România avea, la finele anului trecut, circa 14.000 de prosumatori, iar potrivit estimărilor ANRE până la sfârșitul acestui an cifra lor ar putea ajunge la aproximativ 30.000. Întrebările legate de această zonă relativ nouă sunt numeroase, iar una dintre acestea este următoarea:
De ce două contoare?
Cele două contoare au roluri diferite. Un contor este montat în instalația de utilizare, la ieșirea din sursa de producere a energiei regenerabile, care poate fi sursă fotovoltaică, eoliană etc. Acest contor măsoară la registrul 2.8.0 energia totală produsă de sursă, energie care este utilizată de prosumator pentru asigurarea necesarului propriu de consum.
În cazul în care energia produsă de sursă este mai mare decât necesarul de consum al prosumatorului, surplusul este transmis în rețelele de distribuție. Acest surplus poartă denumirea de energie debitată în rețelele de distribuție și este înregistrat la registrul 2.8.0 de cel de-al doilea contor, montat în punctul de delimitare al instalațiilor (punctul în care instalațiile distribuitorului se delimitează fizic de cele ale utilizatorului).
În situația în care energia produsă de sursa regenerabilă nu acoperă necesarul prosumatorului, diferența este luată din rețeaua de distribuție și înregistrată la registrul 1.8.0 al contorului montat la punctul de delimitare.
În relația contractuală cu furnizorul sunt luate în considerare doar cantitățile înregistrate de contorul amplasat în punctul de delimitare, atât energia consumată, înregistrată la registrul 1.8.0, cât și energia debitată, înregistrată la registrul 2.8.0.
Cantitățile înregistrate de contorul amplasat la ieșirea sursei regenerabile au rol statistic și de evidențiere, în relația cu Agenția Fondului de Mediu, dar și pentru prosumator, a energiei totale produse de sursă, indiferent dacă această energie este consumată în instalația de utilizare sau este debitată în rețeaua de distribuție.
Informații referitoare la citirea afișajelor contoarelor electronice puteți găsi aici.
Mai multe pe aceeași temă:
Reguli noi pentru comercializarea energiei electrice produse de prosumatori
România avea la finele anului trecut circa 14.000 de prosumatori – raport ANRE
Cum poți să îți produci singur energia electrică pentru locuința ta? Află cum devii prosumator