Știi că poți să-ți reduci factura la energie prin optimizarea consumului în locuință? Pentru a face acest lucru, este important să înțelegi cum să configurezi centrala termică pentru ca aceasta să funcționeze eficient, iar tu să economisești.
Trebuie să ții cont de o serie de factori și să întreții centrala termică, să te asiguri că efectuezi la timp reviziile cu un tehnician calificat și dacă este cazul, chiar să iei în considerare înlocuirea vechiului sistem cu o centrală termică de înaltă eficiență.
Setarea temperaturii centralei termice
Chiar dacă vorbim despre o centrală termică pe gaz sau una electrică, aceasta are nevoie de o cantitate semnificativă de energie pentru a-ți încălzi locuința. Consumul de energie este influențat într-o proporție destul de mare de temperatura la care este setată centrala. O diferență de doar 1 grad poate duce la o creștere a costului de 5-6%. Din acest motiv, este esențial să setezi temperatura centralei la o valoare optimă, nu mai scăzută de 18oC și nu mai mult de 22oC, valori care îți vor oferi un confort optim și te vor ajuta să economisești.
În general, centralele termice consumă mai multă energie în prima fază a funcționării, atunci când trebuie să aducă apa la temperatura setată pentru a încălzi spațiul. Oprirea și pornirea centralei presupune o creștere a consumului de energie. Spre exemplu, dacă oprești centrala peste noapte, dimineața aceasta trebuie să depună un efort mai mare pentru a încălzi o cameră rece.
Pentru a obține un consum scăzut, este recomandat să lași centrala termică pornită întotdeauna, ajustând cu atenție temperaturile. Astfel, vei limita consumul de gaze sau energie electrică, sistemul de încălzire va funcționa eficient, componentele interne ale centralei vor fi protejate, iar tu vei economisi.
Setarea termostatului centralei termice
Pentru a putea să aplici recomandările de mai sus, este necesar să ai instalat un termostat. Acesta este un dispozitiv conectat la sistem, care îți va permite să gestionezi eficient, centralizat și precis temperatura. Aparatele moderne au funcții avansate, îți permit să setezi temperaturi diferite pentru încăperi diferite, precum și timpii de funcționare ai centralei. Acesta comunică în timp real cu centrala și gestionează eficient pornirea și oprirea acesteia. Modelele mai inovatoare îți promit economii de până la 20%.
Montare cap termostat calorifer
Pentru a controla temperatura fiecărei încăperi, poți apela la robineții cu cap termostatic. Acestea sunt dispozitive care se montează direct pe radiatoare. O configurare corectă a acestora îți poate aduce economii considerabile la factura de energie (între 10 și 30% din consumul necesar încălzirii întregii locuințe). Pe piață găsești robinete termostatice tradiționale, inscripționate cu gradații, în general de la 0 la 5, robineți cu afișaj electronic sau, poți opta pentru robineți cu afișaj electronic și unde radio, pe care îi poți controla de la distanță, cu ajutorul telefonului mobil. Un robinet simplu te va costa până în 50 de lei, unul cu afișaj electronic, în jur de 100 de lei, iar pentru un set de 3 robineți wireless poți plăti între 500 și 800 de lei.
Reglarea temperaturii apei calde
Anumite sisteme asigură nu doar încălzirea locuinței, ci și apa caldă, caz în care temperatura acesteia trebuie setată cu atenție. În general, temperatura la care este recomandat să setezi apa caldă pentru bucătărie sau baie, este în jur de 45-55oC, în funcție de nevoile fiecăruia.
Menținerea unei temperaturi mai scăzute a apei calde, la o valoare de 45oC, îți va aduce economii de până la 5% din consumul total de energie. Poate că nu pare mult, dar dacă vei calcula pentru 12 luni, poate reprezenta o sumă considerabilă. În plus, sistemul va funcționa mai eficient și de asemenea va avea și un impact mai redus asupra mediului înconjurător.
Importanța reviziei centralei termice
De multe ori tindem să subestimăm importanța reviziei centralei termice. Revizia reprezintă o investiție care va reduce riscul defectării sistemului, îi va prelungi durata de viață și îl va menține eficient pentru a putea face economii la consum. Este important ca revizia să fie realizată la timp de către un tehnician avizat. Acesta va fi capabil să efectueze toate verificările și lucrările necesare pentru a preveni depunerile care se formează din cauza gazelor arse sau alte probleme care pot duce la un consum ridicat. În general este recomandat ca revizia să fie realizată o dată pe an, înainte de începerea sezonului rece. În plus, este obligatoriu ca o dată la 2 ani să efectuezi verificarea tehnică periodică.
Înlocuirea centralei vechi cu o centrală termică în condensare
Pe lângă toate activitățile pe care le poți efectua pentru a configura centrala cât mai optim posibil, dacă observi că aceasta nu mai dă randamentul necesar, poți lua în calcul înlocuirea ei. Trecerea de la un sistem mai vechi la o centrală termică cu gaze naturale, în condensare îți poate aduce economii de până la 30%. Bineînțeles, este necesar să alegi sistemul potrivit pentru nevoile tale, să ții cont de dimensiunea spațiului care trebuie încălzit, de locație etc. Înainte de a face o alegere, discută cu o persoană avizată în domeniu, care îți poate oferi indicații în acest sens.
Alte sfaturi care te vor ajuta să economisești:
- Este mai bine să păstrezi o temperatură adecvată și constantă decât să dai centrala la maximum pentru a încălzi și apoi să reduci temperatura pentru a economisi;
- Asigură-te că locuința ta este izolată corespunzător;
- Este important și locul unde amplasezi termostatul de ambient. Acesta trebuie poziționat departe de ferestre, uși, aer condiționat, radiatoare, aragaz sau orice alte surse care pot influența temperatura indicată de aparat. Înălțimea ideală este la 1,5m față de podea, nivel la care curenții de aer cald urcă, iar cei de aer rece coboară.
- Setează o temperatură optimă asupra nopții, pentru a avea un somn odihnitor. În camerele adulților, specialiștii recomandă o temperatură nocturnă de 18-19° C, în timp ce pentru copii temeperatura ar trebui fie cuprinsă între 19 și 21° C.
Sperăm ca sfaturile prezentate mai sus să te ajute să economisești energie și bani în sezonul rece care începe.
Surse: