Odată cu interesul crescut pentru sursele de energie regenerabile, interesul pentru sistemele fotovoltaice a crescut, de asemenea, la rate uimitoare. Abilitatea soarelui de a alimenta o casă întreagă este un plus imens pentru mediu, iar soarele reprezintă o resursă la care avem acces o perioadă îndelungată de timp pe parcursul unui an.
Dar, când vine vorba despre sistemele fotovoltaice, știi de fapt din ce sunt compuse și cum funcționează acestea? Sistemele solare au la bază panouri solare (sau panouri fotovoltaice), un invertor solar (foarte important), cabluri și conectori electrici, precum și alte elemente de protecție și manipulare a sistemului. De asemenea, în funcție de sistem, acesta mai poate conține o baterie și un contor electric. Având în vedere cât de importante și benefice sunt sistemele solare, ne-am gândit să prezentăm câteva informații cu privire la invertoarele solare, modul lor de funcționare și ce trebuie să urmărești la un invertor solar, având în vedere importanța lor.
Dar, înainte de achiziționarea unui invertor este util să consultăm legislația în vigoare și să ne asigurăm că invertoarele pe care intenționăm să le cumpărăm sunt conforme cu cerințele din România. Mai mult decât atât, ar trebui să știm că distribuitorii de energie țin o lista publică cu invertoare a căror conformitate cu cerințele tehnice a fost verificată.
Ce este un invertor solar?
Un invertor solar este unul dintre cele mai importante componente ale unui sistem fotovoltaic. Acesta preia curentul continuu produs de panourile solare și îl convertește în curent alternativ, care poate fi utilizat la domiciliu sau la locul de muncă.
Cum funcționează un invertor solar?
Toată energia captată de panourile solare poate fi trimisă direct către invertor sau poate fi stocată într-o baterie pentru o utilizare ulterioară. Atunci când este trimisă către invertor, acesta o preia sub formă de curent continuu variabil și o transformă în curent alternativ de 120V / 240V. Aparatele din casă funcționează pe curent alternativ, nu pe curent continuu, motiv pentru care invertorul solar trebuie să schimbe curentul continuu colectat de panourile solare.
Tipuri de invertoare solare
Acum, pentru că știi ce este și cum funcționează un invertor solar, este timpul să vedem tipurile de invertoare. Există mai multe tipuri diferite de invertoare solare, toate cu beneficii variate. O parte dintre ele sunt următoarele:
Invertoarele de baterii
Un invertor de baterie este cea mai bună opțiune dacă trebuie să introduci retrospectiv o baterie în sistemul tău solar sau dacă dorești să păstrezi bateria separată de panourile solare și să rulezi energia printr-un alt invertor. Un invertor de baterie transformă puterea bateriei în curent de 230V AC (curent alternativ) și o alimentează în tabloul de distribuție (în loc de rețea) ori de câte ori este posibil.
Invertoarele tip centrală
Un invertor tip centrală este uriaș și este utilizat pentru sistemele care necesită sute de kilowați (sau chiar uneori megawați) de volum. Nu sunt utilizate pentru uz rezidențial și seamănă cu un dulap mare din metal, fiecare „dulap” fiind capabil să suporte aproximativ 500kW de putere. În general, acestea sunt utilizate pentru instalații la scară largă sau pentru ferme solare la scară utilitară.
Microinvertoarele
După cum sugerează și numele, microinvertoarele sunt foarte mici (au dimensiunea unei cărți), iar raportul dintre panourile solare și microinvertoare este de 1:1. Avantajul unui microinvertor, printre altele, este faptul că optimizează fiecare panou solar individual, ceea ce oferă mai multă energie (mai ales în condiții de umbră).
Invertoarele în șiruri
Sunt cea mai obișnuită opțiune de invertor pentru uz rezidențial și există de obicei un invertor de șiruri pentru fiecare instalație solară. Numele de „invertoare de șiruri” se datorează faptului că un șir de panouri solare sunt conectate la acestea.
Invertoarele hibride
Invertoarele hibride sunt considerate vedete în ceea ce privește tehnologia invertorului. Un invertor hibrid este o combinație între un invertor clasic și un invertor de baterie. Acesta devine o alegere populară pentru proprietarii de case interesați de opțiunile de stocare a energiei (chiar dacă proprietarul casei nu este încă pregătit să instaleze o baterie), deoarece adăugarea unei baterii va fi pe viitor un proces mult mai puțin costisitor.
O caracteristică suplimentară, la unele modele, este capacitatea de a conecta la invertor un încărcător pentru vehicule electrice. În acest fel, vei avea posibilitatea de a adăuga un încărcător atunci când ești pregătit să faci pasul către un autoturism electric, fără a suporta costuri suplimentare cu o actualizare a panoului principal.
Deci, după cum poți vedea, un invertor hibrid are toate caracteristicile de care ai nevoie într-un invertor fotovoltaic, dar oferă și îmbunătățiri pentru a satisface cei mai entuziaști adepți ai energiei solare.
Ce face un invertor solar bun?
Când iei în considerare numeroasele mărci, tipuri și dimensiuni de invertoare, există câteva aspecte pe care trebuie să le urmărești atunci când vine vorba de invertoare solare bune. Printre acestea se numără:
Capacitatea
Ce capacitate trebuie să aibă un invertor solar bun? Aceasta este o întrebare cu care mulți oameni se confruntă. Cel mai indicat este să alegi un invertor care să poată gestiona puterea maximă pe care o poate produce sistemul tău fotovoltaic. De exemplu, dacă sistemul de energie solară este de 3kW, vei avea nevoie de panouri de 3kW și un invertor solar de 3kW. Bineînțeles, există și excepții de la această regulă, de aceea te încurajăm să consulți un specialist în domeniu înainte de a face o alegere.
Rezistența la intemperii
Acesta este un aspect important de luat în considerare. Dacă este rezistent la intemperii, acest lucru îți oferă, în mod evident, ceva mai multă flexibilitate atunci când vine vorba de plasarea acestuia, dar, dacă nu este, poate fi necesar să iei în considerare achiziționarea unei cuști rezistente la intemperii pentru protecție (care te va costa suplimentar). Regula generală este: cu cât invertorul solar este mai protejat, cu atât va avea o durată de viață mai mare și cu atât va funcționa mai bine.
Afișajul
Aruncă o privire la afișajul invertorului solar și vezi cât de multe informații sunt disponibile pentru a fi vizualizate direct pe invertor sau dacă există o opțiune de monitorizare la distanță (de exemplu, de la o consolă sau o aplicație pe telefon). Unele dintre informațiile care pot fi conținute pe afișaj includ:
- câte ore produce energie sistemul;
- numărul de kilowați (kW) pe care îl produce sistemul în prezent;
- cantitatea de energie (kilowați-oră) pe care o produce zilnic sistemul;
- cantitatea de energie electrică (kilowați-oră) produsă de sistem de la instalare.
Garanția
Majoritatea invertoarelor conectate la rețea au o durată de viață situată undeva în jurul cifrei de 10-20 de ani și, în mod realist, toate ar trebui să fie capabile să funcționeze minim 10 ani. În funcție de invertor, garanțiile durează de obicei în jur de 5-12 ani, cu unele opțiuni de extindere pentru un cost suplimentar. Aruncă o privire la invertorul pe care îl dorești și la caracteristicile acestuia și cântărește nevoia unei garanții extinse.
Posibilitatea de conectare la rețea
Dacă urmează să fii conectat la rețea, asigură-te că alegi un invertor solar cu o eficiență de cel puțin 93% (pe bază de transformator) sau 95% (fără transformator). Acesta este nivelul de eficiență așteptat pentru majoritatea opțiunilor bune ale invertorului.
Prețul
Depinde de caracteristicile acestuia, dar și de cât de mult ești dispus să investești într-un invertor. Poți găsi invertoare pentru uz casnic între 400 – 500 RON și 3.000 – 4.000 RON. Singurul lucru pe care ți-l putem spune este acesta – nu cumpăra niciodată cea mai ieftină opțiune. Acesta nu durează mult și va trebui să-l schimbi destul de repede.
Pe piața vei găsi o multitudine de oferte care te pot pune în dificultate când trebuie să alegi produsul ideal nevoilor tale. Folosind informațiile redate în acest articol sperăm că îți va fi mult mai ușor să descoperi care este cel mai bun invertor pentru sistemul tău de panouri solare și nu uita că cel mai indicat este să apelezi la un specialist în domeniu.
Surse: