75% din emisiile de gaze cu efect de seră ale UE provin din producția și utilizarea energiei, astfel că devine esențială decarbonizarea sistemului energetic, mai ales că Uniunea Europeană și-a propus să devină neutră din punct de vedere climatic până în anul 2050. Iar pentru acest lucru este nevoie de energie regenerabilă, care vine la pachet cu noi oportunități de locuri de muncă, în diferite sectoare, arată o analiză Eurostat.
Specialiștii Comisiei Europene cercetează ocuparea forței de muncă în sectorul energiei regenerabile din UE, iar Parlamentul și Consiliul European lucrează la propuneri pentru mărirea obiectivului de surse regenerabile la 45%, pentru toate țările UE, până în 2030, grație Pactului Verde. Iar acest lucru înseamnă și mai multe locuri de muncă.
Deocamdată, majoritatea locurilor de muncă din sectorul energetic al UE sunt legate de sursele convenționale de energie, precum gazele, petrolul ori cărbunele sau nuclearul. Însă tot mai mulți doresc să investească în tehnologiile de energie curată, ceea ce crește cu siguranță numărul locurilor de muncă și în alte sectoare, cum ar fi construcțiile și producția.
În regiunile carbonifere ale UE unele sectoare au început deja trecerea la noi surse de energie regenerabilă, iar Comisia Europeană are inițiative pentru a sprijini o tranziție justă atât în Uniunea Europeană, cât și în Balcanii de Vest sau Ucraina, urmând drumul decarbonizării. Dar pentru alte zone este nevoie de timp.
Pentru că UE țintește neutralitatea climatică și s-a angajat să renunțe la dependența de combustibili importați, sectorul energiei regenerabile trebuie să crească mai repede decât era planificat inițial. În 2020, cifra de afaceri a industriei de energie regenerabilă în țările UE era de aproximativ 163 de miliarde de euro, în creștere cu circa 10% față de 2019.
Locurile de muncă
Dacă vorbim de surse de energie regenerabilă ne referim la panouri fotovoltaice, eoliene și bioenergie – industrii mature cu angajatori importanți la nivel global, precum și în UE.
Iată cum arată, conform analizei Eurostat, topul locurilor de muncă în sectorul energiei regenerabile, în 2020:
- 24% – pompe de căldură – 318.000 locuri de muncă
- 22% – biocombustibili – 238.000 de locuri de muncă
- 21% – energie eoliană – 280.400 de locuri de muncă
Aproximativ 1,3 milioane de persoane au fost angajate direct sau indirect în sector. Acest lucru înseamnă o creștere de 65.000 de locuri de muncă (5,2%) din 2019 până în 2020.
Iar topul țărilor în ceea ce privește ocuparea forței de muncă ar fi următorul:
- Germania – 242.100 locuri de muncă – 18% din totalul locurilor de muncă din UE în surse regenerabile
- Franța – 164.400 locuri de muncă – 13%
- Spania – 140.500 locuri de muncă – 11%
- Italia – 99.900 locuri de muncă – 8%
Ce înseamnă locuri de muncă în energie regenerabilă?
Potrivit specialiștilor de la Comisia Europeană, tot mai mulți oameni se vor îndrepta spre acest domeniu, astfel că autoritățile lansează o serie de testimoniale video cu oameni care își împărtășesc experiențele. Seria se numește „Oameni cu energie” și a fost lansată în mai 2022 cu un interviu video dat de Mairead Hogan, bioinginer la o fabrică de turbine eoliene din Irlanda. Până la finalul lunii iunie va mai apărea un videoclip care prezintă un electrician care lucrează la o fermă solară din Polonia, iar apoi „vedete” vor fi primarul unui oraș suedez, un tehnician într-o hidrocentrală din Austria, un fermier italian care produce biogaz și un muncitor de pe o platformă offshore aproape de Insulele Canare.
Ceea ce este interesant este că lucrătorii bărbați reprezentau 80% din forța de muncă totală din sectorul energetic al UE, asta în 2019, iar pentru a reduce decalajul de gen și pentru a diversifica forța de muncă din acest sector, Comisia Europeană a înființat platforma Equality, în 2021.
Prosumatorii
Și prosumatorii au un rol important în energia regenerabilă. De menționat: comunitățile energetice au apărut pentru prima dată în pachetul „Energie Curată pentru toți europenii”, care a fost adoptat în 2019 și se referă la organizarea de acțiuni energetice colective care să permită cetățenilor să participe activ la tranziția către energie curată.
Conform Eurostat, până în anul 2050, jumătate dintre cetățenii Uniunii Europene ar putea produce până la jumătate din energia regenerabilă a UE. Pe lângă faptul că devin producători, oamenii din comunitățile energetice au potențialul de a promova eficiența energetică, de a scădea valoarea facturilor la electricitate și, de ce nu, de a crea locuri de muncă.
Sursa: ec.europa.eu
Pe aceeași temă:
Ce plante energetice poți cultiva în România pentru a produce energie regenerabilă?
Utilizarea microhidroturbinelor pentru producerea de energie verde