Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Depozitele de gaz din Târgu Mureș și Sărmășel se extind

Cei doi operatori ai sistemelor de înmagazinare a gazelor naturale din România, Depomureș și Depogaz, au primit aprobarea Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei pentru demararea proiectelor de extindere a depozitelor din Târgu Mureș, respectiv Sărmășel care sunt în același timp proiecte de Interes Comun la nivelul Uniunii Europene, potrivit unui comunicat ANRE.

Prin intermediul acestor proiecte se modernizează depozitele existente prin majorarea capacității de înmagazinare subterană de la 300 milioane m3/ciclu la 400 milioane m3/ciclu în prima etapă în cazul Depomureș (depozitul Târgu-Mureș) și de la 900 milioane m3/ciclu la 1550 milioane m3/ciclu, în cazul Depogaz (depozitul Sărmășel). Totodată, vor crește debitele de injecție și de extracție a gazelor în și din depozite. Astfel, capacitatea totală de înmagazinare subterană de gaze naturale a României va crește de la 3070 milioane m3 la aproximativ 3800 milioane m3.

Valoarea totală a proiectelor de investiții este de cca. 190 milioane euro. Din această valoare, cei doi inițiatori de proiecte au dreptul și intenționează să aplice pentru obținerea unor finanțări nerambursabile sub formă de granturi pentru lucrări de cca. 80 mil. euro prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei (Connecting Europe Facility – CEF), implementat în baza Regulamentului (UE) nr.1316/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului.

Înmagazinarea subterană a gazelor naturale are un rol major în asigurarea siguranței în aprovizionarea cu gaze naturale, facilitând echilibrarea balanței consum – producție internă – import de gaze naturale, prin acoperirea vârfurilor de consum cauzate în principal de variațiile de temperatură, precum și menținerea caracteristicilor de funcționare optimă a sistemului național de transport gaze naturale.

Totodată, înmagazinarea subterană a gazelor naturale are rolul strategic de a asigura furnizarea de gaze naturale din depozitele de înmagazinare, în cazuri de forță majoră (calamități, cutremure și alte evenimente neprevăzute).

Primul depozit de înmagazinare a gazelor naturale din România s-a construit în urmă cu peste șase decenii, în 1958 (la Ilimbav – jud. Sibiu).

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *