Dacă urmează să achiziționezi și să instalezi o centrală termică pe gaze naturale pentru apartamentul sau casa ta (sau dacă ai deja una), ar trebui să știi că există câteva condiții de exploatare. Acestea se referă la acele lucruri pe care, dacă le faci, vei pierde garanția centralei și va trebui să plătești singur reparațiile ulterioare.
Termenul de garanție al centralei tale începe din ziua punerii acesteia în funcțiune. În principal, garanția acoperă produsul și părți componente ale acestuia, prin aceasta înțelegând repararea sau furnizarea gratuită a oricărei piese ce prezintă un defect de fabricație care este recunoscut de către producător. Pentru a beneficia de garanție, racordarea la gaz a centralei trebuie realizată doar de către o firmă autorizată ANRE, iar operațiunile de punere în funcțiune (PIF), autorizare a funcționării (AF) și verificare tehnică periodică (VTP), vor fi realizate de către firme autorizare ISCIR.
Ce este punerea în funcțiune (PIF)?
Punerea în funcțiune a centralei termice reprezintă un proces important, deoarece de acesta depinde funcționarea centralei în condiții optime de siguranță, dar și garanția produsului.
Atunci când se pune în funcțiune centrala, în funcție de tipul acesteia, se realizează o serie de verificări, cum ar fi: racordarea corectă la instalația de încălzire, apa rece, apa caldă, gaz, electricitate, tubulatura de evacuare a gazelor de ardere – coșul de fum, reglarea presiunii etc. Toate aceste verificări se realizează de către o firmă autorizată ISCIR.
Scopul acestei operațiuni este de a verifica dacă produsul satisface cerințele de funcționare în condiții de siguranță în conformitate cu legile și normativele tehnice în vigoare și de a realiza reglarea acesteia în raport cu cerințele spațiului pe care îl deservește.
Autorizarea Funcționării (AF) este obligatorie la punerea în funcțiune a centralei termice și se va factura suplimentar.
Garanția centralei termice este dependentă de punerea în funcțiune (PIF) și de autorizarea funcționării (AF).
Acte necesare pentru punerea în funcțiune (PIF) a centralei termice:
- factura de achiziționare a centralei;
- certificatul de garanție;
- proiectul instalației de gaz care trebuie să conțină schița izometrică și amplasamentul în plan al centralei;
- declarația de conformitate pentru montarea centralei termice.
Conform legii, o centrală termică poate fi folosită doar după ce a obținut Autorizarea Funcționării (ISCIR). Proprietarul centralei are obligația și responsabilitatea conform prescripțiilor tehnice să solicite și să obțină autorizarea funcționării. Nerespectarea de către proprietarul centralei a informațiilor menționate mai sus constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 15.000 lei la 25.000 lei.
VTP – Verificarea Tehnică Periodică, denumită și VTU (Verificarea Tehnică în Utilizare) a centralei se face din 2 în 2 ani. Aceasta este obligatorie și presupune de fapt prelungirea Autorizației de Funcționare ISCIR. Dacă aceasta nu există sau nu este realizată la termen, se poate pune sigiliu pe contorul de gaz de către compania de distribuție la care ești racordat.
Cum poți pierde garanția centralei
- Montaj realizat de către persoane neautorizate
În cazul unei centrale termice, opțiunea de a chema pe cineva care “se pricepe”, nu există dacă acea persoană nu este autorizată să monteze centrale de tipul respectiv. Montajul unei centrale reprezintă o operațiune complexă. Aceasta trebuie racordată la gaz, apă și electricitate. La montaj trebuie să se respecte cu strictețe regulile înscrise în manualul de utilizare și chiar mai multe. Montajul realizat de către personal neautorizat duce la pierderea garanției. De asemenea, îți poate fi refuzată racordarea centralei la rețeaua de gaz.
- Punerea în funcțiune (P.I.F.) neautorizată
Nu este același lucru cu montajul. După ce centrala ta este montată și racordată la rețeaua de gaz, nu te grăbi să o pornești. Pentru a o pune în funcțiune, trebuie să chemi un tehnician autorizat care să-i facă PIF-ul. În momentul în care centrala ta se va defecta și vei chema pe cineva de la service, în primul rând îți vor fi cerute actele care fac dovada achiziției, actele de la PIF și VTP. Dacă nu poți să dovedești cu acte faptul că punerea în funcțiune a fost realizată de către o persoană autorizată, vei pierde garanția.
- Neefectuarea reviziilor și a verificărilor obligatorii la timp
După realizarea montajului și a PIF-ului, vei beneficia de garanție fără probleme doar dacă ai grijă ca centrala ta să beneficieze la timp de verificări și revizii. Dacă acestea nu sunt realizate atunci când trebuie, vei pierde dreptul la garanție întrucât se consideră utilizare iresponsabilă a produsului. În momentul efectuării Verificării Tehnice Periodice, persoana responsabilă îți va da sfaturi despre cum să utilizezi centrala în așa fel încât să poți economisi bani și de asemenea va optimiza setările dacă va considera că poate să obțină un randament mai bun de la centrala ta. Practic VTP-ul este modul în care service-ul se asigură că centrala ta va avea o durată de viață mai lungă decât perioada de garanție.
Revizia este o condiție obligatorie pentru acordarea garanției comerciale integrale, și este de preferat să se realizeze toamna, înainte să pui centrala în funcțiune, iar VTP-ul se realizează o dată la 2 ani.
- Intervenții neautorizate asupra centralei
Un alt motiv pentru care poți pierde garanția îl reprezintă intervențiile asupra centralei realizate de către persoane neautorizate. Toate reparațiile trebuie realizate de către service-uri autorizate și doar cu piese originale.
Acum, că ai luat la cunoștință toate aceste informații, nu ai motive să pierzi garanția centralei tale. Pe lângă partea financiară, pentru că ar trebui să plătești integral totul în cazul unei defecțiuni, trebuie să ai în vedere și partea de siguranță. În momentul în care toate operațiunile asupra centralei sunt realizate de către persoane autorizate, poți să stai liniștit știind că tu și cei dragi ție sunteți în siguranță.
Surse: