport pentru un sistem eficient de împământare.

 • Împământarea artificială

Un proces mai complicat decât cel al împământării naturale, cel artificial se referă la faptul că nu există o sursă naturală pe care clădirea în care se instalează să o ofere drept electrod de împământare. În general, ea este mai des întâlnită în cazul clădirilor sau locuințelor decât cea naturală.

Iată care sunt cei mai importanți pași pentru realizarea unei împământări artificiale, care este bine să fie dusă la bun sfârșit DOAR de către specialiști autorizați: 

 1. Alegerea unui loc puțin circulat (de obicei în spatele casei sau clădirii), în imediata apropiere a acesteia;
 2. Folosirea de electrozi dedicați;
 3. Introducerea în pământ, la adâncimea corectă, a atâtor electrozi cât este necesar și măsurarea rezistenței obținute. Aceasta trebuie să fie mai mică de 4 Ohmi;
 4. Dacă se dorește și o dispersie în caz de trăsnet, sistemul de împământare va fi dimensionat astfel încât rezistența măsurată să fie mai mică de 1 Ohm.

Doar respectând acești pași și lăsând în seama specialiștilor acest proces, se poate obține o rezistență de dispersie sigură, atât pentru oameni, cât și pentru echipamentele electrice.

Care este procedura?

Deoarece această lucrare este una care face parte din instalația electrică a casei, și, în mod implicit, trebuie să respecte un normativ specific, este recomandat să o lași în seama unor persoane sau firme specializate și autorizate în domeniu.

În funcție de proiect, dar și de specificul clădirii, se întâlnesc două variante de execuție pentru sistemul de împământare al instalației electrice. Pentru fiecare dintre cele două, îți oferim mai jos câteva detalii cu privire la materialele care se folosesc și metoda de execuție:

 1. Împământare cu placă metalică 

Aceasta poate fi din oțel simplu, oțel galvanizat sau din cupru, în timp ce dimensiunea standard este de 600x600x12 mm. Atunci când se folosește o placă metalică galvanizată, grosimea poate fi de 6 mm, dar dacă dorești să folosești placă din cupru, grosimea poate fi și de 3 mm. 

Placa metalică, indiferent de material, trebuie să fie îngropată în sol la cel puțin 3,5 metri, în poziție verticală. Ea va fi conectată cu punctul dedicat de conectare din firidă prin platbandă metalică galvanizată. Conectarea se face cu șuruburi galvanizate, care se acoperă cu cărbune și sare în straturi succesive. 

Acest tip de execuție se folosește cu precădere în cazul locuințelor de dimensiuni medii sau mici. 

 1. Împământare cu țeavă sau electrozi speciali din oțel galvanizat

La această metodă de execuție se folosește cel mai des țeava galvanizată cu diametru exterior de minim 75 mm. Legătura între țevi se realizează prin platbandă galvanizată, în puncte de sudură, din 3 în 3 metri. În platbande se realizează găuri pentru a fi conectate la firidă.

În general, cea de-a doua metodă este cea mai folosită, astfel că vom arăta, pas cu pas, cum poate fi pusă în practică. Totuși, reiterăm faptul că această lucrare trebuie să fie proiectată și dusă la bun sfârșit doar de către profesioniști!

 • Alegerea locului unde se montează

În apropierea locuinței, de obicei în spatele acesteia.

 • Se aleg electrozii sau țeava

În general, se folosesc fie 3 electrozi din oțel zincat cu lungime de 2 metri, fie o țeavă zincată cu grosimea de 2,5 țoli, cu aceeași lungime.

 • Se marchează punctele de inserție

Se creează, în funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție, forma unui triunghi cu laturi egale. În vârfurile acestui triunghi vor fi bătuți în pământ cei trei electrozi sau cele trei bare, distanța recomandată între aceștia urmând să fie de circa 2 metri.

 • Se sapă un șanț de împământare

Acesta se sapă pe linia dintre vârfurile triunghiului si trebuie să aibă o adâncime de 1 metru. Mai apoi, electrozii vor fi introduși și bătuți în pământ, iar vârful lor trebuie să rămână la circa 80 de centimetri sub nivelul solului. Acest șanț are rol de a proteja electrozii și platbanda.

 • Se conectează electrozii cu platbanda

Electrozii sunt conectați cu platbanda din oțel zincat prin intermediul sudurii. Platbanda amintită mai devreme trebuie să aibă dimensiunea de 25×4 mm, iar locurile de conectare să fie protejate cu smoală. Capătul platbandei se ridică peste sol și se mulează pe soclul casei până la firida de branșament. Aici este legată de conductorul de împământare al instalației electrice.

 • Se verifică lucrarea

Se fac mai multe teste pentru a se verifica dacă instalația realizată corespunde din punct de vedere electric cu norma de rezistență de 4 Ohmi pentru o priză de pământ.

 • Se finalizează lucrarea

Șanțul se acoperă imediat și se completează cu pământ până la nivelul corespunzător al terenului. Apoi pământul este udat pentru a face posibilă tasarea.

Așa cum am afirmat și mai devreme, execuția în sine trebuie să fie îndeplinită de către specialiști, care asigură atât manopera, cât și materialele necesare. De asemenea, foarte important de reținut este faptul că toate aceste lucrări și determinări tehnice se vor pune în practică doar după o analiză amănunțită a proiectului de instalație electrică furnizat de către o firmă autorizată.

De ce este obligatoriu să apelezi la profesioniști?

Deja am precizat de foarte multe ori pe parcursul acestui articol faptul că trebuie să lucrezi doar cu personal specializat și autorizat. Chiar dacă poate părea că ne repetăm, facem acest lucru doar din dorința de a sublinia faptul că instalația electrică este un „tot” unitar, care poate părea ușor de înțeles și de administrat, dar în realitate lucrurile pot fi foarte diferite – dacă nu ești atent, se pot întâmpla evenimente neplăcute și chiar tragice.

De aceea, trebuie să precizăm, încă o dată, faptul că instalațiile electrice reprezintă utilități necesare pentru ca tu să te bucuri de un confort sporit. Folosirea lor în condiții de siguranță nu este o opțiune, ci o necesitate. Pentru a fi sigur că nu vor apărea probleme în această privință, trebuie să îndeplinești trei criterii de bază:

 1. Comandă un proiect profesional pentru instalația electrică.
 2. Contractează o firmă specializată în instalații electrice pentru execuție.
 3. Nu folosi o instalație electrică fără un sistem funcțional de împământare.

Fiecare dintre aceste măsuri îți va oferi un sentiment de siguranță și te va ajuta să folosești instalația ta electrică în condiții foarte bune o perioadă îndelungată de timp. Totuși, trebuie să ai în vedere faptul că acest lucru nu te scutește de obligația de a solicita periodic intervenții specializate pentru verificarea instalației electrice. Una dintre aceste verificări trebuie să includă obligatoriu măsurarea rezistenței de dispersie a prizei de pământ.

Aceste verificări și măsurători se asigură de faptul că sistemul de împământare este funcțional 100% și se realizează minim o dată pe an, cu aparatură specializată și de către profesioniști, însă se recomandă ca acestea să aibă loc de două ori pe an, o dată când umiditatea este foarte mică (vara) și o dată când umiditatea este ridicată (toamna-iarna). 

În concluzie, sistemul de împământare al instalației electrice este un element crucial în ceea ce privește siguranța, atât a persoanelor dragi ție, cât și a bunurilor pe care le deții. Deși poate că unii sunt tentați să aleagă persoane neautorizate, care să le ofere un preț mai redus pentru realizarea acestui sistem, nu putem să subliniem îndeajuns de puternic faptul că acest lucru nu doar că este păgubos din punct de vedere financiar pe termen lung, dar crește exponențial și riscul de accidente sau evenimente dintre cele mai neplăcute. Din acest motiv, recomandarea noastră este să alegi mereu siguranța, liniștea și profesioniștii în dauna unor economii financiare ce se pot dovedi înșelătoare.

Surse:

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *