Ventilația eficientă este o parte vitală pentru spațiul în care locuim, dar și pentru aparatele electrocasnice care contribuie la confortul nostru domestic. În lipsa unei întrețineri adecvate, aceastea însă nu doar că reduc posibilitatea de a funcționa optim, dar cresc și energia necesară în timpul funcționării. Te-ai putea întreba ce legătură există între un filtru blocat sau ventilator ineficient și facturile la electricitate.
Adesea, un element banal, precum impuritățile acumulate în timp în ventilatoare sau în spațiile de ventilație, fie că este vorba de praf, ulei sau resturi alimentare se pot reflecta, indirect, în prețul utilităților. Citește mai departe despre câteva situații al căror control stă în mâinile noastre, despre metode simple pe care să le folosești ca să poți reduce costul la energie.
Electrocasnice sunt cei mai mari consumatori ai oricărei locuințe. Aparatura ajunge să consume, cumulat, peste 70% din energia lunară din gospodărie. Funcționarea optimă a acestor dispozitive ar trebui să fie o prioritate pentru fiecare dintre noi și să nu lăsăm la voia întâmplării utilizarea lor pe termen îndelungat, fără o verificare anuală.
Iată câteva tipuri de electrocasnice care pot funcționa la o capacitate redusă fără o întreținere adecvată:
- aer condiționat / aerotermă
- frigider
- plită electrică
- dezumidificator
- hotă
- aspirator
- mașină de spălat
În cazul în care propriile sisteme de ventilație se blochează, aparatele electrocasnice se pot supraîncălzi și pot avea nevoie de energie suplimentară ca să își mențină funcționarea. Necesarul de energie folosită poate crește cu până la 15%, situație care se traduce în supraîncărcarea facturilor.
Frigiderul poate consuma lunar până la 10% din energia gospodăriei
Deși în mod normal frigiderul tău nu necesită atât de multă energie ca să funcționeze, consumul semnificativ de electricitate se datorează faptului că este mereu pornit (aproximativ 35 kWh lunar). Tocmai perioada continuă de funcționare îi poate afecta consumul pe termen lung. Problemele de ventilație în interior, cele legate de circulația aerului și până la ventilatoarele care îi asigură răcirea exterioară, pot genera creșterea consumului de energie. Evaporatorul, ventilatoarele, termostatele și condensatorul – trebuie să lucreze mai mult pentru a menține alimentele reci.
Sfat: Asigură-te că filtrele și ventilatoarele frigiderului sunt curate în permanență, congelatorul nu este suprasolicitat cu acumulări de gheață și supapele de scurgere nu sunt blocate cu resturi alimentare sau lichide întărite.
Aerul condiționat, un dispozitiv care necesită aproximativ 45% din energia locuinței
Dacă nu îi păstrezi filtrele curate, aparatul de aer condiționat trebuie să lucreze ”peste program” ca să răcească încăperea, folosind mai multă energie electrică, ceea ce duce implicit la creșterea facturilor. Un filtru întreținut necorespunzător poate contribui la înghețarea bobinelor sau a întregii unități exterioare. De asemenea, filtrele blocate pot provoca supraîncălzirea compresorului, ceea ce se va traduce în investiții pentru reparații. În plus, nu mai trebuie adăugat că filtrele curate de aer înseamnă și o calitate mai bună a aerului.
Sfat: Verifică periodic funcționarea aparatului de aer condiționat și înlocuiește filtrele în perioadele recomandate. Asigură-te că aerisirile nu sunt înfundate și nu au existat depuneri și că nu au apărut materiale care să afecteze funcționarea.
Mașina de spălat – filtrele de scurgere blocate afectează consumul de energie
Mașina de spălat are nevoie de aproximativ 10% din consumul de energie al gospodăriei (aproximativ 35 kWh lunar). Simpla acumulare de resturi în filtru va face mașina ta de spălat mai puțin eficientă. Dacă tamburul nu permite o scurgere corectă, hainele tale ar putea rămâne ude și ar putea avea nevoie de un ciclu mai lung de rotație, și de asemenea un consum mai mare de energie.
Sfat: asigură-te că filtrul de scame este curățat periodic, că mașina nu produce zgomote care indică funcționarea necorespunzătoare sau supraîncălzirea.
Aspiratorul și necesitatea curățării filtrelor de praf
Cu un consum mediu lunar de 10 kWh într-o gospodărie, aspiratorul este un dispozitiv de care nu ne putem despărți. De regulă, dacă aspiratorul tău produce mult zgomot și are probleme cu preluarea resturilor, este posibil să ai de-a face cu un filtru blocat. Pe lângă scăderea capacității de aspirare și ineficiență, crește și consumul de energie a dispozitivului.
Sfat: curăță filtrul cel puțin o dată pe lună, folosind un jet de apă caldă. Lasă-l apoi să se usuce complet înainte de a-l monta din nou în dispozitiv.
În ansamblu, durata de viață a aparatelor electrocasnice crește semnificativ în cazul întreținerii regulate și verificării stării lor tehnice. Însă cel mai important, testele realizate demonstrează că impactul curățării periodice se reflectă asupra performanței și a economiilor pe care le poți face la facturi pe termen lung.
Surse:
Citește și: