Ești pasionat de gătit sau pur și simplu ești în căutarea unei plite incorporabile? Îți povestim în acest articol despre plita pe inducție, un aparat de gătit care se găsește în majoritatea bucătăriilor moderne.
Eficientă și cu un design elegant, plita pe inducție câștigă teren în fața aragazului clasic sau a altor tipuri de plite, devenind astfel o alegere populară în rândul pasionaților de bucătărie și nu numai.
Dacă te-ai hotărât să o achiziționezi, mai întâi ar trebui să iei în considerare câteva lucruri: cum funcționează, cum se diferențiază de cea vitroceramică, avantajele sale, cum se montează și de ce anume să ții cont, prețuri.
Montajul plitei cu inducție
Înainte de montaj, trebuie să iei în calcul următoarele aspecte:
- Dacă în momentul de față ai un aragaz clasic și îți dorești să îl înlocuiești, trebuie să te asiguri că acea conductă de gaz este sigilată de specialiștii de la furnizorul tău de gaze;
- Solicită ajutorul unor persoane autorizate pentru a instala noua achiziție;
- Pentru instalarea unei plite pe inducție s-ar putea să ai nevoie de un circuit electric suplimentar;
- Blatul bucătăriei trebuie decupat conform dimensiunilor aparatului.
Montajul este foarte ușor de realizat:
- De obicei, poziționarea plitei se face pe un corp de mobilier din bucătărie. Așadar, spațiul trebuie pregătit, iar în funcție de model și de dimensiunile acestuia, se face o deschidere în blat.
- Dacă dorești să ai un sertar de depozitare sub plită trebuie să ții cont că este necesar un despărțitor între acestea, pentru a nu exista accidente.
- Sticla plitei trebuie acoperită în timpul montajului, pentru a fi protejată.
- După fixarea plitei, aceasta trebuie conectată la rețeaua electrică, verificând înainte dacă tabloul electric are nevoie de un circuit suplimentar.
Despre circuitul electric suplimentar
Dacă locuiești la bloc, s-ar putea ca instalația electrică actuală să nu mai facă față noului consum electric. În acest caz, un circuit suplimentar poate fi montat, dar asta poate însemna modificarea întregii rețele electrice, sau doar montajul unui astfel de circuit în tabloul electric, aceasta fiind situația obișnuită.
Totuși, trebuie să te consulți cu un electrician cu experiență și autorizat, care ar putea recomanda:
- Utilizarea unui releu de curent pentru a scoate din circuit alte aparate care consumă mult, astfel plita va avea prioritate.
- Montarea preventivă a unui voltametru (aparat electric de măsurare a tensiunii electrice) în tabloul electric, înainte de montajul plitei.
Ce înseamnă plita cu inducție?
Plita cu inducție este un aparat modern care utilizează un câmp electromagnetic pentru a încălzi direct vasele de gătit, fără a încălzi suprafața plitei. Funcționarea ei eficientă permite încălzirea rapidă a mâncării, iar restul suprafeței rămâne rece, oferind un nivel ridicat de siguranță. Instalarea plitei cu inducție este un proces simplu, însă este important să te asiguri și de un montaj plită inducție realizat corect. În unele cazuri, poate fi necesară montarea unui circuit electric suplimentar, iar pentru aceasta se recomandă consultarea unui specialist autorizat. Astfel, plita cu inducție devine o alegere practică și sigură pentru orice bucătărie modernă.
Cum funcționează o plită cu inducție?
Datorită creșterii popularității, tehnologia pe baza căreia funcționează plitele pe inducție s-a îmbunătățit și dezvoltat tot mai mult.
Electronica de putere a plitei alimentează o bobină care produce un câmp electromagnetic de înaltă frecvență. Apoi, câmpul electromagnetic ajunge direct la vasul de gătit (vasul trebuie să fie dintr-un material special, feromagnetic) și se generează un curent circular, care încălzește instantaneu. Căldura generată în partea de jos a vasului este transmisă către tot conținutul acestuia, dar nu și către restul plitei, ea rămânând rece. Astfel, prepararea mâncărurilor devine foarte rapidă și ușoară.
Cât consumă o plită cu inducție?
Consumul unei plite cu inducție depinde de puterea acesteia și de frecvența utilizării. O plită cu inducție standard, cu patru zone de gătit, poate avea o putere totală de aproximativ 2000-5800 W. În funcție de cât timp o folosești și la ce putere, consumul de energie poate varia. De exemplu, dacă folosești plita la putere maximă timp de o oră, consumul poate fi de aproximativ 2-5,8 kWh. Pentru a calcula impactul asupra facturii, acest consum trebuie înmulțit cu prețul pe kWh al furnizorului tău de energie electrică.
Este important să ai în vedere că un montaj plită inducție corect, o montare plită cu inducție adecvată asigură nu doar siguranță, ci și o funcționare eficientă. Înainte de instalare, este recomandat să verifici dacă rețeaua electrică suportă consumul plitei și, dacă este necesar, să apelezi la un specialist pentru instalare plită cu inducție pe un circuit dedicat și conectarea plitei cu inducție la priză.
Câmpurile electromagnetice ne afectează sănătatea?
Din fericire, nu există niciun pericol în ceea ce privește câmpurile electromagnetice, deoarece acestea funcționează la nivel local și sunt absorbite în totalitate de vasele speciale.
Plita pe inducție vs. cea vitroceramică
Cele două tipuri de aparate incorporabile sunt adesea comparate între ele, iar alegerea poate fi făcută în funcție de eficiența fiecăreia, dar și de preț. Deși ambele sunt moderne și pot părea o alegere excelentă dacă treci de la aragazul clasic la plită, tehnologia lor diferă, una fiind superioară față de cealaltă.
Cea vitroceramică a primit această denumire datorită materialului din care este realizată. Este vorba despre o sticlă ceramică, sub care sunt ”ascunse” elemente de metal spiralate (în loc de electromagneți, precum la cea pe inducție), care se încălzesc sub acțiunea energiei electrice. Temperatura la care funcționează trebuie să fie constantă, așa încât elementele spiralate se încălzesc și se răcesc intermitent. Prețul unei astfel de plite începe de la 500 de lei.
Datorită acestei diferențe de tehnologii, plitele pe inducție sunt mai eficiente decât orice alt tip de model. Cea pe inducție încălzește doar vasul și conținutul (fie că vorbim despre supe, mâncăruri sau deserturi), nu și suprafața sticlei sau a aerului. Astfel energia este economisită.
Alte avantaje
Eficiența energetică
Așa cum am mai spus, în cazul aparatului pe inducție, transferul de căldură se face direct către sursa electromagnetică a materialului feros din care sunt făcute vasele speciale.
În schimb, la aragaz, căldura este pierdută și împrăștiată în bucătărie și din cauza distanței la care vasul este situat de zona de gătit. Cu ajutorul unui aparat electrocasnic pe inducție, bucătăria se încălzește mai puțin și consumul de energie electrică se reduce.
Siguranță pentru cei mici
Aparatul pe inducție este cel mai sigur pentru o locuință unde se află și copii, deoarece încălzirea se face local, iar restul plitei rămâne rece. Deci, copiii sunt protejați de arsuri sau de alte accidente.
Curățare ușoară
Poți curăța sticla aparatului foarte ușor, doar cu o cârpă sau o lavetă umedă, în câțiva pași simpli:
- Elimină toate depunerile de mâncare;
- Aplică o soluție de curățat pe lavetă sau umezește-o cu puțină apă;
- Dacă ai ales folosirea unei soluții de curățare, aplic-o pe sticla aparatului și las-o să acționeze 2-3 minute;
- Curăță cu ajutorul lavetei sau al unei cârpe.
Ce fel de plită să alegi și ce prețuri au acestea?
Când vine vorba despre plite pe inducție, ai de unde alege. Fiecare model are propriile avantaje, iar plita potrivită poate fi aleasă în funcție de preferințele și nevoile tale: consum de energie, buget, spațiul disponibil etc.
Prețul aparatelor pe inducție variază. De exemplu, o plită incorporabilă cu patru zone de gătit, putere de alimentare de 5800W, touch control, detectare automată a vasului, timer și multe alte funcționalități, începe de la 800 de lei.
Plita pe inducție a rămas în topul preferințelor mult timp și o va face și de acum încolo. Beneficiile pe care acest aparat le aduce în locuința unei familii sunt: timp foarte scurt de gătire a mâncării – comparativ cu alte aparate alese, consum de energie scăzut, oferă un aspect modern bucătăriei, protecție împotriva accidentelor atât pentru cei mari, cât și pentru cei mici, și instalare foarte ușoară.
Dacă îți dorești să afli mai multe despre plitele pentru gătit, citește și:
Surse