Pământul, la fel ca și gazele naturale, este considerat o resursă esențială pentru tranziția energetică a Europei. Tipul de teren și dimensiunea suprafeței necesare pentru amplasarea dispozitivelor care produc energie regenerabilă au generat dezbateri aprinse în cadrul blocului comunitar.
Se discută intens dacă terenurile ar trebui utilizate pentru producția de alimente, pentru energie regenerabilă sau dimpotrivă, ar trebui protejate din grija pentru natură și mediul înconjurător. Clarificarea acestor aspecte este importantă în contextul în care ne dorim o Europă cât mai verde și sigură din perspectivă energetică. Haideți să vedem ce spun specialiștii.
Europa deține suprafețe suficiente pentru amplasarea echipamentelor ce produc energie verde
Necesarul de energie eoliană și solară terestră al UE poate fi satisfăcut fără a „submina” agricultura și implicit producția alimentară sau eforturile de „conservare” a naturii, potrivit unui raport al Biroului European de Mediu publicat recent. Totuși, acest lucru depinde de alegerile pe care le facem, la nivel individual și politic.
Raportul „Land For Renewables” susține că există suficient spațiu în Europa pentru toate aceste obiective – dacă facem alegerile corecte. Specialiștii estimează că energia eoliană și solară implementată pe doar 2,2% din suprafața blocului comunitar poate genera emisii nete zero și un sistem energetic 100% din surse regenerabile până în 2040.
Având în vedere planificarea corectă a utilizării terenurilor și standardele de mediu aflate în vigoare în țările UE, instalațiile solare și eoliene necesare pot fi amplasate cu o amprentă terestră minimă și fără a compromite protecția biodiversității, producția de alimente și alte activități activitățile agricole în general sau nevoile viitoare de refacere a naturii.
Cercetările efectuate arată că există suficiente terenuri adecvate disponibile pentru instalarea energiei regenerabile departe de zonele cele mai „sensibile” din Europa din punct de vedere al mediului. În timp ce disponibilitatea terenurilor adecvate variază foarte mult între țările UE, s-a constat că frecvent, cele mai multe situri adecvate sunt situate în zonele rurale, în special pe terenuri agricole degradate cu productivitate scăzută și cu risc ridicat de abandonare.
Acest lucru oferă o oportunitate nu doar de a revitaliza aceste zone, ci și de a sprijini economia locală și de a crea locuri de muncă. Este esențial ca proiectele de energie regenerabilă din zonele rurale să fie concepute și implementate în funcție de nevoile și condițiile locale identificate.
În ceea ce privește terenul adecvat disponibil pentru dezvoltarea energiei solare și eoliene, studiul relevă că majoritatea țărilor UE nu se confruntă cu constrângeri semnificative, țări precum Franța, România și Spania au terenuri „de rezervă” semnificative, chiar și excluzând cele protejate.
România, de trei ori peste media Uniunii Europene
Astfel, în România, 58% (vs. 47,9% media UE) din pământul disponibil este utilizat pentru agricultură, 23% reprezintă arii protejate (vs. 18,6% media UE), 17% (vs. 5,2% media UE) este potrivit pentru instalarea de echipamente care să genereze energie verde și doar 0,7% ar fi necesar pentru producerea de energie regenerabilă (vs. 2,2% media UE).
Cu o asemenea distribuție a utilizării terenurilor, se mai arată în studiul realizat de Biroului European de Mediu, România ar putea produce energie verde în instalații solare fotovoltaice și eoliene onshore, ajungând la aproximativ 74 GW și, respectiv, 7 GW până în 2040. Aceste active vor contribui la aproximativ 48% din producția de energie electrică a României și pot să satisfacă aproximativ 40% din cererea finală de energie a țării.
Raportul complet poate fi vizualizat aici.
Sursa: