Odată cu trecerea anilor, electrocasnicele se strică sau încetează să mai funcționeze la capacitate optimă, iar achiziționarea unor noi aparate este necesară. Dar, ce poți face cu un televizor vechi? Trebuie să renunți la el sau la alte electrocasnice vechi, deoarece ocupă spațiu în locuință și consumul de energie electrică este mai mare. Dar cine cumpără electrocasnice vechi? Ce nu știu foarte mulți este că aruncarea electrocasnicelor și transportarea lor la groapa de gunoi afectează atât oamenii, cât și mediul înconjurător.
Deșeurile electrice conțin elemente nocive, iar reciclarea corectă este foarte importantă. Există câteva soluții de care să ții cont și pe care poți să le descoperi în acest articol.
Impactul negativ
Dacă și tu te întrebi, printre altele, ce fac cu frigiderul vechi? este important să cunoști metodele eco-friendly prin care poți scăpa de echipamente, altfel, DEEE (deșeurile de echipamente electrice și electronice), dacă nu sunt eliminate în mod corespunzător, eliberează:
- Ulei uzat, mercur sau bifenili policlorurați (BPC);
- Emisii în exces de gaze cu efect de seră: dioxid de carbon și metan;
- Substanțe în atmosferă care epuizează stratul de ozon.
Conform unui studiu realizat de Global E-waste, numai în anul 2019 au fost aruncate 17,4 milioane de tone de DEEE, iar acestea au produs cele mai multe deșeuri din cantitatea totală globală.
Totodată, în fiecare an sunt aruncate milioane de baterii. Acest lucru este periculos deoarece ele conțin substanțe și materiale toxice, iar sănătatea oamenilor poate fi afectată.
Ce poți face cu produsele vechi
Așa cum spuneam, există mai multe metode de a scăpa de acele aparate care nu mai funcționează eficient sau care sunt defecte. Metodele prezentate în rândurile următoare au avantajul de a face totul mai ușor pentru tine, dar și de a proteja planeta.
Reciclarea lor
Fie că vorbim despre reciclarea plasticului, a sticlei, a electrocasnicelor, a bateriilor, a hainelor, a hârtiei, reciclarea economisește energie și apă, reduce poluarea și emisiile de gaze cu efect de seră și îmbunătățește calitatea aerului și a apei. Aproape orice vedem în jurul nostru se poate recicla, doar metodele de reciclare pot să difere.
În cazul echipamentelor electrice, există firme în România care se ocupă de reciclarea acestora. Pe website-ul Harta Reciclării vei găsi punctele de colectare din țară și firmele care se ocupă de acest proces. Ai posibilitatea de a alege să transporți tu echipamentele la punctul de colectare sau poți contacta o firmă care să vină să le ridice. Iată și alte platforme dedicate reciclării echipamentelor electrice: Unde Reciclăm, Patrula de reciclare.
Ce presupune procesul
Ți-ai cumpărat de curând electrocasnice noi, iar acum te întrebi ce fac cu frigiderul vechi? Sau ce poți face cu un cuptor cu microunde stricat, ori cu un aragaz vechi? Poți obține bani pentru electrocasnice vechi? Sau e cineva care se ocupă de partea de ridicare de electrocasnice vechi? În primul rând trebuie să știi că o parte din componentele aparatelor vor fi refolosite pentru confecționarea unor noi electrocasnice, iar prin reciclare contribui și tu la economisirea anumitor materiale. Astfel, se pot recupera resurse naturale precum aur, paladiu, staniu, argint, cupru, plumb.
Ce poți recicla:
- Frigidere;
- Congelatoare;
- Laptopuri;
- Calculatoare;
- Telefoane;
- Mașini de spălat rufe sau vase;
- Aspiratoare;
- Aragazuri;
- Cuptoare cu microunde;
- Radiatoare și calorifere electrice.
Pentru aparatele de dimensiuni mai mari (cum ar fi frigiderele), procesul începe cu dezmembrarea manuală a echipamentului. După dezmembrare, fluidele (freonul și uleiul din compresor) se extrag. Apoi componentele solide se mărunțesc și părțile metalice sunt separate cu ajutorul unor magneți. Părțile de material care nu sunt atrase de magnet sunt separate și ele prin alte metode (centrifugare, de exemplu). După acești pași, materialele rămase sunt folosite la construirea altor echipamente.
Donarea lor
Poți dona echipamentele electrice încă funcționale unor organizații caritabile sau poți să le oferi unor familii care au nevoie de ele.
În România, există mai multe astfel de organizații. De exemplu, la magazinul caritabil SocialXChange se pot dona diferite electrocasnice, personalul asigură transport pentru cele care sunt de dimensiuni mari.
De asemenea, poți alege să le oferi prietenilor sau familiei tale.
Vânzarea lor
Dacă produsele electrice încă funcționează, atunci poți încerca să le vinzi pe diferite website-uri pe care se vând și produse la mâna a doua. Starea aparatelor s-ar putea să nu îți permită să primești o sumă mare de bani, dar prin vânzarea lor te asiguri că acestea vor fi folosite în continuare și nu vor ajunge la groapa de gunoi.
De ce este bine să renunți la echipamentele vechi
Aparatele vechi consumă mult mai multă energie electrică și funcționarea lor devine ineficientă. Un frigider mai vechi de 10-15 ani va consuma de trei ori mai multă energie decât unul nou. Tocmai de aceea, dacă dorești să achiziționezi un produs nou, nu uita să alegi unul care se află într-o clasă energetică superioară.
În plus, mașinile de spălat rufe sau vase, dacă au peste 10 ani, consumă mult mai multă apă. Deci facturile la utilități sunt mai mari.
Să alegi una din metodele prezentate în detrimentul aruncării aparatelor este cea mai bună soluție pe care poți să o iei pentru tine și pentru planeta noastră. Fie că le reciclezi, donezi sau vinzi, acțiunea ta va avea un impact pozitiv.
Surse