73% dintre români iau în considerare să treacă la o mașină hibrid sau electrică în viitor, dar jumătate consideră că România este în continuare nepregătită ca infrastructură pentru mașinile electrice, potrivit unui studiu recent realizat de Reveal Marketing Research.
Conform Buletinului Statistic APIA, în 2022, în topul mașinilor noi înmatriculate, pe primul loc sunt cele pe benzină (64,5%), procentul celor pe motorină înregistrează o scădere de 5% față de 2021 ajungând la 13,8%, iar cele electrice și full-hibrid câștigă o cotă tot mai mare de piață, ajungând la 21,7% (vs. 15,5% la final de 2021).
Studiul Reveal Marketing Research evidențiază faptul că majoritatea românilor apreciază că motorizarea hibrid este cea mai fiabilă în prezent (43%), aceasta fiind urmată de cea pe benzină (25%), motorină (19%) și full-electric (13%).
Mașina electrică sau hibrid începe să fie una dintre preferințele românilor, 6 din 10 români considerând că acest tip de autoturism se potrivește stilului lor de viață. Persoanele de peste 55 de ani (54%) și mai degrabă cei din mediul urban (47% vs. 36% mediul rural) apreciază că mașina hibrid s-ar potrivi cel mai bine stilului lor de viață. 23% descriu mașina cu motorizare convențională pe benzină ca fiind cea mai potrivită, în timp ce 19% declară că preferă o mașină pe motorină (în special tinerii între 18-34 ani – 29%), iar 13% o mașină full-electrică.
Reprezentanții generației Z (18-24 ani) sunt atrași de extreme, concluzionează sursa citată, fiind mai încântați fie de ideea achiziționării unei mașini full-electrice (29%), fie de motorizarea convențională pe benzină/motorină (33%), mașina hibrid fiind preferată într-o masură semnificativ mai mică față de total eșantion (38%).
Dincolo de aceste preferințe clar exprimate, țara noastră este în continuare nepregătită ca infrastructură pentru mașinile electrice, consideră jumătate dintre românii chestionați (52%). Și acesta este unul dintre potențialele motive ce îi determină pe unii șoferi să nu își dorească să renunțe la mașinile cu carburant convențional, șoferii peste 55 ani fiind cei mai vehemenți în acestă convingere (62%).
Totodată, 37% dintre respondenți se declară indeciși, în timp ce un procent de 11% consideră că România deține o infrastructură potrivită în prezent. Procentul celor care sunt de părere că țara noastră este suficient de pregătită pentru acest tip de abordare sustenabil este în creștere față de 2021, când a fost înregistrat un scor de doar 5%.
54% dintre români consideră că reducerea poluării este principalul beneficiu adus de mașinile electrice, (în descreștere cu 19 puncte procentuale vs. februarie 2021), urmat de eficiența mai mare din punct de vedere al costurilor (23%) și caracterul modern și inovativ al mașinii (16%).
Studiul integral poate fi consultat aici.
Citește și:
Ghid de încărcare a mașinilor electrice: unde și cât ne costă?
Tot ce trebuie să știi despre tehnologiile bateriilor mașinilor electrice
Vrei să ai propria stație de încărcare a mașinii tale electrice? Află ce trebuie să faci
Adopția vehiculelor electrice în Europa: Provocări și soluții