Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Când și cu cine faci verificarea instalației interioare de gaz și a centralei termice

Instalațiile interioare de utilizare a gazelor naturale, adică țevile ce străbat locuința ta și care pleacă de la contor spre aparatele de utilizare (centrală, aragaz, convectoare etc.) trebuie întreținute constant și să fie într-o bună stare de funcționare, deoarece doar în felul acesta putem evita incidente ce se pot transforma în adevărate drame.

Știm cu toții că gazul natural, una dintre cele mai importante, accesibile și facile surse de energie, devine extrem de periculos în anumite condiții, atunci când nu ținem cont de regulile elementare de utilizare sau de întreținere a instalațiilor. Verificările și reviziile acestor instalații, dar și verificarea tehnică periodică a centralei termice sunt operațiuni care ne pun la adăpost, pe noi și pe cei dragi, de evenimente nedorite.

Asigură-te că ți-ai făcut la timp verificarea și revizia instalației interioare de utilizare!

Sunt lucruri pe care trebuie să ți le asumi și să faci toate demersurile necesare pentru ca, la fiecare doi ani, o firmă specializată să vină să îți facă verificarea instalației interioare de gaz, iar la zece ani, revizia acesteia. Alegerea firmei autorizate de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) îți revine și o poți face consultând site-ul acestei instituții la https://portal.anre.ro/PublicLists/AtestatGN. Dacă totuși, fără să faci niciun demers, o firmă își trimite reprezentantul pe teren pentru a te convinge să faci aceste operațiuni, nu da curs acțiunii până când nu te informezi dacă firma respectivă este sau nu autorizată în domeniu.

Odată ce ai desemnat operatorul și ai încheiat un contract, trebuie să știi că acesta are obligația legală să facă mai multe operațiuni și să verifice:

  • arzătoarelele şi starea îmbinării garniturilor de etanşare; 
  • stabilitatea conductelor montate aparent pe suporturi;
  • etanşeitatea îmbinării conductelor şi armăturilor la presiunea de lucru a gazului din instalaţie;
  • funcţionarea echipamentului de reglare din instalațiile de utilizare;
  • verificarea funcţionării aparatelor de măsurare, control, reglare şi de siguranţă (demontarea/debranşarea punctelor de consum fără aprobare legală şi a conductelor de alimentare aferente).

Revizia tehnică a instalației de utilizare gaze naturale trebuie efectuată la intervale de maximum 10 ani, dar și după orice întrerupere a utilizării gazului mai mare de șase luni sau după un incident tehnic.

Pe lângă operațiunile prevăzute la verificarea instalației interioare, revizia tehnică include și  

  • efectuarea probei de etanşeitate a întregii instalaţii şi a probei de rezistenţă numai pentru partea de instalaţie la care s-au făcut înlocuiri şi/sau modificări.

La rândul tău trebuie să prezinți, la momentul verificării/reviziei instalației interioare de gaz, documentele care să ateste intervențiile executate de către firme autorizate în perioada de valabilitate, conform reglementărilor în vigoare, a aparatelor consumatoare de combustibili gazoşi și a documentelor care să ateste curățarea coșurilor/canalelor de evacuare a gazelor arse.

Centrala termică trebuie verificată la fiecare doi ani

Verificarea tehnică periodică a centralei termice (VTP) este o operațiune tehnică obligatorie, care trebuie efectuată la intervale de maximum doi ani, tot la solicitarea ta, pentru a stabili gradul de uzură și pentru a depista eventualele defecțiuni. Trebuie știi că firma pe care tu o vei alege pentru verificarea centralei termice are nevoie de autorizația Inspecției de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR), operațiunile fiind astfel legale. Lista firmelor o găsești pe site-ul oficial al acestei instituții.

La verificarea centralei, va trebui să pui la dispoziția reprezentanților firmeilivretul centralei, iar aceștia vor face următoarele operațiuni:

  • verificarea funcționării corecte a dispozitivelor de control, reglare și siguranță;
  • verificarea integrității centralei și menținerea condițiilor inițiale de instalare;
  • activități de curățare a aparatului, atunci când este nevoie ;
  • verificarea și reglarea instalației de ardere în scopul realizării unei unei arderi complete, cu eficiența indicată de producător.

Făcând aceste demersuri de verificare/revizie a instalației de gaz ai grijă de tine și de familia ta!

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *