Plită electrică, pe gaz sau cu inducție – tu știi ce tip de plită să alegi? Află din acest articol avantajele și dezavantajele fiecăreia pentru a putea face o alegere corectă.
Comparativ cu alte tipuri de electrocasnice pe care le găsești pe piață aproape în egală măsură în versiuni încorporabile și neîncorporabile, cel mai probabil plita pentru gătit vei dori să o încorporezi în mobilier.
Chiar dacă sunt și modele standard, neîncorporabile, numărul acestora este unul redus, iar dotările incluse le fac mai degrabă soluții temporare.
În acest articol vom vorbi despre modelele încorporabile, însă toate informațiile sunt valabile și pentru plitele neîncorporabile.
Tipuri de plite
Un prim pas în alegerea unei plite este să ții cont de forma de energie pe care o ai la dispoziție: curent electric, gaz sau ambele.
În funcție de tipul de energie utilizat, se disting trei tipuri de plite:
- plite cu gaz;
- plite electrice;
- plite mixte.
Plitele cu gaz
Încă sunt cea mai populară alegere în România datorită avantajelor incontestabile pe care le au, și anume:
- cost de achiziție redus – în cazul în care dorești ca bugetul alocat pentru achiziția unei plite să fie unul decent, atunci cea cu gaz este potrivită pentru tine. Bineînțeles că sunt și modele mai scumpe din gama de top, însă tot au un preț mai redus comparativ cu cele electrice din aceeași gamă.
- prețul scăzut al combustibilului – indiferent dacă vine de la o butelie sau direct din rețeaua de distribuție, gazul este mai ieftin decât curentul electric. Chiar și după liberalizare, acest avantaj al prețului s-a păstrat.
- temperatură ridicată și inițializarea rapidă – în comparație cu modelele electrice, care necesită timp pentru a ajunge la temperaturi ridicate, plitele pe gaz funcționează încă de la deschidere în regim optim și la temperatură maximă.
- ajustarea rapidă a puterii – poți ajusta ușor căldura debitată de un arzător pe gaz, schimbarea fiind vizibilă imediat, chiar dacă precizia nu este una exactă.
Printre dezavantajele plitelor cu gaz, se numără:
- pericolul declanșării unor explozii sau incendii – indiferent de sursa de alimentare (butelie sau rețea), fiind un sistem cu flacără deschisă, plita cu gaz poate fi și o sursă de incendii sau explozii. Este indicată verificarea periodică a furtunului de alimentare, precum și a sistemelor de siguranță. Pericolele apar de obicei în cazul unei defecțiuni la rețeaua de gaz sau în cazul unei improvizații.
- căldura degajată și noxele disipate – eficiența plitelor pe gaz este în jur de 35-45%, lucru care nu se observă pe factură deoarece gazul este ieftin. Totuși, cantitatea de căldură degajată este semnificativă și poate fi deranjantă atunci când gătești vara sau într-un spațiu mic. În plus, gazul butan ars, pe lângă vapori de apă, conține și dioxid de carbon atunci când se descompune. De aceea o hotă este utilă atât pentru a îndepărta mirosurile, cât și pentru a evacua aerul cald și viciat.
- distrugerea vaselor – în timp, din cauza temperaturii ridicate și a flăcării deschise, vasele utilizate se vor degrada, lucru care te poate deranja mai ales dacă ai investit în produse calitative.
Plitele electrice
În funcție de modul de funcționare și detaliile constructive, acestea pot fi împărțite în trei categorii:
- plite electrice clasice;
- plite electrice vitroceramice;
- plite electrice cu inducție.
Vom prezenta mai întâi avantajele și dezavantajele generale ale plitelor electrice, după care vom discuta despre fiecare categorie în parte.
Avantajele plitelor electrice:
- eficiență crescută – plitele electrice vor avea un randament mai mic sau mai mare în funcție de tehnologiile utilizate, însă întotdeauna mai mare decât cel al plitelor pe gaz. De asemenea, acestea elimină din ce în ce mai puțină căldură reziduală.
- lipsa fluctuațiilor de căldură – cu toate că unele modele ajung mai greu la temperatura dorită, atunci când ajung, ele vor livra un flux constant de căldură.
- lipsa noxelor – avantajul lipsei degajării oricăror fel de noxe este unui indiscutabil, mai ales în cazul în care vei monta plita într-un spațiu cu volum limitat sau cu aerisire slabă.
- protejarea vaselor – vei observa că vasele utilizate nu se vor degrada în timp, indiferent dacă vei achiziționa un model de plită electrică standard, sau unul din gama de top.
Dezavantajele plitelor electrice:
- prețul ridicat al curentului electric – dacă gătești des sau mult, atunci cu siguranță în cazul unei plite electrice vei resimți pe factură acest lucru. Este indicată achiziția unei plite cu eficiență energetică ridicată și tehnologie avansată (inducție), care chiar dacă sunt ceva mai scumpe, se vor amortiza în timp.
Plitele electrice clasice – au o eficiență energetică de circa 65 – 75% și un consum energetic mai ridicat decât cele vitroceramice sau cele cu inducție. De asemenea, au nevoie și de mai mult timp pentru a ajunge la temperatura ideală de lucru.
Plitele electrice vitroceramice – „vitro” vine din latinescul „vitrum” și înseamnă „sticlă”, deci vitroceramică înseamnă sticlă ceramică.
Din punct de vedere al design-ului, acestea sunt cele mai aspectuoase. Suprafața vitroceramică face ca acest tip de plite să fie rezistente la zgârieturi, să nu corodeze și să nu se păteze. În ceea ce privește siguranța, deoarece stratul vitroceramic este un bun izolator termic, sunt mai sigure decât plitele electrice clasice.
Căldura se transmite prin contact și radiere în gama infraroșu, fapt ce rezultă într-un randament superior față de plitele electrice clasice. De asemenea, căldura este produsă de elemente cu randament superior și concentrată pe zonele de gătire (care sunt de obicei în număr de 4, cu dimensiuni și puteri diferite). Unele modele utilizează ca sursă de căldură lămpile cu halogen deoarece acestea au o emisie mai bună în spectrul infraroșu. Atenție însă: dacă cele două suprafețe (plita și vasul) nu se suprapun perfect, randamentul va fi mai scăzut, dar tot mai mare decât în cazul plitelor electrice clasice, datorită radiației infraroșii. Pentru a obține un randament maxim, trebuie utilizate vase fără depuneri și cu fundul perfect plat.
O altă caracteristică este faptul că vitroceramica este transparentă la radiațiile infraroșu, ceea ce asigură o foarte bună transmisie a energiei. O altă calitate o reprezintă conductivitatea termică a materialelor extrem de scăzută. Acest aspect rezultă într-o foarte bună delimitare a zonelor încălzite, fapt care elimină încălzirea întregii suprafețe a plitei.
Plitele electrice cu inducție – cu toate că, în ceea ce privește aspectul, plitele cu inducție seamănă la exterior cu cele vitroceramice, acestea sunt mai moderne și funcționează total diferit.
O primă deosebire ar fi faptul că acestea sunt reci. Chiar dacă pare greu de crezut sau de înțeles, nu simți căldură atunci când funcționează, oferind astfel un grad ridicat de siguranță.
Acestea au un randament superior oferit de faptul că transmit energie către vasul de gătire, nu căldură. Energia se transmite prin inducție magnetică (ceea ce înseamnă că pericolul este eliminat) către un vas din material feros, acesta încălzindu-se. În alte cuvinte, plita va fi rece, iar vasul va fi cald. Bineînțeles că o parte din căldura de la vas va fi preluată de plită, dar încălzirea va fi una ușoară.
Fiind o soluție modernă de gătit, plita cu inducție vine și cu o serie de avantaje precum:
- distribuția uniformă a căldurii;
- funcții suplimentare;
- randament ridicat;
- timp redus de gătire;
- sunt ușor de întreținut și curățat;
- nu au pierderi de energie.
Ca dezavantaj, amintim faptul că nu poți folosi orice tip de vas, fiind necesare vasele din materiale feroase (inox, oțel, oțel emailat, fontă). De asemenea, prețul unei astfel de plite este unul destul de mare, dar poate fi considerată o achiziție pe termen lung, pentru că și durata de viață este una îndelungată dacă este întreținută corespunzător.
Plitele mixte
Conțin atât arzătoare pe gaz, cât și zone de încălzire electrice, îmbinând astfel avantajele ambelor tipuri de alimentare.
Cel mai probabil principalul aspect luat în considerare în alegerea unei plite va fi prețul, dar nu uita și de tipul de energie pe care îl ai la dispoziție, funcții suplimentare, costurile de instalare, precum și costurile cu factura de energie.
Oricare ar fi alegerea ta, cu siguranță va fi una mai performantă, mai sigură și mai elegantă decât vechiul aragaz.
Surse: