Ai auzit de posibilitatea de a genera energie prin puterea pașilor, ori prin reutilizarea ingenioasă a deșeurilor? Dar de turbina eoliană reinventată? Nu, nu este un film SF, ci sunt dovezi certe ale nivelului la care știința a ajuns ajutând oamenii să producă energie curată, verde.
Energia regenerabilă (cunoscută și drept energie verde sau curată) provine din surse precum: razele solare, vânt, ape curgătoare, biomasă sau căldură geotermală. Cele mai populare sunt primele două, cu ajutorul cărora oamenii (prosumatorii) își generează curent electric, apă caldă etc.
În ultimii 30 de ani, energia regenerabilă a devenit sectorul cu cea mai rapidă creștere la nivel global, fapt datorat nevoii de a reduce poluarea planetei prin costuri mai mici. Pe măsură ce această nevoie crește, tehnologiile devin din ce în ce mai avansate și proiecte noi, complexe și inovative continuă să apară. În continuare vorbim despre câteva dintre ele.
Mersul pe jos este sănătos, și în plus, generează energie
De mai bine de 5 ani, este posibil să generezi energie electrică folosind puterea pașilor. Pavegen este un proiect inovativ, care își propune să implice cât mai mulți oameni pentru producerea de energie curată. Acest lucru poate fi realizat cu ajutorul podelei cinetice formată din mai multe plăci de pavaj, care la fiecare pas produc energie electrică prin efectul piezoelectric (capacitatea anumitor materiale de a genera un curent electric atunci când sunt comprimate).
Puterea produsă nu este foarte mare, dar este importantă. Un singur pas generează 5 wați, ceea ce înseamnă că poți ține aprins timp de 20 secunde un bec LED, spre exemplu.
Pavegen oferă trei tipuri diferite de podele: netede, de cauciuc și din rășină, care sunt create pentru a funcționa și rezista până la 20 de ani. Plăcile se integrează perfect în mai multe locuri în care poate exista trafic mare de oameni: trotuare, cluburi de dans, mall-uri, terminale de aeroporturi, gări, stadioane (amplasate sub gazon), locuri de joacă, parcuri etc.
Totodată, există o aplicație mobilă care convertește pașii unei persoane în monede digitale, care pot fi folosite pentru a beneficia de reduceri la mai multe magazine sau pentru a face donații unor organizații caritabile. Utilizatorul poate decide singur cum să folosească recompensele primite pentru pașii făcuți.
Tehnologia Pavegen este deja folosită în peste 36 de țări, precum Australia, Japonia, Portugalia, Statele Unite ale Americii sau România. În țara noastră, o clădire de birouri din București are aplicată o podea cinetică pe hol unde traficul este mai intens, astfel reușește să țină aprinse becurile LED ale clădirii.
Prețul plăcilor este de aproximativ 400 de lei pentru metrul pătrat, ele fiind impermeabile și realizate din materiale reciclate și oțel inoxidabil.
Doi în unul
Un alt proiect inovativ care poate fi realizat chiar în curtea ta este HomeBiogas, un sistem care transformă deșeurile organice (legume, fructe, carne, lactate etc.) în energie regenerabilă și îngrășământ pentru plante. Sistemul este compus dintr-un container (digestor) pe care îl poți monta în curte și o plită cu un singur ochi pe care o poți amplasa în bucătăria ta.
Deșeurile ajunse în container sunt descompuse de bacteriile metanogene, proces prin care se creează biogaz (sunt bacterii care trăiesc și în stomacul animalelor erbivore, participând la descompunerea hranei vegetale). Biogazul este mai apoi colectat, filtrat și trimis direct către plita specială la care poți găti timp de 2 ore pe zi.
Containerul de culoare neagră este realizat din materiale reciclabile rezistente până la 15 ani și se recomandă să fie plasat într-un loc unde este soare, pentru a crește productivitatea bacteriilor care descompun deșeurile.
Totodată, sistemul produce și îngrășământ lichid, care poate fi folosit pentru legumele, fructele sau florile din grădină.
Prețul unui astfel de sistem este de 3000 de lei și conține containerul plus plita pentru gătit.
Turbina eoliană reinventată
Turbinele eoliene pot avea alt aspect decât cel cu care ești obișnuit. Vortex Bladeless este o modalitate nouă de a valorifica energia eoliană, fiind un generator eolian de rezonanță cu vibrații induse de vortex. Atunci când vântul suflă peste această turbină, se creează zone de joasă presiune pe părțile laterale, care, la rândul lor, produc energie. Turbinele sunt montate în plan vertical și nu au pale, având un aspect modern.
Avantaje
- Costuri mai mici de întreținere: nu au angrenaje sau rulmenți care se pot rupe;
- Prietenoase cu mediul: amprenta de carbon este redusă;
- Sunt ușor de instalat și demontat, atunci când este nevoie.
Deși proiectul este destul de popular de câțiva ani încoace, turbinele reinventate încă sunt în perioada de dezvoltare, urmând ca atunci când sunt finalizate să fie vândute în toată lumea.
Sectorul energiei regenerabile este în continuă dezvoltare și este cheia către o lume mai bună, mai curată, mai verde. Zi de zi se fac pași către atingerea acestui obiectiv atât la nivel internațional, cât și național, indiferent că vorbim despre consumatorii casnici sau companii.
Toate cele de mai sus sunt câteva soluții din care poți să alegi dacă îți dorești să acționezi individual, dar poți opta și pentru instalarea panourilor fotovoltaice, alegerea unui furnizor care oferă energie regenerabilă sau construirea unei case independente din punct de vedere energetic.
Dacă ești interesat de energia verde, află mai multe informații din următoarele articole:
- Cum poate deveni locul tău de parcare o sursă de energie
- Eoliana din curtea casei tale
- Ce plante energetice poți cultiva pentru a produce energie regenerabilă
Surse: