Cea mai mare parte a consumatorilor din România (89%) sunt mulțumiți de serviciile de furnizare a energiei electrice. Totodată, românii sunt preocupați de scăderea consumului de energie, în special din perspectiva diminuării cheltuielilor. În acest sens, 83% dintre cetățeni utilizează becuri economice dar și electrocasnice din clase cu eficiență energetică, în timp ce numai 56% deconectează aparatele electrocasnice atunci când nu sunt folosite.
Acestea sunt o parte dintre concluziile unei cercetări sociologice din cadrul proiectului “România Durabilă” privind percepția opiniei publice referitoare la sursele de energie verde și evaluarea accesului la servicii energetice.
Indicatorii fac referire la Obiectivul de Dezvoltare Durabilă ODD 7 „Energie curată și la prețuri accesibile”, din cadrul Strategiei Naționale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030.
Circa 63% dintre români stau într-o locuință termoizolată, dar numai 21 % dintre ei au certificate de eficiență energetică, se arată în studiu.
Rezultatele sondajului au mai relevat faptul că românii sunt dispuși, în marea lor majoritate, să facă tranziția către sursele de energie verde sau regenerabilă.
Mai mult decât atât, 65% dintre cetățeni consideră că țara noastră are suficiente resurse energetice regenerabile, iar 33% ar prefera să utilizeze energie solară.
România ocupă locul 10 în Europa la consumul de energie verde și a atins anticipat, chiar a depășit cu 5 ani ținta stabilită de Uniunea Europeană pentru 2020 în ceea ce privește aportul energiei regenerabile. Pe de altă parte, atingerea țintelor europene privind reducerea emisiilor de carbon cu 55% până în 2030 necesită eforturi la nivel național întrucât sistemul energetic se bazează încă în mare măsură pe combustibilii fosili.
Rezultatele integrale ale studiului pot fi consultate aici.