Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Aspiratorul robot: sfaturi pentru o achiziție inteligentă

Cu mai mult de 50 de producători de aspiratoare robot disponibile pe piața din România, poate fi destul de complicat să îl alegi pe cel mai potrivit pentru locuința ta. Tehnologia a evoluat exponențial în ultimii ani, iar acum aceste dispozitive pot nu doar să aspire praful, ci chiar să curețe covoare sau să spele pardoseli. Cum poți calcula ponderea valoare-preț cât mai eficient?

Ce sunt aspiratoarele robot și ce funcții au ele?

Sunt dispozitive cu motor electric, inteligente care curăță singure pardoseli, conform planului suprafeței setate. Ele sunt prevăzute cu perii sau role, care adună murdăria (praf și alte particule) de pe pardoseli și o depozitează în containere de maximum 0.5L. De asemenea, acestea pot evita singure obstacole, precum scaune sau alte obiecte și în general, pot fi programate să pornească singure la o anumită oră.

Modelele premium includ și funcții avansate, precum să își golească singure rezervorul sau să ajusteze singure puterea de aspirare în funcție de tipul de suprafață.

Aspiratoarele robot pot fi controlate prin intermediul unei aplicații dedicate, pe care o poți instala pe telefonul mobil. Acestea sunt în general conectate la rețeaua Wi-Fi din locuința ta, astfel încât să le poți controla de la distanță.

Sună bine, nu-i așa? Să ajungi acasă și să găsești camera aspirată și curată. Dar cât ar trebui să plătești pentru aceste funcții?

Ce funcționalități de bază ar trebui să aibă un aspirator robot?

Să vedem care sunt aspectele de care ar trebui să ținem cont atunci când achiziționăm un astfel de aparat:

  • Puterea de aspirare;
  • Modurile de curățare (uscată, umedă);
  • Tehnologiile utilizate la navigarea în spațiu;
  • Filtrele incluse;
  • Prețul.

Puterea de aspirare este cel mai important aspect de care trebuie să ținem cont când alegem un aspirator robot. Acesta se măsoară în Pascali (Pa), și cu cât puterea este mai mare, cu atât dispozitivul va fi mai eficient. Ca exemplu, un aparat cu putere de 2500 Pa este capabil să măture, să aspire și să spele suprafețele pe care trece. 

Dacă ai animale de companie, este posibil să ai nevoie de un dispozitiv cu o putere mai mare de absorbție. De asemenea, poți acorda o atenție sporită la alegerea modelului, dacă știi că acesta va aspira numeroase fire de păr. Fără o opțiune avansată de curățare, acestea pot bloca sistemele de rotație ale aparatului.

Navigarea în spațiu a robotului se realizează prin diverși senzori sau funcții avansate de scanare a suprafețelor. 

  • Cele mai ieftine dispozitive includ senzori de coliziune, anti-cădere și pentru pereți. Cu ajutorul software-ului aferent, aparatul trebuie să adapteze automat direcția de curățare, în cazul coliziunii cu un obiect sau perete.
  • Aspiratoarele robot de clasă mijlocie utilizează un algoritm de navigație bazat pe senzori optici sau vizuali (VSLAM). Aceștia pot identifica obstacole fizice, precum și să măsoare suprafața de curățat. Aceste aparate sunt mai eficiente decât cele entry-level, deoarece pot identifica zonele unde au mai curățat o dată și astfel să economisească resurse.
  • Modelele de top utilizează navigație laser (LiDAR), care îi permite să identifice obiecte și să calculeze traiectorii și distanțe în timp real.

Modurile de curățare de care dispune un aparat robot pot varia de la simpla aspirare a particulelor de praf, până la măturare și spălare cu apă. Un dispozitiv care le include pe toate va fi dotat cu un spațiu de depozitare separat pentru apă și va avea incluse accesoriile necesare pentru spălare. 

Filtrele utilizate de aspirator ajută la retenția particulelor fine de praf, iar modelele premium pot de asemenea reține alergeni din aer. Dacă ai animale de companie în locuință, vei prefera probabil o variantă care să elimine automat aceste particule dăunătoare. 

Un model avansat include filtre HEPA și este capabil să capteze polen, mucegai sau bacterii cu dimensiuni de minim 0.3 microni (µm). Aparatele mai ieftine pot avea incluse filtre de bumbac și semi-HEPA.

Nu uita: filtrele sunt consumabile și trebuie înlocuite o dată la câteva cicluri de curățenie. Unele aparate includ unul sau mai multe filtre de rezervă în preț. Acest lucru te poate ajuta să economisești timp și efort.

Prețul este cu siguranță un criteriu de maximă importanță, pentru oricine. Dacă nu reușești să achiziționezi un aspirator robot de top în cadrul unei promoții, atunci este bine să analizezi nevoile spațiului tău. Ia în calcul ce tipuri de suprafețe dorești să cureți, cât de des ai nevoie să aspiri, cât de des este nevoie să înlocuiești filtrele și periile aparatului, dimensiunea aspiratorului (dacă trebuie să ajungă în spații înguste, cum ar fi sub pat sau canapea), dacă trebuie să setezi manual suprafața aspirată sau o va determina aparatul. 

Ce prețuri au aspiratoarele robot?

Un aparat accesibil, care include atât funcția de aspirare cât și cea de spălare, cu putere ridicată (2500 Pa, 40 W) și capacitate de colectare de 0.6L pornește de la 1.000 lei. Un astfel de raport valoare-preț este cu siguranță convenabil. Dezavantajele sunt înlocuirea frecventă (1-2 luni) a periilor și filtrelor și navigarea prin memorie, conform senzorilor de coliziune.

Un model cu capacitate similară, dar cu navigație laser sau vizuală va avea un preț mai ridicat, ajungând chiar la 2.000 lei.

Un dispozitiv cu putere de aspirare de 1.700 Pa, putere 33 W recipient colector de 0.5L și suprafață de curățare 100 mp va costa în jur de 1.700 lei, dacă include și filtru de curățare a aerului.

Dacă te interesează un model cu navigare laser (LiDAR), cu funcții de aspirare și spălare, putere 58W și funcții avansate de filtrare a aerului, pregătește-te să plătești 2.100 lei sau mai mult.

Sfatul nostru este să te interesezi și de prețul consumabilelor, pe care trebuie să le înlocuiești la un interval de 1-3 luni. Acestea variază între 50 de lei – 250 de lei, deci vor fi totuși un cost suplimentar. 

Ce beneficii îți aduce orice aspirator robot?

Este important să știi la ce să te aștepți atunci când achiziționezi un astfel de aspirator. Foarte probabil, nici cele mai avansate modele nu vor putea înlătura praful depus pe rafturi sau alte obiecte, iar un covor gros va avea nevoie de curățare suplimentară.

Ce putem spune cu siguranță este că un astfel de dispozitiv te va ajuta să economisești semnificativ din timpul dedicat curățeniei zilnice. Chiar dacă prețul diferă mult față de un aspirator tradițional, un robot va înlocui acțiunea fizică și timpul pe care trebuie să le dedici. 

Mai mult decât atât, este un adevărat beneficiu pentru persoanele predispuse la alergii (filtrează bacterii și particule de mucegai din aer) și pentru persoanele cu dizabilități motorii. 

Pentru mai multe detalii și recenzii de încredere, per fiecare brand, îți recomandăm să consulți unul dintre site-urile de încredere dedicate acestor dispozitive.

Dacă ești interesat de dispozitivele inteligente, află mai multe informații și din următoarele articole:

Surse:

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *