Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Cum să păstrezi căldura ca să ai un consum mai mic și o temperatură optimă în casă prin metode eco?

Temperaturile au început deja să scadă și ne apropiem cu pași repezi de sezonul rece, atunci când vrei să păstrezi căldura în locuință. Petreci tot mai mult timp în casă, unde, printre altele, vrei să ai o temperatură optimă și să te simți confortabil.

Din varii motive, casa ta poate pierde căldura, iar din această cauză este influențat și prețul facturii la gaz. Există, însă, soluții eficiente cu ajutorul cărora să păstrezi căldura în interiorul casei tale, să te bucuri de o temperatură ideală și, evident, de un preț mai mic la factură. 

În rândurile ce urmează îți vom prezenta câteva soluții și sfaturi care să te ajute să previi pierderile de căldură și să menții o temperatură plăcută în casă, în ciuda frigului de afară.

Soluții eco pentru păstrarea căldurii în locuință

Dacă într-un articol precedent am vorbit despre sisteme moderne de încălzire ale locuinței, astăzi venim în completare cu câteva soluții eco care pot ajuta sistemele de încălzire să consume mai puțin și să fie mai eficiente.

 1. Izolarea locuinței

Spațiul în care locuiești poate fi izolat atât pe exterior, cât și pe interior. Printre motivele pentru care este bine să-ți izolezi locuința, se numără:

 • eficientizarea costurilor de întreținere – izolația termică;
 • menținerea umezelii la distanță de structura casei – hidroizolația;
 • menținerea unui nivel de zgomot redus – izolația fonică.

Noi vom aborda subiectul izolației termice, care poate fi realizată cu o multitudine de materiale, dintre care amintim: vata minerală de sticlă, vata minerală balzatică, celuloza, polistirenul expandat sau extrudat, tencuiala termoizolantă, plăci termoizolante cu vacuum, pluta, paiele, stuful, folia reflectivă cu straturi multiple de aluminiu sau chiar cărămizi și alte materiale de construcții moderne termoizolante. 

Alegerea materialului cu care se va realiza termoizolația se face în funcție de: rezistența termică și conductibilitate, proprietăți ecologice, locul unde se folosește și preț.

Cea mai întinsă suprafață a unei locuințe o reprezintă pereții exteriori, iar izolarea termică a acestora este necesară deoarece materialele de construcție precum cărămida, BCA-ul, lemnul sau betonul nu sunt suficiente pentru a garanta păstrarea căldurii în interior și menținerea unui confort termic ridicat. Astfel, în lipsa unei izolații termice, o mare parte din cantitatea de căldură generată în interiorul locuinței se va pierde, fapt ușor de sesizat în timpul sezonului rece. 

O izolare termică a pereților realizată bine, va face mediul interior mai confortabil, lucru care se va observa și pe factura pentru energie, care va fi mult mai scăzută. De asemenea, izolația te va ajuta și pe timpul verii, atunci când temperatura exterioară este ridicată și folosești aerul condiționat pentru a te răcori, deoarece va păstra aerul rece în interior.

Mai multe informații despre care este cea mai eficientă izolație termică pentru casă, poți afla aici.

izolarea-locuintei
 1. Recuperatorul de căldură

Într-un scenariu ideal, odată încălzită, locuința ta ar trebui să mențină o temperatură constantă, însă acest lucru nu se întâmplă deoarece mai intri și mai ieși din casă, mai deschizi geamurile pentru a aerisi, mai ai pierderi de căldură prin anumite puncte din casă, etc. Pentru că aerul circulă, temperatura variază, iar în sezonul rece, variațiile temperaturii exterioare sunt destul de mari, astfel încât, în interior trebuie să compensezi cu încălzirea.

Punctele importante sunt: pereții și izolația lor, tavanul și ferestrele. Dacă toate sunt bine puse la punct și sunt montate corespunzător, nu ar trebui să ai pierderi de căldură. Totuși, atunci când deschizi geamurile pentru a aerisi, aerul rece de afară intră în casă răcind încăperea, lucru care se va resimți în factura ta de încălzire.

Această problemă poate fi rezolvată cu ajutorul unui recuperator de căldură.

Recuperatorul de căldură este un echipament care introduce în interior aer proaspăt din exterior și în același timp evacuează aerul cu dioxid de carbon și mirosuri din interior. Alte funcții ale acestuia ar fi următoarele:

 • filtrează aerul contribuind la realizarea dezumidificării sau umidificării, în funcție de modelul ales; 
 • împiedică apariția mucegaiului;
 • asigură un climat sănătos;
 • reduce costurile pentru încălzirea locuinței, ajutând sistemul de încălzire să încălzească mult mai repede spațiul locuit.
 1. Pompa de căldură

Indiferent de anotimp, pe tot timpul anului, solul are o temperatură relativ constantă de aproximativ 10-12OC. Cu ajutorul unei pompe de căldură putem extrage căldură din sol pentru a încălzi casa în timpul anotimpului rece sau pentru a o răcori în timpul verii. De asemenea, cu o pompă de căldură se poate încălzi și apa de consum.

Pompele de căldură sunt de mai multe feluri și pot prelua energie fie din sol, din apa din pânza freatică (pompe de căldură geotermale) sau din aer (pompe de căldură aerotermale), astfel utilizând energie din surse regenerabile.

Așa cum am menționat mai sus, pompele de căldură pot să preia energie din sol, apă sau aer și să o cedeze către aerul din interior dar și către agentul termic (apa). Dacă e să facem o comparație cu aerul condiționat spre exemplu, acesta este o pompă de căldură de tip aer-aer, întrucât preia energie termică din aerul din exterior și o cedează către aerul din interior.

Tot pentru menținerea căldurii în casă mai poți aplica următoarele sfaturi practice:

 • Încălzește local – dacă ai o temperatură de 21OC în toată casa, dar în camera în care petreci tu cel mai mult timp vrei 23OC, folosește o aerotermă sau un radiator pentru a crește temperatura doar în acea cameră, în loc să pornești centrala pentru a încălzi toată casa.
 • Folosește covoare sau carpete – prin podea se poate pierde până la 15% din căldura, iar acest lucru poate fi împiedicat prin folosirea pe timpul iernii a unor covoare mai groase sau carpete.
 • Izolează ușile și ferestrele – simți că intră frigul în casă pe la geamuri sau uși? Dacă nu vrei să le înlocuiești cu unele calitative pe timpul iernii, soluția ieftină este reprezentată de benzile autoadezive cu burete care se lipesc pe tocul ferestrelor și al ușilor. O altă soluție o reprezintă pernuțele sau rulourile pe care le găsești la magazinele de bricolaj și care blochează curenții de aer.
 • Folosește draperiile – dacă ai geamurile orientate către soare, înlătură draperiile și lasă soarele să pătrundă în casă, iar atunci când apune, trage draperiile pentru a păstra căldura în interior.
 • Nu acoperi caloriferele – dacă ai mobilier poziționat în fața caloriferelor, încearcă să îl muți deoarece acesta absoarbe din căldură și blochează aerul cald să circule liber în toată camera.
cum-mentii-caldura-in-casa

Dacă ai de gând să faci o investiție într-unul dintre echipamentele menționate mai sus, trebuie să ai în vedere faptul că ele sunt puțin mai costisitoare, însă investiția va fi amortizată în timp.

Surse:

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *