Hidroenergia poate fi una dintre cele mai simple și consistente forme de energie regenerabilă. Dacă există o sursă de apă curgătoare pe proprietatea ta, poți lua în considerare construirea unui sistem hidroenergetic mic (o microhidroturbină) pentru a genera electricitate.
Hidroenergia la scară mică este, de cele mai multe ori, o formă de energie atât eficientă, cât și fiabilă. Cu toate acestea, există anumite avantaje şi dezavantaje care ar trebui luate în considerare înainte de a construi o microhidroturbină.
Ce sunt microhidroturbinele
Microhidroturbinele reprezintă sisteme ce transformă energia apei curgătoare în energie de rotație și apoi, o convertește în energie verde. Acestea generează de obicei până la 100 de kilowați de energie electrică.
Majoritatea sistemelor hidroenergetice sunt utilizate de proprietarii de case și de întreprinderi mici. Un sistem microhidroenergetic de 10 kilowați poate furniza, în general, suficientă energie pentru o casă.
Cum funcționează microhidroturbinele
Acestea sunt componentele unui sistem microhidroenergetic:
- Canal, conductă sau conductă sub presiune care transportă apa;
- Turbină care transformă energia apei curgătoare în energie de rotație;
- Alternator sau generator ce transformă energia de rotație în electricitate;
- Regulator ce controlează generatorul;
- Cablaj ce furnizează electricitate.
Turbinele și generatoarele disponibile comercial sunt de obicei vândute la pachet. Multe sisteme folosesc, de asemenea, un invertor pentru a converti energia electrică de curent continuu de joasă tensiune (DC) produsă de sistem în energie electrică de curent alternativ (AC) de 120 sau 240 de volți.
Tipuri de hidroturbine
- Turbine de impuls
Turbinele de impuls sunt cele care au designul cel mai puțin complex, fiind cel mai frecvent utilizate pentru sistemele cu înălțime mare. Ele se bazează pe viteza apei pentru a acționa roata turbinei şi a genera energie.
Cele mai comune tipuri de turbine de impuls includ roata Pelton și roata Turgo. Roata Pelton folosește conceptul de forță a jetului pentru a crea energie, iar roata de impuls Turgo este o versiune îmbunătățită a lui Pelton.
- Turbine de reacție
Turbinele de reacție sunt foarte eficiente şi depind mai degrabă de presiune decât de viteză pentru a produce energie. Toate palele turbinei de reacție mențin contactul constant cu apa. Aceste turbine sunt adesea folosite în amplasamentele hidroenergetice la scară largă.
Din cauza complexității și costului lor ridicat, turbinele de reacție nu sunt utilizate pentru proiecte de microhidroenergie. O excepție este turbina cu elice, care vine în multe modele diferite și funcționează la fel ca elicea unei ambarcațiuni.
Care sunt avantajele și dezavantajele
Printre numeroasele avantaje ale sistemelor de microhidroenergie se numără:
- Sunt o sursă de energie eficientă
Este nevoie doar de un debit mic de apă pentru a genera electricitate care poate fi livrată 1,6 km distanţă până la locația în care este utilizată.
- Sunt o sursă de energie fiabilă
Microhidroturbinele asigură continuitatea livrării de energie electrică în comparație cu alte tehnologii regenerabile la scară mică. Sezonul de vârf este în lunile de iarnă.
- Nu au nevoie de rezervor
Microhidroturbinele funcţionează fără rezervor, pe firul apei, ceea ce înseamnă că apa care trece prin generator își continuă cursul, cu un impact relativ mic asupra mediului.
- Sunt o soluție energetică rentabilă
Construirea unui sistem hidroenergetic la scară mică poate costa între 5.000 și 90.000 de lei, în funcție de cerințele de electricitate ale amplasamentului și de locație. Taxele de întreținere sunt relativ mici comparativ cu alte tehnologii.
- Se pot integra la rețeaua electrică locală
În cazul în care produci o cantitate mare de energie, surplusul îl poți livra în rețea. Astfel, poți câștiga și bani pe lângă energie verde.
Dezavantajele microhidroturbinelor sunt:
- Sunt necesare standarde adecvate ale amplasamentului
Pentru a profita din plin de potențialul electric, este nevoie de un amplasament adecvat. Factorii ce trebuie luați în considerare sunt: distanța de la sursa de energie până la locația în care este necesară energia, dimensiunea cursului de apă (inclusiv debitul) și un echilibru al componentelor sistemului, invertor, baterii, controler, linie de transport și conducte.
- Expansiunea energetică nu este posibilă
Dimensiunea și debitul cursurilor mici pot limita extinderea viitoare a amplasamentului pe măsură ce cererea de energie crește.
- Puterea este redusă în lunile de vară
În multe locații, dimensiunea cursului de apă fluctuează sezonier. În timpul lunilor de vară, debitul este mai redus, prin urmare puterea este mai mică.
În concluzie, microhidroturbinele sunt soluția ideală de producere a energiei verde dacă ai pe proprietate o apă curgătoare care se încadrează în standardele adecvate de instalare ale acestei tehnologii. Printre avantajele sale se află faptul că reprezintă o sursă de energie eficientă, fiabilă și rentabilă. Pe de altă parte, trebuie luate în considerare și dezavantajele: caracteristicile pentru amplasare, limitarea extinderii pe viitor și puterea mai redusă în timpul verii.
Surse