„Atenție, cad țurțuri!” este unul dintre afișele pe care le vedem lipite pe pereții clădirilor odată cu instalarea iernii. Chiar dacă sunt doar câteva zile de ninsoare în cursul unui an, este suficient să ne creeze o serie de probleme: infiltrații de apă la ultimul nivel, pagube la sistemele de acoperiș prin smulgerea unor elemente, dar și accidente prin căderea unor bucăți mari de gheață. Utilizarea unui sistem de degivrare te poate scăpa de multe probleme.
Pierderile de căldură prin acoperișuri, fluctuațiile de temperatură zi/ noapte din sezonul rece, alternanța precipitațiilor (lapoviță/ninsoare) și sistemele pluviale subdimensionate sau neîntreținute determină formarea gheții pe acoperișuri, cu blocarea scurgerii apei. Chiar dacă intervin pompierii cu scări pentru lucrul la înălțime, alpiniștii utilitari sau proprietarii, țurțurii și gheața pot fi îndepărtate de pe o zonă de acoperiș, dar burlanele rămân blocate în continuare, ceea ce va face ca în anumite condiții meteorologice situația să se repete în câteva zile.
Cum evităm aceste probleme? Folosim sisteme electrice pentru degivrare
Un sistem electric pentru degivrarea acoperișului topește zăpada depusă în zona jgheaburilor pe o lățime de aproximativ 35-50 de cm și nu permite formarea gheții atât în jgheaburi, cât și în burlane, iar apa din zăpadă se scurge în mod natural, fără a exista riscul formării țurțurilor.
Sistemul pentru degivrare este compus din cabluri electrice cu rol de încălzire care se montează pe acoperiș în formă de sinusoidă și de-a lungul jgheaburilor și burlanelor. O automatizare controlează funcționarea automată a sistemului în funcție de parametrii indicați de senzorii de temperatură și umezeală, fără a mai fi necesară intervenția proprietarilor în cazul unor precipitații și temperaturi negative.
Pentru a preîntâmpina orice accident de natură electrică, toate echipamentele folosite la un sistem de degivrare electrică sunt cu un grad înalt de protecție la umiditate, astfel încât apa să nu pătrundă în zonele de conexiuni.
În România, pentru a fi eficient, un sistem de degivrare pentru acoperișuri ar trebui să aibă o putere instalată de minim 250 W/mp. În funcție de locație (munte/câmpie), acces pe acoperiș, regimul de înălțime al clădirii etc. specialiștii calculează dimensionarea optimă a sistemului pentru a preîntâmpina o funcționare deficitară, printr-un consum mai mare de electricitate.
Producătorii de cabluri electrice pentru încălzire oferă garanții extinse pentru produse, chiar și de 10 sau 20 de ani, dacă sunt respectate cerințele privind instalarea. Una dintre principalele obligații privind montarea unui sistem de degivrare este ca instalarea cablurilor și realizarea conexiunilor să se facă obligatoriu de către un electrician.
O investiție care ne scutește de probleme
Ofertele de pe piață arată că un sistem de degivrare a acoperișului unei case costă aproximativ 6.000 de lei, sumă la care se adaugă și costurile de montaj și, eventual, de modificare a unei instalații electrice interioare.
Cheltuielile cu energia electrică consumată pentru utilizarea sistemului vor fi minime pentru sezonul rece, iar impactul în factura lunară va fi de cel mult 30 de lei, pe perioada de iarnă.
Este importantă prevenirea oricărui incident prin căderea gheții de la înățime, peste oameni, animale sau mașini și chiar dacă investiția inițială pare costisitoare în condițiile schimbărilor climatice, ea este cu atât mai necesară cu cât nu știm ce ne rezervă vremea. Când ninge toate acoperișurile au un strat de zăpadă, iar personalul autorizat, care poate lucra manual pentru îndepărtarea zăpezii/ gheții de la înălțime, este limitat numeric, ceea ce poate duce la timpi mari de așteptare pentru o intervenție și, implicit, va crește riscul de accidente prin dizlocarea gheții de pe acoperiș.