Tot mai mulți oameni își doresc să aibă parte de o casă inteligentă, iar soluțiile care îi ajută să se apropie de acest lucru își fac loc în viețile lor aproape la tot pasul. Nu mai e un lucru nou faptul că tehnologia ia amploare și că o găsim din ce în ce mai mult în activitățile noastre de zi cu zi.
Indiferent dacă ești la prima incursiune în lumea tehnologiei inteligente sau ești la curent cu aceste tehnologii de ani de zile, becurile inteligente sunt unele dintre cele mai utile gadgeturi smart din jur. În cele ce urmează vom face împreună o călătorie în lumea acestor gadgeturi interesante și îți vom explica ce sunt becurile smart, ce tipuri de becuri smart există, care sunt avantajele folosirii lor, ce trebuie să ai în vedere atunci când le achiziționezi sau la ce preț le poți cumpăra.
Ce sunt becurile smart?
Credem că este destul de evident pentru toată lumea faptul că, în esență, un bec smart are exact aceeași funcție ca și un bec obișnuit – aceea de a ilumina o încăpere. Ceea ce îl face însă mai special sunt avantajele pe care acesta le oferă, iar cel mai important dintre toate este faptul că îl poți controla direct de pe telefon sau de pe tabletă.
Pe piață există o varietate de modele și multe dintre acestea oferă propria lor platformă de control al becului. Dacă ai mai multe becuri compatibile, acestea pot fi controlate toate din aceeași aplicație. Mai există și varianta în care nu vrei să te oprești doar la schimbarea iluminatului în casă și dorești să adopți mai multe dispozitive inteligente, iar atunci e o idee bună să alegi un sistem integrat, ca de exemplu Google Assistant sau Apple Homekit.
Mai mult de atât, dacă ai și o boxă controlată printr-un sistem de genul celor amintite mai sus, poți controla becul și prin comenzi vocale, un lucru foarte la îndemână atunci când nu ai telefonul sau tableta în apropierea ta.
Tipuri de becuri smart
În funcție de metoda de conectare a becurilor poți întâlni trei tipuri: conectare prin Bluetooth, prin Wi-fi sau prin ZigBee, ultimul fiind un protocol de comunicare dezvoltat special pentru automatizarea locuințelor. Este important de știut faptul că fiecare dintre acestea prezintă atât avantaje, cât și dezavantaje.
Becuri Bluetooth
Becurile cu conectare prin Bluetooth au avantajul că sunt mai ieftine. Cu toate astea, îți pot complica puțin viața. Becurile trebuie să fie mereu conectate cu telefonul și, astfel, acestea pot fi controlate doar atunci când telefonul se află în zona de acoperire. Printre funcțiile pe care le pot îndeplini becurile cu conexiune Bluetooth amintim: aprinderea/închiderea becului de la distanță, setarea luminozității, a culorii albe reci, a culorii albe calde și a luminii colorate, efecte speciale de lumini, aprinderea temporizată sau plasarea luminilor în stare de repaus
Unele dintre aceste becuri au incluse și o boxă, ceea ce înseamnă că poți asculta muzica ta preferată la bec! Știm că sună ciudat, dar ai acum această posibilitate! Cele mai multe dintre boxe au o putere de 3W, care poate fi suficientă pentru o petrecere în cadrul unei locuințe!
În ceea ce privește dezavantajele, cel mai important este faptul că becurile Bluetooth nu pot fi controlate de la distanță mare dacă telefonul sau tableta iese din raza de acțiune a aplicației mai sus amintite.
Becuri Wi-Fi
Becurile cu conectare prin Wi-Fi sunt, de asemenea, foarte populare. Acest tip de becuri se conectează la internet prin intermediul unui router și pot fi controlate și de la distanțe mai mari decât în cazul celor cu conexiune Bluetooth. Becurile cu Wi-Fi îndeplinesc aceleași funcții ca și cele cu Bluetooth, diferența fiind dată de faptul că poți să le controlezi de oriunde, atâta timp cât ai o conexiune la internet.
Un dezavantaj minor al acestor tipuri de becuri este viteza de răspuns, care poate fi redusă. Acest dezavantaj poate să apară cu precădere atunci când ai mai multe dispozitive conectate la internet prin același router, fapt care poate cauza anumite întârzieri. Totuși, nu vorbim despre perioade îndelungate, ci întârzieri foarte mici, de câteva milisecunde.
Becuri ZigBee
Becurile care folosesc protocolul de comunicare ZigBee sunt considerate printre cele mai bune și cele mai de încredere. Motivul este legat de faptul că viteza de răspuns este mult mai rapidă. Ele se conectează la internet prin intermediul unui hub și atunci nu apar posibile întârzieri ca la becurile cu Wi-Fi. Acest lucru creează o conexiune mai stabilă datorită timpului rapid de conectare la hub.
Dezavantajul cel mai mare este, evident, costul suplimentar pentru achiziția unui hub. Acest cost se poate justifica dacă ai de gând să folosești mai multe becuri inteligente în casă.
Ce trebuie să ai în vedere când le cumperi?
Fiind vorba despre un gadget relativ nou din punct de vedere al tehnologiei, sunt mai multe lucruri la care trebuie să te gândești înainte de a achiziționa un bec smart. Iată care sunt câteva dintre ele:
Integrarea cu alte sisteme inteligente
Un criteriu de care am adus aminte și cu alte ocazii pe parcursul acestui articol, capacitatea becurilor inteligente de a putea fi integrate într-un sistem mai vast este foarte importantă și trebuie luată în calcul încă din start.
Existența unui sistem care poate îngloba mai multe dispozitive inteligente este, poate, unul dintre cele mai interesante aspecte ale unei case smart deoarece, cu ajutorul său, poți controla aceste dispozitive dintr-o singură aplicație, fără să fii nevoit să instalezi fiecare aplicație pentru fiecare produs în parte. Momentan, pe piață există mai multe asemenea sisteme, dintre care Google Assistant, Amazon Alexa sau Apple HomeKit sunt cele mai cunoscute.
Majoritatea acestor sisteme îți oferă posibilitatea de a adăuga în aceeași rețea și, implicit, de a controla din aceeași aplicație, mai multe corpuri de iluminat, întrerupătoare sau alte accesorii, de aceea este o idee bună să verifici dacă becurile tale smart au această opțiune.
Funcțiile inteligente ale dispozitivului
Atunci când ne referim la funcțiile inteligente ale unui bec smart, existența sau lipsa unora sau altora dintre acestea depind de prețul produsului, model sau opțiunile de control.
Atunci când alegi un bec smart, este bine să știi că cele mai răspândite și, totodată, cele mai importante funcții inteligente sunt cele legate de reglarea culorilor, a intensității luminoase și de existența unui timer pentru pornire/oprire automată. În general, timer-ul este una dintre funcțiile care nu trebuie să lipsească.
Mai există câteva funcții speciale, precum simularea răsăritului soarelui (becul acționează mai mult sau mai puțin ca un ceas deșteptător prin creșterea graduală a luminii din cameră), simularea apusului (diminuarea graduală a luminii în cameră când se înserează) sau efectele speciale precum aurora boreală, care sunt spectaculoase și pot să adauge o pată de culoare în rutina ta zilnică.
De asemenea, este foarte important de precizat faptul că toate aceste funcții inteligente pot fi folosite doar dacă becul smart este conectat la un întrerupător deschis. Dacă acest întrerupător este închis, becul nu va funcționa și, bineînțeles, nu va fi vizibil în rețeaua wireless.
Tipul soclului
Următoarele informații țin mai mult de partea tehnică a becurilor smart, dar ele se aplică, în general, majorității corpurilor de iluminat. Tipul de soclu un criteriu destul de important de luat în seamă, deoarece determină ce tip de veioze, lustre sau lămpi sunt compatibile cu un anumit tip de bec smart. Este indicat să nu treci cu vederea acest aspect chiar dacă majoritatea modelelor de becuri smart folosesc soclul E27 tip Edison, cel mai răspândit.
Luminozitatea
Luminozitatea unui bec este valoarea determinată de puterea luminii emise de becul în cauză. Este măsurată în lumeni și, în general, trebuie să te gândești la valoarea maximă a acesteia atunci când alegi un bec. În cazul unui bec inteligent este indicată alegerea unuia cu o intensitate mare deoarece aceasta poate fi reglată (să fie mai slabă sau mai puternică) cu ajutorul aplicațiilor aferente, însă nu poate fi crescută peste limita sa maximă dacă alegi de la bun început un bec cu o luminozitate mică. Ca un exemplu, un bec LED de 13W are o intensitate luminoasă de 1500 lumeni, în timp ce unul de 5W are o intensitate luminoasă de 420 lumeni, ceea ce denotă clar că cea mai bună variantă pe care o poți alege este, bineînțeles, becul de 13W.
Durata de viață estimată (ore)
Având în vedere faptul că becurile smart sunt mai scumpe decât cele obișnuite, este o idee bună să iei în calcul și durata de viață a acestora. Un punct de plecare destul de bun în acest sens este să alegi un bec inteligent cu o durată medie spre mare de viață pentru a nu fi nevoit să faci un efort financiar însemnat la intervale dese. De exemplu, un ciclu de viață al unei bec estimat la 20.000 de ore se „traduce” în aproximativ 11 ani de zile, în condițiile în care acesta funcționează 5 ore pe zi. Bineînțeles, aceste cifre sunt estimative, durata de viață putând fi mai scurtă sau mai îndelungată, în funcție de mai mulți factori.
Avantajele și dezavantaje
Spre deosebire de becurile obișnuite, a căror avantaje se limitează de cele mai multe ori la prețul mai mic de achiziție, becurile smart vin la pachet cu o serie de avantaje foarte interesante. Iată câteva dintre ele:
- Pot fi controlate de la distanță prin intermediul aplicațiilor de pe telefon sau tabletă.
- Permit reglarea luminii și alegerea oricăror culori dorești pentru a crea o atmosferă perfectă.
- Protejează mediul înconjurător prin faptul că nu consumă prea multă energie și au o durată de viață mai lungă.
- Unele modele au și alte funcții smart interesante, precum boxe integrate sau amplificator pentru semnalul wireless al routerului tău.
- Sunt economice și te ajută astfel să reduci costurile aferente facturilor de energie electrică.
- Permit instalarea de senzori și setarea de comenzi, cu ajutorul cărora poți crea diferite scenarii, ca de exemplu becul să se aprindă automat când treci prin dreptul lui.
În ceea ce privește dezavantajele, acestea sunt mult mai puține, după cum urmează:
- Prețul unui bec inteligent este sensibil mai mare decât cel al unui bec obișnuit.
- Emit o lumină unidirecțională.
- Fiind niște dispozitive conectate în rețea, este nevoie de o atenție sporită în ceea ce privește securitatea cibernetică.
Prețuri
Așa cum am precizat și la dezavantaje, prețul unui bec smart este mai mare decât cel al unui bec obișnuit. În general, prețul diferă în funcție de producător, funcțiile pe care le îndeplinesc respectivele becuri sau model, dar în general acesta pleacă de la suma de 50 de lei și poate ajunge chiar și la 400 de lei. Chiar dacă este clar că trebuie să faci un efort financiar mai mare la început, pe termen lung becurile smart se pot dovedi o investiție înțeleaptă.
În concluzie, putem afirma faptul că becurile smart sunt o soluție foarte inteligentă, cu numeroase avantaje, în ciuda prețului mai ridicat. Ceea ce este important este să încerci să le privești ca pe o investiție pe termen lung, care se va dovedi cu siguranță profitabilă deoarece nu trebuie să le schimbi des și, mai mult, în unele cazuri, îndeplinesc funcții care suplinesc și alte gadget-uri.
Surse
- 7 things to know about smart lights before you buy a boatload of them
- Becurile LED – avantaje si dezavantaje ale modelelor inteligente Wi-Fi
- 5 motive pentru care următorul tău bec ar trebui să fie unul inteligent
- Smart lighting – ce înseamnă și care sunt avantajele iluminatului inteligent
- Your Quick Guide to Smart Light Bulbs
- Cum alegi un bec potrivit
- Ghid util – ce tipuri de bec folosesc?
- Cum alegem cel mai bun bec smart?