În contextul legislației europene, ești, ca și restul cetățenilor Uniunii Europene (UE), la un punct de cotitură când vine vorba de eficiența energetică. Iar dacă ești racordat la un sistem centralizat de încălzire, atunci în lista lucrurilor pe care trebuie să le faci ai de bifat instalarea unui contor de căldură sau repartitor de costuri. Dacă nu ai făcut-o deja, atunci grăbește-te, pentru că mai ai mai puțin de 2 luni până la termenul limită – 31 decembrie 2023. Hai să vedem toate detaliile în articolul de mai jos.
În primul rând, trebuie să știi că deși măsura a fost anunțată de mai multe ori în ultimii ani, ea a fost succesiv amânată la punerea în practică. Însă acest lucru pare să nu se mai repete și în acest an, de vreme ce în luna octombrie, ANRE a venit să ne reamintească într-o comunicare oficială că: „În imobilele de tip condominiu și în clădirile mixte racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire este obligatorie montarea contoarelor individuale până la 31 decembrie 2023 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit.”
De unde obligativitatea?
Dacă te întrebi asta, atunci trebuie să știi că ANRE doar amintește ceea ce Legea 24/2023, adoptată în luna ianuarie, a reglementat. Iar normativul vine de fapt să aprobe o ordonanță a Guvernului, mai exact OUG 130 din 29 septembrie 2022, care la rândul ei completează un normativ și mai vechi, Legea 121 din 18 iulie 2014. Peste toate, mai trebuie amintit în context și Directiva (UE) 2018/2002, care subliniază necesitatea unor măsuri ambițioase pentru a reduce cererea de energie și a îmbunătăți eficiența energetică pe întreg lanțul, de la generare până la consumatorul final.
Ce înseamnă asta pentru tine? Până la sfârșitul anului, dacă ești racordat la un sistem centralizat de încălzire, cum aminteam, ești obligat să îți instalezi contoare de căldură sau repartitoare, un pas crucial în gestionarea mai eficientă a consumului tău energetic. Acest lucru se încadrează în obiectivul mai larg al UE de a reduce consumul de energie primară cu 32,5%. Iată ce spune mai exact directiva: „Necesitatea îndeplinirii obiectivelor de eficiență energetică la nivelul Uniunii, exprimate în consum de energie primară și/sau finală, ar trebui să fie explicit stabilită sub forma unui obiectiv de 32,5% pentru 2030. Prognozele efectuate în 2007 au indicat pentru 2030 un consum de energie primară de 1.887 Mtep și un consum de energie finală de 1.416 Mtep. O reducere de 32,5 % are ca rezultat, în 2030, 1.273 Mtep și, respectiv, 956 Mtep.”
Iar ambițiosul obiectiv a devenit cu atât mai stringent, cu cât conflictele din regiune și evoluțiile de pe piața globală de energie (unele generate și de pandemie), au dus la creșterea mai accelerată a prețurilor decât era de așteptat la momentul apariției directivei europene.
Dar de ce să faci aceste schimbări?
Avantajele sunt multiple și cât se poate de tangibile. Pe lângă alinierea la normele europene și contribuția la lupta împotriva schimbărilor climatice, vei vedea o reducere a costurilor pe termen lung. Cu alte cuvinte, un sistem de măsurare individuală a căldurii te poate ajuta să economisești energie și bani și să plătești strict pentru ceea ce consumi. Asta și pentru că vei avea un control mult mai strict la îndemână pentru a-ți corela confortul termic din locuință cu nivelul facturii aferente acestei nevoi.
În plus, contribui la eficientizarea resurselor energetice și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, îmbunătățind calitatea aerului și a vieții în comunitatea ta. Ceea ce, poate pentru un locuitor dintr-o localitate mai mică poate părea neînsemnat, însă dacă locuiești într-o aglomerație urbană mai mare, poluarea tot mai accentuată s-ar putea să te convingă mai repede.
Ce alte măsuri trebuie să iei?
În primul rând, dacă nu ți-ai instalat încă un repartitor de costuri sau contor individual de căldură, atunci grăbește-te să intri pe site-ul ANRE și să consulți Lista actualizată a operatorilor economici care desfășoară activități de montare și exploatare a sistemelor de repartizare a costurilor pentru încălzire și apă caldă de consum, pe care autoritatea o actualizează constant. De pe acea listă alege cu cine dorești să lucrezi și bifează această lucrare până la finele anului curent.
E important de asemenea să rămâi informat și să te asiguri că locuința ta este cât mai eficientă din punct de vedere energetic. Investește în izolația termică, înlocuiește aparatele vechi cu unele mai eficiente energetic și adoptă un stil de viață sustenabil. Toate aceste acțiuni te vor ajuta să te aliniezi nu doar la cerințele legislative, ci și să participi activ la protejarea mediului înconjurător.
În concluzie, obligația de a instala contoare de căldură sau repartitoare nu este doar o cerință legală, ci și o oportunitate de a contribui la un viitor mai verde și de a beneficia de un confort sporit în propria locuință, totul în timp ce economisești resurse și bani.
Surse:
- ANRE
- Directiva 2012/27/UE privind eficiența energetică
- Legea nr. 121 din 18 iulie 2014
- Legea nr. 24 din 9 ianuarie 2023
- OUG nr. 130 din 29 septembrie 2022
Citește și: