Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

CE: Amprenta de carbon a sectorului energetic a scăzut cu 14% în 2020

Anul trecut, la nivelul UE, ponderea energiei electrice generate din surse regenerabile în mixul energetic a depășit pentru prima dată ponderea combustibililor fosili. Amprenta de carbon a sectorului energetic a scăzut cu 14%.

Potrivit ultimelor rapoarte trimestriale ale Comisiei Europene (CE) privind piețele de gaze și electricitate, atât consumul de energie electrică cât și cel de gaz a scăzut comparativ cu 2019, cu 4% respectiv 3%. În trimestrul patru, în ciuda reînnoirii restricțiilor COVID-19  în unele țări, consumul a fost aproape de cotele normale comparativ cu  ​​primele trei trimestre ale anului 2020.

Raportul referitor la piața de energie electrică arată că structura mixului energetic pe parcursul anului trecut a fost modificată substanțial de combinația dintre șocul cererii pandemice și condițiile meteorologice favorabile pentru sursele regenerabile de energie. Producția de cărbune și lignit a scăzut cu 22% (-87 TWh), iar producția nucleară cu 11% (-79 TWh). Gazul a fost mai puțin afectat datorită prețului său avantajos, sprijinind astfel comutarea cărbune-gaz și lignit-gaz. Pe măsură ce consumul a scăzut, ponderea energiei regenerabile a crescut la 39%, depășind pentru prima dată combustibilii fosili (36%). Pe baza estimărilor preliminare, amprenta de carbon a sectorului energetic din UE a scăzut cu 14% în 2020.

Raportul menționează totuși că factorii-cheie (pandemia, vremea favorabilă) au fost conjuncturali sau sezonieri. De fapt, cifrele pentru al patrulea trimestru au plasat consumul de energie electrică aproape de nivelurile pre-pandemice, în ciuda restricțiilor continue asupra activității economice și sociale.

În 2020, creșterea producției de energie regenerabilă în UE a fost puternic susținută de 29 GW de capacități solare și eoliene în plus, comparativ cu 2019. Acest lucru arată că pandemia nu a încetinit semnificativ expansiunea regenerabilelor. Mai mult, pe măsură ce perspectivele tehnologiilor cu consum intensiv de emisii se înrăutățesc și prețurile carbonului cresc, au fost anunțate tot mai multe renunțări la cărbune.

În ultimele luni, cotele de emisii mai scumpe alături de creșterea prețurilor la gaz au determinat creșterea prețurilor en-gros ale energiei electrice pe multe piețe europene la niveluri observate ultima dată la începutul anului 2019. Efectul a fost mai pronunțat în statele membre UE dependente de cărbune și lignit.

Cererea de vehicule cu încărcare electrică (ECV) a continuat să crească în ultimul trimestru al anului 2020, aproape jumătate de milion de ECV-uri noi fiind înregistrate în întreaga UE. Aceasta a fost cea mai mare cifră înregistrată și s-a tradus într-o cotă de piață fără precedent, de 17%, de peste două ori mai mare decât în ​​China și de șase ori mai mare decât în ​​Statele Unite.

Conform raportului privind piața gazelor naturale, consumul de gaz al UE s-a ridicat la 394 miliarde de mc în 2020, în scădere față de 406 miliarde mc înregistrați în 2019. Acest lucru a venit în ciuda unei creșteri de 1,3% în trimestrul 4. Producția internă de gaze în UE s-a ridicat la 54 miliarde mc (în scădere cu aproape 23%), în timp ce importurile totale nete de gaz au scăzut cu 9% de la 358 la 326 miliarde mc, permițând astfel ca factura totală estimată a importului de gaze să scadă cu puțin peste 37% (de la 59,4 miliarde euro până la 36,5 miliarde euro).

În ciuda măsurilor de lockdown reînnoite în unele țări, piețele energiei au fost în general stabile în trimestrul 4, urmând o traiectorie a prețurilor ascendente în trimestrul respectiv. Optimismul cu privire la redresarea economiei globale a susținut creșterea cererii de produse energetice. Prețurile spot din hub-urile europene de gaze din trimestrul 4 au fost cu 6-21% mai mari comparativ cu anii anteriori. Până la sfârșitul lunii decembrie din 2020, prețul spot al facilității de transfer de titluri (TTF) a crescut la 19 € MWh – cel mai mare de la începutul anului 2019.

Creșterea prețurilor en gros la gaz a fost susținută de creșterea prețurilor de pe piețele din Asia, determinând o scădere cu 27% a importurilor de GNL din UE în ultimul trimestru. În pofida creșterii prețurilor en gros, prețurile de vânzare cu amănuntul pentru consumatorii casnici și industriali au scăzut cu 8%, respectiv cu 2%, în ultimul trimestru al anului 2020.

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *