Ești prosumator, ai instalată o sursă regenerabilă (fotovoltaică, eoliană etc.) de zeci de kW, iar consumul tău este mult mai mic decât energia produsă și livrezi în rețea lună de lună mii de kWh ce se reportează pentru consum viitor pe care probabil nu-l vei avea niciodată?
Compensarea cantitivă, ce presupune să încasezi de la furnizor valoarea energiei reportate și neconsumate după doi ani de la producere, nu este mulțumitoare pentru tine?
În contextul creșterii numărului de vehicule electrice (EV) și a unei infrastructuri insuficient dezvoltată, instalarea unei stații de reîncărcare a EV poate fi o soluție pentru valorificarea mai eficientă a surplusului de energie pe care altfel l-ai injecta în rețea.
Actuala lege a energiei facilitează o astfel de abordare, în sensul că activitatea de vânzare a energiei electrice achiziționate de la un furnizor de energie electrică și folosită de către un operator al unui punct/unei stații de reîncărcare a bateriilor ce echipează vehicule electrice și hibrid electrice plug-in nu reprezintă furnizare de energie electrică.
În consecință nu este necesară obținerea unei licențe de furnizare a energiei electrice, ci doar a autorizațiilor uzuale de desfășurare a unei activități economice ca oricare alta.
Estimativ, prețurile stațiilor electrice pleacă de la 1.200 euro (22 kW, un singur post de încărcare), 2.500 euro (2×22 kW, două posturi de încărcare) pentru încărcare normală și ajung la 25.000 – 30.000 euro, dar și mai mult, pentru cele ultrarapide.
La alegerea stației trebuie să ții cont că puterea sursei tale regenerabile (panouri fotovoltaice, turbină eoliană etc.) trebuie să asigure puterea necesară stației de încărcare.
Și, nu este lipsit de interes, să analizezi și varianta de stocare a surplusului de energie atunci când consumul tău este scăzut și/sau stația de încărcare nu este utilizată.
În concluzie, tandemul prosumator, stocare, stație de încărcare EV poate fi o soluție care merită explorată pentru valorificarea superioară a surplusului de energie generat.
Surse:
Citește și: