Deții deja o mașină electrică sau ai de gând să-ți cumperi una pe viitor? Atunci, în mod cert o discuție despre stațiile de încărcare a mașinilor electrice îți va fi de folos.
Piața mașinilor electrice din România
Conform datelor publicate de Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA) la începutul anului 2021, autoturismele “verzi”, respectiv cele electrice (100% și hibride plug-in), precum și cele full hybrid au înregistrat o creștere de 33,3% în anul 2020 comparativ cu 2019. Cea mai consistentă creștere, de 89%, a fost înregistrată în cazul mașinilor 100% electrice. Astfel, la sfârșitul anului 2020, dintr-un total de 8.902 autovehicule verzi, 2.846 sunt mașini 100% electrice.
Stații de încărcare a mașinilor electrice
Odată cu creșterea numărului proprietarilor de mașini electrice, crește și numărul stațiilor de încărcare a autovehiculelor.
La sfârșitul anului 2020, în România erau prezente aproximativ 400 de stații de încărcare pentru autovehiculele electrice. Dintre acestea, 25% permit încărcarea rapidă a bateriei, cu peste 22 kW.
Printre cei mai importanți deținători ai stațiilor de încărcare electrice, amintim:
NEXT-E – este un proiect de cooperare a patru companii de top din cadrul sectoarelor de electricitate, petrol şi gaze naturale care şi-au unit forţele cu producătorii de autovehicule pentru a crea o reţea interoperabilă de staţii de încărcare a autovehiculelor electrice, ca alternativă viabilă la autovehiculele echipate cu motoare cu ardere internă.
Consorţiul este alcătuit din companiile din cadrul Grupului E.ON (Zapadoslovenská energetika in Slovakia, E.ON Czech Republic, E.ON Hungary, E.ON Romania), Grupului MOL (filialele din cele şase ţări participante), Hrvatska elektroprivreda din Croaţia, PETROL (în Slovenia şi Croaţia), precum şi Nissan şi BMW.
În România, instalarea staţiilor a început în anul 2018.
Dacă vrei să ai acces la staţiile din proiectul NEXT-E, poți alege un abonament E.ON Drive. Consultă harta pentru a vedea unde sunt localizate stațiile. De asemenea, poți utiliza aplicația E.ON Drive pentru a localiza stațiile, a porni sesiunea de încărcare, a rezerva o stație, a vedea istoricul încărcărilor etc.
Kaufland – a dezvoltat împreună cu Renovatio 30 de stații care sunt amplasate în parcările magazinelor proprii, pe următoarele rute:
- Constanța – București – Sibiu – Timișoara – Arad;
- București – Ploiești – Brașov – Târgu Mureș – Cluj-Napoca – Oradea;
- București – Buzău – Focșani – Bacău – Iași – Chișinău.
Poate cel mai important beneficiu oferit de Kaufland proprietarilor de vehicule electrice este posibilitatea de încărcare în regim fast charge (0-80% din capacitatea bateriei în mai puțin de 1h).
Stațiile deservesc toate tipurile de vehicule 100% electrice și hibride plug-in, atât pentru standardele de încărcare rapidă (CHAdeMO și CCS) la o putere de maxim 50 kWh, cât și pentru încărcare în curent alternativ (type 2) la o putere de 22 kWh.
Stațiile pot fi accesate în baza unui cupon Kaufland pe care îl primești automat în contul tău din aplicația e-charge. Sesiunea de încărcare poate fi realizată doar din aplicația e-charge și prin activarea cuponului virtual Kaufland.
ENEL X România – deținea în septembrie 2020 o rețea de 38 de stații de încărcare a autovehiculelor electrice, majoritatea fiind amplasate în București.
Poți consulta harta pentru a vedea exact unde sunt acestea.
Enel X România și-a propus ca până la sfârșitul anului 2023 să ajungă la un număr de 2.500 de stații instalate în toate regiunile din țară.
O parte dintre stațiile ENEL X sunt prezente în punctele de distribuție a carburanților din rețelele OMV și Petrom.
Poți avea acces la stațiile de reîncărcare ENEL X prin intermediul aplicației ENEL X JuicePass prin care poți localiza stațiile, porni alimentarea, vedea tarifele, vedea istoricul încărcărilor etc.
Stație de încărcare la tine acasă sau la birou?
Poți opta pentru montarea unei stații de încărcare la tine acasă sau la birou. Poți achiziționa o astfel de stație de uz casnic de pe diferite site-uri de specialitate sau din magazinele fizice ale producătorilor sau distribuitorilor autorizați sau poți apela la soluțiile celor de la E.ON Drive sau ENEL X.
Pe diferite site-uri de e-commerce, o astfel de stație pleacă de la un preț de 2.200 lei și ajunge până la 22.000 lei. Pentru soluțiile E.ON sau ENEL trebuie să ceri o ofertă personalizată.
De asemenea, ia în calcul faptul că proprietarii de clădiri noi sunt obligați să instaleze puncte de încărcare a autovehiculelor electrice. Află mai multe informații aici.
Instalarea stațiilor este realizată de către o echipă de consultanți și tehnicieni de la unul dintre operatorii specializați. Aceștia te vor ghida prin proces, de la alegerea stației de încărcare până la instalarea acesteia.
Priză de perete vs. stație dedicată
În comparație cu o simplă priză de perete, o stație îți asigură o siguranță mai mare și diferite funcții suplimentare cum ar fi:
- posibilitatea de a regla puterea de încărcare utilizată (de exemplu, poți reduce puterea pentru a te asigura că alte aparate de uz casnic pot funcționa la parametri normali în același timp);
- urmărirea consumului și a costurilor;
- posibilitatea de a optimiza încărcarea folosind energia electrică produsă de sursele alternative de generare a energiei;
- posibilitatea de a programa încărcarea de la distanță;
- informații în timp real privind starea de încărcare.
Cât costă o încărcare?
Tariful diferă în funcție de tipul de încărcare: încărcare semi-rapidă AC (curent alternativ) și încărcare rapidă DC (curent continuu). Spre exemplu, tariful pentru o încărcarea AC este în jur de 1.3 lei/unitatea de încărcare (1 unitate de încărcare = 1 kWh), iar pentru o încărcare DC este în jur de 1.9 lei/unitatea de încărcare. De asemenea, vei plăti în plus pentru servicii extra cum ar fi rezervarea unei stații. Ia în calcul plata unui abonament lunar pentru încărcare care îți poate aduce prețuri mai mici precum și alte avantaje.
Cât timp durează o încărcare?
Timpul de încărcare variază în funcție de: puterea de încărcare a stației, puterea maximă acceptată de încărcătorul vehiculului, cablul utilizat, capacitatea de depozitare și nivelul de încărcare.
Spre exemplu, pentru un autovehicul cu o baterie de 25 kWh, o încărcare la domiciliu, la o putere medie de 3 kWh, durează în jur de 8 ore. Dacă mergi la o stație de încărcare semi-rapidă cu o putere de până în 22 kWh, încărcarea va dura în jur de 2 ore. La o stație rapidă poți face o încărcare în doar 30 de minute.
Mobilitatea electrică reprezintă mai mult decât un concept sau un pas inovativ în tehnologie. Este despre acţiunile noastre şi felul în care contribuim la îmbunătăţirea mediului înconjurător. Prin alegerea unei mașini electrice poţi contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
În România, dacă vrei să-ți achiziționezi o mașină electrică nouă, prin intermediul programului Rabla Plus statul îți oferă un voucher în valoare de 45.000 de lei. Ministru mediului, Tanczos Barna, a propus ca acest program să vină cu măsuri alternative și să dea posibilitatea de a cumpăra și alte mijloace de transport, nepoluante, cum ar fi, de pildă, trotinetele electrice.
Surse:
- Stații de încărcare mașini electrice
- OMV Petrom și Enel X vor instala 10 stații de reîncărcare rapidă pentru mașini electrice în stațiile de distribuție a carburanților din România
- Maşinile electrice continuă să accelereze pe piaţa din România. Renault, Skoda şi Volkswagen sunt pe primele trei locuri. Câte maşini Tesla s-au înmatriculat
- Partenerul tău în mobilitate electrică
- Ghid pentru încărcarea mașinilor electrice
- Câte stații pentru mașini electrice sunt în România