Atât la nivel național, cât și la nivel european, țările continuă să se confrunte cu creșterea fără precedent a prețurilor la energie și gaze naturale. Țările au atins în acest an valori chiar și de 7 ori mai mari la față de anul trecut.
Criza prețurilor pe care o traversăm are la bază mai mulți factori internaționali care au creat turbulențe pe întreaga piața mondială a energiei:
- Creșterea cererii de energie în urma redresării economice globale post-COVID-19;
- Creșterea accelerată a prețurilor la materiile prime, în special a prețurilor gazelor naturale la nivel mondial (cu peste 170% în 2021);
- Iarna friguroasă și lungă de la începutul anului 2021, ce a prelungit perioada de încălzire, urmată de o vară lungă și toridă, ce a impus utilizarea dispozitivelor de răcire și, implicit, a unui consum crescut de energie;
- Situația geopolitică instabilă la nivel mondial și războiul din Ucraina care a agravat criza deja existentă.
Toți acești factori cumulați pun și mai multă presiune pe piața energiei în 2022 și pe consumatorii casnici care riscă să se confrunte cu fenomenul de sărăcie energetică.
În acest context guvernele au luat măsuri diferite, începând cu toamna anului trecut în scopul de a contrabalansa creșterea prețurilor la energie și gaze naturale și de a încuraja proiectele de eficiență energetică.
Să trecem în revistă principalele măsuri pe care Italia, Germania și Marea Britanie le-au adoptat deja sau urmează să le adopte.
Măsuri adoptate în Italia
Guvernul italian oferă cetățenilor săi o deducere fiscală de 110% cu scopul de a încuraja lucrările de îmbunătățire a eficienței energetice a clădirilor deja existente (Ecobonus), dar și subvenții pentru consolidarea seismică a acestora. De asemenea, guvernul italian intenționează să economisească 4 miliarde de metri cubi de gaz în 2022 prin reducerea utilizării aparatelor de aer condiționat din clădirile publice, ca parte a așa-numitului proiect „termostat de funcționare”. Astfel, cei care dețin aparate de aer condiționat nu vor avea voie să seteze temperatura dispozitivului sub 25°C.
Alte măsuri venite în sprijinul consumatorilor includ:
- Oferirea unui bonus social pentru familiile cu venituri mai mici de 12.000 de euro/an;
- Reducerea accizei la carburanți cu 30 de cenți pe litru de benzină și motorină;
- Reducerea temporară a TVA-ului la toți combustibilii: de la 22% la 5% pentru consumatorii casnici și companii;
- Reducerea progresivă a TVA-ului la facturile de gaze și de electricitate în funcție de consum;
- Reducerea taxei pe energie electrică de la 22,50 de euro pe megawatt/oră la un euro pentru gospodării și la 50 de cenți pentru întreprinderi (februarie 2022 – ianuarie 2023);
- Tot în sprijinul consumatorilor casnici este și acordarea facilității de plată a facturilor la energie în mai multe tranșe pe parcursul anului 2022.
În plus, la 2 mai, premierul Mario Draghi a schițat un nou pachet de măsuri în valoare de 14 miliarde pentru a ajuta familiile și afacerile, dar și pentru a accelera procesul de trecere la surse de energie regenerabilă și construirea de instalații de regazificare pentru importul de gaz natural lichefiat. Principala măsură a pachetului o reprezintă acordarea unei sume unice de 200 de euro pentru 28 de milioane de lucrători și pensionari cu un venit mai mic de 35.000 de euro pe an.
Măsuri adoptate în Germania
Pe 9 ianuarie 2022, guvernul de coaliție german a anunțat o serie de măsuri menite să sprijine necesarul de energie pentru gospodăriile vulnerabile, prin oferirea de granturi gospodăriilor cu venituri mici care se ridică la o valoare totală de 130 de milioane de euro. De asemenea, pe 24 martie 2022, guvernul german a aprobat reducerea temporară a prețurilor la combustibil pe o perioadă de trei luni prin reducerea taxelor cu 30 de cenți pentru benzină și 14 cenți pentru motorină.
Alte măsuri temporare adoptate pentru trei luni pentru a proteja consumatorii de creșterea prețurilor la energie sunt:
- Acordarea sumei de 300 de euro cetățenilor pentru a compensa creșterea tarifelor la energie;
- Un cec de 100 de euro pentru cei care beneficiază de ajutoare sociale;
- Plată unică de 100 de euro pentru fiecare copil din gospodărie;
- Introducerea unui abonament de 9 euro/lună timp de pe trei luni (iunie – august 2022) pentru transportul public.
Nu în ultimul rând, Germania a demarat lucrări de construcție a primelor terminale plutitoare pentru GNL (gaz natural lichefiat) cu scopul de a contracara creșterea prețurilor, dar și dependența de gazul rusesc.
Măsuri adoptate în Marea Britanie
În Marea Britanie, măsurile adoptate de guvern vin atât pe fondul necesității de a proteja consumatorii de inflația prețurilor la energie și gaze naturale, cât și ca parte dintr-o strategie națională amplă de reducere a emisiilor de carbon. Marea Britanie își dorește să devină o țară mai prietenoasă cu mediul până în 2035.
Astfel, pe lângă ajutoarele financiare oferite gospodăriilor, în special celor cu venituri mici, ca soluție pe termen scurt pentru plata facturilor, guvernul britanic a anunțat că de pe 1 aprilie 2022 proprietarii de locuințe pot accesa inclusiv granturi pentru pompe de căldură. Acestea sunt mai eficiente decât un boiler clasic pe bază de combustibili, produc de aproximativ trei ori mai multă energie decât consumă și reduc emisiile de gaze. Prin intermediul acestei inițiative, se urmărește reducerea consumului de combustibili fosili și creșterea, totodată, a nivelului de eficiență energetică a locuințelor.
Un fond de 450 milioane de lire sterline va fi pus la dispoziție de către guvern în următorii trei ani (aproximativ 90.000 de pompe de căldură) pentru aproximativ 4,8 milioane de case potențial eligibile pentru program. Suma necesară investiției va fi alocată gospodăriilor în funcție de ce tip de sistem de încălzire va fi instalat (pompă de căldură aer-apă, boiler pe biomasă, pompă de căldură sol-apă) în locul celui alimentat de combustibili fosili.
În concluzie, multe țări au preferat să compenseze creșterile de preț prin sprijin direct acordat consumatorilor. Plafonarea prețurilor, măsura pentru care a optat și România, s-a mai aplicat în două țări: Franța și Bulgaria. Plafonarea prețurilor pentru o perioadă de un an este o măsură temporară de protejare a consumatorilor, însă trebuie să profităm de această perioadă pentru a ne pregăti pentru anii viitori.
Pe lângă noi capacități de producție, a căror realizare durează câțiva ani, este necesară diminuarea consumului de energie, fără însă a reduce confortul, prin aplicarea unor programe de eficiență energetică. Aceasta implică adoptarea unor măsuri de reglementare sau financiare care pot să impulsioneze preocuparea pentru un consum energetic redus și asigurarea eficienței energetice. Efectul se va putea vedea în reducerea facturilor individuale la utilități, în crearea de locuri de muncă, în stabilizarea prețurilor și în reducerea poluării.
Astfel, statul trebuie să ofere consumatorilor stimulente și facilități fiscale pentru achiziția de echipamente eficiente energetic. De exemplu, centrale termice în condensare care asigură o reducere a consumului de până la 30%, aparate de aer condiționat cu tehnologie Inverter care reduc consumul cu până la 33% și pompe de căldură care sunt chiar și de 5 ori mai eficiente decât centralele pe gaz. Schemele suport pentru diverse investiții în eficiența energetică a locuinței, cum ar fi instalarea de panouri fotovoltaice, iluminat cu sisteme LED, renovarea clădirilor, reprezintă soluția clară pentru depășirea crizei prețurilor la energie.
Dacă vrei să afli mai multe informații despre măsurile adoptate de guvernul român pentru contrabalansarea creșterii prețurilor la energie electrică, îți recomandăm să citești și aceste articole:
- Ce prevede noua schemă de sprijin a consumatorilor de la 1 aprilie
- Ce trebuie să știi legat de plafonarea și compensarea facturilor de electricitate și gaze
- Ce trebuie să știi despre pompele de căldură
- Cum să îți încălzești casa cu o instalație pe bază de hidrogen
Surse
- Energia electrică în Europa Occidentală, de patru ori mai scumpă în 2021 decât în anii anteriori
- Prețurile energiei și securitatea aprovizionării
- OUG 118/2021 completată și modificată de OUG 3/2022
- Guvernul a adoptat noile plafoane pentru energia electrică și gaze, care se aplică de la 1 aprilie. Ce obligații vor avea producătorii
- National policies to shield consumers from rising energy prices
- Ecobonus and Sismabonus up to 110% for energy efficiency and safety of buildings
- Italy plans to cut air conditioner use to save energy
- Italy puts 25C limit on air conditioning as Ukraine crisis forces energy rationing
- Germania a început construirea primelor terminale de gaz natural lichefiat
- Heat pump grant 2022: £5000 government grant to replace gas boiler explained, who is eligible and how to apply
- Energy efficiency: what you need to know