Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Cum citești afișajul contorului electronic

Treptat, operatorii de distribuție înlocuiesc contoarele clasice, cu disc și afișaj mecanic, cu unele electronice, cu afișaj digital. Avantajul major al contoarelor electronice în raport cu cele clasice constă în multitudinea de parametri ce pot fi măsurați și afișați (dată, oră, energie totală consumată, energie consumată pe intervale orare, energie produsă in cazul prosumerilor etc.).

Dacă un contor electronic poate comunica la distanță distribuitorului datele măsurate, fiind integrat într-un sistem de măsură inteligent (SMI), atunci vorbim despre un contor inteligent (SMART). La contoarele SMART, datele de facturare sunt transmise automat și nu este necesar să transmiți indexul, factura fiind emisă în baza indexului real.

Transmiterea indexului autocitit este cea mai bună soluție pentru a monitoriza cu ușurință costurile aferente consumului de energie electrică în cazul în care nu ai montat un contor inteligent. În acest fel, plătești efectiv atât cât ai consumat într-o anumită perioadă și eviți estimările care pot fi mai mari sau mai mici decât consumul real înregistrat. Pe factura emisă de furnizorul tău sau în comunicările transmise de acesta trebuie sa regăsești perioada din lună când se poate transmite autocitirea.

Contorul electronic are un ecran de afișare pe care se derulează o succesiune de coduri și valori. Pentru a transmite corect indexul, trebuie să știi care este codul asociat indexului ce arată consumul realizat de tine.

Pentru majoritatea contoarelor electronice, semnificația codurilor este următoarea:

Codul 0.9.1 afișează ora.

Codul 0.9.2 afișează data.

Codul 1.8.0 afișează cantitatea de energie activă totală consumată, adică indexul în baza căruia îți va fi emisă factura (pentru majoritatea consumatorilor, la care se tarifează energia totală consumată).

Codul 1.8.1 afișează cantitatea de energie consumată pe timp de noapte, iar codul 1.8.2 afișează cantitatea de energie consumată pe timp de zi (pentru cazul în care ai un tarif diferențiat pe zone orare).

Codul 2.6.0 indică puterea maximă produsă, iar codul 2.8.0 afișează cantitatea de energie activă totală produsă – aceste coduri sunt specifice prosumerilor și producătorilor.

Pentru a fi siguri că citim corect indexul, în primul rând trebuie să identificăm tipul de contor pe care îl avem montat, iar acesta este inscripționat pe contor. Apoi, consultăm fișa tehnică aferentă tipului de contor pentru a vedea ce cod corespunde indexului pe care trebuie să îl transmitem.

Unde putem găsi aceste informații? Pe site-ul operatorului de distribuție (OD) din zona ta, un exemplu este site-ul unui OD, unde la link-ul Afișaje contoare electronice găsești codurile pentru toate tipurile de contoare electronice pe care respectivul OD le are montate la consumatori.

O altă sursă este site-ul Autocitiri, unde de asemenea sunt disponibile informații utile referitoare la afișajele contoarelor electronice și transmiterea indexului.

Notă: capturile după afișaj sunt de la un contor AEM CST 0410 CDS

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii

Consumul-de-electricitate-al-Romaniei-a-scazut-cu-11,8%-in-mai

Cum citești afișajul contorului electronic

Treptat, operatorii de distribuție înlocuiesc contoarele clasice, cu disc și afișaj mecanic, cu unele electronice, cu afișaj digital. Avantajul major al contoarelor electronice în raport

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *